Gå direkt till innehåll
Vasaloppet ökar sommartrycket med blåbär

Pressmeddelande -

Vasaloppet ökar sommartrycket med blåbär

I vintras arrangerades Vasaloppet för 89:e gången i ordningen och sedan 2009 finns även Vasaloppets Sommarvecka, där deltagarna cyklar eller springer istället för att åka skidor. När kännedomen om arrangemanget i augusti nu ska stärkas görs det bland annat med en affisch tryckt med äkta blåbärssoppa.

Sedan många år tillbaka har Vasaloppet tagit fram officiella affischer inför sina arrangemang och till sommarveckan 2013 har ett symboliskt blåbärstema valts ut, där affischens motiv har tryckts med en mix bestående av färska blåbär och blåbärssoppa. Vasaloppet rekommenderar dock inte att man slickar på trycket eller äter affischen.

– En affisch är inget livsmedel. Men som sportdryck är blåbärssoppan fantastisk. Fullpackad med antioxidanter, B- och C-vitamin, kalcium, magnesium, kalium och järn. Vill man äta bären går det alldeles utmärkt att stanna till längs vägen i sommar eftersom arenan går rakt genom blåbärsskogen, säger Jon Svensson, Marknadschef på Vasaloppet.

Ekströms blåbärssoppa har serverats i spåren sedan 1958 och blivit en stark symbol för Vasaloppet. För att producera de 63 000 liter blåbärssoppa som dracks under vinterveckan 2013 gick det åt 4,6 ton färska blåbär. 2013 års officiella affisch finns till försäljning i limiterad upplaga på vasaloppet.se

Cykeltrend på frammarsch

Vasaloppets sommarvecka har vuxit sig allt större och i år kommer över 20 000 av Vasaloppets totalt 85 000 att ta sig förbi de klassiska kontrollerna till fots eller på cykel. Arrangemanget i augusti består av loppen CykelVasan 90, CykelVasan 45 och CykelVasan 30 samt VasaStafetten där tiomannalag springer hela sträckan från Sälen till Mora. När anmälan öppnade i höstas blev det största loppet, CykelVasan 90, fulltecknat på 27 minuter.

– Trots att vi har över 20 000 deltagare i augusti kan vi se att det fortfarande är många som bara känner till att Vasaloppet finns på vintern. Affischen är en av många pusselbitar när vi nu ska fokusera på att öka kännedomen om Vasaloppet på sommaren och med hjälp av blåbärssoppan kan vi stärka associationerna till den klassiska söndagen i mars, säger Jon Svensson, Marknadschef på Vasaloppet.

De senaste åren har cykling blivit allt mer populärt och motionscyklingen spås få sitt stora genombrott under 2013. De stora svenska cykelloppen CykelVasan, Vätternrundan och Hisingen runt slog alla anmälningsrekord under 2012. Svenskarna rör på sig mer än någonsin och deltagandet når nya nivåer även utan cykel och skidor. Under 2012 gjordes totalt 660 000 starter i 284 svenska springlopp enligt en sammanställning från TT och statistik från Svensk Friidrott visar att antalet startande i svenska motionslopp har ökat med 77 procent på tio år.

Högupplösta bilder från Vasaloppets vinter- och sommarveckor finns här: http://www.mynewsdesk.com/se/pressroom/vasaloppet/image/list

Kommande arrangemang i VasaloppsArenan:
Fredag 16 aug: CykelVasan 30, 30 km. Startplats Oxberg.
Fredag 16 aug: UngdomsCykelVasan, 30 km. Startplats Oxberg.
Fredag 16 aug: CykelVasan 45, 45 km. Startplats Oxberg.
Lördag 17 aug: CykelVasan 90, 95 km. Startplats Sälen (FULLTECKNAT 120919)
Lördag 24 aug: VasaStafetten, 4,5–15,1 km löparstafett för tiomannalag. Startplats Sälen.

För ytterligare information:
Ola Granfeldt, PR-ansvarig Vasaloppet
Tel: 0250-392 77
Mobil: 0733-550 620
E-post: ola.granfeldt@vasaloppet.se

www.vasaloppet.se

Pressrum: mynewsdesk.com/se/pressroom/vasaloppet
Facebook: facebook.com/vasaloppetofficial
Instagram: @vasaloppetofficial

Vasaloppets resultatlistor för media:
http://media.vasaloppet.se
Användarnamn: vasa
Lösenord: media


Ämnen

Kategorier

Kontakter

Camilla Sandy

Presskontakt Kommunikatör och pressansvarig +4670-384 95 00

Vasaloppet är världens största arrangör av motionslopp, året runt.

Vasaloppet startade 1922, men är mycket äldre än så. Det första Vasaloppet genomfördes redan 1521 av Gustav Eriksson. Under sin flykt undan den danske kungen blev han upphunnen i Sälen och återvände till Mora för att leda upproret mot ockupationsmakten. Gustav Eriksson enade så småningom riket och blev Sveriges första kung, mer känd under namnet Gustav Vasa. Sälen är med andra ord inte enbart startplats för ett av världens största motionslopp, utan också startpunkten för hela vårt lands historia. Det första loppet lockade 119 skidåkare till start. I dag kommer uppåt 100 000 deltagare från över 60 länder till vår bygd för att åka skidor, springa eller cykla mellan Sälen och Mora. Vasaloppet må ha växt, men syftet är det samma: Att med utgångspunkt från den klassiska sträckan genomföra idrottsarrangemang som skapar resurser och möjligheter för ägarföreningarna samt alla funktionärsföreningar. Med ideella krafter för vi en svensk tradition vidare.

Vasaloppet är en ideell verksamhet som ägs av IFK Mora och Sälens IF. En motor för folkhälsa och föreningsliv.