Gå direkt till innehåll
Ur spår – Vasaloppet blir långfilm

Pressmeddelande -

Ur spår – Vasaloppet blir långfilm

Vasaloppets vintervecka 2020 bjuder inte bara på skidlopp för närmare 60 000 deltagare. I år blir arenan från Sälen till Mora även en plats för filminspelning då den svenska dramakomedin Ur spår, som planeras gå upp på biograferna vintern 2021, ska spelas in.
– Vasaloppet har en speciell plats i den svenska folksjälen. Egentligen är det konstigt att ingen gjort en långfilm med Vasaloppet i fokus tidigare, säger Cecilia Forsberg och Emma Nyberg, producenterna för Ur spår på Yellow Bird och Jarowskij.

Mårten Klingberg, som står för regin i filmer som Offside, Cockpit och Min pappa Marianne, regisserar och Maria Karlsson, Snabba cash, och tv-serierna Advokaterna och Fartblinda, har skrivit manus till denna varma komedi om ett syskonpar med olika utmaningar i livet. Som på helt olika premisser ska ta sig an de nio milen i Vasaloppet.
– Det känns fantastiskt roligt att få filma uppe i Dalarna och i anslutning till Vasaloppet. Vi har blivit så väl mottagna hittills. Jag tror att det här kommer att bli en bred film som många kan relatera till – inte bara de som har åkt loppet. Filmen handlar i grund och botten om prestation, kärlek och relationer, säger Mårten Klingberg.

Själva inspelningen av Ur spår kommer, utöver i Vasaloppsarenan, även att äga rum i Stockholm och Luleå. Under Vasaloppets vintervecka handlar det främst om att fånga översiktsbilder som ska filmas när loppen går. Inspelningen med skådespelarna kommer att ske med statister i Vasaloppsarenan och är planerad till dagar och tider utanför arrangemanget. Vilka skådespelare som är med i projektet är än så länge inte officiellt men måndag den 24 februari drar allt igång.
– Att spela in under pågående arrangemang blir en utmaning men vi vill ha det autentiskt och vara med där det händer. Vi förstår att det här är en stor folkfest och inser samtidigt att det är en stor logistikfest. Vi har ett nära samarbete med Vasaloppets organisation och har ett stort stöd därifrån vilket är ovärderligt i dessa sammanhang, säger Cecilia Forsberg.

Delar av produktionsteamet har varit på plats ett flertal gånger i Sälen, Mora och ute i arenan för att reka och planera. Just nu söker man även personal på plats som kan hjälpa till som exempelvis statister och assistenter.
– Från Vasaloppets håll har vi varit med från idéstadiet och stöttat med fakta, inspiration och logistik. Både manusförfattaren och regissören har varit på plats under två vinterveckor, 2018 och 2019, och att nu få se allt bli verklighet känns så klart väldigt roligt, säger Camilla Sandy Swarén, pressansvarig på Vasaloppet.

Dramakomedin Ur spår produceras av Jarowskij och Yellow Bird och görs i samproduktion med Success Express, SF Studios, Filmpool Nord och Sveriges Television. 

Ur spår planeras ha premiär på biografer runt om i landet vintern 2021.

Kommande arrangemang i Vasaloppsarenan

Vasaloppets vintervecka 2020
Fre 21 feb: Vasaloppet 30 (f d Kortvasan). 30 km. Start Oxberg
Lör 22 feb: Tjejvasan. 30 km. Start Oxberg
Sön 23 feb: Ungdomsvasan. 9/19 km Start Eldris/Hökberg
Sön 23 feb: Öppet Spår söndag. 90 km. Start Sälen
Mån 24 feb: Öppet Spår måndag. 90 km. Start Sälen
Tis 25 feb: Vasaloppet 45 (f d Halvvasan). 45 km. Start Oxberg
Fre 28 feb: Stafettvasan. 9–24 km. Femmannalag. Start Sälen
Fre 28 feb: Nattvasan 90. 90 km. Tvåmannalag. Start Sälen
Fre 28 feb: Nattvasan 45. 45 km. Tvåmannalag. Start Oxberg
Lör 29 feb: Blåbärsloppet. 9 km. Start Eldris
Sön 1 mar: Vasaloppet. 90 km. Start Sälen (FULLTECKNAT)

Vasaloppets sommarvecka 2020

Fre 14 aug: Cykelvasan Öppet Spår. 94 km. Start Sälen
Fre 14 aug: Cykelvasasprinten. 1 km. Lindvallen. Start Sälen
Lör 15 aug: Cykelvasan 90. 94 km. Start Sälen
Sön 16 aug: Cykelvasan 30. 32 km. Start Oxberg
Sön 16 aug: Ungdomscykelvasan. 32 km. Start Oxberg
Sön 16 aug: Cykelvasan 45. 45 km. Start Oxberg
Lör 22 aug: Trailvasan 30. 30 km. Start Oxberg
Lör 22 aug: Ultravasan 45. 45 km. Start Oxberg
Lör 22 aug: Ultravasan 90. 90 km. Start Sälen
Lör 22 aug: Vasastafetten. 90 km. Löparstafett för tiomannalag. Start Sälen
Lör 22 aug: Vasakvartetten. 90 km. Löparstafett för fyramannalag. Start Sälen

Högupplösta bilder från Vasaloppet: http://www.mynewsdesk.com/se/pressroom/vasaloppet/image/list

Text och bilder är för fri publicering.

För mer information

Camilla Sandy, pressansvarig
070-384 95 00
camilla.sandy@vasaloppet.se

Mer om Vasaloppet? www.vasaloppet.se
Pressrum: mynewsdesk.com/se/pressroom/vasaloppet
Facebook: facebook.com/vasaloppetofficial
Instagram: @vasaloppet
Twitter: @vasaloppet

Ämnen


Vasaloppet är världens största långlopp på skidor. Vasaloppets vintervecka med längdskidåkning och Vasaloppets sommarvecka med mountainbikecykling och löpning lockar årligen nära 100 000 anmälda deltagare.Sedan starten 1922 har över 1,5 miljoner deltagare passerat målportalen i Mora. Vasaloppet är en ideell verksamhet som ägs av IFK Mora och Sälens IF. En motor för folkhälsa och föreningsliv, i fäders spår för framtids segrar!

Kontakter

Camilla Sandy

Presskontakt Kommunikatör och pressansvarig +4670-384 95 00

Relaterat innehåll

Vasaloppet är världens största arrangör av motionslopp, året runt.

Vasaloppet startade 1922, men är mycket äldre än så. Det första Vasaloppet genomfördes redan 1521 av Gustav Eriksson. Under sin flykt undan den danske kungen blev han upphunnen i Sälen och återvände till Mora för att leda upproret mot ockupationsmakten. Gustav Eriksson enade så småningom riket och blev Sveriges första kung, mer känd under namnet Gustav Vasa. Sälen är med andra ord inte enbart startplats för ett av världens största motionslopp, utan också startpunkten för hela vårt lands historia. Det första loppet lockade 119 skidåkare till start. I dag kommer uppåt 100 000 deltagare från över 60 länder till vår bygd för att åka skidor, springa eller cykla mellan Sälen och Mora. Vasaloppet må ha växt, men syftet är det samma: Att med utgångspunkt från den klassiska sträckan genomföra idrottsarrangemang som skapar resurser och möjligheter för ägarföreningarna samt alla funktionärsföreningar. Med ideella krafter för vi en svensk tradition vidare.

Vasaloppet är en ideell verksamhet som ägs av IFK Mora och Sälens IF. En motor för folkhälsa och föreningsliv.