Gå direkt till innehåll
SVT uppmärksammar UngdomsVasan under Vasaloppets vintervecka

Pressmeddelande -

SVT uppmärksammar UngdomsVasan under Vasaloppets vintervecka

Nu uppmärksammar SVT arbetet som Vasaloppet och Korpen gör för att stimulera skolungdomar till skidåkning och upptäcka skidglädjen.

Lilla Sportspegeln gör en storsatsning på UngdomsVasan, den 22 februari och sänder ett en halvtimmes program i Barnkanalen den 23 februari klockan 18.45.

SVT kommer att förlägga studion för Lilla Sportspegeln vid Vasaloppsmålet i Mora. Därifrån följer programledarna vad som händer i UngdomsVasan. Programmet kommer att i innehålla inslag från förberedelserna i vallaboden innan loppet, snacket vid vätskekontrollerna, och låta ungdomarna själva kommentera sina upplevelser. Det kommer att bli en intensiv bevakning av denna ungdomsfest

Bakgrunden är att Vasaloppet och Korpen har inlett ett gemensamt projekt för att loka fler ungdomar att bli intresserade av skidåkning.

- För oss är detta en positiv inställning till kost och motion som upplevelser ett viktigt inslag. Arbetet mot skolungdomar stämmer överens med vår nya samling kring hälsa och motion och för att få flera att tycka om att röra på sig. Vi kallar samarbetet för "En miljon fler aktiva - hälsa för miljoner", säger Bo Andersson, generalsekreterare i Korpen - Svenska Motionsidrottsförbundet.

I vinter har Vasaloppet sjösatt ett specialprojekt som innebär att ett en projektgrupp med skidprofilen Elin Ek i spetsen åker ut till skolor i Dalarna och förklarar hur roligt det kan vara att åka skidor och ha UngdomsVasan som målsättning.

Syftet med skolprojektet är inte att få fler tävlingsungdomar utan att sporra skolungdomar till att testa längdskidåkning för skojs skull. UngdomsVasan är ett slutmål eleverna kan ha för att testa skidåkning tillsammans med kompisarna.

- I Dalarna finns cirka 27 000 ungdomar i de aktuella åldrarna. Vi är mitt uppe i ett stort och spännande jobb. Vi har lyckats ordna med att det går bussar från flera av länets kommuner till Mora med skidungdomar. Det här blir en upplevelse för alla inblandade, säger Jonas Bauer, VD för Vasaloppet.

 

Bildtext

UngdomsVasan blir en trevlig skidfest för ungdomarna. Foto: VASALOPPET


= = = = =

Text och bild är för fri publicering. Har ni frågor i detta ämne går det bra att kontakta:

Jonas Bauer, VD Vasaloppet

Tfn: 0250-392 24, Mobil: 0706- 356 566
Hemsida: www.vasaloppet.se

Bo Andersson, Generalsekreterare Korpen:

Tfn: 08-699 64 10, Mobil: 070-221 79 28
Hemsida: www.korpen.se

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Camilla Sandy

Presskontakt Kommunikatör och pressansvarig +4670-384 95 00

Vasaloppet är världens största arrangör av motionslopp, året runt.

Vasaloppet startade 1922, men är mycket äldre än så. Det första Vasaloppet genomfördes redan 1521 av Gustav Eriksson. Under sin flykt undan den danske kungen blev han upphunnen i Sälen och återvände till Mora för att leda upproret mot ockupationsmakten. Gustav Eriksson enade så småningom riket och blev Sveriges första kung, mer känd under namnet Gustav Vasa. Sälen är med andra ord inte enbart startplats för ett av världens största motionslopp, utan också startpunkten för hela vårt lands historia. Det första loppet lockade 119 skidåkare till start. I dag kommer uppåt 100 000 deltagare från över 60 länder till vår bygd för att åka skidor, springa eller cykla mellan Sälen och Mora. Vasaloppet må ha växt, men syftet är det samma: Att med utgångspunkt från den klassiska sträckan genomföra idrottsarrangemang som skapar resurser och möjligheter för ägarföreningarna samt alla funktionärsföreningar. Med ideella krafter för vi en svensk tradition vidare.

Vasaloppet är en ideell verksamhet som ägs av IFK Mora och Sälens IF. En motor för folkhälsa och föreningsliv.