Gå direkt till innehåll
Olle Meijer och Ida Nilsson vann Ultravasan 90 2023

Pressmeddelande -

Olle Meijer och Ida Nilsson vann Ultravasan 90 2023

Två Högby IF-löpare vann Ultravasan 90. Fjolårstrean Olle Meijer vann herrklassen medan Ida Nilsson vann bland damerna, trots att de båda sprungit fel i början av loppet. Jesper Lundberg och Erica Lech vann Ultravasan 45 medan Martin Nilsson och Jenny Björnberg triumferade i Trailvasan 30. Totalt har Vasaloppets sommarvecka 2023 lockat över 20 000 anmälda deltagare, varav 14 000 cyklister och 6 000 löpare. Anmälan till nästa års sommarvecka är redan nu öppen.

Det var 9 grader och dimman låg över startfältet i Berga by i Sälen när starten för Ultravasan 90 gick klockan 05.00 på lördagsmorgonen. Men dimman skulle lätta och solen komma fram och det skulle bli en fin dag för att springa långt.

Det var i år premiär för ultralöparna att – precis som skidåkarna på vintern – ta sig upp för den första backen i Sälen upp mot Vasaloppets högsta punkt 528 meter över havet. Sedan väntade också en ny sträckning till första kontrollen i Smågan. Tyvärr skulle det innebära att täten, 14 löpare, sprang fel.

Ultravasan 90 Herrar
Fyra löpare var först upp till högsta punkten efter 15 minuters löpning, det var fjolårstrean Olle Meijer samt tre tidigare segrare i form av fransmannen Sébastien Spehler, Elov Olsson och Viktor Stenqvist.

Cirka fem kilometer efter starten sprang de första 13 herrarna och en dam olyckligtvis rakt fram på en grusväg när de egentligen skulle svänga 90 grader in på en stig. De sprang cirka två kilometer till en vändplan innan de vände och sprang tillbaka.

Vasaloppets sportchef Tommy Höglund förklarar vad som hände:
– Felspringningen skedde på den för året nya sträckningen fem kilometer efter start i Ultravasan 90. Det var en korsning som visade sig inte var tillräckligt bra uppmärkt. Det fanns snitslar men det saknades en avspärrning. Vi kan bara beklaga att det hänt.

I Smågan ledde därför ”Mr Ultravasan” Jonas Buud (som inte sprungit fel) men det första spurtpriset i Mångsbodarna vanns av Edvin Claesson som där var 46 sekunder före Buud. De löpare som sprungit fel började hämta in, men den som var främst av dessa i Mångsbodarna – fjolårsegraren Viktor Stenqvist – var ändå sex minuter efter ledaren.

I Risberg ledde Jonas Buud, två minuter före Olle Meijer och Sébastien Spehler. Till synes opåverkade av distans och felspringning passerade sedan Meijer och Spehler Buud. Efter ungefär halva loppet i Evertsberg vann Meijer Bergspriset två sekunder före Spehler. De var där cirka fem minuter före Elov Olsson, Mikael Ekvall och polacken Andrzej Piotrowski. De sju främsta löparna i Evertsberg var löpare som sprungit fel i början av loppet. Åttan Jonas Buud klev dock av i Evertsberg med skadekänning.

Ifjol var Olle Meijer debutant i Ultravasan 90 och då tappade han sin ledning efter Evertsberg och slutade trea i loppet. Men i år drygade han ut sin ledning. Till kontrollen i Oxberg efter 64 km ledde Meijer med två minuter före Spehler, men fransmannen stannade sedan flera gånger. Piotrowski var trea, men sex minuter efter Meijer.

Olle Meijer tog det sista spurtpriset i Hökberg, med 19 kilometer kvar till målet. Piotrowski var nu tvåa och Elov Olsson trea eftersom Spehler klivit av. Meijers ledning var dock ohotad och med segertiden 6.46.13 var han i mål 7.20 före tvåan
– Ja, det känns grymt bra. Det blev långt i dag, närmare 97 kilometer. Jag blev lite stressad då, men samtidigt hade jag koll på fältet och visste att vi som skulle göra upp om det var vi som hade sprungit fel. Jag hade respekt för Spehler som vunnit förut och förra året tappade jag mycket efter Evertsberg, men jag blev ganska mentalt stark när jag märkte att jag kunde hänga på honom efter att han kommit ikapp mig.

– Det var väldigt jobbigt vid Oxberg och Hökberg, för solen låg på och det är en jobbig bana där. Samtidigt fick jag bra rapporter att de andra tappade. Det kändes tryggt men ändå väldigt jobbigt att ta sig i mål.

Känslan att komma in på upploppet?
– Sjukt skönt, men mest skönt att bara få stanna faktiskt, sade Olle Meijer som sprang sitt andra ultralopp i karriären.

Andrzej Piotrowski blev tvåa och Elov Olsson trea.

Ultravasan 90 Damer
Upp till högsta punkten hade Ida Nilsson bara 13 herrlöpare före sig, och hennes ledning i damklassen var en minut före Liselotte Hellsten och Sophia Sundberg.

I Smågan var det sju löpare inom 30 sekunder. Ida Nilsson var den enda damlöparen som sprungit fel tillsammans med herrtäten. Hon kom till Smågan som 21:a, drygt nio minuter efter ledaren Sophia Sundberg.

Sofia Smedman ledde i Mångsbodarna. I Risberg hade hon sällskap med Sophia Sundberg. Deras ledning var där 1.22 före trean Anna Hellström, som vann 2022. Fyra var där Caitriona Jennings från Irland.

Sophia Sundberg var sedan i ledningen men ramlade och slog i höften och knät. Hon var först till Evertsberg efter fyra timmars löpning och stannade och bytte skor. Tvåan Sofia Smedman var en och en halv minut efter till Evertsberg.

Sophia Sundberg kom fyra i Ultravasans premiär 2014 och har sedan dess inte sprungit Ultravasan 90. Nu hade hon ont i höften.

Den som tog in mest var Ida Nilsson, som snart var tvåa, 2.23 efter Sophia Sundberg i Oxberg och 1.08 i Hökberg. Några kilometer senare övertog hon ledningen.

Ida Nilsson vann Ultravasan 90 2017 och var tvåa 2018, och hon tog nu sin andra seger. Segertiden blev trots felspringningen 7.23.52 och segermarginalen drygt två minuter. Hon var väldigt nöjd efter målgång:
– Jag är väldigt glad, jag trodde det aldrig skulle gå när det var så mycket felspringning som fyra kilometer. Det är skillnad om man tar en liten sväng… Jag får skylla mig själv lite, man kan inte skylla på att man springer efter andra.

– När jag insåg hur mycket det var insåg man bara ”att det går aldrig”. Jag var 12 minuter efter och jag visste hur starka de var. Jag trodde inte på det, men tänkte att jag kör på och ser vad som händer. Stigen var smal och det var svårt att springa om, men folk före var otroligt hjälpsamma och släppte fram oss. Men sedan fick jag en svacka igen när jag inte tog in något. Men efter Evertsberg är det mycket utför, och det är ju min styrka, så då körde jag på och plockade in ganska mycket.

Känslan i mål?
– Jättelättad, sedan är det lite surt också att det blev onödigt jobbigt, sade Ida Nilsson glad och med kransen runt halsen.

Tvåan Sophia Sundberg nästan ramlade i mål.
– Jag är jättenöjd men jättetrött. Jag har sprungit med sådana smärtor. Ida är så otroligt värd det här, eftersom hon sprang fel. Jag höll också på att springa fel där, men jag vände. Stort grattis till Ida, hon är grym. Jag hade inga krafter att hänga på henne när hon sprang förbi.

Malin Barrulf upprepade sin tredjeplats från 2021.

Ultravasan 45 Herrar
Ultravasan 45 startade i Oxberg klockan 09.00. De två senaste årens etta, Kristofer Låås, tog ledningen redan från start, precis som ifjol. Men efter 16 kilometers löpning, i kontrollen i Oxberg, var Kristoffer tvåa en minut efter Jesper Lundberg.

Jesper Lundberg drog ifrån och vann, och förbättrade dessutom rekordtiden med fem minuter till 2.34.29.
– Jag hade krampkänning och visste inte om det skulle hålla, jag försökte få rapporter bakåt. Men det kändes ändå ganska kontrollerat, sade Jesper Lundberg.

Även Kristofer Låås slog det tidigare banrekordet, och blev tvåa 2.34 efter årets segrare. Andreas Lundgård blev trea.

Ultravasan 45 Damer
Erica Lech vann årets lopp före Barbro Fjällstedt Oljans, som vann 2022.
– Jag stod på startlinjen och hörde ”Jeppe” säga att alla går in för att vinna, och det tänkte jag att det måsta man ju göra; den inställningen måste man ha. Barbro är stark i skogen, där kunde jag inte hänga på. Men sedan blir det lättare och där kunde jag trycka på lite mer. Jag ville hålla igen lite första 15 kilometerna och sedan kunna ha krafter kvar att öka. Men sista fem blev tufft. Det blev nog ett drömlopp faktiskt, sade Erica Lech.

Det blev ny rekordtid även i damernas Ultravasan 45, 3.02.09. Erica Lech slog det tidigare rekordet med 38 sekunder:
– Jag försökte tänka bort det, och på slutet såg jag att det var på gränsen och då var jag så otroligt stum så jag trodde inte jag skulle fixa det. Det var magiskt att springa på upploppet, det finns inte mycket som är bättre.

Barbro Fjällstedt Oljans blev tvåa i år och Malin Gibrand trea.

Trailvasan 30 Herrar
Martin Nilsson slog favoriten och fjolårstvåan David Nilsson och var två minuter snabbare än 2022 års segrartid.
– Jag fattade inte vad som hände, jag trodde jag skulle tröttna någonstans. Helt otroligt, sade årets segrare direkt efter målgång.

David Nilsson blev tvåa, nio minuter efter segraren. David Lundström kom trea.

Trailvasan 30 Damer
Jenny Björnberg vann Trailvasan 30 och blev även första dam att gå under två timmar i loppet, som ju hade premiär 2022.
– Jag såg till att positionera mig bra i början, inte visa mig trött och så fick jag ledningen. Jag har försökt att hålla så jämn fart som möjligt hela loppet igenom. Så jag är jättenöjd.

Tvåa blev Petra Kindlund och trea Johanna Widarsson Norbeck.

RESULTAT
Ultravasan 90 Herrar, 92 km, Sälen–Mora, 2023-08-19

1 Olle Meijer, (SWE) Högby IF 6.46.13
2 Andrzej Piotrowski, (POL) WKS Wawel Krakow 6.53.33
3 Elov Olsson, (SWE) Ockelbo SK, Hoka, Ockelbomaffian 6.58.46
4 Mikael Ekvall, (SWE) Strömstad löparklubb 7.06.20
5 Erik Anfält, (SWE) Örebro AIK 7.08.02
6 Sebastian Sundius, (SWE) IFK Mora 7.13.06
7 Viktor Stenqvist, (SWE) Billingen X-trail SC/Craft Run Team 7.14.04
8 Rasmus Gustafsson, (SWE) Team Minos SC 7.41.59
9 Erik Olofsson, (SWE) IF Mantra Sport 7.44.20
10 Oscar Olsson, (SWE) SK Glädjen 7.47.43

Spurtpriser Ultravasan 90 Herrar 2023
Mångsbodarna: Edvin Claesson, 1.54.41
Bergspris Evertsberg: Olle Meijer, 3.40.18
Hökberg: Olle Meijer, 6.08.00

Ultravasan 90 Damer, 92 km, Sälen–Mora, 2023-08-19
1 Ida Nilsson, (SWE) Högby IF 7.23.54
2 Sophia Sundberg, (SWE) Keep Up RC 7.25.59
3 Malin Barrulf, (SWE) IFK Mora / Salomon Sverige 7.31.13
4 Anna Hellström, (SWE) Enebybergs IF 7.42.17
5 Sofia Smedman, (SWE) Billingen X-trail SC/Craft run team 7.50.09
6 Cajsa Berg, (SWE) Enhörna IF 7.51.15
7 Maria Saxvall, (SWE) Torsångs IF 8.09.57
8 Frida Södermark, (SWE) Tjalve FIF 8.10.42
9 Ebba Sigfridson, (SWE) Terrible Tuesday Triathlon 8.13.36
10 Petra Klevmar, (SWE) Umara SC 8.27.57

Spurtpriser Ultravasan 90 Damer 2023
Mångsbodarna: Sofia Smedman, 2.05.56
Bergspris Evertsberg: Sophia Sundberg, 4.00.23
Hökberg: Sophia Sundberg, 5.57.11

Ultravasan 45 Herrar, 45 km, Oxberg–Mora, 2023-08-19
1 Jesper Lundberg, (SWE) Hunflens LS 2.34.29
2 Kristofer Låås, (SWE) Keep Up RC 2.37.03
3 Andreas Lundegård, (SWE) FK Studenterna 2.43.44
4 Isak Augustsson, (SWE) JA Skidservice 2.57.01
5 Björn Martinsson, (SWE) Vänersborgs AIK 3.04.57
6 Marcus Jansson, (SWE) Mölndals AIK/Team Bergspring by Arkitek 3.25.19
7 Jan-Erik Olsson, (SWE) Sellnäs IF 3.26.25
8 Warren Renkel, (GBR) Run Free Fell Runners 3.31.52
9 Thomas Bergman, (SWE) Gagnef IF 3.32.28
10 Erik Melakari, (SWE) Trångsund 3.33.20

Ultravasan 45 Damer, 45 km, Oxberg–Mora, 2023-08-19
1 Erica Lech, (SWE) Örebro AIK 3.02.09
2 Barbro Fjällstedt Oljans, (SWE) Säter IF FIK 3.08.50
3 Malin Gibrand, (SWE) FK Studenterna 3.15.03
4 Monica Pihl, (SWE) Borås SK 3.39.34
5 Ingvild Aurdal, (NOR) Fetsund 3.40.29
6 Maja Stefansson, (SWE) Oxbergs IF 3.46.14
7 Tove Reymers, (FIN) Wisby Ultralöparförening 3.54.44
8 Elin Fallberg, (SWE) Mora 3.57.53
9 Linea Arlehed, (SWE) Sollerön 3.58.09
10 Knipnäs Malin Blomkvist, (SWE) Venjans AIK 4.00.26

Trailvasan 30 Herrar, 30 km, Oxberg–Mora, 2023-08-19
1 Martin Nilsson, (SWE) IFK Umeå 1.38.51
2 David Nilsson, (SWE) Högby IF 1.47.51
3 David Lundström, (SWE) Tisdagsklubben Örebro 1.54.02
4 John Lundström, (SWE) Tisdagsklubben Örebro 1.54.10
5 Andreas Mannberg, (SWE) Malungs IF 1.55.05
6 Mattias Argårds, (SWE) IFK Mora FIK 1.55.37
7 Anton Öhman, (SWE) Tisdagsklubben Örebro 1.57.11
8 Christoffer Lundgren Björnqvist, (SWE) Katrineholm SK Friidrott 1.57.40
9 Rikki Frederiksen, (DEN) Frederiksberg IF 1.59.13
10 Matthias Flade, (GER) SC Münchberg/new balance 2.01.20

Trailvasan 30 Damer, 30 km, Oxberg–Mora, 2023-08-19
1 Jenny Björnberg, (SWE) Falu IK Friidrott 1.58.52
2 Petra Kindlund, (SWE) Runacademy IF 2.04.28
3 Johanna Widarsson Norbeck, (SWE) Örgryte IS / Team Löplabbet 2.15.17
4 Sigrid Andersson, (SWE) Hunflens Löparsällskap 2.23.04
5 Sofia Norgren, (SWE) Ludvika FFI 2.24.03
6 Jessica Imbert, (FRA) 2.25.50
7 Frida Kristiansson, (SWE) Malungs CK 2.27.50
8 Therese Persson, (SWE) 2.30.32
9 Emma Holfve, (SWE) Brudpiga RK 2.32.05
10 Åsa Synnerholm, (SWE) 2.33.20

Alla resultaten
Startlistor, liveresultat, resultatlistor och statistik finns här:
http://media.vasaloppet.se/2023
username: vasa
password: media

Kranskulla och kransmas 2023
Årets kranskulla och kransmas är Alice Larsson (Sälens IF) och Albin Gezelius (IFK Mora).

Medaljtider
Alla deltagare som går i mål i Ultravasan 90, Ultravasan 45, Trailvasan 30, Trailvasan 10 och Vasastafetten får medalj. Prestationsmedalj i Ultravasan 90 delas ut till löpare som springer på medaljtid. De nya medaljtiderna 2023 är: För herrar under 10 timmar (9.59.59). För damer under 11.36 (11.35.59).

Segerpremier
Segrarna i Ultravasan 90 vinner förutom medalj och segerkrans 60 000 kronor. Seger i Ultravasan 45 ger 15 000 kronor och seger i Trailvasan 30 ger 10 000 kronor. Ultravasan 90 har spurtpriser i Mångsbodarna (5000 kronor) och Hökberg (5000 kronor) samt bergspris i Evertsberg (10 000 kronor). Segrarna i Vasastafetten får 15 000 kronor. Den totala prissumman för löparna på lördagen är 401 000 kronor.

Se alla målgångar
https://vasaloppet.tv

Högupplösta bilder från dagens lopp
https://www.mynewsdesk.com/se/vasaloppet/latest_media

FAKTA/Segrare i Ultravasan 90, Ultravasan 45 och Trailvasan 30
Ultravasan 90, herrar
2014 Jonas Buud, IFK Mora FK (SWE), 6.02.03
2015 Jonas Buud, IFK Mora FK (SWE), 5.45.08 (Rekordtid!)
2016 Jarle Risa, Undheim IL (NOR), 6.11.49
2017 Elov Olsson, Ockelbo SK (SWE), 6.07.37
2018 Fritjof Fagerlund, LK Roslagen (SWE), 6.01.56
2019 Jim Walmsley, Hoka One One (USA) 5.47.28
2020 Ultravasan ingick i Hemmavasan, ingen segrare korades
2021 Sébastien Spehler, Team Salomon (FRA), 6.09.45
2022 Viktor Stenqvist, Billingen X-trail Sports Club (SWE), 6.19.07
2023 Olle Meijer, Högby IF (SWE), 6.46.13

Ultravasan 90, damer
2014 Holly Rush, Team Bath AC (GBR), 7.09.04
2015 Jasmin Nunige, Schweiz (SUI), 7.02.35
2016 Jasmin Nunige, Track Club Davos (SUI), 6.54.32
2017 Ida Nilsson, Högby IF (SWE), 6.51.26
2018 Alexandra Morozova, Ryssland (RUS), 6.43.55 (Rekordtid!)
2019 Alexandra Morozova, Ural (RUS) 7.11.07
2020 Ultravasan ingick i Hemmavasan, ingen segrare korades
2021 Alexandra Morozova, Ural (RUS), 6.48.36
2022 Anna Hellström, Enebybergs IF (SWE ), 7.40.51
2023 Ida Nilsson, Högby IF (SWE), 7.23.54

Ultravasan 45, herrar
2014 Roman Ryapolov, IFK Mora FK (RUS), 2.49.47
2015 Fritjof Fagerlund, Rånäs 4H (SWE), 2.45.30
2016 Roman Ryapolov, IFK Mora OK (RUS), 2.41.47
2017 Erik Anfält, Örebro AIK (SWE), 2.40.28
2018 David Nilsson, Högby IF/MotionMetrix (SWE), 2.39.33
2019 Fredrik Eriksson, IK Akele (SWE) 2.49.21
2020 Ultravasan ingick i Hemmavasan, ingen segrare korades
2021 Kristofer Låås, Keep Up RC (SWE), 2.41.04
2022 Kristofer Låås, Keep Up RC(SWE), 2.39.47
2023 Jesper Lundberg, (SWE) Hunflens LS 2.34.29 (Rekordtid!)

Ultravasan 45, damer
2014 Gloria Vinstedt, Sverige (SWE), 3.28.13
2015 Caroline Dubois, Frankrike (FRA), 3.13.22
2016 Lisa Ring, IK Nocout.se (SWE), 3.04.18
2017 Joasia Zakrzewski, Storbritannien (GBR), 3.06.12
2018 Lisa Ring, IK nocout.se (SWE), 3.03.00
2019 Sofia Byhlinder, IFK Mora Friidrott (SWE), 3.09.40
2020 Ultravasan ingick i Hemmavasan, ingen segrare korades
2021 Liselotte Hellsten, Spårvägen (SWE), 3.05.38
2022 Barbro Näsström, Säter FIK (SWE), 3.02.47
2023 Erica Lech, Örebro AIK (SWE), 3.02.09 (Rekordtid!)

Trailvasan 30, herrar
2022 Adhanom Abraha, Eritrea (ERI), 1.41.02
2023 Martin Nilsson, IFK Umeå (SWE), 1.38.51 (Rekordtid!)

Trailvasan 30, damer
2022 Maria Larsson, (SWE), 2.00.47
2023 Jenny Björnberg, Falu IK Friidrott (SWE), 1.58.52 (Rekordtid!)

OBS! Notera att på vasaloppet.se/resultat heter 2021 års lopp ”Ultravasan 90 Elit” och ”Ultravasan 45 Elit”. På grund av pandemin var detta elitlopp med begränsat antal startande. Resultaten från dessa två lopp går av tekniska orsaker just nu inte att se om man enbart söker på ”Alla Ultravasan 90” respektive ”Alla Ultravasan 45”, utan måste väljas separat.

Här är alla tio-bästa-listor från Ultravasan 90, Ultravasan 45 och Trailvasan 30 sedan starten:
https://www.vasaloppet.se/wp-content/uploads/sites/1/2023/08/Tavlingslopp_lopning_genom_tiderna_tio-i-topp_2023-08-02.pdf

Vasaloppets sommarvecka 2024
Anmälan till loppen i Vasaloppets sommarvecka 2024 är nu öppen på Vasaloppets hemsida www.vasaloppet.se – med 20 % rabatt till och med den 27 augusti 2023.

Arrangemang i Vasaloppsarenan

Vasaloppets sommarvecka 2023 cykel och löpning
Fredag 11 augusti: Ungdomscykelvasan, 32 km, start Oxberg
Fredag 11 augusti: Cykelvasan Öppet Spår, 96 km, start Sälen
Fredag 11 augusti: Cykelvasan 45, 45 km, start Oxberg
Fredag 11 augusti: Cykelvasan 30, 32 km, start Oxberg
Lördag 12 augusti: Cykelvasan 90, 96 km, start Sälen

Fredag 18 augusti: Trailvasan 10, 10 km, start Mora
Lördag 19 augusti: Ultravasan 90, 92 km, start Sälen
Lördag 19 augusti: Vasastafetten, 92 km, löparstafett för tiomannalag, start Sälen
Lördag 19 augusti: Ultravasan 45, 45 km, start Oxberg
Lördag 19 augusti: Trailvasan 30, 30 km, start Oxberg


Vasaloppets vintervecka 2024 och det 100:e Vasaloppet skidor

Fredag 23 februari: Vasaloppet 30, start Oxberg, 30 km
Lördag 24 februari: Tjejvasan, start Oxberg, 30 km
Söndag 25 februari: Öppet Spår söndag, start Sälen, 90 km
Söndag 25 februari: Ungdomsvasan, start Eldris, 9 km, start Hökberg, 19 km
Måndag 26 februari: Öppet Spår måndag 90, fri stil, start Sälen, 90 km
Måndag 26 februari: Öppet Spår måndag 45, fri stil, start Evertsberg, 43 km
Måndag 26 februari: Öppet Spår måndag 30, fri stil, start Oxberg, 28 km
Tisdag 27 februari: Vasaloppet 45, start Oxberg, 45 km
Fredag 1 mars: Stafettvasan, skidstafett, fem sträckor, start Sälen, 90 km
Fredag 1 mars: Nattvasan 30, individuellt eller i par, fri stil, start Oxberg, 30 km
Fredag 1 mars: Nattvasan 45, individuellt eller i par, fri stil, start Oxberg, 45 km
Fredag 1 mars: Nattvasan 90, individuellt eller i par, fri stil, start Sälen, 90 km
Lördag 2 mars: Vasaloppet 10, fri stil, start Eldris, 9 km
Söndag 3 mars: 100:e Vasaloppet, start Sälen, 90 km (FULLTECKNAT)

Vasaloppets sommarvecka 2024 – cykel och löpning

Fredag 9 augusti: Ungdomscykelvasan, 32 km, start Oxberg
Fredag 9 augusti: Cykelvasan Öppet Spår, 96 km, start Sälen
Fredag 9 augusti: Cykelvasan 45, 45 km, start Oxberg
Fredag 9 augusti: Cykelvasan 30, 32 km, start Oxberg
Lördag 10 augusti: Cykelvasan 90, 96 km, start Sälen
Fredag 16 augusti: Trailvasan 10, 10 km, start Mora
Lördag 17 augusti: Ultravasan 90, 92 km, start Sälen
Lördag 17 augusti: Vasastafetten, 92 km, löparstafett för tiomannalag, start Sälen
Lördag 17 augusti: Ultravasan 45, 45 km, start Oxberg
Lördag 17 augusti: Trailvasan 30, 30 km, start Oxberg

Vasaloppstrippeln – skidor, cykel och löpning under ett år

Vasaloppstrippeln är en utmaning där du genomför tre lopp i grenarna skidor, cykel och löpning under ett kalenderår. Välj mellan 30, 45 och 90 kilometer.

Gilla Vasaloppetofficial på Facebook och följ Vasaloppet på Instagram!

Högupplösta bilder från Vasaloppet
https://www.mynewsdesk.com/se/vasaloppet/latest_media

Text och bilder är för fri publicering.

För mer information
Camilla Sandy, pressansvarig Vasaloppet
070-384 95 00
camilla.sandy@vasaloppet.se

Mer om Vasaloppet?
www.vasaloppet.se
Pressrum: mynewsdesk.com/se/pressroom/vasaloppet
Facebook: facebook.com/vasaloppetofficial
Instagram: @vasaloppet

Ämnen


Vasaloppet är världens största långlopp på skidor. Vasaloppets vintervecka med längdskidåkning och Vasaloppets sommarvecka med mountainbikecykling och löpning lockar årligen nära 100 000 anmälda deltagare. Sedan starten 1922 har över 1,8 miljoner deltagare passerat målportalen i Mora. Vasaloppet är en ideell verksamhet som ägs av IFK Mora och Sälens IF. En motor för folkhälsa och föreningsliv, i fäders spår för framtids segrar!

Kontakter

Camilla Sandy

Presskontakt Kommunikatör och pressansvarig +4670-384 95 00

Vasaloppet är världens största arrangör av motionslopp, året runt.

Vasaloppet startade 1922, men är mycket äldre än så. Det första Vasaloppet genomfördes redan 1521 av Gustav Eriksson. Under sin flykt undan den danske kungen blev han upphunnen i Sälen och återvände till Mora för att leda upproret mot ockupationsmakten. Gustav Eriksson enade så småningom riket och blev Sveriges första kung, mer känd under namnet Gustav Vasa. Sälen är med andra ord inte enbart startplats för ett av världens största motionslopp, utan också startpunkten för hela vårt lands historia. Det första loppet lockade 119 skidåkare till start. I dag kommer uppåt 100 000 deltagare från över 60 länder till vår bygd för att åka skidor, springa eller cykla mellan Sälen och Mora. Vasaloppet må ha växt, men syftet är det samma: Att med utgångspunkt från den klassiska sträckan genomföra idrottsarrangemang som skapar resurser och möjligheter för ägarföreningarna samt alla funktionärsföreningar. Med ideella krafter för vi en svensk tradition vidare.

Vasaloppet är en ideell verksamhet som ägs av IFK Mora och Sälens IF. En motor för folkhälsa och föreningsliv.