Gå direkt till innehåll
SVT sänder CykelVasan 2013

Pressmeddelande -

SVT sänder CykelVasan 2013

De klassiska sändningarna den första söndagen i mars får årligen miljontals svenskar att bänka sig framför tv-apparaterna. För första gången någonsin sänder SVT nu även sommarens CykelVasa genom ett sammandrag dagen efter loppet.

I år fanns över 14 000 deltagare med i CykelVasans olika distanser och lördagens lopp på 94 km är med sina 11 000 cyklister Sveriges i särklass största mountainbikelopp. I takt med ett ständigt ökande intresse och att evenemanget växer med kringaktiviteter i både Mora och Sälen samt på de klassiska Vasaloppskontrollerna, gör att likheterna med vinterns folkfest blir allt större.

– Kanske har vi snart en liknande TV-sändning även sommartid, det är i varje fall spännande att tänka tanken, säger SVT Sports evenemangschef Kjell Andersson till svt.se.

I söndagens sändning får vi se ett sammandrag av CykelVasan 2013 där produktionen följer eliten och ett antal motionärsprofiler längs banan, med både kände och okända ansikten. Man gästar dessutom meckverkstaden och sjukvården för att se hur de arbetar under loppets gång.

CykelVasan sänds i SVT1 söndag 18 augusti mellan 17:25-17:55. 
Repris i SVT2 & SVTPlay 12:30-13:00 måndag 19 augusti.

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Camilla Sandy

Presskontakt Kommunikatör och pressansvarig +4670-384 95 00

Vasaloppet är världens största arrangör av motionslopp, året runt.

Vasaloppet startade 1922, men är mycket äldre än så. Det första Vasaloppet genomfördes redan 1521 av Gustav Eriksson. Under sin flykt undan den danske kungen blev han upphunnen i Sälen och återvände till Mora för att leda upproret mot ockupationsmakten. Gustav Eriksson enade så småningom riket och blev Sveriges första kung, mer känd under namnet Gustav Vasa. Sälen är med andra ord inte enbart startplats för ett av världens största motionslopp, utan också startpunkten för hela vårt lands historia. Det första loppet lockade 119 skidåkare till start. I dag kommer uppåt 100 000 deltagare från över 60 länder till vår bygd för att åka skidor, springa eller cykla mellan Sälen och Mora. Vasaloppet må ha växt, men syftet är det samma: Att med utgångspunkt från den klassiska sträckan genomföra idrottsarrangemang som skapar resurser och möjligheter för ägarföreningarna samt alla funktionärsföreningar. Med ideella krafter för vi en svensk tradition vidare.

Vasaloppet är en ideell verksamhet som ägs av IFK Mora och Sälens IF. En motor för folkhälsa och föreningsliv.