Gå direkt till innehåll
Vasaloppets nya vinnartrofé – en glasportal

Pressmeddelande -

Vasaloppets nya vinnartrofé – en glasportal

Inför Vasaloppets vintervecka 2013 har Morakonstnären Kjell Janson tagit fram en ny vinnartrofé i sandgjutet glas.

De senaste tio åren har segrarna i Vasaloppets dam- respektive herrklass fått ta emot en halvmeter hög bronsstatyett i form av en kvinnlig respektive manlig torso. Vasaloppet skulle ha ett pris som stack ut, enligt skaparen Kjell Janson. Tankegångarna gick likadant då som nu och inför Vasaloppet 2013 har Kjell Janson tagit fram en ny vinnartrofé i sandgjutet glas.

− Min tanke var att skapa något av det som är centralt för Vasaloppet – målgången, kransen och skidorna. Vasaloppet är ett unikt arrangemang och genom att arbeta med glas istället för en traditionell pokal hoppas jag att trofén kommer att sticka ut hemma i prisskåpen, säger konstnären Kjell Janson.

Den tjugo kilo tunga glasskulpturen föreställer målportalen i Mora och är färgdekorerad med de tydliga kännetecknen från Vasaloppets historia.

− En vinnartrofé värdig världens mest kända långlopp på skidor. Kjells senaste skapelse kommer att bli en klassisk trofé och en stark symbol i hyllan hemma hos de få personer som klarar av bragden att vinna ett Vasalopp. Jag hoppas att den kan bli ett fint minne som påminner om de klassiska nio milen många år framöver, säger Anders Selling, vd Vasaloppet.

Kjell Janson, ursprungligen från Nyköping, började sin bana hos konstavdelningarna på anrika Gustavsberg och Röstrands porslinsfabrik men driver sedan åttiotalet egen keramikverkstad i Mora. I ateljén har han skapa spektakulära skulpturer i stengodslera, glas, brons och betong som genom åren synts på utställningar i bland annat Sverige, Tyskland, Spanien och Frankrike.


Ämnen

Kategorier

Kontakter

Camilla Sandy

Presskontakt Kommunikatör och pressansvarig +4670-384 95 00

Vasaloppet är världens största arrangör av motionslopp, året runt.

Vasaloppet startade 1922, men är mycket äldre än så. Det första Vasaloppet genomfördes redan 1521 av Gustav Eriksson. Under sin flykt undan den danske kungen blev han upphunnen i Sälen och återvände till Mora för att leda upproret mot ockupationsmakten. Gustav Eriksson enade så småningom riket och blev Sveriges första kung, mer känd under namnet Gustav Vasa. Sälen är med andra ord inte enbart startplats för ett av världens största motionslopp, utan också startpunkten för hela vårt lands historia. Det första loppet lockade 119 skidåkare till start. I dag kommer uppåt 100 000 deltagare från över 60 länder till vår bygd för att åka skidor, springa eller cykla mellan Sälen och Mora. Vasaloppet må ha växt, men syftet är det samma: Att med utgångspunkt från den klassiska sträckan genomföra idrottsarrangemang som skapar resurser och möjligheter för ägarföreningarna samt alla funktionärsföreningar. Med ideella krafter för vi en svensk tradition vidare.

Vasaloppet är en ideell verksamhet som ägs av IFK Mora och Sälens IF. En motor för folkhälsa och föreningsliv.