Gå direkt till innehåll
Besökare spenderar allt mer under Vasaloppets vintervecka

Pressmeddelande -

Besökare spenderar allt mer under Vasaloppets vintervecka

Nu visar en undersökning att de som besöker Vasaloppets Vintervecka konsumerar alltmer.

Under vinterns skidvecka spenderade besökarna cirka 115 miljoner kronor på mat, boende och annan konsumtion. Det är mer än en fördubbling på fem år.
Samma undersökning visar att merparten väljer att bo i Malung-Sälen kommun jämfört med Mora.

 Det är Rubin Research & Consulting AB som på uppdrag av Vasaloppskommunerna har undersökt de turistekonomiska effekterna av att Vasaloppets Vintervecka genomförs i regionen.

- Det är intressant att på det här sättet få en bekräftelse på vilken stark besöksmotor Vasaloppet är för Vasaloppskommunerna och vilken positiv ekonomisk effekt det får, säger Jonas Bauer, VD för Vasaloppet.

Spenderar mer

Det som är slående i undersökningen är att besökarna är villiga att spendera alltmer pengar under sin vistelse i Vasaloppsregionen.

I år lockade Vasaloppets Vintervecka cirka 50 000 turister (deltagare och publik). De konsumerade cirka 115 miljoner kronor.

Detta kan jämföras med 2004 som lockade ungefär lika många deltagare. Då konsumerade turisterna 52,6 miljoner kronor i regionen. Det är en ökning med 63 miljoner kronor på fem år vilket visar en vilja bland besökarna att satsa på välbefinnande och nöje i samband med själva loppen.

 

Många väljer Malung-Sälen

Samma undersökning visar att de som kommit till regionen för att delta i något eller några av loppen i snitt tillbringar 3,3 dagar i området och spenderar 457 kronor (utöver boendet) per person och dygn.
Mora är basen för Vasaloppets Vintervecka. Men många besökare väljer att bo på andra orter inom Vasaloppsregionen än Mora.

Av deltagarna i något av loppen övernattar hela 39 procent i Malung-Sälen kommun medan 32 procent har Mora som sin tillfälliga bostadsort.

 

På träningsläger

Vasaloppets Vintervecka är också ett evenemang som präglar deltagarnas

levnadsvanor under hela vinterhalvåret. Undersökningen visar exempelvis att 27 procent av deltagarna hade varit på träningsläger som en del i uppladdningen inför Vasaloppsveckan. Deltagarna åker antingen på egna eller arrangerade läger till bland annat Sälen, Grönklitt/Orsa, Idre och Mora.

- Vi noterar alltså att deltagarna spenderar ytterligare 20 miljoner kronor på träningsläger och att regionen till detta tillförs ungefär 40 miljoner i deltagaravgifter och 12 miljoner i sponsormedel. Det ger ett totaltillskott på cirka 187 miljoner kronor, säger Jonas Bauer.

 

Tillbaka på sommaren

Vasaloppsregionen lockar inte bara i samband med Vasaloppets Vintervecka. Hela 88 procent av deltagarna och 94 procent av publiken säger att de kan tänka sig komma tillbaka till regionen även under sommartid.

- Vi är naturligtvis glada över viljan att komma tillbaka under sommaren. Det bäddar för ett stort intresse för Vasaloppets Sommarvecka som genomförs i augusti med VasaStafetten, CykelVasan och StavgångsVasan.

 

 

Fakta/Undersökningen

Informationen bygger på en undersökning av Rubin Research & Consulting AB om de turistekonomiska effekterna i regionen i samband med Vasaloppets Vintervecka.

Totalt gjordes 500 telefonintervjuer efter vinterveckan med slumpvis utvalda deltagare (225 svenskar, 30 norrmän, 45 från andra nationer) och åskådare som följde evenemanget på plats (150 svenskar, 20 norrmän, 30 från andra nationer).

 

 

Bildtext

Målet i Mora är en naturlig träffpunkt under Vasaloppets Vintervecka. Men nu visar en undersökning att besökarna även söker sig till andra delar i regionen.

 

= = = = = = = = = = = == = = = = = = = = = = = = = = =

 

Text och bild är för fri publicering Har ni fler frågor i detta ämne går det bra att kontakta:

 

Jonas Bauer, VD Vasaloppet: Tel: 0250-392 24, Mobil: 0706- 356 566

Kerstin Lingqvist, koordinator Vasaloppskommunerna i samverkan: Tel: 0250-26119.

Birgitta Pettersson, näringslivschef Mora: Tel: 0250-26102.

Ingemar Kyhlberg, näringslivschef Malung-Sälen Kommun. Tel: 0280-18672.

Gunnar Barke, näringslivschef, Älvdalens kommun. Tel: 0251-80221.

 

 

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Camilla Sandy

Presskontakt Kommunikatör och pressansvarig +4670-384 95 00

Vasaloppet är världens största arrangör av motionslopp, året runt.

Vasaloppet startade 1922, men är mycket äldre än så. Det första Vasaloppet genomfördes redan 1521 av Gustav Eriksson. Under sin flykt undan den danske kungen blev han upphunnen i Sälen och återvände till Mora för att leda upproret mot ockupationsmakten. Gustav Eriksson enade så småningom riket och blev Sveriges första kung, mer känd under namnet Gustav Vasa. Sälen är med andra ord inte enbart startplats för ett av världens största motionslopp, utan också startpunkten för hela vårt lands historia. Det första loppet lockade 119 skidåkare till start. I dag kommer uppåt 100 000 deltagare från över 60 länder till vår bygd för att åka skidor, springa eller cykla mellan Sälen och Mora. Vasaloppet må ha växt, men syftet är det samma: Att med utgångspunkt från den klassiska sträckan genomföra idrottsarrangemang som skapar resurser och möjligheter för ägarföreningarna samt alla funktionärsföreningar. Med ideella krafter för vi en svensk tradition vidare.

Vasaloppet är en ideell verksamhet som ägs av IFK Mora och Sälens IF. En motor för folkhälsa och föreningsliv.