Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Vasaloppet genererar 419,1 miljoner kronor till de tre Vasaloppskommunerna

De turistekonomiska effekterna av Vasaloppets evenemang, sommar som vinter, visar att det omsätts hissnande 419,1 miljoner kronor i boende och konsumtion i de tre Vasaloppskommunerna Malung-Sälen, Mora och Älvdalen i samband med och kopplat till loppen.
– Ett av Vasaloppets största syften, vid sidan av att vara en motor för folkhälsa, är att vara en motor också för den lokala och regionala utvecklingen och det är därför mycket glädjande att vi kan presentera detta positiva resultat från den här undersökningen, säger Eva-Lena Frick som är vd på Vasaloppet.


Totalt omsätter besöksnäringen i Dalarna årligen cirka 7,5 miljarder kronor. En stor del av denna omsättning kommer från sommar- och vinterturismen i Siljansregionen och i de norra delarna av länet.
– Vasaloppet är en av de enskilt största bidragande orsakerna till att Dalarna är ett av de starkaste turistmålen i landet, säger Jonas Rosén som är vd på Visit Dalarna. Evenemanget är ett gott exempel på hur en hel bygd kan samverka och faktiskt skapa arbetstillfällen genom att attrahera besökare.

Vasaloppet genomför vartannat år – i samarbete med de tre Vasaloppskommunerna och undersökningsföretaget Upplevelseinstitutet – en enkät bland deltagarna och övriga besökare under Vasaloppets vintervecka och Vasaloppets sommarvecka. Under 2017 gjordes den efter vinterveckan och 2018 efter sommarveckan. Resultatet av dessa undersökningar har sin utgångspunkt i det tillflöde av turister och den konsumtion som annars inte skulle ha ägt rum om det inte vore för evenemangen.
– Vi har, genom Upplevelseinstitutet, ställt ett stort antal frågor till omkring 3 000 personer som deltagit eller varit publik i sommarveckan och lika många i vinterveckan för att få ett så stort statistiskt urval som möjligt, säger Eva-Lena Frick.

Vasaloppets sommarvecka 2018 hade 33 147 anmälda deltagare varav 29 675 kom till start. 594 av dessa startande kom från någon av Vasaloppskommunerna och räknas därmed inte som turister. De 29 081 turistande deltagare som kom till start hade i sin tur med sig 9 333 medföljare till Vasaloppsregionen. Den turistrelaterade omsättningen i samband med Vasaloppets sommarvecka 2018 uppgick till 154,9 miljoner kronor (fördelat på 33,2 på logi/boende och 121,7 på övrig konsumtion). 151,4 miljoner hamnade i de tre Vasaloppskommunerna.

Under Vasaloppets vintervecka 2017 var det 66 582 anmälda, varav 56 639 kom till start. 1 156 av dessa kom från någon av de tre Vasaloppskommunerna. Cirka 70 870 turister beräknas ha kommit till Vasaloppsregionen under evenemangen. Den turistrelaterade omsättningen från dessa besök beräknas till 57,2 miljoner kronor på logi/boende och 186,1 miljoner på övrig konsumtion. Totalt blir det 243,3 miljoner, varav 234,6 miljoner omsattes i Vasaloppskommunerna.

Det innebär att vinterveckan plus sommarveckan bidrar med sammanlagt 386 miljoner kr i turistekonomisk omsättning i de tre Vasaloppskommunerna. Lägger man även till de deltagare som varit på träningsläger blir turistomsättningen ännu högre: Enligt undersökningarna bidrog de som var på träningsläger (i privat regi eller arrangerat läger) i någon av Vasaloppskommunerna inför vinterveckan 2017 med ytterligare 30 miljoner kr i omsättning. Motsvarande siffra inför sommarveckan 2018 var 3,1 miljoner kr – totalt 33,1 miljoner i samband med träningsläger. Sammanlagt 419,1 miljoner kronor.

Fotnot:
Undersökningarna tar sin utgångspunkt i det tillflöde av turister och den konsumtion som annars inte skulle ägt rum (om det ej vore för evenemangen). I undersökningarna tillfrågas ett urval av deltagarna samt tillresta som följde evenemanget på plats (samtliga äldre än 16 år). Invånare i de tre kommunerna samt konsumtion utanför dessa kommuner ingår inte i undersökningarna. Inte heller Vasaloppets deltagaravgifter eller sponsorintäkter ingår.

Ännu mera fakta om Vasaloppet finns i Vasaloppets Faktaguide 2019:
http://www.vasaloppet.se/faktaguide

Kommande arrangemang i Vasaloppsarenan

Vasaloppets vintervecka 2019
Fre 22 feb: Kortvasan. 30 km. Start Oxberg.
Lör 23 feb: Tjejvasan. 30 km. Start Oxberg.
Sön 24 feb: Ungdomsvasan. 9/19 km Start Eldris/Hökberg.
Sön 24 feb: Öppet Spår söndag. 90 km. Start Sälen.
Mån 25 feb: Öppet Spår måndag. 90 km. Start Sälen.
Tis 26 feb: Halvvasan. 45 km. Start Oxberg.
Fre 1 mar: Stafettvasan. 9–24 km. Femmannalag. Start Sälen.
Fre 1 mar: Nattvasan 90. 90 km. Tvåmannalag. Start Sälen.
Fre 1 mar: Nattvasan 45. 45 km. Tvåmannalag. Start Oxberg.
Lör 2 mar: Blåbärsloppet. 9 km. Start Eldris.
Sön 3 mar: Vasaloppet. 90 km. Start Sälen. (FULLT 180318)

Vasaloppets sommarvecka 2019
Fre 9 aug: Cykelvasan Öppet Spår. 94 km. Start Sälen
Fre 9 aug: Cykelvasasprinten. 1 km. Lindvallen, Sälen (Öppet kval på torsdagen)
Lör 10 aug: Cykelvasan 90. 94 km. Start Sälen
Sön 11 aug: Cykelvasan 30. 32 km. Start Oxberg
Sön 11 aug: Ungdomscykelvasan. 32 km. Start Oxberg
Sön 11 aug: Cykelvasan 45. 45 km. Start Oxberg
Lör 17 aug: Ultravasan 45. 45 km. Start Oxberg
Lör 17 aug: Ultravasan 90. 90 km. Start Sälen
Lör 17 aug: Vasastafetten. 4,5–15 km. Löparstafett för tiomannalag. Start Sälen
Lör 17 aug: Vasakvartetten. 19,1–24,2 km. Löparstafett för fyramannalag. Start Sälen

Högupplösta bilder från Vasaloppet:
http://www.mynewsdesk.com/se/pressroom/vasaloppet/image/list

Bild på Jonas Rosén finns på:
https://www.visitdalarna.se/pressrum#/images/jonas-rosen-vd-visit-dalarna-1476474


Text och bilder är för fri publicering.

För mer information
Per Källgren, pressansvarig Vasaloppet
070-745 40 48
per.kallgren@vasaloppet.se

Mer om Vasaloppet?
www.vasaloppet.se
Pressrum: mynewsdesk.com/se/pressroom/vasaloppet
Facebook: facebook.com/vasaloppetofficial
Instagram: @vasaloppet
Twitter: @vasaloppet

Vasaloppet is the world's biggest cross-country ski race. Vasaloppet's Winter Week with its cross-country skiing and Summer Week with mountain biking and running attract a total of almost 100,000 registered participants every year. Since the beginning in 1922 over 1.5 million participants have passed the finish line portal in Mora. Vasaloppet is a non-profit making organization owned by IFK Mora and Sälens IF. An engine for public health and sports club activities, in forefathers' tracks for future victories!


Ämnen

Kategorier


Vasaloppet är världens största långlopp på skidor. Vasaloppets vintervecka med längdskidåkning och Vasaloppets sommarvecka med mountainbikecykling och löpning lockar årligen nära 100 000 anmälda deltagare.Sedan starten 1922 har över 1,5 miljoner deltagare passerat målportalen i Mora. Vasaloppet är en ideell verksamhet som ägs av IFK Mora och Sälens IF. En motor för folkhälsa och föreningsliv, i fäders spår för framtids segrar!

Kontakter

Camilla Sandy

Presskontakt Kommunikatör och pressansvarig +4670-384 95 00

Vasaloppet är världens största arrangör av motionslopp, året runt.

Vasaloppet startade 1922, men är mycket äldre än så. Det första Vasaloppet genomfördes redan 1521 av Gustav Eriksson. Under sin flykt undan den danske kungen blev han upphunnen i Sälen och återvände till Mora för att leda upproret mot ockupationsmakten. Gustav Eriksson enade så småningom riket och blev Sveriges första kung, mer känd under namnet Gustav Vasa. Sälen är med andra ord inte enbart startplats för ett av världens största motionslopp, utan också startpunkten för hela vårt lands historia. Det första loppet lockade 119 skidåkare till start. I dag kommer uppåt 100 000 deltagare från över 60 länder till vår bygd för att åka skidor, springa eller cykla mellan Sälen och Mora. Vasaloppet må ha växt, men syftet är det samma: Att med utgångspunkt från den klassiska sträckan genomföra idrottsarrangemang som skapar resurser och möjligheter för ägarföreningarna samt alla funktionärsföreningar. Med ideella krafter för vi en svensk tradition vidare.

Vasaloppet är en ideell verksamhet som ägs av IFK Mora och Sälens IF. En motor för folkhälsa och föreningsliv.