Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

Torsdag 23 november kl 08.30 presenterar Vasaloppet 2024 års kranskulla och kransmas på Café Zorn i Mora.

Pressinbjudan: Presentation av Vasaloppets kranskulla och kransmas inför det 100:e Vasaloppet 2024

Torsdag 23 november kl 08.30 presenterar Vasaloppet 2024 års kranskulla och kransmas på Café Zorn, Vasagatan 36 i Mora. Välkomna!
Med 101 dagar kvar till det 100:e Vasaloppet söndag 3 mars 2024 är det hög tid att presentera kommande års kranskulla och kransmas. Båda finns på plats på Café Zorn nu på torsdag tillsammans med representanter från Vasaloppet.
Vasaloppet bjuder på kaffe och smörg

Vasaloppet är världens största arrangör av motionslopp, året runt.

Vasaloppet startade 1922, men är mycket äldre än så. Det första Vasaloppet genomfördes redan 1521 av Gustav Eriksson. Under sin flykt undan den danske kungen blev han upphunnen i Sälen och återvände till Mora för att leda upproret mot ockupationsmakten. Gustav Eriksson enade så småningom riket och blev Sveriges första kung, mer känd under namnet Gustav Vasa. Sälen är med andra ord inte enbart startplats för ett av världens största motionslopp, utan också startpunkten för hela vårt lands historia. Det första loppet lockade 119 skidåkare till start. I dag kommer uppåt 100 000 deltagare från över 60 länder till vår bygd för att åka skidor, springa eller cykla mellan Sälen och Mora. Vasaloppet må ha växt, men syftet är det samma: Att med utgångspunkt från den klassiska sträckan genomföra idrottsarrangemang som skapar resurser och möjligheter för ägarföreningarna samt alla funktionärsföreningar. Med ideella krafter för vi en svensk tradition vidare.

Vasaloppet är en ideell verksamhet som ägs av IFK Mora och Sälens IF. En motor för folkhälsa och föreningsliv.