Gå direkt till innehåll
Fler kvinnor än någonsin anmälda till Vasaloppet 2024

Pressmeddelande -

Fler kvinnor än någonsin anmälda till Vasaloppet 2024

Startplatserna till Vasaloppet 2024 söndag 3 mars är slutsålda och 15 800 deltagare har börjat ladda för det 100:e loppet i ordningen. 23 procent av de anmälda är kvinnor vilket är den högsta siffran någonsin.
– Siffrorna är preliminära då de kan påverkas ända fram till loppet men 23 procent i nuläget känns väldigt inspirerande och glädjande, säger Lena Hermansson, projektledare på Vasaloppet.

Till årets Vasaloppet, som avgjordes söndag 5 mars 2023, var 18,4 procent av de anmälda deltagarna kvinnor och den totala siffran i alla loppen under vinterveckan var 35,5 procent. I dagsläget är cirka 30 000 deltagare anmälda för att åka ett lopp under Vasaloppets vintervecka 2024 och den totala siffran för de kvinnliga deltagarna är just nu 36 procent. Generellt har de kortare loppen på 30 och 45 kilometer en jämnare könsfördelning än 90-kilometersloppen.

I augusti 2022 startade Vasaloppet projektet Fler kvinnor i spåret med syftet att få fler kvinnliga deltagare till de olika loppen i Vasaloppets vintervecka och Vasaloppets sommarvecka. Sedan dess har flera initiativ och åtgärder genomförts. Bland annat har en utvecklingsgrupp bildats med personer utanför organisationen som ska hjälpa Vasaloppet att nå en jämnare könsfördelning i loppen. En lokal inspirationsträff med fokus på längdskidåkning har arrangerats, riktade mejl med information och erbjudanden har gått ut och personalen på Vasaloppet har även haft en intern utbildningsdag med fokus på jämställdhet.
– Mycket har handlat om kommunikation, att inspirera och sänka trösklar, men även om praktiska saker. Initiativet att ha separata bajamajor med gratis mensskydd under Vasaloppets vintervecka blev väldigt uppmärksammat och uppskattat. Dessutom har vi sett över och uppdaterat seedningsreglerna för Vasaloppet och Tjejvasan i samband med graviditet, säger Lena Hermansson.

Under året har Vasaloppet även samarbetat med Facebookgruppen VasanFörMargit. En grupp som startade som ett privat initiativ för att få fler kvinnor att åka just Vasaloppet som en hyllning till Margit Nordin, den första kvinnan som deltog i det klassiska loppet 1923.
– Vasan för Margit har blivit ett uppskattat forum på nätet där många olika ämnen diskuteras. Både nybörjare och mer erfarna skidåkare delar med sig av tips, råd och inspiration och vi hoppas kunna fortsätta samarbetet, säger Lena Hermansson.

Nästa steg i projekt Fler kvinnor i spåret fokuserar på Vasaloppets sommarvecka och cykel- och löploppen. Även här är det fler kvinnor som väljer att delta i de kortare loppen och framför allt löpningen har en jämnare könsfördelning. I Ultravasan 45 2022 var 48,4 procent av deltagarna kvinnor, i Trailvasan 30 var de 63,4 procent medan Ultravasan 90 hade 27,5 procent kvinnor. I cykelloppen är det främst Cykelvasan 90 som sticker ut med enbart 13,4 procent kvinnliga deltagare.
– Vi vet att vi kommer behöva jobba en del med Cykelvasan 90 och vi är redan i gång. Som exempel finns bland annat planer på att bilda särskilda startgrupper för kvinnor vilket vi tror kan inspirera fler att våga testa på Nordens största mountainbikelopp, säger Lena Hermansson.

Fotnot:
Siffrorna i Vasaloppet är än så länge prelimära då de kan påverkas av till exempel elit, utländska resegrupper och sponsorplatser där bokningarna i nuläget inte är på individnivå. Dessutom kan startplatser säljas och köpas ända fram till loppstarten.

Kommande arrangemang i Vasaloppsarenan

Vasaloppets sommarvecka 2023
Fredag 11 augusti: Cykelvasan Öppet Spår, 94 km, start Sälen
Fredag 11 augusti: Cykelvasan 45, 45 km, start Oxberg
Fredag 11 augusti: Cykelvasan 30, 32 km, start Oxberg
Fredag 11 augusti: Ungdomscykelvasan, 32 km, start Oxberg
Lördag 12 augusti: Cykelvasan 90, 94 km, start Sälen
Fredag 18 augusti: Trailvasan 10, 10 km, start Mora
Lördag 19 augusti: Ultravasan 90, 90 km, start Sälen
Lördag 19 augusti: Ultravasan 45, 45 km, start Oxberg
Lördag 19 augusti: Trailvasan 30, 30 km, start Oxberg
Lördag 19 augusti: Vasastafetten, 90 km, löparstafett för tiomannalag, start Sälen

Vasaloppets vintervecka 2024 och det 100:e Vasaloppet

Fredag 23 februari: Vasaloppet 30, start Oxberg, 30 km
Lördag 24 februari: Tjejvasan, start Oxberg, 30 km
Söndag 25 februari: Öppet Spår söndag, start Sälen, 90 km
Söndag 25 februari: Ungdomsvasan, start Eldris, 9 km, start Hökberg, 19 km
Måndag 26 februari: Öppet Spår måndag 90, fri stil, start Sälen, 90 km
Måndag 26 februari: Öppet Spår måndag 45, fri stil, start Evertsberg, 43 km
Måndag 26 februari: Öppet Spår måndag 30, fri stil, start Oxberg, 28 km
Tisdag 27 februari: Vasaloppet 45, start Oxberg, 45 km
Fredag 1 mars: Stafettvasan, skidstafett, fem sträckor, start Sälen, 90 km
Fredag 1 mars: Nattvasan 30, individuellt eller i par, fri stil, start Oxberg, 30 km
Fredag 1 mars: Nattvasan 45, individuellt eller i par, fri stil, start Oxberg, 45 km
Fredag 1 mars: Nattvasan 90, individuellt eller i par, fri stil, start Sälen, 90 km
Lördag 2 mars: Vasaloppet 10, fri stil, start Eldris, 9 km
Söndag 3 mars: Vasaloppet, start Sälen, 90 km (FULLTECKNAT)

Vasaloppstrippeln – skidor, cykel och löpning under ett år

Vasaloppstrippeln är en utmaning där du genomför tre lopp i grenarna skidor, cykel och löpning under ett kalenderår. Välj mellan 30, 45 och 90 kilometer.

Gilla Vasaloppetofficial på Facebook och följ Vasaloppet på Instagram!

Högupplösta bilder från Vasaloppet
https://www.mynewsdesk.com/se/vasaloppet/latest_media

Text och bilder är för fri publicering.

För mer information
Camilla Sandy, pressansvarig Vasaloppet
070-384 95 00
camilla.sandy@vasaloppet.se

Mer om Vasaloppet?
www.vasaloppet.se
Pressrum: mynewsdesk.com/se/pressroom/vasaloppet
Facebook: facebook.com/vasaloppetofficial
Instagram: @vasaloppet

Ämnen


Vasaloppet är världens största långlopp på skidor. Vasaloppets vintervecka med längdskidåkning och Vasaloppets sommarvecka med mountainbikecykling och löpning lockar årligen nära 100 000 anmälda deltagare.Sedan starten 1922 har över 1,7 miljoner deltagare passerat målportalen i Mora. Vasaloppet är en ideell verksamhet som ägs av IFK Mora och Sälens IF. En motor för folkhälsa och föreningsliv, i fäders spår för framtids segrar!

Kontakter

Camilla Sandy

Presskontakt Kommunikatör och pressansvarig +4670-384 95 00

Relaterat innehåll

Vasaloppet är världens största arrangör av motionslopp, året runt.

Vasaloppet startade 1922, men är mycket äldre än så. Det första Vasaloppet genomfördes redan 1521 av Gustav Eriksson. Under sin flykt undan den danske kungen blev han upphunnen i Sälen och återvände till Mora för att leda upproret mot ockupationsmakten. Gustav Eriksson enade så småningom riket och blev Sveriges första kung, mer känd under namnet Gustav Vasa. Sälen är med andra ord inte enbart startplats för ett av världens största motionslopp, utan också startpunkten för hela vårt lands historia. Det första loppet lockade 119 skidåkare till start. I dag kommer uppåt 100 000 deltagare från över 60 länder till vår bygd för att åka skidor, springa eller cykla mellan Sälen och Mora. Vasaloppet må ha växt, men syftet är det samma: Att med utgångspunkt från den klassiska sträckan genomföra idrottsarrangemang som skapar resurser och möjligheter för ägarföreningarna samt alla funktionärsföreningar. Med ideella krafter för vi en svensk tradition vidare.

Vasaloppet är en ideell verksamhet som ägs av IFK Mora och Sälens IF. En motor för folkhälsa och föreningsliv.