Pressmeddelande -
Kranskulla och kransmas utsedda till Vasaloppet och TjejVasan 2013
Mora fredag 23 november 2012
– i dag är det 100 dagar kvar till Vasaloppet 2013
Pressmeddelande från Vasaloppet
Kranskulla och kransmas utsedda till Vasaloppet och TjejVasan 2013
I morse presenterades 2013 års kranskulla och kransmas i direktsändning i Sveriges Televisions Gomorron Sverige. Tävlingsledarna för Vasaloppet har utsett Isabelle Jansson från Sälen till kranskulla och tävlingsledarna för TjejVasan har utsett André Gatu från Mora till kransmas.
Tävlingsledarnas motivering till utnämningen av Isabelle Jansson till kranskulla 2013.
”Isabelle är uppväxt i en miljö som präglats av idrott och ideellt arbete inom Sälens IF. Hennes farfars far Vik Ola Jansson och hans bror Vik Edvin Jansson tillhörde skideliten under 30- och 40-talet med bl.a. topplaceringar i Vasaloppet. Farfar har ingått i Vasaloppskommittén för Sälens IF och jobbar årligen på Vasaloppsstarten. Hennes far och farbror är ansvariga för främsta startleden i Vasaloppet och farbror var aktiv i skidskyttelandslaget och därefter under många år, ansvarig för att valla landslagets skidor. Isabelle har under många år jobbat ideellt med Vasaloppet och i sin ungdom tävlat på längdskidor. Senare satsade hon allt mer på utförsåkning och kom att bli bäst i Sverige i sin klass. Nu studerar Isabelle på skidgymnasiet i Torsby med ambitionen att ta plats i det alpina landslaget och i framtiden bli dess tränare. Isabelles uppväxt och personlighet gör henne till en utmärkt ambassadör för Vasaloppet och hon kommer att bidra med både stolthet och delaktighet bland Vasaloppets funktionärer.”
Fakta kranskulla: Isabelle Jansson
Ålder: 19 år. (Född 9 januari 1993)
Bor: I Torsby, från Sälen
Familj: Mamma Åsa, pappa Magnus, syster Louise
Gör: Studerar på alpint skidgymnasium
Idrott: Utförsåkning
Meriter: Deltagit i ungdomslandslaget ”Team Midroc” i tävlingar ute i Europa
Intressen: Skolan och träning/skidåkning tar nästan all tid. Men på tiden som blir över fikar hon och hänger med kompisar
Beskriver sig själv som person: Glad, envis och målmedveten
Kranskullan
Isabelle, vad tänkte du när du fick veta att du blivit utsedd till kranskulla?
– Jag trodde att tävlingsledaren skojade med mig när han frågade om jag ville vara årets kranskulla! Men jag blev jätteglad. När jag fick reda på det var jag på ett skidläger i Österrike och jag hade ont i knät, var less och satt med läxorna, men när han ringde blev den dagen genast roligare! Det är verkligen stort att få vara kranskulla i Vasaloppet.
Hur har din egen idrottskarriär sett ut?
– Den gick väldigt bra till en början, men jag har haft många knäskador på slutet och jag ska försöka ta mig ur det nu och fortsätta satsa vidare.
Vad har du för mål framöver?
– Först ska jag bli frisk och starkare än någonsin och sedan ska jag ge det alpina en chans! Jag går fjärde året på gymnasiet nu och sedan får jag chansen att gå ett femte år.
Vad är Vasaloppet för dig?
– Hela Vasaloppet är jätteroligt. Det kommer mycket folk till Sälen och byn börjar leva. En folkfest! Varje år är jag med och hjälper till i starten eftersom min pappa och farfar har hand om första startledet. Så jag har aldrig sett målgången i Mora, det blir första gången nu!
Har du åkt något lopp själv? Vilket skulle du vilja åka?
– Nej, inte mer än Barnens Vasalopp. Men jag skulle faktiskt vilja åka det stora Vasaloppet framöver. Många människor väljer bort det stora Vasaloppet just för att det är mycket folk och trångt. Men för mig är det lite av själva grejen. Jag ser fram emot att få trängas med gubbarna upp för den första backen i Berga!
Vilka förväntningar har du på året som kranskulla?
– Jag har stora förväntningar och tror det kommer bli jätteroligt! Att få vara årets kranskulla kommer vara en stor upplevelse och erfarenhet.
-----
Tävlingsledarnas motivering till utnämningen av André Gatu till kransmas 2013:
”André, som utsetts till årets kransmas, är en god representant för IFK Moras gymnastikklubb. Han har från förskoleåldern varit aktiv inom gymnastiken och har där hunnit bli en uppskattad och engagerad ungdomsledare. André har i flera år servat deltagarna under vasaloppsveckan med allt från uppvärmning till skidinlämning. Med sin positiva inställning och sitt glada sätt är han en förebild för klubbens ungdomar och hans personlighet gör att han verkligen passar som ambassadör för Vasaloppet.”
Fakta kransmas: André Gatu
Ålder: 19 år. (Född 20 mars 1993)
Bor: I Oslo, från Mora
Familj: Mamma Kerstin, pappa Lars, syster Charlotta, bror Gustav
Gör: Arbetar i klädbutik
Idrott: Truppgymnastik inom IFK Mora Gymnastikklubb, har varit både aktiv och ledare
Meriter: 3:a Riksmästerskapet
Intressen: Har inte så mycket fritid just nu, gick estet/teater på gymnasiet och tycker det är otroligt roligt med teater. Sjöng i Orsa Ungdomskör som turnerade med Sissel Kyrkjebö. Deltog även i ”Team Moraeus” som vann TV-programmet Körslaget 2010
Beskriver sig själv som person: Glad, positiv, sångfågel, trevlig och intensiv
Kransmasen
André, vad tänkte du när du fick veta att du blivit utsedd till kransmas?
– Jag blev uppringd av en av tävlingsledarna för TjejVasan och jag har tidigare varit med och hållit i uppvärmningen i Oxberg inför TjejVasan. Så jag trodde att det gällde det, men så frågade hon om jag ville vara kransmas 2013. Då snurrade det runt lite… Jag har fantiserat om att en dag kanske få bli kransmas, så det var en dröm som gick i uppfyllelse. Så det är stort, och jag blev otroligt glad.
Hur har din egen idrottskarriär sett ut?
– Jag började med truppgymnastik när jag var sex år och höll på med det tills jag var 19. De senaste två åren var jag tränare. Jag har spelat fotboll och åkt skidor både längd och utför, men gymnastiken är det som jag gjort helhjärtat och som följt med mig hela livet. Att vara ledare har varit otroligt givande och lärorikt.
Vad har du för mål framöver?
– Just nu bor jag i Oslo. Jag vill vidga mina vyer och få mer erfarenhet för livet. Jag tycker om att ha en planering och innan jag är 35 när familjelivet kanske börjar så vill jag resa runt jorden för att få se världen, se nya kulturer och träffa nya människor. Jag vill gå någon teaterhögskola och jag vill ha besökt Colombia för att försöka hitta mina biologiska föräldrar. Jag vill också jobba utomlands en längre tid.
Vad är Vasaloppet för dig?
– Min familj har alltid sett på TV på morgonen och går till målet och tittar. Vi är en typisk familj i Mora som tycker det är väldigt roligt och trevligt.
Har du åkt något lopp själv?
– Ja, KortVasan tre gånger. Första gången var det med skolan, där Morkarlby skola sporrade eleverna till rörelse. Det var verkligt roligt när vi tränade inför ett gemensamt mål. Men innan jag dör ska jag åka Vasaloppet.
Vilka förväntningar har du på året som kransmas?
– Varje år är annorlunda och varje år är bra! Det här året kommer att bli det bästa för det finns en underbar kransmas och en underbar kranskulla som alltid är redo. Jag hoppas att jag ska kunna leverera det som förväntas av mig. Sedan hoppas jag på mycket snö!
Fotnot: Kranskullan i Vasaloppet gjorde debut redan i samband med det första loppet 1922, medan kransmasen gjorde sin entré när den första TjejVasan åktes 1988. Sedan 2005 delar kransmasen också ut segerkransen till damsegraren i Vasaloppet. Även under Vasaloppets sommarvecka som startade 2009 finns kranskulla och kransmas med.
Fotnot 2: Kranskullor från Sälen
1959 Margareta Åhs Johnsson (bar Moradräkt)
1964 Anita Rosendahl-Sjögren (bar Moradräkt)
1979 Britta Samuelsson (bar egen Transtrandsdräkt)
2000 Emma Stefansson (bar Transtrandsdräkt, sydd av hembygdsföreningen för detta ändamål)
2005 Eva Lif (bar Transtrandsdräkt, sydd av hembygdsföreningen för detta ändamål)
Caroline Westling, 2008, var från Lima, tävlade för Sälen och bar Transtrandsdräkt (sydd av hembygdsföreningen för detta ändamål)
Bild
http://www.mynewsdesk.com/se/pressroom/vasaloppet/image/list
Bildtext
Puss och krans! De båda 19-åringarna André Gatu och Isabelle Jansson blir kransmas respektive kranskulla 2013. Båda i Vasaloppet och André även i TjejVasan.
------------------------------
Kommande arrangemang i VasaloppsArenan:
Vasaloppets vintervecka 2013:
Fredag 22 feb: KortVasan, 30 km. Startplats Oxberg.
Lördag 23 feb: TjejVasan, 30 km. Startplats Oxberg. (BLEV FULLTECKNAD 121030.)
Söndag 24 feb: UngdomsVasan, 3/5/7/9 km. Startplats Skidstadion Mora.
Söndag 24 feb: Öppet Spår, 90 km. Startplats Sälen.
Måndag 25 feb: Öppet Spår, 90 km. Startplats Sälen.
Tisdag 26 feb: HalvVasan, 45 km. Startplats Oxberg.
Fredag 1 mars: StafettVasan, 9–24 km, stafett för femmannalag. Startplats Sälen. (BLEV FULLTECKNAD 120905.)
Söndag 3 mars: Vasaloppet, 90 km. Startplats Sälen. (BLEV FULLTECKNAT 120315.)
Vasaloppet på sommaren 2013:
Fredag 16 aug: CykelVasan 30, 30 km. Startplats Oxberg.
Fredag 16 aug: UngdomsCykelVasan, 30 km. Startplats Oxberg.
Fredag 16 aug: CykelVasan 45, 45 km. Startplats Oxberg.
Lördag 17 aug: CykelVasan 90, 95 km. Startplats Sälen (BLEV FULLTECKNAD 120919.)
Lördag 24 aug: VasaStafetten, 4,5–15,1 km löparstafett för tiomannalag. Startplats Sälen.
---------------------------------
Text och bild är för fri publicering. Har ni frågor i detta ämne går det bra att kontakta:
Johan Eriksson/Bo Johansson, tävlingsledare Vasaloppet. Tel Bo: 070-681 13 58
Joanna Karlsson/Marika Hedlund, tävlingsledare TjejVasan. Tel Marika: 070-653 35 44-
eller
Jon Svensson, Marknads- och försäljningschef
Tel: 0250-392 10
Mobil: 072-553 31 90
E-post: jon.svensson@vasaloppet.se
Vasaloppet:
www.vasaloppet.se
www.vasaloppet.se/wps/wcm/connect/se/info/press
vasaloppet.se i mobilen: SMS:a VASA MOBIL till 72777
Vasaloppet på YouTube:
www.youtube.com/user/vasaloppet
Följ Vasaloppet på Facebook:
www.facebook.com/vasaloppetofficial
Vasaloppets pressrum hos Mynewsdesk:
www.mynewsdesk.com/se/pressroom/vasaloppet