Gå direkt till innehåll
Trafiken fungerade över förväntan under Vasaloppets vintervecka 2012

Pressmeddelande -

Trafiken fungerade över förväntan under Vasaloppets vintervecka 2012

Trafiken fungerade över förväntan under Vasaloppets vintervecka 2012

Med över 60.000 anmälda deltagare till Vasaloppets vintervecka kan det bitvis vara trångt på vägarna. Men i och med samarbetet mellan Trafikverket, Polisen och Vasaloppet, samt att allt fler åker kollektivt, så har trafiksituationen nu blivit mycket bättre jämfört med för ett par år sedan.

Numera finns ett etablerat samarbete mellan Trafikverket, Polisen och Vasaloppet inför och under Vasaloppets vintervecka. Polisens insatschef Jan Andersson berättar hur det har det fungerat i år:
– Polisen har haft ett mycket nära och bra samarbete med Vasaloppet under många år och nu har även Trafikverket kommit med i det samarbetet, framförallt när det gäller skyltning och information. Vi kan där se att vi har kommit ytterligare ett steg på vägen när det gäller trafiksäkerhet och framkomligheten på vasaloppsvägarna, säger Jan Andersson.

Vasaloppets vintervecka innebär två stora trafikhelger. Hur fungerade trafiken vid den första, TjejVasahelgen?
– Under den första helgen som av tradition brukar vara den sämsta trafikmässigt sett, så såg man i år en klar förbättring under TjejVasadagen medan det under KortVasan fortfarande var stora problem med framkomligheten främst inne i Mora under eftermiddagen/kvällen. Det kanske var en tendens att det stora trafikflödet till fjällen hade flyttats från lördagen till söndagen för då var det återigen problem med trafikflödet genom Mora.

Och vid den andra trafikhelgen, det vill säga i samband med StafettVasan och Vasaloppssöndagen?
– Stafettvasan har blivit allt populärare med åren och trafikproblemen ökar likaså. Fredagen blev i år också ganska trång i början på loppet, framförallt förbi Mångsbodarna och Evertsberg. Sedan blir det allt mera utdraget, i spåret som i trafiken, och fram på eftermiddagen så flyter trafiken i stort sett utan problem.
– Vasaloppssöndagen har med åren blivit allt lindrigare i trafiken även om det är den trafiktätaste dagen. Trafiken är enkelriktad på Vasaloppsvägen och flyter på i en enda lång ringlande kö utan incidenter.

Vad gäller fjällturismen så går det numera ut information via media och via fjällanläggningarna att fjällturisterna bör välja andra vägar, har det haft någon inverkan?
– Jag tror att många fjällturister har lärt sig vad Vasaloppsveckan innebär och letar sig förbi de passager som är tidsödande med långa köer. Informationen i media har säkert haft en inverkan i denna förbättring. Skyltningar och information över huvudtaget förbättras varje år och vi ser goda resultat av det.

21.020 resor gjordes med Vasaloppets egna bussar, vilket innebär att andelen deltagare som tar Vasaloppets egna bussar till och/eller från loppet är fortsatt lika hög som 2011, då en rejäl ökning av dessa sågs. Hur har det påverkat trafiksituationen?
– Min intuition säger att personbilstrafiken sjunker något varje år och beror det på ökat bussåkande så är det bra både för framkomligheten och miljön, avslutar Jan Andersson vid Polisen.

Ytterligare trafikåtgärder som genomfördes i Mora:

Gratis infartsparkering:
Deltagare och besökare erbjöds gratis infartsparkering vid två av huvudvägarna till Mora med fri transferbuss in till centrum och Vasaloppsmålet under de fyra mest trafikerade dagarna under Vasaloppets vintervecka 2012.

Gratis lokaltrafik:
Mora kommun och Dalatrafik bjöd på gratis resor med tätortstrafiken i Mora under hela vinterveckan.

OBS!! Högupplösta bilder från Vasaloppets olika lopp:
http://www.mynewsdesk.com/se/pressroom/vasaloppet/image/list

Text och bilder för fri publicering.

För mer information

Per Strid, Informationschef Vasaloppet
Tel: 0250-392 10
Mobil: 070-664 52 66
E-post: per.strid@vasaloppet.se

Vasaloppet:
www.vasaloppet.se
www.vasaloppet.se/wps/wcm/connect/se/info/press
vasaloppet.se i mobilen: SMS:a VASA MOBIL till 72777

Vasaloppet på YouTube:
www.youtube.com/user/vasaloppet

Vasaloppet på Facebook:
www.facebook.com/vasaloppetofficial

Vasaloppets pressrum hos Mynewsdesk:
www.mynewsdesk.com/se/pressroom/vasaloppet

 

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Camilla Sandy

Presskontakt Kommunikatör och pressansvarig +4670-384 95 00

Vasaloppet är världens största arrangör av motionslopp, året runt.

Vasaloppet startade 1922, men är mycket äldre än så. Det första Vasaloppet genomfördes redan 1521 av Gustav Eriksson. Under sin flykt undan den danske kungen blev han upphunnen i Sälen och återvände till Mora för att leda upproret mot ockupationsmakten. Gustav Eriksson enade så småningom riket och blev Sveriges första kung, mer känd under namnet Gustav Vasa. Sälen är med andra ord inte enbart startplats för ett av världens största motionslopp, utan också startpunkten för hela vårt lands historia. Det första loppet lockade 119 skidåkare till start. I dag kommer uppåt 100 000 deltagare från över 60 länder till vår bygd för att åka skidor, springa eller cykla mellan Sälen och Mora. Vasaloppet må ha växt, men syftet är det samma: Att med utgångspunkt från den klassiska sträckan genomföra idrottsarrangemang som skapar resurser och möjligheter för ägarföreningarna samt alla funktionärsföreningar. Med ideella krafter för vi en svensk tradition vidare.

Vasaloppet är en ideell verksamhet som ägs av IFK Mora och Sälens IF. En motor för folkhälsa och föreningsliv.