Gå direkt till innehåll
Vasaloppsnummerlappen som den svenske astronauten Marcus Wandt hade med sig till rymdstationen ISS i början av 2024. I augusti under Vasaloppets sommarvecka 2024 ska den återlämnas till Vasaloppet. Foto: ESA-M.Wandt
Vasaloppsnummerlappen som den svenske astronauten Marcus Wandt hade med sig till rymdstationen ISS i början av 2024. I augusti under Vasaloppets sommarvecka 2024 ska den återlämnas till Vasaloppet. Foto: ESA-M.Wandt

Pressmeddelande -

Stjärnglans över Vasaloppets sommarvecka 2024 när astronaut Marcus Wandt kommer till Mora

I början av 2024 for han till rymden och tillbaka. Med sig i packningen hade han både en medalj och en nummerlapp från Vasaloppet. Under Vasaloppets sommarvecka, fredag 16 augusti, är det dags för dessa rymdföremål att återvända till Dalarna när den morafödde astronauten Marcus Wandt personligen lämnar över dem till Vasaloppet på plats i Mora.

– Vi har väntat på ett bra tillfälle att bjuda in Marcus till Mora och att då få till den här historiska händelsen under årets sommarvecka med flera tusen löpare på plats känns fantastiskt roligt, säger Camilla Sandy Swarén, pressansvarig på Vasaloppet.

Vasaloppets sommarvecka 2024 arrangeras 9–17 augusti och fredag den 16 augusti inleds den stora löparhelgen. Det nya loppet Funkisvasan är först ut på programmet och astronaut Marcus Wandt blir starter för loppet. Även deltagarna i Barnens Vasalopp löpning får möjlighet att hälsa på en astronaut när de springer i mål i sitt lopp.
– Vid 17.15 blir det en officiell överlämning på scenen i Vasaloppsmålet, öppen för alla. Marcus blir intervjuad på scenen och svarar även på frågor från publiken. Han kommer sedan självklart att vara med och peppa alla som ska springa löploppet Trailvasan 10 som startar 18.00, säger Camilla Sandy Swarén.

Marcus Wandt startade sin resa mot den internationella rymdstationen ISS den 18 januari och kunde landa igen 22 dagar senare. Vid rymdfärder får astronauter ta med sig minnessaker, både personliga och officiella, som vanligtvis är kopplade till en organisation som astronauten har anknytning till. Föremålen skänks sedan tillbaka till organisationen.
– Jag gillar prestationer och utmaningar och har åkt skidor sedan jag kunnat gå. Att ta med något från Vasaloppet kändes självklart, sa Marcus Wandt inför sin rymdresa till ISS.

Efter överlämnandet kommer både medaljen och nummerlappen, som alltså färdats längre än någon Vasaloppsåkare någonsin gjort, att ställas ut i skyltfönstret i Vasaloppets lokaler på gågatan i Mora till allmän beskådan.
– De här beresta föremålen har både ett symboliskt värde och en unik historia som sträcker sig från Vasaloppsspåret ut i världsrymden och tillbaka igen. Vi ser det som en hyllning till alla deltagare som genom åren kämpat sig fram med målet i Mora i sikte. En påminnelse om att vi med drömmar och motivation kan ta oss betydligt längre än vi kanske föreställt oss från början, säger Camilla Sandy Swarén.

Program astronaut Marcus Wandt i Mora

Fredag 16 augusti 2024
14.00 Start Funkisvasan 2024. Marcus Wandt släpper i väg startfältet i Vasaloppets nyaste lopp: Funkisvasan. Start och målgång i målområdet.
16.30 Start Barnens Vasalopp löpning. Marcus Wandt finns på plats och tar emot, hejar och peppar barnen. Start och målgång i målområdet.
17.15 Överlämnandet av Vasaloppsnummerlappen och Vasaloppsmedaljen som varit med på Marcus Wandts rymdresa. Intervjuer med Sveriges tredje astronaut. Vid Mora-Nisses torg i målområdet i Mora.
18.00 Start Trailvasan 10. Marcus Wandt peppar igång deltagarna i målområdet.

Hela programmet för Vasaloppets sommarvecka 2024 >

Kommande arrangemang i Vasaloppsarenan

Vasaloppets sommarvecka 2024 – cykel och löpning

Fredag 9 augusti: Ungdomscykelvasan, 32 km, start Oxberg
Fredag 9 augusti: Cykelvasan Öppet Spår, 96 km, start Sälen
Fredag 9 augusti: Cykelvasan 45, 45 km, start Oxberg
Fredag 9 augusti: Cykelvasan 30, 32 km, start Oxberg
Lördag 10 augusti: Cykelvasan 90, 96 km, start Sälen
Fredag 16 augusti: Funkisvasan, 4 km, start Mora
Fredag 16 augusti: Trailvasan 10, 10 km, start Mora
Lördag 17 augusti: Ultravasan 90, 92 km, start Sälen
Lördag 17 augusti: Vasastafetten, 92 km, löparstafett för tiomannalag, start Sälen
Lördag 17 augusti: Ultravasan 45, 45 km, start Oxberg
Lördag 17 augusti: Trailvasan 30, 30 km, start Oxberg

Vasaloppstrippeln – skidor, cykel och löpning under ett år

Vasaloppstrippeln är en utmaning där du genomför tre lopp i grenarna skidor, cykel och löpning under ett kalenderår. Välj mellan 30, 45 och 90 kilometer.

Vasaloppets vintervecka 2025 och det 101:a Vasaloppet – skidor
Fredag 21 februari: Vasaloppet 30, start Oxberg, 30 km
Lördag 22 februari: Tjejvasan, start Oxberg, 30 km
Söndag 23 februari: Öppet Spår söndag, start Sälen, 90 km
Söndag 23 februari: Ungdomsvasan, start Eldris, 9 km, start Hökberg, 19 km
Måndag 24 februari: Öppet Spår måndag 90, fri stil, start Sälen, 90 km
Måndag 24 februari: Öppet Spår måndag 45, fri stil, start Evertsberg, 43 km
Måndag 24 februari: Öppet Spår måndag 30, fri stil, start Oxberg, 28 km
Tisdag 25 februari: Vasaloppet 45, start Oxberg, 45 km
Fredag 28 februari: Stafettvasan, skidstafett, fem sträckor, start Sälen, 90 km
Fredag 28 februari: Nattvasan 30, individuellt eller i par, fri stil, start Oxberg, 30 km
Fredag 28 februari: Nattvasan 45, individuellt eller i par, fri stil, start Oxberg, 45 km
Fredag 28 februari: Nattvasan 90, individuellt eller i par, fri stil, start Sälen, 90 km
Lördag 1 mars: Vasaloppet 10, fri stil, start Eldris, 9 km
Söndag 2 mars: 101:a Vasaloppet, start Sälen, 90 km

  Gilla Vasaloppetofficial på Facebook och följ Vasaloppet på Instagram!

  Högupplösta bilder från Vasaloppet
  https://www.mynewsdesk.com/se/vasaloppet/latest_media

  Text och bilder är för fri publicering.

  För mer information
  Camilla Sandy Swarén, pressansvarig Vasaloppet
  camilla.sandy@vasaloppet.se
  070-384 95 00

  Mer om Vasaloppet?
  www.vasaloppet.se
  Pressrum: mynewsdesk.com/se/pressroom/vasaloppet
  Facebook: facebook.com/vasaloppetofficial
  Instagram: @vasaloppet

  Ämnen


  Vasaloppet är världens största långlopp på skidor. Vasaloppets vintervecka med längdskidåkning och Vasaloppets sommarvecka med mountainbikecykling och löpning lockar årligen nära 100 000 anmälda deltagare. Sedan starten 1922 har över 1,8 miljoner deltagare passerat målportalen i Mora. Vasaloppet är en ideell verksamhet som ägs av IFK Mora och Sälens IF. En motor för folkhälsa och föreningsliv, i fäders spår för framtids segrar!

  Kontakter

  Camilla Sandy

  Presskontakt Kommunikatör och pressansvarig +4670-384 95 00

  Relaterat innehåll

  Vasaloppet är världens största arrangör av motionslopp, året runt.

  Vasaloppet startade 1922, men är mycket äldre än så. Det första Vasaloppet genomfördes redan 1521 av Gustav Eriksson. Under sin flykt undan den danske kungen blev han upphunnen i Sälen och återvände till Mora för att leda upproret mot ockupationsmakten. Gustav Eriksson enade så småningom riket och blev Sveriges första kung, mer känd under namnet Gustav Vasa. Sälen är med andra ord inte enbart startplats för ett av världens största motionslopp, utan också startpunkten för hela vårt lands historia. Det första loppet lockade 119 skidåkare till start. I dag kommer uppåt 100 000 deltagare från över 60 länder till vår bygd för att åka skidor, springa eller cykla mellan Sälen och Mora. Vasaloppet må ha växt, men syftet är det samma: Att med utgångspunkt från den klassiska sträckan genomföra idrottsarrangemang som skapar resurser och möjligheter för ägarföreningarna samt alla funktionärsföreningar. Med ideella krafter för vi en svensk tradition vidare.

  Vasaloppet är en ideell verksamhet som ägs av IFK Mora och Sälens IF. En motor för folkhälsa och föreningsliv.