Pressmeddelande -
Vasaloppssegraren: ”Jag kommer åka Vasaloppet tills jag dör”
Kommande veckoslut drar den igång, den nionde säsongen av långloppsvärldscupen Visma Ski Classics där det 95:e Vasaloppet den 3 mars 2019 är ett av tolv lopp. På onsdag den 28 november utkommer också Vasaloppets tidning Vasalöparen nummer 4/2018. Omslagspojke är den regerande Vasaloppssegraren Andreas Nygaard, som i en lång intervju med Vasalöparens chefredaktör Erik Wickström berättar om sin kärlek till Vasaloppet, hur han tränar och hur han lyckades vinna Vasaloppet i vintras.
Andreas Nygaard, från Nordnorge, fyllde i förra veckan 28 år. Genombrottet kom i och med sjätteplatsen i Vasaloppet 2014, trots att han då vände och åkte 250 meter bakåt (!) för att hämta sina sportglasögon som han hade tappat…
I Visma Ski Classsics har Andreas gått från att vinna spurtpriser till att många gånger orka hela vägen till slutet och där kunna vinna lopp med sin sylvassa avslutning. 2017 var han tvåa i Vasaloppet och i vintras vann Andreas med helt osannolika tre sekunder, vilket är en livstid sett till att han inte lade i högsta växeln förrän en bra bit in på upploppet. Andreas berättar i intervjun i Vasalöparen:
– Jag lade alla ägg i samma korg och höll mig lugn långt bak i klungan. Jag gick inte med i några utbrytningar utan hoppades helt enkelt på att det skulle trycka ihop sig på slutet, vilket det gjorde.
Andreas Nygaard vann den gröna spurtprisvästen i Visma Ski Classics såväl 2016 som 2017 och blev tvåa i totalcupen 2018.
– Så som Vasaloppet ser ut idag i herrklassen krävs en bra spurt så länge du inte är enormt åkstark, såsom 2015 då Petter Eliassen helt enkelt malde ner alla andra och kom ensam in på upploppet. Jag själv har fått en bra spurt med hjälp av styrketräning och bra teknik.
Man ska komma ihåg att en spurt efter nio mil inte är samma sak som att spurta i utvilat tillstånd eller i kortare lopp. Det är inte toppfarten som räknas på Vasagatan i Mora, utan förmågan att mobilisera det krut som finns kvar i kroppen.
– Det är svårt att vinna långlopp idag utan en stark motor. Med detta sagt är ett av mina fokusområden att inte bara bibehålla utan också förbättra min maximala syreupptagningsförmåga. För att lyckas med det har jag dragit ner lite grann på styrketräningen. Jag har inte blivit snabbare eller starkare senaste åren, utan successivt förbättrat konditionen.
Vissa menar att den maximala syreupptagningsförmågan är svår att förbättra i vuxen ålder om man redan har tränat upp den till en hög nivå som ungdom och junior, men Andreas är inte lika övertygad utan han har utvecklat sin kondition de senaste åren.
– Jag tror att många långloppsåkare gör lite fel när de fokuserar för mycket på stakning. Visst kan det vara bra att ibland staka 4-5 timmar i en relativt flack terräng som påminner om Vasaloppet, men jag tror många överskattar den typen av träning.
Vad tycker du om Vasaloppet som arrangemang?
– Fantastiskt. Det är så himla imponerande att se hur de får till det med organisationen både på sommaren och vintern. Det är ett toppenarrangemang för unga och gamla, för stora och små och för nybörjare och elit. Jag kommer åka Vasaloppet tills jag dör. Inte bara som elitåkare eller som turist långt bak i leden. Jag kan även se mig själv jobba för mycket och träna för lite men ändå dra dit med ett kompisgäng, för att göra mitt bästa och åka in på plats 200.
Hur ser du på din framtid som elitskidåkare?
– Anders Aukland är 46 år och tillhör fortfarande världseliten i långlopp. Han är en förebild för mig. Riktigt så länge kanske inte min kropp och talang håller för att hänga med i tätklungan, men så länge jag kan leva på att åka skidor så känns det inte aktuellt att sluta med det. Jag älskar den här tillvaron, säger Andreas Nyggard.
Hela intervjun, där Nygaard bland annat berättar mer om sin uppväxt och om sin träning, går att läsa i Vasalöparen nummer 4/2018 med utgivningsdatum 28 november 2018. Vasalöparen är Sveriges största magasin för nybörjare och motionärer intresserade av skidåkning, cykling och löpning.
Läs tidigare nummer av Vasalöparen digitalt på Vasaloppets hemsida
http://www.vasaloppet.se/om-oss/vasaloparen
Visma Ski Classics 2018–2019
Dessa tolv TV-sända lopp i sju länder ingår i den nionde säsongen av Ski Classics. I Sverige visas loppen i sin helhet med svenska kommentatorer på Kanal 9. Prologhelgen visas i Eurosport. Vasaloppet sänds i Sveriges Television. Samtliga lopp kan även ses på Ski Classics Play med engelskspråkiga kommentatorer. Alla lopp förutom Engadin Skimarathon går i klassisk stil.
1. Fredag 30 november: Pro Team Tempo Prolog, 15 km, Livigno, Italien
2. Söndag 2 december: Individuell Prolog, 30 km, Livigno, Italien
3. Lördag 12 januari: Kaiser Maximilian Lauf, 60 km, Seefeld, Österrike
4. Lördag 19 januari: La Diagonela, 65 km, St Moritz, Schweiz
5. Söndag 27 januari: Marcialonga, 70 km, Trentino, Italien
6. Lördag 2 februari: Toblach-Cortina, 42 km, Toblach, Cortina, Italien
7. Söndag 10 februari: Jizerska Padesatka, 50 km, Bedrichov, Tjeckien
8. Söndag 3 mars: Vasaloppet, 90 km, Sälen, Mora Sverige
9. Söndag 10 mars: Engadin Skimarathon, 42 km, Schweiz (fri stil)
10. Lördag 16 mars: Birkebeinerrennet, 54 km, Rena, Lillehammer, Norge
11. Lördag 6 april: Reistadlöpet, 50 km, Setermoen, Bardufoss, Norge
12. Lördag 13 april: Ylläs-Levi, 70 km, Ylläs-Levi, Finland
Kommande arrangemang i Vasaloppsarenan
Vasaloppets vintervecka 2019
Fre 22 feb: Kortvasan. 30 km. Start Oxberg.
Lör 23 feb: Tjejvasan. 30 km. Start Oxberg.
Sön 24 feb: Ungdomsvasan. 9/19 km Start Eldris/Hökberg.
Sön 24 feb: Öppet Spår söndag. 90 km. Start Sälen.
Mån 25 feb: Öppet Spår måndag. 90 km. Start Sälen.
Tis 26 feb: Halvvasan. 45 km. Start Oxberg.
Fre 1 mar: Stafettvasan. 9–24 km. Femmannalag. Start Sälen.
Fre 1 mar: Nattvasan 90. 90 km. Tvåmannalag. Start Sälen.
Fre 1 mar: Nattvasan 45. 45 km. Tvåmannalag. Start Oxberg.
Lör 2 mar: Blåbärsloppet. 9 km. Start Eldris.
Sön 3 mar: Vasaloppet. 90 km. Start Sälen. (FULLT 180318)
Vasaloppets sommarvecka 2019
Fre 9 aug: Cykelvasan Öppet Spår. 94 km. Start Sälen
Fre 9 aug: Cykelvasasprinten. 1 km. Lindvallen, Sälen (Öppet kval på torsdagen)
Lör 10 aug: Cykelvasan 90. 94 km. Start Sälen
Sön 11 aug: Cykelvasan 30. 32 km. Start Oxberg
Sön 11 aug: Ungdomscykelvasan. 32 km. Start Oxberg
Sön 11 aug: Cykelvasan 45. 45 km. Start Oxberg
Lör 17 aug: Ultravasan 45. 45 km. Start Oxberg
Lör 17 aug: Ultravasan 90. 90 km. Start Sälen
Lör 17 aug: Vasastafetten. 4,5–15 km. Löparstafett för tiomannalag. Start Sälen
Lör 17 aug: Vasakvartetten. 19,1–24,2 km. Löparstafett för fyramannalag. Start Sälen
Högupplösta bilder från Vasaloppet:
http://www.mynewsdesk.com/se/pressroom/vasaloppet/image/list
Text och bilder är för fri publicering.
För mer information
Per Källgren, pressansvarig Vasaloppet
070-745 40 48
per.kallgren@vasaloppet.se
Mer om Vasaloppet?
www.vasaloppet.se
Pressrum: mynewsdesk.com/se/pressroom/vasaloppet
Facebook: facebook.com/vasaloppetofficial
Instagram: @vasaloppet
Twitter: @vasaloppet
Ämnen
Vasaloppet är världens största långlopp på skidor. Vasaloppets vintervecka med längdskidåkning och Vasaloppets sommarvecka med mountainbikecykling och löpning lockar årligen nära 100 000 anmälda deltagare.Sedan starten 1922 har över 1,5 miljoner deltagare passerat målportalen i Mora. Vasaloppet är en ideell verksamhet som ägs av IFK Mora och Sälens IF. En motor för folkhälsa och föreningsliv, i fäders spår för framtids segrar!