Gå direkt till innehåll
Från och med sommaren 2023 erbjuder Vasaloppet separata startgrupper för kvinnor i motionsklass i Cykelvasan 90 eller Cykelvasan Öppet Spår.
Från och med sommaren 2023 erbjuder Vasaloppet separata startgrupper för kvinnor i motionsklass i Cykelvasan 90 eller Cykelvasan Öppet Spår.

Pressmeddelande -

Kvinnor får egna startgrupper i Cykelvasan 90 och Cykelvasan Öppet Spår 2023

Från och med Vasaloppets sommarvecka 2023 erbjuds kvinnor som ska cykla motionsklass i Cykelvasan 90 eller cykla Cykelvasan Öppet Spår att, om de önskar, starta i en startgrupp med enbart kvinnor. Nyheten är ett initiativ utifrån projektet Fler kvinnor i spåret, där målet är att få ett mer jämställt deltagande i Vasaloppets lopp.

– Cykelvasan 90 är det lopp där vi har minst andel kvinnliga deltagare, 13 procent. Att nu erbjuda startgrupper i motionsklassen för enbart kvinnor är ett försök att få upp den siffran och locka fler kvinnliga deltagare att cykla sträckan mellan Sälen och Mora, säger Tommy Höglund, sportchef på Vasaloppet.

Sedan projekt Fler kvinnor i spåret startade hösten 2022 har flera åtgärder och nyheter genomförts till vinterns olika lopp. Till exempel har seedningsreglerna justerats och separata bajamajor med gratis mensskydd införts. Nu ligger fokus på sommarloppen och det första steget är alltså ett test med separata startgrupper för kvinnor i både Cykelvasan 90 och Cykelvasan Öppet Spår.
– Vi vet att mycket handlar att sänka trösklar och guida deltagare in i Vasaloppsvärlden. Även normer och attityder är viktigt; alla ska känna sig välkomna och att erbjuda separata startled för kvinnor hoppas vi ska bidra till att fler ska våga testa på våra längsta cykellopp, säger Tommy Höglund.

Jessica Clarén är cykelprofilen bakom She Rides och nybliven officiell Vasaloppscoach. Hon ingår även i Vasaloppets utvecklingsgrupp får att få fler kvinnor att delta i de olika loppen och är en av upphovsmakarna till idén om separata startgrupper för kvinnor i Cykelvasan.
– Jag tycker det är fantastiskt att Vasaloppet väljer att vara lyhörda och lyssna in hur vi tillsammans kan skapa arrangemang där vi gör cykelsporten mer jämställd, säker och rättvis. Vasaloppet gick i framkant och gav tävlingsklassen i Cykelvasan 90 en separat damstart 2016 och nu gör man det igen genom att låta kvinnliga deltagare välja om de önskar starta i en grupp med enbart kvinnor. Jag tror att om vi hjälps åt att skapa en bra upplevelse och rättvisa villkor för damernas startfält kommer vi även på sikt att öka andelen startande kvinnor i Cykelvasan 90, säger Jessica Clarén.

I Cykelvasan Öppet Spår, som körs fredag 11 augusti, kan kvinnor som vill starta i en kvinnlig startgrupp välja mellan två olika starttider och i Cykelvasan 90 lördag 12 augusti mellan tre olika.
– Grupperna kommer att blandas upp med andra deltagare under resans gång ner mot målet i Mora men tanken är att man i loppets första del ska få sällskap av andra som cyklar i samma takt och därigenom känna extra inspiration, pepp och gemenskap, säger Tommy Höglund.

FAKTA:
I tävlingsklassen i Cykelvasan 90 har damer och herrar separat starttid sedan 2016. Från och med 2023 kan kvinnliga deltagare även välja startgrupp med enbart kvinnor i Cykelvasan Öppet Spår och i motionsklassen i Cykelvasan 90.

Valbara startgrupper för kvinnor till Cykelvasan Öppet Spår fredag 11 augusti 2023:

  • Startgrupp 6, starttid 08.25, åktid cirka 04.00
  • Startgrupp 16, starttid 09.15, åktid cirka 05.30

Valbara startgrupper för kvinnor till Cykelvasan 90 lördag 12 augusti 2023:

  • Startgrupp 18, starttid 09.35, åktid cirka 04.00
  • Startgrupp 30, starttid 10.35, åktid cirka 04.55
  • Startgrupp 42, starttid 11.35

-----------------------------------------------------------

Kommande arrangemang i Vasaloppsarenan

Vasaloppets sommarvecka 2023
Fredag 11 augusti: Cykelvasan Öppet Spår, 94 km, start Sälen
Fredag 11 augusti: Cykelvasan 45, 45 km, start Oxberg
Fredag 11 augusti: Cykelvasan 30, 32 km, start Oxberg
Fredag 11 augusti: Ungdomscykelvasan, 32 km, start Oxberg
Lördag 12 augusti: Cykelvasan 90, 94 km, start Sälen
Fredag 18 augusti: Trailvasan 10, 10 km, start Mora
Lördag 19 augusti: Ultravasan 90, 90 km, start Sälen
Lördag 19 augusti: Ultravasan 45, 45 km, start Oxberg
Lördag 19 augusti: Trailvasan 30, 30 km, start Oxberg
Lördag 19 augusti: Vasastafetten, 90 km, löparstafett för tiomannalag, start Sälen

Vasaloppets vintervecka 2024 och det 100:e Vasaloppet

Fredag 23 februari: Vasaloppet 30, start Oxberg, 30 km
Lördag 24 februari: Tjejvasan, start Oxberg, 30 km
Söndag 25 februari: Öppet Spår söndag, start Sälen, 90 km
Söndag 25 februari: Ungdomsvasan, start Eldris, 9 km, start Hökberg, 19 km
Måndag 26 februari: Öppet Spår måndag 90, fri stil, start Sälen, 90 km
Måndag 26 februari: Öppet Spår måndag 45, fri stil, start Evertsberg, 43 km
Måndag 26 februari: Öppet Spår måndag 30, fri stil, start Oxberg, 28 km
Tisdag 27 februari: Vasaloppet 45, start Oxberg, 45 km
Fredag 1 mars: Stafettvasan, skidstafett, fem sträckor, start Sälen, 90 km
Fredag 1 mars: Nattvasan 30, individuellt eller i par, fri stil, start Oxberg, 30 km
Fredag 1 mars: Nattvasan 45, individuellt eller i par, fri stil, start Oxberg, 45 km
Fredag 1 mars: Nattvasan 90, individuellt eller i par, fri stil, start Sälen, 90 km
Lördag 2 mars: Vasaloppet 10, fri stil, start Eldris, 9 km
Söndag 3 mars: Vasaloppet, start Sälen, 90 km (FULLTECKNAT)

Vasaloppstrippeln – skidor, cykel och löpning under ett år

Vasaloppstrippeln är en utmaning där du genomför tre lopp i grenarna skidor, cykel och löpning under ett kalenderår. Välj mellan 30, 45 och 90 kilometer.

Gilla Vasaloppetofficial på Facebook och följ Vasaloppet på Instagram!

Högupplösta bilder från Vasaloppet
https://www.mynewsdesk.com/se/vasaloppet/latest_media

Text och bilder är för fri publicering.

För mer information
Camilla Sandy, pressansvarig Vasaloppet
070-384 95 00
camilla.sandy@vasaloppet.se

Mer om Vasaloppet?
www.vasaloppet.se
Pressrum: mynewsdesk.com/se/pressroom/vasaloppet
Facebook: facebook.com/vasaloppetofficial
Instagram: @vasaloppet

Ämnen


Vasaloppet är världens största långlopp på skidor. Vasaloppets vintervecka med längdskidåkning och Vasaloppets sommarvecka med mountainbikecykling och löpning lockar årligen nära 100 000 anmälda deltagare.Sedan starten 1922 har över 1,7 miljoner deltagare passerat målportalen i Mora. Vasaloppet är en ideell verksamhet som ägs av IFK Mora och Sälens IF. En motor för folkhälsa och föreningsliv, i fäders spår för framtids segrar!

Kontakter

Camilla Sandy

Presskontakt Kommunikatör och pressansvarig +4670-384 95 00

Relaterat innehåll

Vasaloppet är världens största arrangör av motionslopp, året runt.

Vasaloppet startade 1922, men är mycket äldre än så. Det första Vasaloppet genomfördes redan 1521 av Gustav Eriksson. Under sin flykt undan den danske kungen blev han upphunnen i Sälen och återvände till Mora för att leda upproret mot ockupationsmakten. Gustav Eriksson enade så småningom riket och blev Sveriges första kung, mer känd under namnet Gustav Vasa. Sälen är med andra ord inte enbart startplats för ett av världens största motionslopp, utan också startpunkten för hela vårt lands historia. Det första loppet lockade 119 skidåkare till start. I dag kommer uppåt 100 000 deltagare från över 60 länder till vår bygd för att åka skidor, springa eller cykla mellan Sälen och Mora. Vasaloppet må ha växt, men syftet är det samma: Att med utgångspunkt från den klassiska sträckan genomföra idrottsarrangemang som skapar resurser och möjligheter för ägarföreningarna samt alla funktionärsföreningar. Med ideella krafter för vi en svensk tradition vidare.

Vasaloppet är en ideell verksamhet som ägs av IFK Mora och Sälens IF. En motor för folkhälsa och föreningsliv.