Gå direkt till innehåll
Inbjudan media: Välkommen att bevaka Vasaloppets vintervecka 2023

Nyhet -

Inbjudan media: Välkommen att bevaka Vasaloppets vintervecka 2023

Snart är det dags för Vasaloppets vintervecka 2023 som inleds med Vasaloppet 30 fredag 24 februari och avslutas med det 99:e Vasaloppet söndagen 5 mars. Just nu är över 45 000 deltagare redo att ta sig an utmaningen att gå i mål under den klassiska devisen i Mora under Vasaloppets vinterveckan 2023. Här kommer information om ackreditering, snabbguide till loppen samt en hel del nyheter inför arrangemangen. Varmt välkomna!

Pressackrediteringen för Vasaloppets vintervecka 2023 är öppen
Ackreditering är obligatorisk för all media som bevakar arrangemanget. Registrera din närvaro via länken nedan, senast fredag 17 februari. Personliga ackrediteringsbrickor hämtas ut i Vasaloppets Hus i Mora från och med torsdag 23 februari.

Notera att Vasaloppet enbart kan erbjuda ett begränsat antal arbetsplatser för media på plats i Mora. Ange behov av arbetsrum i din ackrediteringsansökan!

Registrering för media https://www.vasaloppet.se/om-oss/press/

Nedan finns senaste nytt om vinterveckan 2023, samt datum och tider för ceremonier. Praktiska detaljer skickas ut till ackrediterade journalister under vecka 8.

Fakta, listor, rekord och kuriosa på vasaloppet.se
Istället för en faktaguide har Vasaloppet i år, efter önskemål, gjort fler lättillgängliga sidor på Vasaloppets hemsida under huvudrubriken "Historia". Här finns en riktig guldgruva för dig som ska rapportera från Vasaloppet. Text och fakta går att kopiera och använda i artiklar, grafik etc.

Ta del av information om de olika skidloppens historia; segrare genom åren; rekordlistor; statistik; kungligheter; blåbärssoppan; musiken; information om spårsträckning, start, kontroller och mål – och inte minst "fantastiska fakta, rekord och kuriosa". Det finns även många andra ämnen om Vasaloppets dåtid och nutid att förkovra sig i. Trevlig läsning.

Vasaloppet - Historia

Snabbguide Vasaloppets vintervecka 2023
Vasaloppets vintervecka 2023 inleds med tremilsloppet Vasaloppet 30 fredagen den 24 februari och avslutas med det 99:e Vasaloppet söndagen den 5 mars. Totalt erbjuds tolv olika lopp i Vasaloppsarenan. Det finns flera olika startplatser men gemensamt för alla lopp är att de går i mål under Vasaloppets målportal vid klockstapeln i Mora. Dessutom finns även Barnens Vasalopp för de som är 3–10 år samt Hemmavasan för den som vill åka på hemmaplan. Så vilket lopp ska man välja? Här kommer Vasaloppets snabbguide, dag för dag och lopp för lopp:

Fredag 24 februari: Vasaloppet 30, 30 km, start Oxberg
Vinterveckans första lopp är ett motionslopp för hela familjen. Förr hette loppet Kortvasan, men sedan 2020 gäller det mer universella namnet Vasaloppet 30. Åkstilen är klassisk och alla från 11 år är välkomna att delta. Det är inte ovanligt att tre generationer åker loppet tillsammans. Här kan man ta med mormor, brorsan, mamma eller farfar. Efter starten i Oxberg väntar 30 kilometers härlig skidåkning ner mot Mora. Sedan stärker man sig med blåbärssoppa vid Vasaloppskontrollerna i Hökberg och Eldris innan man når målportalen och får ta emot de välförtjänta medaljerna. Ja, för alla som åker i mål i ett lopp under vinterveckan får medalj!

Lördag 25 februari: Tjejvasan, 30 km, start Oxberg
Tjejvasan är verkligen en riktig klassiker. Världens största skidlopp enbart för kvinnor arrangeras i år för 35:e gången och genom åren har nästan 200 000 åkt i mål under målportalen i Mora. Här åker elit och motionärer i samma lopp. Det finns både tävlingsklasser (senior och junior) och motionsklass. Långloppscupen Ski Classics har också gjort Tjejvasan till ett "Challenger"-lopp inom Ski Classics, så loppet har nu fått ännu högre status. Tjejvasan direktsänds även i år av SVT, och redan nu vet vi att loppet kommer att få en helt ny segrare 2023, eftersom alla de som vunnit de senaste åren har lagt skidorna på hyllan. Stämningen är hög längs spåret som kantas av levande musik och roliga aktiviteter.

Söndag 26 februari: Ungdomsvasan, 9 km start Eldris, 19 km start Hökberg
Detta är loppet för framtidens skidåkare i förfäders spår. Vad har dagens unga landslagsåkare som exempelvis Johanna Hagström, Emma Ribom och Edvin Anger gemensamt? Jo, de har alla startat sina skidkarriärer i Ungdomsvasan, som är en breddmanifestation för svensk skidåkning på samma sätt som Vasaloppet. Alla ungdomar, vare sig de tävlar för en skidklubb eller inte, är välkomna att delta i Ungdomsvasan. Det finns tre åldersklasser för pojkar respektive flickor. 11–12- och 13–14-åringarna startar i Eldris och åker 9 km, medan de som är 15–16 år startar i Hökberg och åker 19 km.

Söndag 26 februari: Öppet Spår söndag, 90 km, start Sälen Någon av de två Öppet Spår-dagarna är valet för den som vill åka världens största långlopp på skidor, från Sälen till Mora, och bara tävla mot sig själv. Loppet går i samma spår och förbi samma kontroller som Vasaloppet. Utmaningen är den samma, liksom naturupplevelsen. Till skillnad mot Öppet Spår måndag är bara klassisk stil tillåten i Öppet Spår söndag. Loppet räknas som seedningslopp till Vasaloppet. Denna dag avgörs också Försvarsmaktsvasan, där försvarsanställda kör sitt eget Vasalopp från Sälen till Mora. Deras start går tio minuter före första startgrupp i Öppet Spår söndag.

Måndag 27 februari: Öppet Spår måndag, 90 km, start Sälen
Sedan 2022 går Öppet Spår måndag i fri stil, vilket betyder att både skejt och klassisk stil är tillåtet, till skillnad från Öppet Spår söndag där man bara får åka klassisk stil. Vasaloppsarenan prepareras till måndagen därför med både en skejtbädd och skidspår. Öppet Spår måndag räknas som seedningslopp till Vasaloppets skrämda 2–10.

Tisdag 28 februari: Vasaloppet 45, 45 km, start Oxberg
Vasaloppet 45 hette tidigare Halvvasan, och som båda namnen berättar så handlar det om halva Vasaloppet. Trots det går starten från startplatsen i Oxberg. Spåret leder nämligen vidare i en slinga runt den vackra Oxbergssjön innan man skidar in i Vasaloppsarenan igen. Njut av Vasaloppsstämningen när kontrollerna i Oxberg, Hökberg och Eldris passeras på väg till Mora. Vasaloppet 45 räknas som seedningslopp till Vasaloppet och de som även ska åka Vasaloppet på söndagen startar i första skrämma.

Fredag 3 mars: Stafettvasan, 90 km, start Sälen Världens största skidstafett firar sitt 20-årsjubileum i år – med lag från föreningar, företag, familjer eller kompisgäng som delar på den klassiska sträckan från Sälen till Mora. Delsträckorna för de fem lagmedlemmarna är 24 km, 24 km, 14 km, 9 km och 19 km. Växlingar sker i Mångsbodarna, Evertsberg, Oxberg och Hökberg. Det är även tillåtet att åka fler sträckor per person. Vid målet i Mora kan lagkamraterna mötas upp och jubla tillsammans för att ta emot de välförtjänta medaljerna. Glädje och feststämning är bara förnamnet!

Fredag 3 mars: Nattvasan 30, 30 km, start Oxberg
Nattvasan hade sin premiär 2017, men Nattvasan 30 kunde man åka första gången 2022. Precis som i Vasaloppet 30 går det att åka Nattvasan redan från det år man fyller 11 år. Sträckningen är också den samma, med en stor skillnad: När starten går i Oxberg klockan 19.00 är det mörkt ute och alla deltagare har pannlampor. Här väntar ett äventyr under stjärnorna, en resa kantad av marschaller och eldar på väg till Mora. Man får åka individuellt eller i par – eller förstås ännu fler tillsammans om man vill – och både klassisk stil och skejt är tillåtet.

Fredag 3 mars: Nattvasan 45, 45 km, start Oxberg
Nattvasan 45 kan sägas vara nattvarianten av Vasaloppet 45. Nattvasan 45 startar 20.00 i Oxberg och stjärnorna och pannlamporna lyser upp spåret som först går runt Oxbergssjön innan man ansluter till det vanliga Vasaloppsspåret igen. Det blir ett äventyr, en resa kantad av marschaller och eldar fram till målet. Nattvasan 45 får man åka individuellt eller i par – eller förstås ännu fler tillsammans om man vill – och både klassisk stil och skejt är tillåtet.

Fredag 3 mars: Nattvasan 90, 90 km, start Sälen
Dagtid är 90 kilometer en utmaning. På natten blir det ett äventyr. I samma stund som deltagarna lämnar starten i Berga by 20.00 sluter sig mörkret och tystnaden omkring dem. Nu är det stjärnorna och pannlamporna som visar vägen ner mot målet i Mora, som är öppet till klockan 08.00 nästa morgon. Nattvasan har beskrivits som ett magiskt lopp, en nattlig 90 kilometer lång resa kantad av marschaller och eldar. Åk individuellt eller i par, både klassisk stil och skejt är tillåtet.

Lördag 4 mars: Vasaloppet 10, 9 km, start Eldris
Vasaloppet 10 är loppet som handlar mer om att testa på än att tävla. Här ges chansen att åka i Vasaloppsspåret och gå i mål under Vasaloppets klassiska målportal. Vem vill inte göra det? Starten går i Eldris, 9 km från målet i Mora. Loppet är lättåkt och hette förr Blåbärsloppet. Vid Vasaloppets 100-årsjubileum 2022 gavs loppet undertiteln " På skidor genom alla tider", och många deltagare klädde upp sig i gamla kläder och åkte med äldre utrustning som en hyllning till Vasaloppets 100-åriga historia. Det hoppas Vasaloppet att många deltagare ska fortsätta att göra och att detta kan bli en rolig tradition. Både skejt och klassisk stil är tillåtet i loppet och att klä upp sig är förstås valfritt.

Söndag 5 mars: Vasaloppet, 90 km, start Sälen
Vasaloppet är världens största långlopp på skidor. I år körs det 99:e loppet i ordningen. Elit och motionärer åker i samma lopp och färden för de 15 800 deltagarna går från starten i Berga by i Sälen klockan 08.00 via de sju klassiska Vasaloppskontrollerna Smågan, Mångsbodarna, Risberg, Evertsberg, Oxberg, Hökberg och Eldris innan allt avgörs, ofta på upploppet i Mora. En fantastisk idrottstradition, en folkfest, ett kraftprov. Mer än 600 000 skidåkare har kämpat sig fram i Vasaloppet sedan starten 1922. Och som det står på åkarnas diplom: "Varje målgång är en seger". Loppet följs av miljoner tv-tittare i flera länder. De regerande mästarna heter Andreas Nygaard och Astrid Öyre Slind, båda från Norge. Ska det efter tio norska herrsegrare i följd äntligen bli en svensk seger igen? 1923 åkte Margit Nordin som första kvinna Vasaloppet. I år kommer andelen kvinnor i spåret att vara rekordstor.

Barnens Vasalopp skidor 2023
Barnens Vasalopp arrangeras i Sälen och Mora under Vasaloppets vintervecka. Rekommenderad ålder är 3–10 år. Det är gratis att delta i loppet, och alla barn får medalj efter målgång.
Lördag 25 februari: Sälen, Vasaloppsstarten – 90, 300 eller 900 meter.
Lördag 4 mars: Mora, start vid Moraparkens camping. Målgång i Vasaloppsmålet – 900 meter.

Hemmavasan skidor 2023
Hemmavasan skidor är ett komplement till Vasaloppets vintervecka 2023. Under samma period som de ordinarie loppen arrangeras på plats i Sälen och Mora, fredag 24 februari till och med söndag 5 mars, kan deltagare åka ett lopp på valfri plats runt om i Sverige – eller i världen. Man åker i sitt skidspår på hemmaplan och samtidigt i den digitala Vasaloppsarenan! Man anmäler sig och använder appen Vasaloppet för att registrera sin tid under sitt lopp, och efter målgång registreras resultatet på vasaloppet.se.

På gång Vasaloppets vintervecka 2023
Nu är det snart dags för Vasaloppets vintervecka 2023! Här har vi samlat lite nyheter och information om vad som är på gång inför vinterns arrangemang:

Fler kvinnor i spåret – en hyllning till Margit Nordin och kvinnorna som kom efter
Vintern 2023 är det 100 år sedan Margit Nordin, som första kvinna, åkte Vasaloppet. Efter det tilläts kvinnor inte delta förrän 1979 i det nya loppet Öppet Spår, och 1981 i Vasaloppet. Däremellan åkte dock ett flertal kvinnor Vasaloppet, några utklädda till män, några anonymt, andra startade utan nummerlapp och klev av spåret innan målgång.

Nu tar Vasaloppet sikte på de kommande 100 åren och ser 2023 som startskottet för ett mer jämställt deltagande. Projektet "Fler kvinnor i spåret" är i gång.

Vasaloppet - Vasaloppet söker fler kvinnor!

Läget efter branden
I november 2022 brann Vasaloppets stora centralförråd ner och i lågorna försvann nästan allt material som behövs för att genomföra loppen i Vasaloppsarenan. Redan dagen efter branden började arbetet med att bygga och få fram nytt material, och inför Vasaloppets vintervecka 2023 är nu det mesta klart – bland annat flera hundra nya skyltar, cirka 2 000 meter staket och nya, stora kokkärl för den klassiska blåbärssoppan.

Vasaloppet - Så bygger vi upp Vasaloppet igen, del 1

Vasaloppet - Så bygger vi upp Vasaloppet igen, del 2

Hemmavasan skidor kompletterar Vasaloppets vintervecka 2023
Tidigare i vintras lanserades Hemmavasan skidor som ett komplement till Vasaloppets vintervecka 2023. Under samma period som de ordinarie loppen arrangeras på plats i Sälen och Mora kan deltagare åka ett lopp på valfri plats runt om i Sverige – eller i världen – i den digitala Vasaloppsarenan.

Vasaloppet - Hemmavasan kompletterar Vasaloppets vintervecka 2023

12 kända profiler som deltar i Vasaloppets vintervecka 2023
Under de senaste månaderna har Vasaloppet intervjuat 12 deltagare som ska delta i något av loppen under Vasaloppets vintervecka 2023: Galoppjockeyn Per-Anders Gråberg, företaget Bravura, krögaren Melker Andersson, komikern Emma Knyckare, medieombudsmannen Caspar Opitz, friidrottsprofilen Jenny Kallur, deckarförfattaren Ninni Schulman, Tjejvasan-vinnaren Anna J. Frithioff, byggnadsvårdaren Frida Sömskar, ishockeyspelaren Magnus Magnertoft, komikern Lucas Simonsson och mästerkocken Sofia Henriksson. Läs intervjuerna där profilerna berättar om sin träning, sina tankar och förväntningar inför loppet.

Vasaloppet - 12 intressanta profiler. Vad har de gemensamt? Läs vinterns intervjuer igen!

Vasaloppsmotivet 2023
Traditionen med årliga Vasaloppsaffischer går tillbaka ända till 1935 och med tiden har affischerna blivit uppskattade samlarobjekt. I dag finns Vasaloppsmotivet även på diplomen som delas ut under Vasaloppets vintervecka och Vasaloppets sommarvecka. I år gick uppdraget att skapa motivet till Anna Bjerger från Älmhult vars verk Vasan nu pryder 2023 års affischer och diplom.

Konstnären Anna Bjerger, Småland, har skapat Vasaloppsmotivet 2023 | Vasaloppet (mynewsdesk.com)

Högtidstalare 2023
Fredag 3 mars är det dags för Vasaloppets högtidsfest som traditionsenligt äger rum i Mora kyrka. I år blir Afaf Radhison från Söderhamn högtidstalare. Vid ceremonin kommer även sångerskan Anna Stadling att uppträda samt Alice Larsson krönas till Vasaloppets kranskulla 2023.

Vasaloppet - Afaf Radhison Vasaloppets högtidstalare 2023

Program och ceremonier

Fredag 24 februari
18.00–19.30 Invigningsceremoni Vasaloppets vintervecka 2023 i Älvdalens kyrka, Älvdalen. Kröning av årets kransmas Albin Gezelius, musikunderhållning och invigningstal.

Lördag 25 februari
13.00 Prisutdelning Tjejvasan, i målområdet i Mora.
18.00 Invigning av Vasaloppets vintervecka 2023, Olnispagården, Sälen (utomhus). Musikunderhållning, invigningstal med mera.

Söndag 26 februari
13.00 Prisutdelning Ungdomsvasan, i målområdet i Mora.

Fredag 3 mars
18.00–19.00 Traditionell högtidsfest i Mora kyrka. Högtidstal av Afaf Radhison från Söderhamn. Kröning av årets kranskulla Alice Larsson. Sång och musik med Anna Stadling.

Söndag 5 mars
15.00 Prisutdelning Vasaloppet, på scenen i målområdet, Mora.

Vasaloppets arrangemang 2023 (just nu startplatser kvar i alla lopp)

Vasaloppets vintervecka 2023
Fredag 24 februari: Vasaloppet 30, 30 km, start Oxberg
Lördag 25 februari: Tjejvasan, 30 km, start Oxberg
Söndag 26 februari: Ungdomsvasan, 9 km start Eldris, 19 km start Hökberg
Söndag 26 februari: Öppet Spår söndag, 90 km, start Sälen
Måndag 27 februari: Öppet Spår måndag, 90 km, fri stil, start Sälen
Tisdag 28 februari: Vasaloppet 45, 45 km, start Oxberg
Fredag 3 mars: Stafettvasan, 90 km, femmannalag, start Sälen
Fredag 3 mars: Nattvasan 90, 90 km, individuellt eller i par, fri stil, start Sälen
Fredag 3 mars: Nattvasan 45, 45 km, individuellt eller i par, fri stil, start Oxberg
Fredag 3 mars: Nattvasan 30, 30 km, individuellt eller i par, fri stil, start Oxberg
Lördag 4 mars: Vasaloppet 10, 9 km, fri stil, start Eldris
Söndag 5 mars: Vasaloppet, 90 km, start Sälen

Hemmavasan skidor – skidlopp var och när du vill
24 februari–5 mars 2023 – Hemmavasan skidor

Vasaloppets sommarvecka 2023
Fredag 11 augusti: Cykelvasan Öppet Spår, 94 km, start Sälen
Fredag 11 augusti: Cykelvasan 45, 45 km, start Oxberg
Fredag 11 augusti: Cykelvasan 30, 32 km, start Oxberg
Fredag 11 augusti: Ungdomscykelvasan, 32 km, start Oxberg
Lördag 12 augusti: Cykelvasan 90, 94 km, start Sälen
Fredag 18 augusti: Trailvasan 10, 10 km, start Mora
Lördag 19 augusti: Ultravasan 90, 90 km, start Sälen
Lördag 19 augusti: Ultravasan 45, 45 km, start Oxberg
Lördag 19 augusti: Trailvasan 30, 30 km, start Oxberg
Lördag 19 augusti: Vasastafetten, 90 km, löparstafett för tiomannalag, start Sälen

Vasaloppstrippeln – skidor, cykel och löpning under ett år

Vasaloppstrippeln är en utmaning där du genomför tre lopp i grenarna skidor, cykel och löpning under ett kalenderår. Välj mellan 30, 45 och 90 kilometer.

Gilla Vasaloppetofficial på Facebook och följ Vasaloppet på Instagram!

Högupplösta bilder från Vasaloppet
https://www.mynewsdesk.com/se/vasaloppet/latest_media

Text och bilder är för fri publicering.

För mer information
Camilla Sandy, pressansvarig Vasaloppet
070-384 95 00
camilla.sandy@vasaloppet.se

Mer om Vasaloppet?
www.vasaloppet.se
Pressrum: mynewsdesk.com/se/pressroom/vasaloppet
Facebook: facebook.com/vasaloppetofficial
Instagram: @vasaloppet


Ämnen

Kontakter

Camilla Sandy

Presskontakt Kommunikatör och pressansvarig +4670-384 95 00

Relaterat innehåll

Vasaloppet är världens största arrangör av motionslopp, året runt.

Vasaloppet startade 1922, men är mycket äldre än så. Det första Vasaloppet genomfördes redan 1521 av Gustav Eriksson. Under sin flykt undan den danske kungen blev han upphunnen i Sälen och återvände till Mora för att leda upproret mot ockupationsmakten. Gustav Eriksson enade så småningom riket och blev Sveriges första kung, mer känd under namnet Gustav Vasa. Sälen är med andra ord inte enbart startplats för ett av världens största motionslopp, utan också startpunkten för hela vårt lands historia. Det första loppet lockade 119 skidåkare till start. I dag kommer uppåt 100 000 deltagare från över 60 länder till vår bygd för att åka skidor, springa eller cykla mellan Sälen och Mora. Vasaloppet må ha växt, men syftet är det samma: Att med utgångspunkt från den klassiska sträckan genomföra idrottsarrangemang som skapar resurser och möjligheter för ägarföreningarna samt alla funktionärsföreningar. Med ideella krafter för vi en svensk tradition vidare.

Vasaloppet är en ideell verksamhet som ägs av IFK Mora och Sälens IF. En motor för folkhälsa och föreningsliv.