Gå direkt till innehåll
VasaStafetten fulltecknad – tusen extraplatser släppta

Pressmeddelande -

VasaStafetten fulltecknad – tusen extraplatser släppta

Med mer än två veckor kvar till loppet är den allt mer populära VasaStafetten nu fulltecknad. Fem hundra lag har anmält sig till löploppet för att i tiomannalag springa de nio milen från Sälen till Mora. Vasaloppet öppnar nu för den största stafetten någonsin genom att göra plats för ytterligare hundra lag och tusen deltagare.

Fredagen den 16 augusti startar Vasaloppets Sommarvecka 2013 med CykelVasans kortare lopp. Helgen efter arrangeras den 23:e upplagan av VasaStafetten, en löparfest där glädjen och upplevelsen förenar tusentals kompisgäng, arbetskamrater och träningskompisar. Förra årets rekordlopp med fem hundra anmälda lag kan nu slås då Vasaloppet öppnar för ytterligare hundra lag och tusen nya deltagare.

– Väldigt kul att intresset även för löpning växer och när vi nu har världens största skidlopp och Sveriges största MTB-lopp så känns det naturligt att nästa utvecklingsområde blir löpning. Ett första steg i detta är att låta stafetten växa ytterligare och sedan fortsätter vi att undersöka möjligheterna för att skapa andra och nya typer av löplopp, säger Tommy Höglund, sportchef på Vasaloppet.

VasaStafetten har funnits sedan 1991 och arrangeras sedan 2008 i Vasaloppets regi. Loppet som går igenom den anrika terrängen mellan Sälen och Mora ingår nu som en del i Vasaloppets Sommarvecka, tillsammans med CykelVasans olika sträckningar. Varje lag består av tio deltagare och det finns tre klasser att tävla i, damer, herrar och mixed, som springer sträckor mellan 4,5–15,1 km. Det finns inga åldersgränser för att vara med.

– VasaStafetten är verkligen en härlig folkfest och det känns bra att ge fler chansen att springa. För de som är intresserade och inte lyckas skrapa ihop ett helt lag vill jag tipsa om vår löparpool på vår hemsida. Där kan man söka efter andra intresserade för att hitta nya kompisar att springa med, säger Tommy Höglund, Vasaloppets sportchef.

Fakta VasaStafetten:
- Premiär 1991
- Nio mil på tio personer, där Sveriges bästa företag, klubbar och kompislag utmanar varandra i en löparstafett i den klassiska VasaloppsArenan.
- Tre klasser: Dam, Herr och Mixed (minst tre damer i varje mixedlag). Varje deltagare får endast tävla för ett lag och springa en löpsträcka.
- Anmälda/startande/fullföljande lag 2009: 318/316/305 tiomannalag.
- Anmälda/startande/fullföljande lag 2010: 372/354/351 tiomannalag.
- Anmälda/startande/fullföljande lag 2011: 442/419/415 tiomannalag.
- Anmälda/startande/fullföljande lag 2012: 500/419/415 tiomannalag.
- Segrare 2012: Idrottsarrangören Mats Andreason AB (herrar), Karlslunds IF (damer), Team Arkmek (mixedklass).

Här är delsträckorna och växlingsplatserna 2013:
1. Starten – Smågan 9,2 km
2. Smågan – Mångsbodarna 14,4 km
3. Mångsbodarna – Risberg 11,0 km
4. Risberg – Evertsberg 12,4 km
5. Evertsberg – Oxberg 15,1 km
6. Oxberg – Gopshus 4,6 km
7. Gopshus – Hökberg 4,7 km
8. Hökberg – Läde 4,7 km
9. Läde – Eldris 5,5 km
10. Eldris – Vasaloppsmålet i Mora 9,3 km

Mer information om bansträckningen:
www.vasaloppet.se/wps/wcm/connect/se/vasaloppet/start/deltagare/sommar/vasastafetten/karta/

Vasaloppets Sommarvecka 2013
Fredag 16 aug: CykelVasan 30, 30 km. Startplats Oxberg.
Fredag 16 aug: UngdomsCykelVasan, 30 km. Startplats Oxberg.
Fredag 16 aug: CykelVasan 45, 45 km. Startplats Oxberg.
Lördag 17 aug: CykelVasan 90, 95 km. Startplats Sälen (Fullt 120919)
Lördag 24 aug: VasaStafetten, 4,5–15,1 km löparstafett för tiomannalag. Startplats Sälen.

Anmälan till Vasaloppets Sommarvecka stänger på vasaloppet.se den 7 augusti men kan sedan göras på plats hos tävlingsexpeditionen i Sälen eller Mora fram till starten av respektive lopp.

Högupplösta bilder från Vasaloppets arrangemang finns här:
mynewsdesk.com/se/pressroom/vasaloppet/image/list

Text och bilder är för fri publicering.

För ytterligare information
Ola Granfeldt, PR-ansvarig
Tel: 0250-392 77
Mobil: 0733-550 620
E-post: ola.granfeldt@vasaloppet.se

Mer om Vasaloppet?
www.vasaloppet.se
Pressrum: mynewsdesk.com/se/pressroom/vasaloppet
Facebook: facebook.com/vasaloppetofficial
Instagram: @vasaloppetofficial


Ämnen

Kategorier

Kontakter

Camilla Sandy

Presskontakt Kommunikatör och pressansvarig +4670-384 95 00

Vasaloppet är världens största arrangör av motionslopp, året runt.

Vasaloppet startade 1922, men är mycket äldre än så. Det första Vasaloppet genomfördes redan 1521 av Gustav Eriksson. Under sin flykt undan den danske kungen blev han upphunnen i Sälen och återvände till Mora för att leda upproret mot ockupationsmakten. Gustav Eriksson enade så småningom riket och blev Sveriges första kung, mer känd under namnet Gustav Vasa. Sälen är med andra ord inte enbart startplats för ett av världens största motionslopp, utan också startpunkten för hela vårt lands historia. Det första loppet lockade 119 skidåkare till start. I dag kommer uppåt 100 000 deltagare från över 60 länder till vår bygd för att åka skidor, springa eller cykla mellan Sälen och Mora. Vasaloppet må ha växt, men syftet är det samma: Att med utgångspunkt från den klassiska sträckan genomföra idrottsarrangemang som skapar resurser och möjligheter för ägarföreningarna samt alla funktionärsföreningar. Med ideella krafter för vi en svensk tradition vidare.

Vasaloppet är en ideell verksamhet som ägs av IFK Mora och Sälens IF. En motor för folkhälsa och föreningsliv.