Gå direkt till innehåll
Välkommen till VasaStafetten och UltraVasan 2014!

Pressmeddelande -

Välkommen till VasaStafetten och UltraVasan 2014!

PRESSINBJUDAN 2014-08-19

CykelVasans lopp är avgjorda och det har blivit dags att rikta fokus mot 7 000 löpare. Under lördagen den 23 augusti avgörs klassikern VasaStafetten samt premiärerna för UltraVasan 45 och UltraVasan 90. Vasaloppet välkomnar media att vara med och bevaka arrangemanget – nedan hittar du viktig information och hålltider för sommarens stora löparfest i fäders spår.

Det har blivit dags för premiären av UltraVasan. I loppet möts extremlöpare från världens alla hörn för att ta sig an den historiska sträckan mellan Sälen och Mora. Deltagarna springer i gryningen över myrar, förbi vattendrag och möter soluppgången i den svenska barrskogen på vägen mot Mora. UltraVasan 90 är ett terränglopp och utgår precis som det traditionella Vasaloppet från Sälen och följer banan österut mot Mora. Loppet har en herr- och en damklass. UltraVasan 45 går samma dag, har också en herr- och en damklass och följer sträckningen med start i Oxberg.

Det fulltecknade 90-kilometersloppet består av hela 30 procent utländska deltagare från 25 nationer och i startlistan återfinns flera av världens bästa elitlöpare på distanser längre än maraton.

VasaStafetten, som i år har rekordmånga anmälda lag (542 st per 18/8), har funnits sedan 1991 och arrangeras sedan 2008 i Vasaloppets regi och går igenom den anrika terrängen mellan Sälen och Mora. Varje lag består av tio deltagare och det finns tre klasser att tävla i, dam, herr och mixed, som springer sträckor mellan 4,5–15,1 km. Det finns inga åldersgränser för att vara med.

Hålltider för media

22/8 Breakfast Run kl 09.00 – Träffa världseliten inom ultralöpning under en morgonjogg från Eldris till Mora kl 09.00. Begränsat antal platser, endast föranmälan. Meddela ditt intresse till ola.granfeldt@vasaloppet.se eller 0733-550 620.

22/8 Presskonferens kl 12.00 – Representanter från Vasaloppet och tävlingsledningen informerar om loppet och banan samt intervjuer med förhandsfavoriter till UltraVasan 45 och UltraVasan 90 i Vasaloppets Hus i Mora som efterföljs av lunch på Shimano Café & Restaurang kl. 12.45. Meddela ditt intresse till ola.granfeldt@vasaloppet.se eller 0733-550 620.

23/8 Pressbil - Möjlighet finns att följa eliten i UltraVasan 90 med särskild pressbil. Begränsat antal platser, endast föranmälan. Meddela ditt intresse till ola.granfeldt@vasaloppet.se eller 0733-550 620.

23/8 Intervjuer efter målgång - Det anordnas ingen officiell presskonferens efter loppen. Intervjuer med deltagare kan ordnas efter målgång. Eliten i UltraVasan finns tillgängliga i en tillfällig lounge i bottenplan på Shimano Café & Restaurang efter målgång. Tillträde fås genom Vasaloppets PR-ansvarige, Ola Granfeldt 0733-550 620.

Hålltider start- och målgångar (samtliga lopp går den 23 augusti)

UltraVasan 90 – Start Sälen kl 05.00, första passering Oxberg ca 09.40, första målgång ca 11.40.

UltraVasan 45 – Start Oxberg kl 08.00, första passering Hökberg ca 09.50, första målgång ca 11.00.

VasaStafetten – Start Sälen kl 08.00, första växling Oxberg ca 11.30, första målgång ca 13.00.

Vill du bevaka specifika deltagare? Ladda ner appen ”Vasaloppet Sommar 2014” (iPhone och Android) eller beställ vår SMS-tjänst. För UltraVasan kommer det även att finnas GPS-tracking tillgänglig för att följa löparna i spåret. Mer information publiceras inom kort på vasaloppet.se.


BRA ATT VETA

Ackreditering
Ingen ackreditering krävs för media i samband med arrangemanget. Ackreditering krävs dock för de som ska fotografera under loppen. Fotovästar kvitteras ut i receptionen i Vasaloppets Hus, Mora.

Presscenter
Inget särskilt presscenter kommer att finnas inför UltraVasan. På tävlingsdagen, lördag 23 augusti, finns representanter från Vasaloppet på plats vid startplatsen i Sälen samt i målområdet i Mora för att vara media behjälplig. Vid behov av skrivplats, kontakta Vasaloppets pr-ansvarige Ola Granfeldt.

Faktaguide Sommar 2014 (endast på svenska)
I Faktaguide Sommar 2014 hittar du all information och statistik om våra arrangemang. Läs redan nu i digital version, på www.vasaloppet.se/faktaguide, eller hämta ett fysiskt exemplar i receptionen i Vasaloppets Hus, Mora.

Start- och resultatlistor
Start- och resultatlistor finns på http://media.vasaloppet.se.

Användarnamn / Username: vasa
Lösenord / password: media

Bilder och pressmeddelanden
Pressmeddelanden och bilder från loppet publiceras löpande i Vasaloppets pressrum: http://www.mynewsdesk.com/se/vasaloppet

Boende för media
Inget särskilt boende för media arrangeras i Vasaloppets regi. Vi rekommenderar att ni bokar boendet i Sälen/Lindvallen. Boka direkt hos SkiStar på www.skistar.com/cykelvasan. Boende i Mora kan bokas via www.siljan.se.

Möjlighet för journalister att delta i loppen
Till samtliga lopp finns ett fåtal fria startplatser reserverade för media. Är du intresserad av att delta i och rapportera direkt från spåret? Hör av dig till ola.granfeldt@vasaloppet.se med beskrivning av din planerade rapportering. Först till kvarn gäller. OBS! Anmälan är personlig och går ej att överlåta.

Kringarrangemang
Hela programmet för Vasaloppets Sommarvecka finns på www.vasaloppet.se.

Varmt välkommen till Sälen och Mora!

Ola Granfeldt, PR-ansvarig
Tel: 0250-392 77
Mobil: 0733-550 620
E-post: ola.granfeldt@vasaloppet.se

Mer om Vasaloppet?
www.vasaloppet.se
Pressrum: mynewsdesk.com/se/pressroom/vasaloppet
Facebook: facebook.com/vasaloppetofficial
Instagram: @vasaloppet 


Ämnen

Kategorier


Vasaloppet är världens största arrangör av motionslopp året runt och en del av En Svensk Klassiker. Vasaloppets vintervecka med längdskidåkning och sommarveckan med mountainbikecykling och löpning lockade under 2013 totalt över 88 000 anmälda deltagare. Sedan starten 1922 har över en miljon deltagare passerat målportalen i Mora. Vasaloppet är en ideell verksamhet som ägs av IFK Mora och Sälens IF. En motor för folkhälsa och föreningsliv, i fäders spår för framtids segrar!


Kontakter

Camilla Sandy

Presskontakt Kommunikatör och pressansvarig +4670-384 95 00

Relaterat innehåll

Vasaloppet är världens största arrangör av motionslopp, året runt.

Vasaloppet startade 1922, men är mycket äldre än så. Det första Vasaloppet genomfördes redan 1521 av Gustav Eriksson. Under sin flykt undan den danske kungen blev han upphunnen i Sälen och återvände till Mora för att leda upproret mot ockupationsmakten. Gustav Eriksson enade så småningom riket och blev Sveriges första kung, mer känd under namnet Gustav Vasa. Sälen är med andra ord inte enbart startplats för ett av världens största motionslopp, utan också startpunkten för hela vårt lands historia. Det första loppet lockade 119 skidåkare till start. I dag kommer uppåt 100 000 deltagare från över 60 länder till vår bygd för att åka skidor, springa eller cykla mellan Sälen och Mora. Vasaloppet må ha växt, men syftet är det samma: Att med utgångspunkt från den klassiska sträckan genomföra idrottsarrangemang som skapar resurser och möjligheter för ägarföreningarna samt alla funktionärsföreningar. Med ideella krafter för vi en svensk tradition vidare.

Vasaloppet är en ideell verksamhet som ägs av IFK Mora och Sälens IF. En motor för folkhälsa och föreningsliv.