Gå direkt till innehåll
Inför Nattvasan 2 mars 2018

Pressmeddelande -

Inför Nattvasan 2 mars 2018

3 000 deltagare fördelade på 1 500 tvåmannalag lag är anmälda till 2018 års upplaga av Nattvasan, som startar i Berga by i Sälen klockan 20.00 på fredag kväll. Nattvasan är en utmaning utöver det vanliga och ett äventyr som många av deltagarna från förra året beskrev som en i det närmaste magisk upplevelse.

Vasaloppets vintervecka 2018 har hittills präglats av en fantastiskt fin vinter med mycket snö och kyla. Deltagarna har vittnat om en vacker men kall resa i fäders spår och den kalla vädertypen håller i sig.
­– Vi har ett kallt mäktigt vinterhögtryck över Sverige men mot helgen tyder det mesta på att det sakta börjar försvagas och vi får in mer moln som också lindrar kylan. Vi ligger dock i gränslandet för att molnen ska nå upp och det kommer avgöra hur kallt det blir. Ju närmare vi kommer helgen desto säkrare blir prognoserna, säger Pia Hultgren, Vasaloppets meteorolog på plats i Mora.

– Vi har hela tiden deltagarnas bästa i fokus och säkerheten har största prioritet. Nu följer vi vädrets utveckling noggrant och har experter på plats. Blir det för kallt under natten till lördag kan det finnas hälsorisker för deltagarna och det gör att vi kan tvingas ta ett sent beslut om Nattvasan ska genomföras eller inte, säger Tommy Höglund Vasaloppets sportchef.

I Nattvasan ställs deltagarna inför annorlunda krav i förhållande till de andra loppen. De måste ha med sig en ryggsäck med extra kläder, första förband, något att äta, extra batterier till pannlampan samt dryckesbehållare för den vätska som kan fyllas på längs spåret. Enda bemannade kontrollen är halvvägs, i Evertsberg, där åkarna kan fylla på med pannkakor, dryck och energi i olika former. Längs spåret finns det kontroller i Mångsbodarna, Oxberg, Hökberg och Eldris med möjlighet att fylla på dryck i de behållare som åkarna får bära med sig hela loppet.
­– Vi som arrangör har ett stort ansvar. Samtidigt är det väldigt viktigt att varje deltagare ser till sig själv och sin lagkamrats förutsättningar utifrån både fysik och erfarenhet och därifrån fattar beslut om man vill köra loppet eller inte. Det gäller att vara beredd på alla tänkbara situationer. Förutom mörkret, som är ett hinder i sig, kan tröttheten smyga sig på kombinerat med kyla, skavsår och brist på energi, säger Tommy Höglund.

2017 arrangerades Nattvasan för första gången och då gav sig 779 lag ut i mörkret på färden ner mot Mora. Under natten fick 74 lag bryta, de flesta på grund av energibrist efter tidsomställningen till natt samt att några lag var ojämna och den ena fick kämpa hårt för att hålla den andres takt.
– Att så många som tio procent bryter, trots optimala förutsättningar i spåren, är ett tydligt tecken på att det här är en tuff utmaning. I år kan det bli ännu tuffare då vi vet att köldprognosen håller i sig även om det i nuläget är osäkert exakt hur kallt det blir men vi uppmanar alla deltagare i både Stafettvasan, som avgörs på dagen på fredag, och Nattvasan, att förbereda sig väl och se till att ha rätt utrustning med sig i spåret, säger Tommy Höglund.

Nattvasan körs i fri stil vilket innebär att det är tillåtet att välja klassisk skidåkning eller skejt. För att få en giltig sluttid måste båda deltagarna hålla ihop och genomföra loppet. Vid målgång får det inte skilja mer än 20 sekunder mellan åkarna.

Vasaloppet går ut med en lägesrapport med mer information och ny prognos inför Nattvasan 2018 vid lunchtid i morgon, torsdag den 1 mars.

FAKTA/ Nattvasan
Nattvasan 2018 startar fredagen den 2 mars klockan 20.00 i Berga by i Sälen. Flest deltagare kommer från länen Dalarna (482), Stockholm (402) och Västra Götaland (314).
172 deltagare kommer från Norge, 76 från Danmark medan Tyskland och Schweiz representeras av 56 åkare vardera.
22 länder (inklusive Sverige) finns representerade i startledet, varav två deltagare kommer från Sydafrika.
Nattvasan är ett motionslopp med fokus på äventyret, ingen segrare koras.
Sluttiden tas när siste man/kvinna i laget går i mål.
Loppet går i fri stil och det finns möjlighet både att skejta och åka klassisk stil.
Endast en bemannad kontroll, Evertsberg, finns där det serveras extra energi och dryck. På flera kontroller finns dock dricka för självservering.
Loppets enda reptid, klockslag för sista passering, är i Evertsberg 02.00.
Den maximala åktiden är satt till 12 timmar, målet i Mora stänger 08.00.
Laget som gick först i mål i Nattvasan 2017 gjorde det på tiden 3 timmar och 52 minuter och det sista på 11 timmar och 50 minuter.
Nattvasan har ett eget musiktema: ”Blåa blåa bergen” av Marit Bergman.

Kända namn i Nattvasan 2018
Helena Ekholm, skidskytt med flera VM-medaljer på meritlistan. Fick Jerringpriset 2009 Konrad ”Koni” Hallenbarter, Vasaloppssegrare 1983, och den förste att åka under fyra timmar (3:58:08)
Anders Södergren, skidåkare, OS-guldmedaljör stafett 4x10 km 2010, VM-silver 2003 och 2009
Aron Andersson, äventyrare och föreläsare. Åker i sitski.
Lassi Karonen, OS-roddare 2008 och 2012
Clara Tesch Thunberg, producent/redaktör för Ekot, Sveriges Radio
Sven von Holst, VM-general för Falun 2015
Anders Eriksson, sjufaldig världsmästare i Enduro. Trea i Mästarnas Mästare 2016.
Carina Hammarstrand, åker alltid vinterveckans samtliga lopp, i år 474 km!
Kalle Dalin, EM-guldmedaljör långdistans orientering 2004
Staffan Larsson, Vasaloppssegrare 1999, kransmas 1994
Hanna Bergman, första segrare i Cykelvasan 2009

Se Vasaloppsskolan med tips inför Nattvasan på www.vasaloppet.tv

Kontaktpersoner: Tommy Höglund, sportchef Vasaloppet 070-621 63 56

Högupplösta bilder från Vasaloppet:
http://www.mynewsdesk.com/se/pressroom/vasaloppet/image/list

Text och bilder är för fri publicering.

För mer information
Camilla Sandy, pressansvarig
070-384 95 00
camilla.sandy@vasaloppet.se

Mer om Vasaloppet?
www.vasaloppet.se
Pressrum: mynewsdesk.com/se/pressroom/vasaloppet
Facebook: facebook.com/vasaloppetofficial
Instagram: @vasaloppet
Twitter: @vasaloppet


 

Ämnen


Vasaloppet är världens största långlopp på skidor. Vasaloppets vintervecka med längdskidåkning och Vasaloppets sommarvecka med mountainbikecykling och löpning lockar årligen nära 100 000 anmälda deltagare.Sedan starten 1922 har över 1,4 miljoner deltagare passerat målportalen i Mora. Vasaloppet är en ideell verksamhet som ägs av IFK Mora och Sälens IF. En motor för folkhälsa och föreningsliv, i fäders spår för framtids segrar!

Kontakter

Camilla Sandy

Presskontakt Kommunikatör och pressansvarig +4670-384 95 00