Gå direkt till innehåll
Ny sträckning för löparna i Vasaloppsarenan inför sommarveckan 2019
Ny sträckning för löparna i Vasaloppsarenan inför sommarveckan 2019

Pressmeddelande -

Små förändringar i bansträckningen till Vasaloppets sommarvecka 2019

Under 2010-talet har Vasaloppet gjort stora investeringar i Vasaloppsarenan vilket gör att den nu är tillgänglig för friskvård och upplevelser året runt. Just nu ligger den där, öppen för cykling, löpning och vandring hela sommaren. Utveckling och underhåll av arenan är ett ständigt pågående arbete och sedan 2017 har exempelvis Cykelvasan kunnat köras helt utanför trafikerad väg. Till Vasaloppets sommarvecka 2019 är bansträckningen för cyklisterna i stort densamma som ifjol, men löparna har fått tre kilometer ny sträcka med bland annat nybyggda spänger i vacker barrskog.

Nio mil lång, 900 olika markägare och förhållanden som växlar mellan myrmark, stigar, broar, spänger och skogsvägar. Totalt jobbar sju personer, året om, med att utveckla och underhålla Vasaloppsarenan som omfattar vandringsleden, Cykelvasaleden och Vasaloppsspåret.

Inför och under Vasaloppets vintervecka och Vasaloppets sommarvecka jobbar dessutom ett 30-tal personer extra för att hinna med bland annat alla byggnationer vid start, mål och längs spåret under de olika loppen.
– När du som deltagare kommer hit för att delta i ditt lopp, oavsett om du springer, cyklar eller åker skidor, förväntar du dig att arenan ska vara tipptopp. Och det är vårt jobb att se till att den är det, säger Anders ”Hobbe” Holmberg, arenachef på Vasaloppet.

Loppen i Vasaloppets sommarvecka följer självklart den klassiska Vasaloppssträckningen men med vissa justeringar som fungerar bättre för cykling och löpning.

Sedan 2017 körs Cykelvasan helt utanför trafikerad väg och genom åren har stora investeringar gjorts i Vasaloppsarenan för att minska asfaltssträckorna och istället anlägga grusvägar och stigar. Banan i Cykelvasan 90 och Cykelvasan Öppet Spår är 94 km från Sälen till Mora, fördelad på 87,1 km skogsbilväg/grus och 6,9 km asfalt. 2018 drogs banan in genom den vackra fäbodmiljön i Eldris istället för den gamla sträckningen på asfaltsvägen utanför.
– I år har vi gjort smärre förändringar för att förbättra helheten men i stort ser bansträckningen i Cykelvasan ut som i fjol, säger Anders Holmberg.

De kontinuerliga förbättringarna av Cykelvasans underlag sker i symbios med Vasaloppsspårets markförhållanden: Ett jämnare underlag för cykling gör också att det behövs mindre mängd snö till Vasaloppets spårdragning på vintern!

Inför sommarveckans stora löpardag, lördag den 17 augusti, gäller samma sträcka som 2018 men med en liten förändring som Vasaloppet hoppas ska höja upplevelsen för löparna ytterligare. Strax innan Mångsbodarna, ungefär två mil från starten i Sälen, har löpspåret dragits om och går nu i skogen över myrmark där nybyggda spänger tar med löparna genom en vacker barrskog. Det handlar om en sträcka på cirka 3 kilometer som berör deltagarna i Ultravasan 90 samt de första sträckorna i Vasastafetten och Vasakvartetten.
– Hela Vasaloppsarenan är ett naturreservat och omgivningen och miljöerna är viktiga inslag som vi ständigt jobbar med att förbättra. Oavsett om det är cykling, löpning eller skidåkning ska sträckningen matcha respektive idrotts specifika behov. Nu vill vi hälsa alla tiotusentals sommardeltagare varmt välkomna till Vasaloppsarenan i augusti, säger Anders Holmberg.

Kommande arrangemang i Vasaloppsarenan

Vasaloppets sommarvecka 2019
Fre 9 aug: Cykelvasan Öppet Spår. 94 km. Start Sälen
Fre 9 aug: Cykelvasasprinten. 1 km. Lindvallen, Sälen (Öppet kval på torsdagen)
Lör 10 aug: Cykelvasan 90. 94 km. Start Sälen 
Sön 11 aug: Cykelvasan 30. 32 km. Start Oxberg
Sön 11 aug: Ungdomscykelvasan. 32 km. Start Oxberg
Sön 11 aug: Cykelvasan 45. 45 km. Start Oxberg
Lör 17 aug: Ultravasan 45. 45 km. Start Oxberg
Lör 17 aug: Ultravasan 90. 90 km. Start Sälen
Lör 17 aug: Vasastafetten. 4,5–15 km. Löparstafett för tiomannalag. Start Sälen
Lör 17 aug: Vasakvartetten. 19,1–24,2 km. Löparstafett för fyramannalag. Start Sälen

Vasaloppets vintervecka 2020
Fre 21 feb: Kortvasan. 30 km. Start Oxberg.
Lör 22 feb: Tjejvasan. 30 km. Start Oxberg.
Sön 23 feb: Ungdomsvasan. 9/19 km Start Eldris/Hökberg.
Sön 23 feb: Öppet Spår söndag. 90 km. Start Sälen.
Mån 24 feb: Öppet Spår måndag. 90 km. Start Sälen.
Tis 25 feb: Halvvasan. 45 km. Start Oxberg.
Fre 28 feb: Stafettvasan. 9–24 km. Femmannalag. Start Sälen.
Fre 28 feb: Nattvasan 90. 90 km. Tvåmannalag. Start Sälen.
Fre 28 feb: Nattvasan 45. 45 km. Tvåmannalag. Start Oxberg.
Lör 29 feb: Blåbärsloppet. 9 km. Start Eldris.
Sön 1 mar: Vasaloppet. 90 km. Start Sälen.

Högupplösta bilder från Vasaloppet:
http://www.mynewsdesk.com/se/pressroom/vasaloppet/image/list

Text och bilder är för fri publicering.

För mer information
Camilla Sandy, pressansvarig
070-384 95 00
camilla.sandy@vasaloppet.se

Mer om Vasaloppet?
www.vasaloppet.se
Pressrum: mynewsdesk.com/se/pressroom/vasaloppet
Facebook: facebook.com/vasaloppetofficial
Instagram: @vasaloppet
Twitter: @vasaloppet

Ämnen

Kategorier


Vasaloppet är världens största långlopp på skidor. Vasaloppets vintervecka med längdskidåkning och Vasaloppets sommarvecka med mountainbikecykling och löpning lockar årligen nära 100 000 anmälda deltagare.Sedan starten 1922 har över 1,5 miljoner deltagare passerat målportalen i Mora. Vasaloppet är en ideell verksamhet som ägs av IFK Mora och Sälens IF. En motor för folkhälsa och föreningsliv, i fäders spår för framtids segrar!

Kontakter

Camilla Sandy

Presskontakt Kommunikatör och pressansvarig +4670-384 95 00

Relaterat innehåll

Vasaloppet är världens största arrangör av motionslopp, året runt.

Vasaloppet startade 1922, men är mycket äldre än så. Det första Vasaloppet genomfördes redan 1521 av Gustav Eriksson. Under sin flykt undan den danske kungen blev han upphunnen i Sälen och återvände till Mora för att leda upproret mot ockupationsmakten. Gustav Eriksson enade så småningom riket och blev Sveriges första kung, mer känd under namnet Gustav Vasa. Sälen är med andra ord inte enbart startplats för ett av världens största motionslopp, utan också startpunkten för hela vårt lands historia. Det första loppet lockade 119 skidåkare till start. I dag kommer uppåt 100 000 deltagare från över 60 länder till vår bygd för att åka skidor, springa eller cykla mellan Sälen och Mora. Vasaloppet må ha växt, men syftet är det samma: Att med utgångspunkt från den klassiska sträckan genomföra idrottsarrangemang som skapar resurser och möjligheter för ägarföreningarna samt alla funktionärsföreningar. Med ideella krafter för vi en svensk tradition vidare.

Vasaloppet är en ideell verksamhet som ägs av IFK Mora och Sälens IF. En motor för folkhälsa och föreningsliv.