Gå direkt till innehåll
Stephan Wilson leder Vasaloppet Forum i samband med Vasaloppets sommarvecka 2016

Pressmeddelande -

Stephan Wilson leder Vasaloppet Forum i samband med Vasaloppets sommarvecka 2016

Vasaloppet, Mora Kommun och En Svensk Klassiker bjuder in till dialog om barnidrott, spontanidrott och barns hälsa i Vasaloppet Forum torsdagen den 11 augusti , ett arrangemang som inleder Vasaloppets sommarvecka 2016. Moderator är TV-profilen Stephan Wilson, som i vintras gjorde sin skiddebut och lyckades genomföra Vasaloppet. Medverkar gör matematik- och NO-läraren Mats Nahlbom, idrottsläkaren Klas Östberg, idrottledaren Drago Vuckovac samt idrottsläraren Erik Svensson.

Hur kan vuxna, skolor och föreningar uppmuntra barn och ungdomar att röra sig mer? Hälsan hos barn och ungdomar minskar. Hur kan vi vuxna, skolan och föreningar samverka för att förbättra barns hälsa? Alla måste ta ansvar oavsett vilken roll vi har; lärare, tränare eller förälder. Vasaloppet Forum vill lyfta problemet och få oss att vara en del av lösningen!

Vasaloppet Forum
Datum: Torsdagen den 11 augusti 2016
Tid: Klockan 09.30–12.00
Plats: Gustav Vasasalen i Vasaloppets hus, Mora
Moderator: Stephan Wilson

Program och deltagare

Kl. 09.30 Kaffe och smörgås

Kl. 09.55 Vasaloppet och Mora Kommun hälsar välkomna!

Kl. 10.00 Inledande ord från vår moderator Stephan Wilson
Dagens Moderator Stephan Wilson berättar om sin spännande resa i vintras – från att aldrig ha stått på ett par skidor till att åka Vasaloppet. Stephan är mångårig programledare med barn och ungdomar och har stor erfarenhet av dagens frågor.

Kl. 10.15 Pulsträning på schemat leder till ökad inlärning. Mats Nahlbom, matematik- och NO-lärare Vammarskolan
Mats pratar om hur pulsträning på schemat leder till ökad inlärning och andra långsiktiga effekter. Han visar också ett case från en skola i Naperville i USA, där pulsträning på schemat förbättrade elevernas resultat med upp till 40 procent.

Kl. 10.55 Barnidrott – ingen lek. Klas Östberg, idrottsläkare
Klas Östberg har bland annat arbetat för svenska OS- truppen och är författare till boken ”Barnidrott – ingen lek”. Han brinner för idrott på barns villkor och instiftade 2013 Svenska Barnidrottspriset. Klas pratar om barn- och ungdomsidrott, skador och tidiga elitsatsningar. Hur mycket kan unga egentligen träna? Vilka risker finns? Hur ska idrotten och samhället agera när problem uppstår? Oavsett vilket behöver vi prata mer om hur vi vill att barnens idrott ska vara?

Kl. 11.20 Spontanidrott för unga. Drago Vuckovac, Breddens IF
Drago berättar om Breddens IF, vars grundtanke är att få barn och ungdomar att röra på sig, oavsett hur de vill aktivera sig. Framför allt de som inte har råd att träna i traditionella föreningar eller idrotter. Föreningen utvecklar också unga ledare, som leder aktiviteterna och har prisats nationellt för sina insatser.

Kl. 11.35 Paneldiskussion som leds av Stephan Wilson
”Hur kan vi samverka för att få fler barn och ungdomar i rörelse?”. Mats Nahlbom, Klas Östberg, Drago Vuckovac och Erik Svensson (idrottslärare Bjälkenbackens skolan)

Kl. 12.00 Avslutning

Anmälan: anna.lundh@ensvenskklassiker.se, 070-399 49 64. O.S.A. 6 augusti 2016. Ingen deltagaravgift.

Massmedia är varmt välkommen att delta!

Vasaloppets sommarvecka 2016

Fre 12 aug: Cykelvasan 30. 32 km. Start Oxberg.
Fre 12 aug: Ungdomscykelvasan. 32 km. Start Oxberg.
Fre 12 aug: Cykelvasan 45. 45 km. Start Oxberg.
Fre 12 aug: Cykelvasan Öppet Spår. 94 km. Start Sälen.
Lör 13 aug: Cykelvasan 90. 94 km. Start Sälen. (13 000 anmälda. FULLT 151218)
Lör 20 aug: Ultravasan 45. 45 km. Start Oxberg.
Lör 20 aug: Ultravasan 90. 90 km. Start Sälen.
Lör 20 aug: Vasastafetten. 4,5–15 km. Löparstafett för tiomannalag. Start Sälen.

Högupplösta bilder från Vasaloppet:

http://www.mynewsdesk.com/se/pressroom/vasaloppet/image/list

Högupplöst bild på Stephan Wilson:
http://www.mynewsdesk.com/se/vasaloppet/images/stephan-wilson-och-rickard-olsson-efter-vasaloppet-2016-03-06-535389

Text och bilder är för fri publicering.

För mer information

Jon Svensson, Marknadschef Vasaloppet
Mobil: +4672-553 31 90
E-post: jon.svensson@vasaloppet.se

Mer om Vasaloppet?

www.vasaloppet.se
Pressrum: mynewsdesk.com/se/pressroom/vasaloppet
Facebook: facebook.com/vasaloppetofficial
Instagram: @vasaloppet
Twitter: @vasaloppet

Ämnen


Vasaloppet är världens största arrangör av motionslopp året runt och en del av En Svensk Klassiker. Vasaloppets vintervecka med längdskidåkning och sommarveckan med mountainbikecykling och löpning lockar årligen ca 90 000 anmälda deltagare. Sedan starten 1922 har över en miljon deltagare passerat målportalen i Mora. Vasaloppet är en ideell verksamhet som ägs av IFK Mora och Sälens IF. En motor för folkhälsa och föreningsliv, i fäders spår för framtids segrar!

Kontakter

Camilla Sandy

Presskontakt Kommunikatör och pressansvarig +4670-384 95 00

Vasaloppet är världens största arrangör av motionslopp, året runt.

Vasaloppet startade 1922, men är mycket äldre än så. Det första Vasaloppet genomfördes redan 1521 av Gustav Eriksson. Under sin flykt undan den danske kungen blev han upphunnen i Sälen och återvände till Mora för att leda upproret mot ockupationsmakten. Gustav Eriksson enade så småningom riket och blev Sveriges första kung, mer känd under namnet Gustav Vasa. Sälen är med andra ord inte enbart startplats för ett av världens största motionslopp, utan också startpunkten för hela vårt lands historia. Det första loppet lockade 119 skidåkare till start. I dag kommer uppåt 100 000 deltagare från över 60 länder till vår bygd för att åka skidor, springa eller cykla mellan Sälen och Mora. Vasaloppet må ha växt, men syftet är det samma: Att med utgångspunkt från den klassiska sträckan genomföra idrottsarrangemang som skapar resurser och möjligheter för ägarföreningarna samt alla funktionärsföreningar. Med ideella krafter för vi en svensk tradition vidare.

Vasaloppet är en ideell verksamhet som ägs av IFK Mora och Sälens IF. En motor för folkhälsa och föreningsliv.