Gå direkt till innehåll
Tjejvasan 2023 får Challenger-status och sänds i SVT

Pressmeddelande -

Tjejvasan 2023 får Challenger-status och sänds i SVT

Lördagen den 25 februari ska den 35:e segerkransen genom tiderna delas ut i Tjejvasan, världens största skidlopp för kvinnor. Nu står det klart att Tjejvasan dessutom blir ett Challenger-lopp inom Ski Classics, vilket kan ge ökad internationell uppmärksamhet och även locka fler elitåkare. Det är också klart att Sveriges Television direktsänder Tjejvasan även 2023.

– För Tjejvasans del känns det här väldigt roligt. Vi tror att det blir lite av ett lyft och hoppas att ännu fler kvinnliga skidåkare, både elit och motion, tar chansen att åka detta klassiska lopp redan i vinter, säger Tommy Höglund, sportchef på Vasaloppet.

Ski Classics Pro Tour är den internationella långloppscupen i längdskidor som bland annat sänds i Sveriges Television. Utöver de i år 14 Pro Tour-loppen i Ski Classics finns Ski Classics Challengers-serien där ett antal övriga lopp också får vara en del av Ski Classics-familjen. Syftet är att främja långloppsskidåkning världen över. Minsta distans för ett Challenger-event är 30 km, alltså Tjejvasans sträcka mellan starten i Oxberg och målet i Mora. Det finns både skidlopp och rullskidlopp inom Challengers-serien. Även de skidåkare som deltar i Ski Classics kan tävla i Challenger-lopp för att samla viktiga poäng och ranking.

Varje åkare i Ski Classics får under varje säsong räkna in sitt bästa resultat från Challengers-serien. En seger i ett Challenger-lopp – till exempel Tjejvasan – ger 50 poäng (jämfört med 200 poäng i ett vanligt Ski Classics-lopp och 300 poäng i Vasaloppet). Resultatet påverkar även rankingen som avgör startpositionerna vid Pro Tour-loppen. Rankingen är öppen för alla skidåkare på alla nivåer inklusive motionsskidåkare. Varje åkare kan skapa ett konto och logga in på MyPages på skiclassics.com för att se sin SC-ranking. Challengers-loppen skickar liveresultat till Ski Classics databas som sedan blir synliga på skiclassics.com.

Att vara en del av Challengers-serien ger Tjejvasan tillgång till Ski Classics marknadsföringskanaler och ökar den internationella medvetenheten. Livestreamar, höjdpunkter, nyheter och information kommer att publiceras även i Ski Classics kanaler.

Läs mer om Ski Classics Challengers-serien:
https://www.skiclassics.com/challengers-series/

FAKTA Tjejvasan
Här åker elit och motionärer i samma lopp. Starten går i Oxberg och 30 kilometer härlig skidåkning väntar, via genuina fäbodmiljöer och vacker barrskog, ned till Vasaloppets klassiska målportal i Mora.

Tjejvasan 2023 är det 35:e loppet i ordningen. Första loppet arrangerades 1988. Därefter har det blivit inställt ett år (1990) och 2021 kördes Tjejvasan på grund av pandemin enbart som en elittävling, ”Tjejvasan Elit”. Totalt har 193.077 målgångar räknats in i Tjejvasan!

Det finns två tävlingsklasser (senior och junior) och en motionsklass. Flest segrar har Susanne Nyström med sex segrar. Årets kransmas heter Albin Gezelius. Tjejvasan har sänts i SVT varje år sedan 2012.

Läs mer om Tjejvasans historia:
https://www.vasaloppet.se/om-oss/historia/skidlopp/#tjejvasan

Se Tjejvasan 2022 i efterhand i Vasaloppet.TV:
https://vasaloppet.tv/lopp/skidlopp/tjejvasan

Vasaloppets arrangemang 2023 (det går bra att anmäla sig, just nu startplatser kvar i alla lopp)

Vasaloppets vintervecka 2023
Fredag 24 februari: Vasaloppet 30, 30 km, start Oxberg
Lördag 25 februari: Tjejvasan, 30 km, start Oxberg
Söndag 26 februari: Ungdomsvasan, 9 km start Eldris, 19 km start Hökberg
Söndag 26 februari: Öppet Spår söndag, 90 km, start Sälen
Måndag 27 februari: Öppet Spår måndag, 90 km, fri stil, start Sälen
Tisdag 28 februari: Vasaloppet 45, 45 km, start Oxberg
Fredag 3 mars: Stafettvasan, 90 km, femmannalag, start Sälen
Fredag 3 mars: Nattvasan 90, 90 km, individuellt eller i par, fri stil, start Sälen
Fredag 3 mars: Nattvasan 45, 45 km, individuellt eller i par, fri stil, start Oxberg
Fredag 3 mars: Nattvasan 30, 30 km, individuellt eller i par, fri stil, start Oxberg
Lördag 4 mars: Vasaloppet 10, 9 km, fri stil, start Eldris
Söndag 5 mars: Vasaloppet, 90 km, start Sälen

Vasaloppets sommarvecka 2023
Fredag 11 augusti: Cykelvasan Öppet Spår, 94 km, start Sälen
Fredag 11 augusti: Cykelvasan 45, 45 km, start Oxberg
Fredag 11 augusti: Cykelvasan 30, 32 km, start Oxberg
Fredag 11 augusti: Ungdomscykelvasan, 32 km, start Oxberg
Lördag 12 augusti: Cykelvasan 90, 94 km, start Sälen
Fredag 18 augusti: Trailvasan 10, 10 km, start Mora
Lördag 19 augusti: Ultravasan 90, 90 km, start Sälen
Lördag 19 augusti: Ultravasan 45, 45 km, start Oxberg
Lördag 19 augusti: Trailvasan 30, 30 km, start Oxberg
Lördag 19 augusti: Vasastafetten, 90 km, löparstafett för tiomannalag, start Sälen

Vasaloppstrippeln – skidor, cykel och löpning under ett år
Vasaloppstrippeln är en utmaning där du genomför tre lopp i grenarna skidor, cykel och löpning under ett kalenderår. Välj mellan 30, 45 och 90 kilometer.

Gilla Vasaloppetofficial på Facebook och följ Vasaloppet på Instagram!

Högupplösta bilder från Vasaloppet
https://www.mynewsdesk.com/se/vasaloppet/latest_media

Text och bilder är för fri publicering

För mer information
Camilla Sandy, pressansvarig Vasaloppet
070-384 95 00
camilla.sandy@vasaloppet.se

Mer om Vasaloppet?
www.vasaloppet.se

Pressrum: mynewsdesk.com/se/pressroom/vasaloppet
Facebook: facebook.com/vasaloppetofficial
Instagram: @vasaloppet

Ämnen


Vasaloppet är världens största långlopp på skidor. Vasaloppets vintervecka med längdskidåkning och Vasaloppets sommarvecka med mountainbikecykling och löpning lockar årligen nära 100 000 anmälda deltagare.Sedan starten 1922 har över 1,7 miljoner deltagare passerat målportalen i Mora. Vasaloppet är en ideell verksamhet som ägs av IFK Mora och Sälens IF. En motor för folkhälsa och föreningsliv, i fäders spår för framtids segrar!

Kontakter

Camilla Sandy

Presskontakt Kommunikatör och pressansvarig +4670-384 95 00

Relaterat innehåll

Vasaloppet är världens största arrangör av motionslopp, året runt.

Vasaloppet startade 1922, men är mycket äldre än så. Det första Vasaloppet genomfördes redan 1521 av Gustav Eriksson. Under sin flykt undan den danske kungen blev han upphunnen i Sälen och återvände till Mora för att leda upproret mot ockupationsmakten. Gustav Eriksson enade så småningom riket och blev Sveriges första kung, mer känd under namnet Gustav Vasa. Sälen är med andra ord inte enbart startplats för ett av världens största motionslopp, utan också startpunkten för hela vårt lands historia. Det första loppet lockade 119 skidåkare till start. I dag kommer uppåt 100 000 deltagare från över 60 länder till vår bygd för att åka skidor, springa eller cykla mellan Sälen och Mora. Vasaloppet må ha växt, men syftet är det samma: Att med utgångspunkt från den klassiska sträckan genomföra idrottsarrangemang som skapar resurser och möjligheter för ägarföreningarna samt alla funktionärsföreningar. Med ideella krafter för vi en svensk tradition vidare.

Vasaloppet är en ideell verksamhet som ägs av IFK Mora och Sälens IF. En motor för folkhälsa och föreningsliv.