Gå direkt till innehåll
Svenske astronauten Marcus Wandt tar med sig en Vasaloppsnummerlapp och en Vasaloppsmedalj på sin rymdresa i januari 2024.
Svenske astronauten Marcus Wandt tar med sig en Vasaloppsnummerlapp och en Vasaloppsmedalj på sin rymdresa i januari 2024.

Pressmeddelande -

Svenske astronauten tar med Vasaloppet ut i rymden

I januari 2024 är planen att Marcus Wandt ska ge sig i väg på sin första rymdresa. Med sig i packningen till rymdstationen ISS har den morafödde astronauten både en Vasaloppsnummerlapp och en Vasaloppsmedalj.
– Jag gillar prestationer och utmaningar och har åkt skidor sedan jag kunnat gå. Att ta med något från Vasaloppet kändes självklart, säger Marcus Wandt.

Inom Vasaloppet brukar liknelsen handla om hur många varv runt jorden (1 405) och hur många resor till månen tur och retur (73) som motsvarar den sträcka som samtliga Vasaloppsåkare åkt i de 99 Vasalopp som genomförts sedan 1922. Men i januari 2024 går resan nu för första gången bokstavligt talat ut i rymden.
– Det var lite av en överraskning att få samtalet från europeiska rymdorganisationen, ESA. Men en astronaut född i Mora som dessutom åker längdskidor. Självklart ska han ha med sig något från Vasaloppet på sin första rymdresa. Det känns väldigt roligt och hedrande, säger Camilla Sandy Swarén, pressansvarig på Vasaloppet.

Föremålen som ska ingå i packningen fick, av förklarliga skäl, inte vara för skrymmande och behövde godkännas av NASA redan i somras. Nu ligger alltså både en Vasaloppsmedalj och en nummerlapp nedpackade i väntan på att Marcus Wandts uppdrag med Axiom Mission 3 ska starta vid Kennedy Space Center i Florida i januari.
– Jag ser verkligen fram emot allt med den här resan, berättar Marcus Wandt som just nu ligger i hårdträning vid det europeiska astronautcentret i Köln.
– Skidåkning är något som jag alltid tyckt om och att ha med något från Vasaloppet kändes också som extra bra tajming när vi precis firat att det är 500 år sedan Gustav Vasa valdes till kung i Sverige.

Marcus Wandt, som alltså föddes i Mora, har hittills inte deltagit i något av Vasaloppets lopp. Men tanken är det ska bli av. Eftersom den planerade rymdresan äger rum i januari blir det alltför tajt att få till förberedelserna för att delta i det 100:e Vasaloppet söndag 3 mars 2024. Men, kanske kan det bli aktuellt redan vintern 2025.
– Marcus Wandt skulle i så fall bli den första astronauten som åker Vasaloppet. Christer Fuglesang var med i Vasaloppets rörelseaktivitet Vasastreak 2022 och tipsade om armhävningar, men något lopp har han inte deltagit i, hittills, säger Camilla Sandy Swarén.

Vid rymdfärder får astronauter ta med sig ett antal minnessaker; dels personliga, dels officiella som vanligtvis är kopplade till en organisation som astronauten har anknytning till. Både Vasaloppsmedaljen och nummerlappen kommer efter sin vistelse i rymden att skänkas tillbaka till Vasaloppet.

Fakta Marcus Wandt
Född: 22 september 1980 i Mora. Uppvuxen på Hammarö och bor i Linköping.
Bakgrund: Marcus är tidigare fallskärmsjägare, stridspilot och utbildad elektroteknikingenjör på Chalmers. Har också gått officersprogrammet i Karlberg, och är chefstestpilot för Gripen på Saab. Han valdes i november 2022 ut bland över 22 500 sökande till en ny astronautgrupp med totalt 17 astronauter.
Aktuell: Sveriges näste astronaut. I januari 2024 ska Marcus Wandt resa till den internationella rymdstationen, ISS. Det är Axiom Space som arrangerar resan (Ax-3) genom ett samarbete med den amerikanska rymdstyrelsen NASA och företaget SpaceX. Besättningen består även av Michael López-Alegría (USA), Walter Villadei (Italien) och Alper Gezeravci (Turkiet). Det ska bli en upp till 14 dagar lång vistelse ombord på rymdstationen.
Sociala medier: Instagram @esaastro_marcus @europeanspaceagency

Mer information: https://www.rymdstyrelsen.se/

Pressfoto Marcus Wandt: https://www.flickr.com/photos/...

Fakta Vasaloppet:
Sedan 1922 har 624 559 Vasaloppsåkare skidat i mål efter fullbordat Vasalopp (90 km), och tillsammans i de 99 loppen har de åkt en sträcka motsvarande 1 405 varv runt jorden eller 73 resor månen tur och retur.

Kommande arrangemang i Vasaloppsarenan

Vasaloppets vintervecka 2024 och det 100:e Vasaloppet skidor

Fredag 23 februari: Vasaloppet 30, start Oxberg, 30 km
Lördag 24 februari: Tjejvasan, start Oxberg, 30 km
Söndag 25 februari: Öppet Spår söndag, start Sälen, 90 km
Söndag 25 februari: Ungdomsvasan, start Eldris, 9 km, start Hökberg, 19 km
Måndag 26 februari: Öppet Spår måndag 90, fri stil, start Sälen, 90 km
Måndag 26 februari: Öppet Spår måndag 45, fri stil, start Evertsberg, 43 km
Måndag 26 februari: Öppet Spår måndag 30, fri stil, start Oxberg, 28 km
Tisdag 27 februari: Vasaloppet 45, start Oxberg, 45 km
Fredag 1 mars: Stafettvasan, skidstafett, fem sträckor, start Sälen, 90 km
Fredag 1 mars: Nattvasan 30, individuellt eller i par, fri stil, start Oxberg, 30 km
Fredag 1 mars: Nattvasan 45, individuellt eller i par, fri stil, start Oxberg, 45 km
Fredag 1 mars: Nattvasan 90, individuellt eller i par, fri stil, start Sälen, 90 km
Lördag 2 mars: Vasaloppet 10, fri stil, start Eldris, 9 km
Söndag 3 mars: 100:e Vasaloppet, start Sälen, 90 km (FULLTECKNAT)

Vasaloppets sommarvecka 2024 – cykel och löpning

Fredag 9 augusti: Ungdomscykelvasan, 32 km, start Oxberg
Fredag 9 augusti: Cykelvasan Öppet Spår, 96 km, start Sälen
Fredag 9 augusti: Cykelvasan 45, 45 km, start Oxberg
Fredag 9 augusti: Cykelvasan 30, 32 km, start Oxberg
Lördag 10 augusti: Cykelvasan 90, 96 km, start Sälen
Fredag 16 augusti: Trailvasan 10, 10 km, start Mora
Lördag 17 augusti: Ultravasan 90, 92 km, start Sälen
Lördag 17 augusti: Vasastafetten, 92 km, löparstafett för tiomannalag, start Sälen
Lördag 17 augusti: Ultravasan 45, 45 km, start Oxberg
Lördag 17 augusti: Trailvasan 30, 30 km, start Oxberg

Vasaloppstrippeln – skidor, cykel och löpning under ett år

Vasaloppstrippeln är en utmaning där du genomför tre lopp i grenarna skidor, cykel och löpning under ett kalenderår. Välj mellan 30, 45 och 90 kilometer.

Gilla Vasaloppetofficial på Facebook och följ Vasaloppet på Instagram!

Högupplösta bilder från Vasaloppet
https://www.mynewsdesk.com/se/vasaloppet/latest_media

Text och bilder är för fri publicering.

För mer information
Camilla Sandy Swarén, pressansvarig Vasaloppet
camilla.sandy@vasaloppet.se
070-384 95 00

Mer om Vasaloppet?
www.vasaloppet.se
Pressrum: mynewsdesk.com/se/pressroom/vasaloppet
Facebook: facebook.com/vasaloppetofficial
Instagram: @vasaloppet

Ämnen


Vasaloppet är världens största långlopp på skidor. Vasaloppets vintervecka med längdskidåkning och Vasaloppets sommarvecka med mountainbikecykling och löpning lockar årligen nära 100 000 anmälda deltagare. Sedan starten 1922 har över 1,8 miljoner deltagare passerat målportalen i Mora. Vasaloppet är en ideell verksamhet som ägs av IFK Mora och Sälens IF. En motor för folkhälsa och föreningsliv, i fäders spår för framtids segrar!

Kontakter

Camilla Sandy

Presskontakt Kommunikatör och pressansvarig +4670-384 95 00

Vasaloppet är världens största arrangör av motionslopp, året runt.

Vasaloppet startade 1922, men är mycket äldre än så. Det första Vasaloppet genomfördes redan 1521 av Gustav Eriksson. Under sin flykt undan den danske kungen blev han upphunnen i Sälen och återvände till Mora för att leda upproret mot ockupationsmakten. Gustav Eriksson enade så småningom riket och blev Sveriges första kung, mer känd under namnet Gustav Vasa. Sälen är med andra ord inte enbart startplats för ett av världens största motionslopp, utan också startpunkten för hela vårt lands historia. Det första loppet lockade 119 skidåkare till start. I dag kommer uppåt 100 000 deltagare från över 60 länder till vår bygd för att åka skidor, springa eller cykla mellan Sälen och Mora. Vasaloppet må ha växt, men syftet är det samma: Att med utgångspunkt från den klassiska sträckan genomföra idrottsarrangemang som skapar resurser och möjligheter för ägarföreningarna samt alla funktionärsföreningar. Med ideella krafter för vi en svensk tradition vidare.

Vasaloppet är en ideell verksamhet som ägs av IFK Mora och Sälens IF. En motor för folkhälsa och föreningsliv.