Gå direkt till innehåll
Victor och Viktoria bekransar segrarna i TjejVasan och Vasaloppet 2015

Pressmeddelande -

Victor och Viktoria bekransar segrarna i TjejVasan och Vasaloppet 2015

Det är de två som har de mest ärofyllda uppdragen bland de tusentals funktionärer som möjliggör Vasaloppets vintervecka 2015: I morse presenterades 2015 års kranskulla Viktoria Stärner och kransmas Victor Gustafsson i Sveriges Televisions Gomorron Sverige. SVT direktsänder den 28 februari TjejVasan för fjärde året och den 8 mars Vasaloppet för 38:e året.


Tävlingsledarna för Vasaloppet har utsett Viktoria Stärner till den 91:a kranskullan i ordningen., och tävlingsledarna för TjejVasan har utsett Victor Gustafsson till den 27:e kransmasen. I dagsläget är hittills mer än 65.300 deltagare anmälda till Vasaloppets vintervecka i februari/mars 2015 och mer än 17.100 till Vasaloppets sommarvecka i augusti 2015.

Tävlingsledarnas motivering till utnämningen av Viktoria Stärner till Vasaloppets kranskulla 2015:
”Årets kranskulla är ett föredöme för rekrytering av unga ledare till idrotten genom sitt mångåriga engagemang inom IFK Mora. Med en uttalad önskan om att förändra världen har hon redan i unga år skaffat sig meriter från arbete i tre olika världsdelar. Viktoria Stärner är det självklara valet av kranskulla och hon blir en utmärkt ambassadör för Vasaloppet det kommande året.”
Bo Johansson, tävlingsledare Vasaloppet

Fakta kranskulla: Viktoria Stärner (kranskulla nr 91)
Ålder: 21 år (född 30 mars 1993)
Bor: I Uppsala, men uppvuxen i Mora
Familj: Mamma Christina, pappa Pär, lillasyster Emma, lillebror Erik
Gör: Studerar sedan 2013 ekonomi vid Uppsala Universitet
Idrott: Har hållit på med både gymnastik och utförsåkning, och har dessutom varit tränare i båda dessa idrotter inom IFK Mora
Intressen: ”När jag inte pluggar så tränar jag mycket och försöker hinna med livet över huvud taget, träffa kompisar, vara med familjen och att åka skidor så klart.”
Beskriver sig själv som person: Målmedveten, envis, positiv och glad

Kranskullan
Kranskullan Viktoria Stärner har redan hunnit med att vara både aktiv och tränare i såväl IFK Moras Gymnastikklubb som i IFK Moras Alpina klubb. Hon har även hunnit med att sitta i gymnastikklubbens styrelse.

Viktoria har också engagerat sig internationellt. År 2011 deltog hon i ett fyrnationers ungdomsutbyte i Kina med olika aktiviteter och besök i till exempel Peking och i Changchun, där det kinesiska Vasaloppet genomförs varje år. Under gymnasietiden engagerade hon sig även i FN och har varit på FN-kurser i både Genève och New York.

Viktoria, vad tänkte du när du fick veta att du blivit utsedd till kranskulla?
– Jag blev jätte-jätteglad. Det här är någonting man kan drömma om, men ingenting som man går runt och hoppas på eller funderar på. Det är verkligen ett otroligt hedersuppdrag, så jag blev jätteglad.

Vad har din klubb IFK Mora betytt och betyder för dig?
– Den betyder jättemycket för mig. Framför allt i ledarrollen känner jag att jag har en viktig roll och jag tycker att det är så otroligt häftigt att det jag kan ge barnen, i form av både glädje och träning i gymnastik och skidåkning är helt fantastiskt. Att få barnen att förstå redan när de är små hur kul idrotten är och att få dem att känna gemenskapen i klubben. Det betyder supermycket för mig.

Vad har du för mål framöver?
– Jag har ganska ambitiösa mål och jag tror verkligen på att ingenting är omöjligt. Så jag ser mig själv gärna i någon typ av ledar- eller chefsroll om ett par år. Inom vilket område är lite oklart, men bara jag får en roll där jag får se andra människor utvecklas och samtidigt utveckla mig själv.

Vad är Vasaloppet för dig?
– IFK Mora och Vasaloppet går ju hand i hand, och Vasaloppets vintervecka betyder oerhört mycket för Mora som helhet och som bygd. Men sedan har ju Vasaloppet också stor betydelse för idrottsklubbarna, med tanke på vad som är möjligt att göra i klubben tack vare bidragen från Vasaloppet. Sedan får man inte glömma att Vasaloppet är världens häftigaste lopp!

Har du åkt något lopp själv? Vilket skulle du vilja åka?
– Ja, jag har åkt KortVasan tre gånger och jag vill absolut åka Vasaloppet. Har jag varit kranskulla så måste jag förstås åka Vasaloppet. Jag ska inte lova när det blir, men kanske 2016…

Vilka förväntningar har du på året som kranskulla?
– Jag tror att det kommer att bli ett helt magiskt år och det känns så häftigt att få vara med om det här. Jag hoppas att det blir ett ordentligt lopp med mycket snö och att jag till och får tid att hänga kransen om vinnaren på upploppet. Så jag är väldigt förväntansfull.

-----

Tävlingsledarnas motivering till utnämningen av Victor Gustafsson till Vasaloppets kransmas 2015:
”Victor Gustafsson har utsetts till 2015 års kransmas. Hans uppväxt har präglats av engagemang både inom IFK Mora och Vasaloppets olika arrangemang. Victor har nått fina framgångar som elitsatsande skidåkare. Så sent som i höstas vann han SM-guld på rullskidor. Som junior representerade han Sverige vid junior-VM på skidor. Viktors framgångar har inte varit lättvunna, vägen mot framgång har många gånger kantats av motgångar i form av sjukdomar och längre frånvaro från träning. Victor har dock alltid kommit tillbaka mer motiverad och målmedveten varje gång för att åter nå nya framgångar. Detta genom ödmjukhet, glädje och ett stort hjärta för sin idrott längdskidåkning. Victors personliga egenskaper lämpar sig synnerligen väl då han alltid är positiv och glad och kommer att bli en utmärkt ambassadör för Vasaloppet.”
Karin Ersson och Maria Gustafsson tävlingsledare TjejVasan

Fakta kransmas: Victor Gustafsson (kransmas nr 27)
Ålder: 24 år. (Född 9 juli 1990)
Bor: I Falun, men uppvuxen i Mora
Familj: Mamma Ann-Louise, pappa Lars, bröderna Jacob, Martin, Henric
Gör: Studerar Master Programme of Business Administration (affärsutveckling på magisternivå) vid Högskolan Gävle och är skidåkare
Idrott: Längdåkning
Meriter: Ett flertal JSM-medaljer, åkte JVM 2010, Australisk mästare 2013, totaltrea och två etappsegrar i Tour de Ski China 2014. 2 SM-guld på rullskidor 2014, seger i lagsprint vid världscupen i rullskidor i Val di Fiemme 2014.
Intressen: ”Idrotten tar ju all tid, men att åka slalom är också kul, gärna i Alperna. Cykla, resa… Som skidåkare väljer du bort mycket, som festande och sådant, men man får igen otroligt mycket annat i stället och kan få komma ut i världen och tävla.”
Beskriver sig själv som person: Glad och omtänksam

Kransmasen
Victor Gustafsson har en imponerande meritlista i flera olika sporter, skidor, orientering och rullskidor. Han har åkt Vasaloppet, HalvVasan, KortVasan, SkejtVasan, StafettVasan, CykelVasan och sprungit VasaStafetten. Rekordåret 2012 var han dessutom först i Vasaloppet! Han tog nämligen hem spurtpriset i Smågan! Placeringen i mål blev dock blygsam.


2013 var han skidtränare i Australien och passade samtidigt på att tävla när de hade sina mästerskap. Det resulterade i att han blev australisk mästare! Så sent som i juli 2014 gjorde Victor tävlingsdebut i rullskidåkning och det ledde ända fram till världscupseger i september! Victors mamma Annlouise Almquist har bland annat varit tävlingsledare för SkejtVasan och är 2015 tävlingsledare för HalvVasan. Pappa Lars Gustafsson driver Johns Sport i Mora.

Victor, vad tänkte du när du fick veta att du blivit utsedd till kransmas?
– Jag blev lite chockad för jag trodde att jag var för gammal för att bli det. Så jag tvingades fundera lite, särskilt som det gått så bra i sommar och jag inte visste hur mycket det skulle störa upplägget inför vintern. Men jag kände snart att det här vill jag ändå göra.

Hur har din idrottskarriär sett ut?
– Jag har testat det mesta: Brottning, jujutsu, taekwondo, segling, orientering, friidrott, fotboll…, men mestadels individuella idrotter. Men det blev skidor eftersom det gick bäst där och det var roligast, och jag gick skidgymnasiet i Mora. De senaste åren har jag haft en del hälsoproblem, men jag hoppas att de ska vara borta nu, så nu är jag taggad och ser framåt.

Hur kom det sig att du började tävla i rullskidor?
– Eftersom jag har varit sjuk så mycket och inte tävlat så ville jag komma igång och känna på tävlandet och att vara nervös inför en tävling. Så jag beställde ett par rullskidor och åkte till SM. Det gick bra och det var kul med en sommarsport. Sedan vann jag en backtävling i Idre och fick åka till världscupen i Val di Fiemme, där jag var fyra individuellt och vann i teamsprint. Det var jättekul och ett litet kvitto på att det går åt rätt håll för mig.

Vad har din klubb IFK Mora betytt och betyder för dig?
– Väldigt mycket. För de hjälper till otroligt mycket med träningsläger och att vi ska ha det bra, och jag vet många i andra klubbar som är avundsjuka på oss och vårt upplägg när det gäller just läger och sådant.

Vad är Vasaloppet för dig?
– Det är det största som händer i bygden och vinterveckan är den roligaste veckan på hela året i Mora tycker jag. Det lyser verkligen upp Mora.

Och du vet hur det är att vara först i Vasaloppet!?
– Ja, det var 2012 och grejen var att jag hade varit magsjuk dagarna innan och tänkte inte åka alls. Men på lördagen kände jag att jag kanske ändå skulle testa. Och det gick väldigt bra i början och jag hängde med bra. När det var en kilometer från det första spurtpriset tänkte jag att nu satsar jag allt. Jag kom först till Smågan, men sedan hade jag ingen energi kvar så jag stannade och åt på kontrollerna och sedan var det ”gåfart” till målet… Det var lite mäktigt att leda Vasaloppet! Jag kommer definitivt att åka fler lopp, men kanske inte Vasaloppet i vinter…

Vad har du för mål framöver?
– Jag är bara glad att få tävla igen och jag hoppas kunna göra det bra, och sedan får jag ta det därifrån. Men det ska bli kul att komma igång på riktigt.

Vilka förväntningar har du på året som kransmas?
– Det ska bli jättekul och spännande. Jag hoppas att jag lär mig mycket. Det här blir verkligen något nytt som jag får göra.

Fotnot: Kranskullan i Vasaloppet gjorde debut redan i samband med det första loppet 1922, medan kransmasen gjorde sin entré när den första TjejVasan åktes 1988. Sedan 2005 delar kransmasen också ut segerkransen till damsegraren i Vasaloppet. Även under Vasaloppets sommarvecka som startade 2009 finns förstås kranskullan och kransmasen med.

Läs hela historien bakom kranskullan och kransmasen:
http://www.vasaloppet.se/wps/wcm/connect/se/info/om/historia/kranskullormasar

Listor på samtliga segrare, kranskullor och kransmasar finns här:
http://www.vasaloppet.se/wps/wcm/connect/se/info/om/historia/segrare

------------------------------
Kommande arrangemang i VasaloppsArenan:

Vasaloppets vintervecka 2015

Fre 27 feb: KortVasan. 30 km.
Lör 28 feb: TjejVasan. 30 km. (10 000 anmälda. FULLT 141006)
Sön 1 mar: UngdomsVasan. 3, 5, 7 eller 9 km.
Sön 1 mar: Öppet Spår söndag. 90 km. (10 000 anmälda. FULLT 140521)
Mån 2 mar: Öppet Spår måndag. 90 km. (8 000 anmälda. FULLT 140913)
Tis 3 mar: HalvVasan. 45 km.
Fre 6 mar: StafettVasan. 24, 24, 14, 9 och 19 km. (8 000 anmälda. FULLT 140316)
Sön 8 mar: Vasaloppet. 90 km. (15 800 anmälda. FULLT 140316)

Vasaloppets sommarvecka 2015
Fre 14 aug: CykelVasan 30. 30 km. Start Oxberg.
Fre 14 aug: UngdomsCykelVasan. 30 km. Start Oxberg.
Fre 14 aug: CykelVasan 45. 45 km. Start Oxberg.
Fre 14 aug: CykelVasan Öppet Spår. 95 km. Start Sälen.
Lör 15 aug: CykelVasan 90. 95 km. Start Sälen. (12 000 anmälda. FULLT 141001)
Lör 22 aug: UltraVasan 45. 45 km. Start Oxberg.
Lör 22 aug: UltraVasan 90. 90 km. Start Sälen.
Lör 22 aug: VasaStafetten. 4,5–15 km. Löparstafett för tiomannalag. Start Sälen.

Högupplösta bilder på 2015 års kranskulla och kransmas, fotograferade i Mora.
http://www.mynewsdesk.com/se/pressroom/vasaloppet/image/list

Text och bild är för fri publicering. Har ni frågor i detta ämne går det bra att kontakta:

Bo Johansson, tävlingsledare Vasaloppet

Mobil: 070-681 13 58

Karin Ersson, tävlingsledare TjejVasan
Mobil: 072-566 60 21

eller

För ytterligare information

Jon Svensson

Marknads- och försäljningschef Vasaloppet
E-post: jon.svensson@vasaloppet.se
Direktnr: 0250-392 10
Mobilnr: 072-553 31 90

Mer om Vasaloppet?

www.vasaloppet.se
Pressrum: mynewsdesk.com/se/pressroom/vasaloppet
Facebook: facebook.com/vasaloppetofficial
Instagram: @vasaloppet
Twitter: @vasaloppet

Ämnen

Kategorier


Vasaloppet är världens största arrangör av motionslopp året runt och en del av En Svensk Klassiker. Vasaloppets vintervecka med längdskidåkning och sommarveckan med mountainbikecykling och löpning lockade under 2013 totalt över 88 000 anmälda deltagare. Sedan starten 1922 har över en miljon deltagare passerat målportalen i Mora. Vasaloppet är en ideell verksamhet som ägs av IFK Mora och Sälens IF. En motor för folkhälsa och föreningsliv, i fäders spår för framtids segrar!

Kontakter

Camilla Sandy

Presskontakt Kommunikatör och pressansvarig +4670-384 95 00

Vasaloppet är världens största arrangör av motionslopp, året runt.

Vasaloppet startade 1922, men är mycket äldre än så. Det första Vasaloppet genomfördes redan 1521 av Gustav Eriksson. Under sin flykt undan den danske kungen blev han upphunnen i Sälen och återvände till Mora för att leda upproret mot ockupationsmakten. Gustav Eriksson enade så småningom riket och blev Sveriges första kung, mer känd under namnet Gustav Vasa. Sälen är med andra ord inte enbart startplats för ett av världens största motionslopp, utan också startpunkten för hela vårt lands historia. Det första loppet lockade 119 skidåkare till start. I dag kommer uppåt 100 000 deltagare från över 60 länder till vår bygd för att åka skidor, springa eller cykla mellan Sälen och Mora. Vasaloppet må ha växt, men syftet är det samma: Att med utgångspunkt från den klassiska sträckan genomföra idrottsarrangemang som skapar resurser och möjligheter för ägarföreningarna samt alla funktionärsföreningar. Med ideella krafter för vi en svensk tradition vidare.

Vasaloppet är en ideell verksamhet som ägs av IFK Mora och Sälens IF. En motor för folkhälsa och föreningsliv.