Gå direkt till innehåll
Sololöpare i VasaStafetten springer hela vägen från Sälen till Mora

Pressmeddelande -

Sololöpare i VasaStafetten springer hela vägen från Sälen till Mora

Om man kan åka skidor och cykla mellan Sälen och Mora, då kan man väl springa också! Så resonerar ett 20-tal löpare, som var och en kommer att ta sig an samtliga sträckor i VasaStafetten.

Intresset för ultradistanslöpning, dvs distanser längre än marathon, har ökat kraftigt i Sverige de senaste åren, och det finns ett tjugotal tävlingar i landet; den största lockar ca 300 deltagare. Det diskuteras ultralöpning på olika löparforum, och gemensamma långpass på 5-6 mil eller längre arrangeras på olika ställen, vissa av dem med ett 50-tal deltagare!

Och det är inte bara inom bredden som det händer saker – 2009 blev Henrik Olsson från Trollhättan världsmästare i 24-timmarslöpning med ett resultat på 257 km. Någon månad senare var det dags igen. Jonas Buud (OBS! fri bild att ladda ned), tävlande för IFK Mora, tog då silver i VM och guld i EM på 100 km med den svenska rekordtiden 6,41,49. Jonas har även vunnit det prestigefyllda 78 km långa bergsloppet Swiss Alpine Marathon fyra gånger i rad, och Lena Gavelin vann damklassen i samma lopp i fjol.

Mot bakgrund av detta tyckte de rutinerade ultralöparna Jan Söderkvist och Cecilia Petersson tillsammas med Morasonen Jonas Buud, att tiden var mogen att återuppväcka soloklassen i VasaStafetten. Samtidigt som stafettävlingen den 21 augusti kommer därför ett testlopp med ett 20-tal erfarna ultradistanslöpare att äga rum. Loppet har fått namnet SM90, där SM står för Sälen-Mora och 90 för antalet kilometer som löparna ska tillryggalägga, och planen är att soloklassen ska lanseras i större skala år 2011.

”Det var inte svårt att hitta intresserade testlöpare”, berättar arrangörstrion med ett leende. ”Det är många som vill springa ett ultralopp på klassisk mark, och vi har fått anmälningar även från Norge, Danmark och Finland. Fem av löparna har sprungit hela VasaStafetten tidigare. Finnen Juha Hietanen med meriter från bl.a. Spartathlon, ett av de mest klassiska ultradistansloppen, får räknas som favorit i herrklassen, medan Maria Lundgren, som är Sveriges snabbaste kvinna på 100 km, har goda möjligheter att ta hem damklassen. Men årets lopp är inte i första hand en tävling, utan ett pilotlopp för kommande år. Några löpare väljer t.ex. att ta det som ett genrep inför just Spartathlon, som sträcker sig över 246 km och som går i Grekland en månad senare.”

Sololöparna kommer att starta samtidigt som stafettlöparna och utnyttja samma vätskekontroller. Dessutom kommer tre av kontrollerna att ha ett speciellt bord där det serveras ”ultravänlig” mat som smörgåsar, köttbullar, chips, godis och coca-cola. Man behöver fylla på kontinuerligt med energi för att klara av att vara ute de ca 10 timmar som många av löparna beräknar att ta på sig, och det som i vissa sammanhang klassas som skräpmat är perfekt bränsle för ultralöpare – en blandning av snabba och långsamma kolhydrater, protein och salt, och, förstås, ordentligt med vätska!

Deltagarna är människor som har upptäckt tjusningen med att springa långt i vacker natur tillsammans med likasinnade. Ultradistanslöpning är en internationell sport med en stark sammanhållning, där löparna stöttar varandra i vetskap om vad som krävs för att fullfölja ett ultralopp. Förutom de fysiska aspekterna har längre distanser även en speciell mental dimension – man hinner gå igenom många faser under ett lopp, och det gäller att ha strategier för att hantera eventuella svackor. Och ultralöpare har gjort en upptäckt som man kan ha med sig även utanför löparbanan – att människan klarar av väldigt mycket mer än vad hon själv tror!

Bilder på Jonas Buud för fri publicering:
http://www.mynewsdesk.com/se/pressroom/vasaloppet/image/list

VasaStafetten – nio mil på tio personer:
Sveriges bästa företag, klubbar, körer och kompislag utmanas för tjugonde året. Stafetten går i det klassiska Vasaloppsspåret med start i Sälen och målgång i Mora. Ditt lag på tio personer delar på de nio milen. Den längsta sträckan är 15 km och den kortaste 4,4 km. Förra året kämpade över 300 lag om att komma först till målet i det klassiska spåret. Hittills är 330 lag anmälda till 2010 års upplaga. Samla dina kompisar och upplev den härliga stämningen i VasaloppsArenan den 21 augusti!

Mer information om VasaStafetten:
http://www.vasaloppet.se/wps/wcm/connect/se/vasaloppet/start/loppen/sommarvecka/vasastafetten/information

Text och bilder för fri publicering.

För mer information

Cecilia Petersson, som är en av arrangörerna av soloklassen i VasaStafetten (SM90), och ordförande i Svenska Friidrottsförbundets Kommitté för Ultradistanslöpning
Mobil: 070-4445482
E-post: thececilia@hotmail.com

Per Strid, Informationschef Vasaloppet
Tel: 0250-392 10
Mobil: 070-664 52 66
E-post: per.strid@vasaloppet.se

Vasaloppet:
www.vasaloppet.se
www.vasaloppet.se/wps/wcm/connect/se/info/press

Vasaloppet på YouTube:
www.youtube.com/user/vasaloppet

Vasaloppets pressrum hos Newsdesk:
www.mynewsdesk.com/se/pressroom/vasaloppet

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Camilla Sandy

Presskontakt Kommunikatör och pressansvarig +4670-384 95 00

Vasaloppet är världens största arrangör av motionslopp, året runt.

Vasaloppet startade 1922, men är mycket äldre än så. Det första Vasaloppet genomfördes redan 1521 av Gustav Eriksson. Under sin flykt undan den danske kungen blev han upphunnen i Sälen och återvände till Mora för att leda upproret mot ockupationsmakten. Gustav Eriksson enade så småningom riket och blev Sveriges första kung, mer känd under namnet Gustav Vasa. Sälen är med andra ord inte enbart startplats för ett av världens största motionslopp, utan också startpunkten för hela vårt lands historia. Det första loppet lockade 119 skidåkare till start. I dag kommer uppåt 100 000 deltagare från över 60 länder till vår bygd för att åka skidor, springa eller cykla mellan Sälen och Mora. Vasaloppet må ha växt, men syftet är det samma: Att med utgångspunkt från den klassiska sträckan genomföra idrottsarrangemang som skapar resurser och möjligheter för ägarföreningarna samt alla funktionärsföreningar. Med ideella krafter för vi en svensk tradition vidare.

Vasaloppet är en ideell verksamhet som ägs av IFK Mora och Sälens IF. En motor för folkhälsa och föreningsliv.