Pressmeddelande -
Alice Larsson och Albin Gezelius är Vasaloppets kranskulla och kransmas 2023
I dag är det 101 dagar kvar till Vasaloppet den 5 mars 2023. För den som vill anmäla sig och åka Vasaloppet finns det fortfarande ett antal platser kvar. Två som inte behöver anmäla sig är Alice Larsson från Sälens IF, som tävlingsledarna för Vasaloppet nu har utsett till den 99:e kranskullan i ordningen, samt Albin Gezelius från IFK Mora, som tävlingsledarna för Tjejvasan har utsett till den 35:e kransmasen. Det är de som har det som brukar kallas de två mest ärofyllda uppdragen bland alla tusentals funktionärer som möjliggör Vasaloppets arrangemang. Dessa funktionärer servar alla de som ska delta i Vasaloppets vintervecka respektive sommarvecka 2023 – just nu är drygt 40 000 deltagare redan anmälda.
---------------------------------
Alice Larsson har utsetts till Vasaloppets kranskulla 2023 med följande motivering:
”Årets kranskulla är uppväxt mitt i Vasaloppsmiljön i Sälen och har sedan barnsben varit engagerad i Vasaloppsveckorna tillsammans med sin familj. Hon har efter sin elitsatsning inom alpin utförsåkning antagit rollen som ledare inom Sälens IF där hon ses som handlingskraftig och med starkt rättvisepatos. Hon är tydlig i sina åsikter och har en förmåga att få med sig gruppen på ett fantastiskt sätt. Alice Larsson är tävlingsledarnas val av kranskulla för Vasaloppet 2023 och hon blir en utmärkt ambassadör för Vasaloppsorganisationen det kommande året.”
Bo Johansson och Annlouise Almqvist, tävlingsledare för Vasaloppet
Fakta Vasaloppets kranskulla 2023
Namn: Alice Larsson
Ålder: 22 år (född 29 april 2000)
Bor: Sälen
Familj: Mamma Camilla, pappa Jerker, bror Albin
Gör: Arbetar heltid på Leonarden i Sälen
Idrott: Alpin skidåkning
Främsta meriter: USM-guld i super-G 2015, topp tio i alla grenar i YJSM 2018 varav brons i super-G
Mål med idrotten: Inte längre aktiv, men målet var alltid att bli så bra jag kunde. Nu använder jag mina kunskaper från det alpina när jag testar andra sporter.
Intressen: Vara ute på fjället, åker längdskidor eller går med min hund, umgås med vänner, tränar crossfit ibland
Beskriv dig själv med tre ord: Social, ambitiös, bestämd
Från att ha satsat på alpint hela livet gjorde osäkerheten under pandemin att Alice Larsson valde att avsluta den alpina karriären och började arbeta istället. Nu har hon ett roligt serviceyrke på hemmaplan i sitt kära Sälen. Alice pappa har varit väldigt aktiv i Sälens IF och var tränare i alpingruppen, och familjen har i alla år hjälpt till som funktionärer på Vasaloppsstarten i Sälen både under vinterveckan och under sommarveckan.
Vad tänkte du när du fick veta att du blivit utsedd till kranskulla?
– Jag förstod nog först inte att det var sant. Tävlingsledaren Bo Johansson ringde men jag hade inte en tanke på att han skulle fråga det. Den tanken fanns aldrig. Jag tänkte först att han skulle fråga om jag kunde hjälpa till med någonting. Men jag känner mig väldigt hedrad.
Hur såg din idrottskarriär ut?
– Jag började åka alpint när jag var sju år, tränade och gjorde några klubbtävlingar. Jag var väldigt duktig när jag var liten, lite tuff och så där. Jag hade en känsla för alpint och det var roligt med framgång så jag fortsatte. Sedan började jag på alpint skidgymnasium i Torsby när jag var 16 år. Det är mina absolut bästa år hittills; jag lärde mig så mycket om mig själv och ta ansvar. Då växer man som person. Det var tufft i början när man skulle åka tävlingar mot dem som var äldre, men det gick ändå rätt bra. Jag klarade mig från skador men det var tuffare mentalt i tävlingarna. 2020 tog jag studenten under coronan och det var jättetråkigt; vi fick inte träna eller tävla eller vara i skolan. Även om det är en individuell sport så är man ju en grupp som tränar tillsammans och sporrar varandra. Jag tänkte fortsätta, men med coronan visste man inte ens om det skulle bli något. Så då bestämde jag mig för att sluta. Det var ett jättejobbigt beslut att ta när det har varit ens livsstil hela livet. Så jag skaffade mig ett jobb här hemma. Jag var också tränare i Sälens IF en säsong.
Vilka mål har du framöver?
– Jag ville landa lite hemma först. Jag skulle ju fortsätta med skidåkningen var tanken, så det var ju målet. Men när det inte blev så, så skulle man tänka om… Jag är väldigt hemmakär och det kan vara väldigt positivt, men kan vara svårt att kombinera med annat längre bort som att plugga. Men man vill ändå göra någonting som man mår bra av och tycker är kul.
Vad är Vasaloppet för dig?
– Det är som en högtid kan man säga. Man har sina tider på Vasaloppsmorgonen, först ställer man klockan på 03.00 och sedan åker man till starten och hjälper till. Sedan åker man hem och ser målgången på TV.
Så det blir premiär för dig att se målgången live, och då som kranskulla?
– Ja, nu har jag inget val. Det blir verkligen en premiär!
Har du åkt något lopp själv? Vilket skulle du vilja åka?
– Nej, men jag vill verkligen åka Vasaloppet. Dagen innan jag fick samtalaet om att vara kranskulla, var det faktiskt en annan person som frågade ”Ska inte du åka Vasaloppet, Alice?” Jo, det ska jag sa jag, men jag väntar med att anmäla mig för att se i vilken form jag är …
Vilka förväntningar har du på året som kranskulla?
– Jag kan ju fortfarande inte riktigt förstå det … Men det känns otroligt kul, men också spännande; för man vet inte riktigt vad som komma skall och hur det kommer att bli. Men det blir säkert supersuperkul och jag är taggad.
Vem vill du helst ge kransen i Vasaloppet den 5 mars?
– Jag hoppas på svensk seger, gärna någon dalaåkare.
---------------------------------
Albin Gezelius har utsetts till Vasaloppets kransmas 2023 med följande motivering:
”Årets kransmas är en multitalang inom en rad olika idrotter där han representerar inte bara en utan fler av IFK Moras alliansföreningar.
Oavsett om det är på skidor eller med löparskor på fötterna, på bana med eller utan hinder, i terräng eller i skogen med en karta i handen har han skördat stora framgångar både på svensk och internationell nivå.
Hans starka tävlingshuvud tillsammans med en stor ödmjukhet och omtänksamhet gör årets kransmas till en god lagkamrat och en fin förebild för framtidens aktiva i IFK Moras färger.
Årets kransmas är född och uppvuxen i Mora och tillhör en familj som alla har ett stort engagemang och hjärta för idrotten där de tillsammans har arbetat åtskilliga timmar som funktionärer i Vasaloppet, både sommar som vinter.
Som tävlingsledare för Tjejvasan ser vi att Albin Gezelius kommer att vara en utmärkt ambassadör för Vasaloppets vinter- och sommarvecka 2023.”
Helene Söderlund och Cathrine Mörk, tävlingsledare för Tjejvasan
Fakta Vasaloppets kransmas 2023
Namn: Albin Gezelius
Ålder: 19 år (född 19 juni 2003)
Bor: Mora
Familj: Mamma Katarina, pappa Peter, syster Elin
Gör: Går sista året på skidgymnasiet i Mora, har läst Natur
Idrotter: I dag håller han på med skidorientering, orientering, längdskidor och friidrott (banlöpning, terränglöpning, traillöpning), men har som yngre testat på de flesta idrotter…
Främsta meriter: Friidrott: JSM-guld på 2000 meter hinder, seger i Lidingöloppet P19. Orientering: JSM-guld i sprint H18. Skidorientering: 3 individuella JVM-silver och ett senior-SM-silver.
Mål med idrotten: Bli så bra som möjligt, förhoppningsvis bäst i världen
Intressen: Discgolf, fiske
Beskriv dig själv med tre ord: Målinriktad, nyfiken, påhittig
Albin Gezelius är en multitalang som tävlar för flera klubbar inom IFK Mora idrottsallians. Albins pappa Peter Fredricson var tidigare tävlingsledare i Ultravasan, och Albins kusin Wilma Björkman var kranskulla förra året och hans moster Helena Gezelius kranskulla 1993. Så här finns det en förnämlig idrottsförankring i bygden. Han har dessutom redan varit med och vunnit ett seniorlopp i Vasaloppsarenan: Löparstafetten Vasastafetten 2018 som 15-åring!
Vad tänkte du när du fick veta att du blivit utsedd till kransmas?
– Det var jättekul. Något som jag har sett fram emot. Jag trodde väl inte att jag skulle bli kransmas redan i år, men eftersom jag varit med så länge i många klubbar så har jag hoppats på att få frågan någon gång. Jag har ett ganska tufft schema, men jag såg att det ändå passade rätt så bra i år så då kände jag att jag ville göra det när jag kan ge det mycket tid.
Hur har din idrottskarriär sett ut?
– Jag höll mest på med skidåkning och olika friidrottsgrenar när jag var ung. Ända sedan jag var sju år har vi i släkten åkt ned till Lidingöloppet varje år. Löpning höll jag mest på med som träning för skidåkningen. Sedan började jag med mer orientering när jag var runt 13 år, och då blev jag bättre på att springa och sprang även mitt första banlopp när jag var 15, då blev jag trea på 2000 meter på USM.
Karriären har fortsatt uppåt för Albin, som verkligen är en mångsysslare. Det visar inte minst hans resultat under det gångna året: Under 2022 har han tagit två JSM-guld och tre JVM-silver i skidorientering. Under SM-veckan i Piteå tog han sin första senior-SM-medalj i skidorienteringens jaktstart, ett individuellt silver. På JSM i längdåkning tog han dessutom ett lagguld med IFK Mora. Sommaren bjöd på fortsatta tävlingar i andra sporter: På Världsungdomsspelen i Göteborg i juni vann han 3000 meter hinder för seniorer. I juni tog han också brons på ultralång-JSM i orientering. Därefter blev det JSM-guld på 2000 meter hinder. I augusti sprang han juniorklassen i det stora trailloppet UTMB i Frankrike och blev åtta. Hösten innebar sedan terränglöpning och där blev det ett JSM-brons.
Vad har din klubb IFK Mora betytt och betyder för dig?
– Det har varit allt, för det har varit min klubb från början. Både inom orientering, skidåkning och friidrott har vi haft väldigt bra träningsgrupper som gjort att man fått upp intresset. Man har sparrat varandra och det har betytt mycket.
Vad är det mer som gjort att du nått de framgångar som du gjort? Vad har du för drivkraft?
– Att jag har hållit på med många idrotter har gjort att jag alltid varit motiverad. När jag är less på till exempel skidåkning kan jag köra skidorienteringstävlingar istället, och att kunna byta har gjort att jag alltid kunnat hålla uppe motivationen att träna hårt. De idrotter jag håller på med ligger inte så långt ifrån varandra, så är jag jättemotiverad att träna mycket löpning så gynnar det så klart också mina andra idrotter.
Steget från junior till senior, hur känns det?
– Det är lite olika åldersgränser i olika sporter, så det kommer att ske lite gradvis. Men oavsett så är det självklart att det säkert blir tufft men jag tror ändå det kommer att gå ganska bra. Även om det kan bli tufft tävlingsmässigt så kan jag ju ändå i friidrott ”persa” och se att jag tar steg framåt. Jag får väl fokusera på det och låta det ta något år.
Vad är Vasaloppet för dig?
– Självklart har jag ju tävlat många år i Ungdomsvasan, men framför allt har man ju haft det här att ”nu ska vi gå in och göra ett bra arbete som funktionärer”. För håller vi igång Vasaloppet vet vi att det ger oss mycket i klubben, att vi kan åka på läger och så.
Albin Gezelius har åkt Ungdomsvasan, Kortvasan (numera Vasaloppet 30) och Stafettvasan, och 2018 fick han som blott 15-åring springa en sträcka tillsammans med flera elitorienterare i den 90 km långa Vasastafetten. Det blev seger för det tiomannalaget. Skulle du kunna tänka dig att åka Vasaloppet också?
– Jag minns att jag åkte Kortvasan ett år när jag var väldigt liten och jag sa till pappa att ”jag ska aldrig åka Vasaloppet när jag blir stor”, för det var så jobbigt då. Jo, men självklart ska jag åka Vasaloppet någon gång, men kanske inte som elitåkare för det är ju lite annorlunda skidåkning än den jag åker i dag. Men annars så skulle jag förstås gärna springa något av trailloppen under sommarveckan. Och säkert Ultravasan när jag blir äldre.
Vilka förväntningar har du på året som kransmas?
– Bara att det ska bli väldigt kul. Man har alltid sett vad mycket roligt de som varit kransmasar har fått göra. Och att få komma lite närmare in i Vasaloppets arbete och få lära sig mera. Det ska bli jättekul och intressant.
Vem hoppas du få ge kransen till i Tjejvasan lördag 25 februari och Vasaloppet söndag 5 mars?
– Förhoppningsvis en Moraåkare, det hade varit trevligt, kanske Ida Dahl.
---------------------------
FAKTA
Kranskullan i Vasaloppet gjorde debut redan i samband med det första loppet 1922 medan kransmasen gjorde sin entré när den första Tjejvasan avgjordes 1988. Sedan 2005 delar kransmasen även ut segerkransen till damsegraren i Vasaloppet.
Vasaloppets vintervecka 2023 startar med Vasaloppet 30 fredag 24 februari och avslutas med det 99:e Vasaloppet söndag 5 mars. Kranskullan kröns i Mora kyrka fredag 3 mars 2023 och kransmasen i Älvdalens kyrka fredag 24 februari 2023.
Även under Vasaloppets sommarvecka, som startade 2009, bekransar kranskullan och kransmasen segrarna i Cykelvasan 90, Ultravasan 90 och 45, Trailvasan 30 och Vasastafetten.
Läs mer om kranskullans och kransmasens historia
https://www.vasaloppet.se/om-oss/historia/kranskulla-och-kransmas
FAKTA/ ALLA KRANSKULLOR OCH KRANSMASAR
99 kranskullor och 35 kransmasar sedan 1922:
1920-talet
1922 Therese Eliasson
1923 Hilma Ström
1924 Maja Lundgren
1925 Elsa Cederlund
1926 Aina Pers
1927 Lea Ström
1928 Stina Eriksson
1929 Elin Henriksson
1930-talet
1930 Ethel Eriksson
1931 Anna-Britta Mattsson
1932 Inställt
1933 Margit Nilsson
1934 Inställt
1935 Marianne Edling
1936 Inga-Greta Landeck
1937 Gerda Berg
1938 Majt Sundin
1939 Anna-Greta Pettersson
1940-talet
1940 Kerstin Cassel
1941 Ingrid Asplund
1942 Britt Herdin
1943 Elsa Karlsson
1944 Margareta Julin
1945 Kerstin Sars
1946 Elsa Sars
1947 Nina Lindén
1948 Ann-Mari Andersson
1949 Kerstin Norlin
1950-talet
1950 Karin Bergström
1951 Inga Nyström
1952 Åsa Mattsson-Djos
1953 Anna-Greta Beus
1954 Birgitta Heimer
1955 Kerstin Ingemansson
1956 Gun Larsson
1957 Barbro Persson
1958 Anna-Margareta Mattsson
1959 Margareta Åhs
1960-talet
1960 Maivor Olsson
1961 Marianne Eriksson
1962 Ann-Mari Hansson
1963 Anita Håkansson
1964 Anita Rosendahl
1965 Gudrun Nilsson
1966 Eva Runesson
1967 Christina Fernström
1968 Karin Abrahamsson
1969 Christina Spansk
1970-talet
1970 Karin Karlsson
1971 Ingegärd Backlund
1972 Marianne Karlsson
1973 Gunilla Lannerbro
1974 Anna Mattsson
1975 Lena Banck
1976 Åsa Mattsson
1977 Christina Andersson
1978 Gunilla Lund
1979 Britta Samuelsson
1980-talet
1980 Inga-Britt Ax
1981 Åsa Norell
1982 Anna-Karin Winberg
1983 Mait Eriksson
1984 Marie Andersson
1985 Eva Hermansson
1986 Camilla Karlberg
1987 Sara Kans
1988 Karin Värnlund, Axel Jungward
1989 Eva Lönn, Mattias Helgesson
1990-talet
1990 Inställt
1991 Christel Asp, Erik Frykberg
1992 Maria Gustavsson, Erik Eriksson
1993 Helena Gezelius, Jonas Orsén
1994 Isabell Andersson, Staffan Larsson
1995 Malin Brandt, Mikael Helgesson
1996 Katrin Svensson, Thomas Sparr
1997 Marika Engström, Jonas Buud
1998 Ida Holmberg, Torbjörn Schedvin
1999 Maria Wik, Stefan Hansson
2000-talet
2000 Emma Stefansson, Thomas Eriksson
2001 Catharina Asph, Niklas Karlsson
2002 Maria Bergkvist, Mikael Hedh
2003 Åsa Östberg, Andreas Johansson
2004 Lena Hermansson, Niclas Jacobsson
2005 Eva Lif, Markus Leijon
2006 Julia Limby, Martin Johansson
2007 Eva Svensson, Lars Suther
2008 Caroline Westling, Joakim Engström
2009 Sandra Brander, Jonas Nilsson
2010-talet
2010 Helene Söderlund, Johan Öhagen
2011 Frida Dahl, Anders Solin
2012 Johanna Axelsson, Erik Smedhs
2013 Isabelle Jansson, André Gatu
2014 Lisa Englund, Daniel Svensson
2015 Viktoria Stärner, Victor Gustafsson
2016 Hanna Eriksson, Johan Wellert
2017 Lydia Sundin, Linus Rapp
2018 Sara Wadman, Joakim Kullberg
2019 Emma Höglund, Victor Sticko
2020-talet
2020 Fanny Axelsson, Daniel Duhlbo
2021 Emelie Brudin, Gustaf Berglund
2022 Wilma Björkman, Edvin Nilsson
2023 Alice Larsson, Albin Gezelius
Vasaloppets kommande arrangemang
Vasaloppets vintervecka 2023
Fredag 24 februari: Vasaloppet 30, 30 km, start Oxberg
Lördag 25 februari: Tjejvasan, 30 km, start Oxberg
Söndag 26 februari: Ungdomsvasan, 9 km start Eldris, 19 km start Hökberg
Söndag 26 februari: Öppet Spår söndag, 90 km, start Sälen
Måndag 27 februari: Öppet Spår måndag, 90 km, fri stil, start Sälen
Tisdag 28 februari: Vasaloppet 45, 45 km, start Oxberg
Fredag 3 mars: Stafettvasan, 90 km, femmannalag, start Sälen
Fredag 3 mars: Nattvasan 90, 90 km, individuellt eller i par, fri stil, start Sälen
Fredag 3 mars: Nattvasan 45, 45 km, individuellt eller i par, fri stil, start Oxberg
Fredag 3 mars: Nattvasan 30, 30 km, individuellt eller i par, fri stil, start Oxberg
Lördag 4 mars: Vasaloppet 10, 9 km, fri stil, start Eldris
Söndag 5 mars: Vasaloppet, 90 km, start Säle
Vasaloppets sommarvecka 2023
Fredag 11 augusti: Cykelvasan 45, 45 km, start Oxberg
Fredag 11 augusti: Cykelvasan 30, 32 km, start Oxberg
Fredag 11 augusti: Ungdomscykelvasan, 32 km, start Oxberg
Fredag 11 augusti: Cykelvasan Öppet Spår, 94 km, start Sälen
Lördag 12 augusti: Cykelvasan 90, 94 km, start Sälen
Fredag 18 augusti: Trailvasan 10, 10 km, start Mora
Lördag 19 augusti: Ultravasan 90, 90 km, start Sälen
Lördag 19 augusti: Ultravasan 45, 45 km, start Oxberg
Lördag 19 augusti: Trailvasan 30, 30 km, start Oxberg
Lördag 19 augusti: Vasastafetten, 90 km, löparstafett för tiomannalag, start Sälen
Vasaloppstrippeln – skidor, cykel och löpning under ett år
Vasaloppstrippeln är en utmaning där du genomför tre lopp i grenarna skidor, cykel och löpning under ett kalenderår. Välj mellan 30, 45 och 90 kilometer.
Gilla Vasaloppetofficial på Facebook och följ Vasaloppet på Instagram!
Högupplösta bilder från Vasaloppet
https://www.mynewsdesk.com/se/vasaloppet/latest_media
Text och bilder är för fri publicering.
För mer information
Camilla Sandy, pressansvarig Vasaloppet
070-384 95 00
camilla.sandy@vasaloppet.se
Mer om Vasaloppet?
www.vasaloppet.se
Pressrum: mynewsdesk.com/se/pressroom/vasaloppet
Facebook: facebook.com/vasaloppetofficial
Ämnen
Vasaloppet är världens största långlopp på skidor. Vasaloppets vintervecka med längdskidåkning och Vasaloppets sommarvecka med mountainbikecykling och löpning lockar årligen nära 100 000 anmälda deltagare.Sedan starten 1922 har över 1,7 miljoner deltagare passerat målportalen i Mora. Vasaloppet är en ideell verksamhet som ägs av IFK Mora och Sälens IF. En motor för folkhälsa och föreningsliv, i fäders spår för framtids segrar!