Gå direkt till innehåll
Över 50.000 tog sig i mål under årets Vasaloppsvecka

Pressmeddelande -

Över 50.000 tog sig i mål under årets Vasaloppsvecka

Nu kan Vasaloppsveckan 2010 summeras. Det blev rekordmånga som anmälde sig, rekordmånga som startade och även rekordmånga som tog sig i mål. När målet i Mora stängde på söndagskvällen hade 50.553 skidåkare åkt i mål.

Nio lopp under tio dagar lockade 57.578 anmälda, en ökning med 20 % jämfört med år 2009 då 48.184 anmälde sig. Förra året kom 43.635 åkare till start och 42.263 gick i mål. I år var det 52.481 startande och 50.553 som nådde målet (inklusive StafettVasans fem sträckor). Vad gäller själva Vasaloppet startade 15702 åkare och 14934 gick i mål, vilket var ytterligare två rekord.

Jonas Bauer, VD för Vasaloppet, kommenterar Vasaloppsveckan 2010:
– Det har varit en fantastisk vecka! Att vi skulle få så många anmälda hade ingen kunnat föreställa sig. Men det är jätteroligt och visar vilket enormt skidintresse som finns och vilken stark dragningskraft Vasaloppet har. Men vi är alltså helt fascinerade över att det blev så många som anmälde sig.

– Det är också otroligt glädjande att se att så många kommit till start och så många kommit i mål. Det visar, trots ganska svåra förhållanden den första helgen, att vår spårpatrull lyckats skapa bra förhållanden. Jag tror också att folk varit bättre förberedda i år.

– Tittar vi på logistiken så är det ingen tvekan om att det stora intresset ställer väldigt höga krav på både vår organisation och på vår region. Vasaloppsvägen är varken dimensionerad för Vasaloppsveckan eller den övriga trafik som går till Sälenfjällen i dag. Vi anser att det måste ske någonting med Vasaloppsvägen. Tills dess måste vi jobba med trafikfrågorna tillsammans med polisen. Vi beklagar de problem som uppstod, men vi hade en pragmatisk lösning som gjorde att de allra flesta ändå fick en behaglig dag i skidspåren. Tävlingsorganisationen såg även till att de sena åkarna fick en tid från Sälen till Mora.

– Att motionsintresset är så stort i vårt land är mycket positivt, men för oss är inte det primära nu att växa ännu mer på vintern, utan det handlar om att förbättra och förfina helhetsupplevelsen för deltagare och publik, avslutar Jonas Bauer.

Nästa stora arrangemang i VasaloppsArenan är Vasaloppets Sommarvecka i augusti, då CykelVasan, Vasastafetten och StavgångsVasan genomförs.

Fria Vasaloppsbilder att ladda ned
http://www.mynewsdesk.com/se/pressroom/vasaloppet/image/list

För mer information

Jonas Bauer, VD Vasaloppet
Mobil: 070-635 65 66
E-post: jonas.bauer@vasaloppet.se

Per Strid, Informationschef Vasaloppet
Mobil: 070-664 52 66
E-post: per.strid@vasaloppet.se

Vasaloppet:
www.vasaloppet.se
www.vasaloppet.se/wps/wcm/connect/se/info/press

Vasaloppet på Youtube:
www.youtube.com/user/vasaloppet

Vasaloppets pressrum hos Newsdesk:
www.mynewsdesk.com/se/pressroom/vasaloppet

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Camilla Sandy

Presskontakt Kommunikatör och pressansvarig +4670-384 95 00

Vasaloppet är världens största arrangör av motionslopp, året runt.

Vasaloppet startade 1922, men är mycket äldre än så. Det första Vasaloppet genomfördes redan 1521 av Gustav Eriksson. Under sin flykt undan den danske kungen blev han upphunnen i Sälen och återvände till Mora för att leda upproret mot ockupationsmakten. Gustav Eriksson enade så småningom riket och blev Sveriges första kung, mer känd under namnet Gustav Vasa. Sälen är med andra ord inte enbart startplats för ett av världens största motionslopp, utan också startpunkten för hela vårt lands historia. Det första loppet lockade 119 skidåkare till start. I dag kommer uppåt 100 000 deltagare från över 60 länder till vår bygd för att åka skidor, springa eller cykla mellan Sälen och Mora. Vasaloppet må ha växt, men syftet är det samma: Att med utgångspunkt från den klassiska sträckan genomföra idrottsarrangemang som skapar resurser och möjligheter för ägarföreningarna samt alla funktionärsföreningar. Med ideella krafter för vi en svensk tradition vidare.

Vasaloppet är en ideell verksamhet som ägs av IFK Mora och Sälens IF. En motor för folkhälsa och föreningsliv.