Gå direkt till innehåll
Jenny och Susanna Kallur.
Jenny och Susanna Kallur.

Pressmeddelande -

Systrarna Kallur satsar på Tjejvasan i vinter

Jenny och Susanna Kallur har bestämt sig, de ska åka Tjejvasan i vinter! Det berättar de i det nya numret av Vasaloppets egen tidning Vasalöparen som utkommer på fredag. De vill nu inspirera andra att hitta sin träningsform.

Just nu är cirka 4 000 tjejer anmälda till den 31:a upplagan av Tjejvasan, som är världens största skidlopp enbart för kvinnor och som avgörs lördagen den 23 februari 2019. Loppet i Vasaloppsarenan mäter 30 kilometer mellan Oxberg och Mora och direktsänds i Sveriges Television. Det finns fortfarande gott om startplatser kvar i Tjejvasan – anmälningstaket är 10 000. Totalt till alla lopp i Vasaloppets vintervecka 2019 är hittills över 43 000 deltagare anmälda.

De framgångsrika före detta häcklöparna Jenny och Susanna Kallur är i uppstartsfasen av sitt nya projekt Motionsklubben. De har nyligen startat en podcast som heter Motionsklubben och de har ett konto på Instagram med samma namn. Där bjuder de ibland in till gemensamma träningspass.

För Vasalöparens chefredaktör Erik Wickström berättar de varför de startat Motionsklubben:
– Vi ville ha ett forum för att peppa oss själva och andra. Vi har ännu inte hittat rätt i hur vi vill, ska och kan motionera. Därför testar vi nya motionsformer i podden, som thaiboxning, kyrkbåtsrodd, cykelpendling och pilates.

– Träning ska vara kul och du behöver rutiner. Det är ganska vanligt att motionärer ägnar sig åt konditionsträning som skidor, löpning och cykel. Men det kanske inte passar alla. Det kanske inte heller är det som vi två ska ha som regelbunden träningsform framöver. Vi är fortfarande explosiva och den mindre roliga konditionsträningen har åtminstone tidigare varit villkorad med fika och varm choklad. Vi vill kunna inspirera andra, inte bara 37-åriga småbarnsmorsor, att testa något nytt. Det är alltid kul att vara nybörjare, då har du en brant utvecklingskurva.

Som ett led i att testa nya motionsformer kommer systrarna Kallur att åka Tjejvasan i vinter. De är uppvuxna på Järlinden, ett stenkast från Riksskidstadion i Falun, men har trots det begränsad erfarenhet av längdskidåkning.
– Vi åkte någon gång då och då tills vi var 13–14 år. Sedan blev det en lång paus. Jag har åkt tre gånger senaste fem åren, vilket är mer än Susanna har gjort, berättar Jenny.

Som sprinter vill man behålla sin explosivitet. Utan att gå för djupt in på ett resonemang kring muskelfibrer så kan det vara direkt negativt för en sprinter att ägna sig åt konditionsträning.
– För oss var det ”big no-no” med längdskidåkning. Enda gången på året vi körde mindre sprintinriktad träning var i oktober, säger Susanna.

Båda två har två småbarn och de får pussla för att få ihop träningen.
– Det känns som killar generellt är bättre på att ta sig tid till träning och lopp när det finns småbarn i familjen, säger Susanna. Men det verkar gå åt rätt håll. Vi tjejer måste bli bättre på att lämna över ansvaret så vår partner kan steppa in, för det är ju inte bara vi mammor som klarar att ta hand om småttingar.

– Man mår ju så mycket bättre och man blir en tio gånger så bra morsa om man får röra på sig, lägger Jenny till. Jag anser att man får tillbaka dubbelt av den timmen man tar från den gemensamma familjetiden för att man blir en bättre förälder.

Hela intervjun går att läsa i Vasalöparen nummer 3/2018 med utgivningsdatum 28 september.

Vasalöparen är Sveriges största magasin för nybörjare och motionärer intresserade av skidåkning, cykling och löpning.

Läs tidigare nummer av Vasalöparen på Vasaloppets hemsida
http://www.vasaloppet.se/om-oss/vasaloparen

Lyssna på systrarna Kallurs podcast Motionsklubben
http://motionsklubben.libsyn.com

Följ Jenny och Sannas instagramkonto Motionsklubben
https://www.instagram.com/motionsklubben/?hl=sv

Se SVT-dokumentären om Sanna Kallur (kan ses till och med 5 oktober)
https://www.svtplay.se/video/17436406/sanna-kallur-fran-start-till-mal

Kommande arrangemang i Vasaloppsarenan

Vasaloppets vintervecka 2019

Fre 22 feb: Kortvasan. 30 km. Start Oxberg.
Lör 23 feb: Tjejvasan. 30 km. Start Oxberg.
Sön 24 feb: Ungdomsvasan. 9/19 km Start Eldris/Hökberg.
Sön 24 feb: Öppet Spår söndag. 90 km. Start Sälen.
Mån 25 feb: Öppet Spår måndag. 90 km. Start Sälen.
Tis 26 feb: Halvvasan. 45 km. Start Oxberg.
Fre 1 mar: Stafettvasan. 9–24 km. Femmannalag. Start Sälen.
Fre 1 mar: Nattvasan. 90 km. Tvåmannalag. Start Sälen.
Lör 2 mar: Blåbärsloppet. 9 km. Start Eldris.
Sön 3 mar: Vasaloppet. 90 km. Start Sälen. (FULLT 180318)

Vasaloppets sommarvecka 2019
Fre 11 aug: Cykelvasan Öppet Spår. 94 km. Start Sälen
Fre 11 aug: Cykelvasasprinten. 1 km. Lindvallen, Sälen (Öppet kval på torsdagen)
Lör 10 aug: Cykelvasan 90. 94 km. Start Sälen
Sön 11 aug: Cykelvasan 30. 32 km. Start Oxberg
Sön 11 aug: Ungdomscykelvasan. 32 km. Start Oxberg
Sön 11 aug: Cykelvasan 45. 45 km. Start Oxberg
Lör 17 aug: Ultravasan 45. 45 km. Start Oxberg
Lör 17 aug: Ultravasan 90. 90 km. Start Sälen
Lör 17 aug: Vasastafetten. 4,5–15 km. Löparstafett för tiomannalag. Start Sälen
Lör 17 aug: Vasakvartetten. 19,1–24,2 km. Löparstafett för fyramannalag. Start Sälen

Högupplösta bilder från Vasaloppet
http://www.mynewsdesk.com/se/pressroom/vasaloppet/image/list

Text och bilder är för fri publicering.

För mer information


Per Källgren, pressansvarig Vasaloppet
070-745 40 48
per.kallgren@vasaloppet.se

Mer om Vasaloppet?

www.vasaloppet.se
Pressrum: mynewsdesk.com/se/pressroom/vasaloppet
Facebook: facebook.com/vasaloppetofficial
Instagram: @vasaloppet
Twitter: @vasaloppet


Ämnen


Vasaloppet är världens största långlopp på skidor. Vasaloppets vintervecka med längdskidåkning och Vasaloppets sommarvecka med mountainbikecykling och löpning lockar årligen nära 100 000 anmälda deltagare.Sedan starten 1922 har över 1,5 miljoner deltagare passerat målportalen i Mora. Vasaloppet är en ideell verksamhet som ägs av IFK Mora och Sälens IF. En motor för folkhälsa och föreningsliv, i fäders spår för framtids segrar!

Kontakter

Camilla Sandy

Presskontakt Kommunikatör och pressansvarig +4670-384 95 00

Vasaloppet är världens största arrangör av motionslopp, året runt.

Vasaloppet startade 1922, men är mycket äldre än så. Det första Vasaloppet genomfördes redan 1521 av Gustav Eriksson. Under sin flykt undan den danske kungen blev han upphunnen i Sälen och återvände till Mora för att leda upproret mot ockupationsmakten. Gustav Eriksson enade så småningom riket och blev Sveriges första kung, mer känd under namnet Gustav Vasa. Sälen är med andra ord inte enbart startplats för ett av världens största motionslopp, utan också startpunkten för hela vårt lands historia. Det första loppet lockade 119 skidåkare till start. I dag kommer uppåt 100 000 deltagare från över 60 länder till vår bygd för att åka skidor, springa eller cykla mellan Sälen och Mora. Vasaloppet må ha växt, men syftet är det samma: Att med utgångspunkt från den klassiska sträckan genomföra idrottsarrangemang som skapar resurser och möjligheter för ägarföreningarna samt alla funktionärsföreningar. Med ideella krafter för vi en svensk tradition vidare.

Vasaloppet är en ideell verksamhet som ägs av IFK Mora och Sälens IF. En motor för folkhälsa och föreningsliv.