Gå direkt till innehåll
Skräpiga cyklister ska bli ordentliga i år

Pressmeddelande -

Skräpiga cyklister ska bli ordentliga i år

Aldrig har Vasaloppsspåret varit så skräpigt som efter loppen i vintras. Bovarna i dramat är i stor utsträckning de engångsförpackningar för populära energiprodukter såsom geler, tabletter, powerbars och liquids. Men om man nu blir så pigg och får extra energi av energiprodukterna så borde man också orka ta med sig skräpet och slänga det vid nästa kontroll, eller hur? Inför CykelVasan tar nu Vasaloppet krafttag mot nedskräpningen längs banan! Och Enervit som säljer energiprodukter är med på noterna. Dessutom kan den nya skräplagen säkert få positiv effekt.

Vasaloppet är utnämnt till miljödiplomerat arrangemang av Håll Sverige Rent. Vintertid är Vasaloppsspåret även naturreservat. Men nedskräpningen har alltså ökat och nu markerar Vasaloppet att det är allvar.
Detta är en av de viktigaste sakerna vi har att jobba med, redan inför kommande sommarvecka, berättar Vasaloppets VD Jonas Bauer. Det handlar inte minst om respekten mot alla de som bor vid och vistas i VasaloppsArenan året runt.

Vasaloppet har sedan tidigare städpatruller som efter loppen ”dammsuger” efter deltagarna. Men man har fått mer och mer att städa upp, och de små förpackningarna är inte alla så lätta att se vid första anblicken. ”Det som göms i snö…” heter det ju. VasaloppsArenan är dessutom nio mil lång…

”Din mamma bor inte här…”
I samband med CykelVasan den 13 augusti kommer det vid alla de officiella kontrollerna att finnas extra stora skräpbehållare som är tydligt utmärkta och där skräpet ska slängas!

Ingen kommer heller att kunna missa årets nya uppmaning i form av CykelVasans lilla ekorre som säger: ”Din mamma bor inte här! Ta med dig skräpet i mål.” (Se bild.)

Ny skräplag!
Den nya lagstiftning (Miljöbalken 29 kapitlet paragraf 7A) som trädde i kraft den 10 juli, som innebär ordningsbot på 800 kronor för vissa fall av så kallad nedskräpningsförseelse kan också vara aktuell att påminna om i sammanhanget. Miljöbalken gäller även i VasaloppsArenan!

Gratis vattenflaska till alla som tar med sig skräp till mål
Enervit är officiell leverantör till Vasaloppet och många deltagare använder företagets energiprodukter. På Enervit har man också insett problemet och är nu med på noterna: Deltagare i CykelVasan som tar med sig Enervitförpackningarna och slänger dem på avsedd plats efter målgång får en vattenflaska. Enervits Mats Slorfelt berättar:
Eftersom våra produkter används flitigt inte bara i VasaloppsArenan utan på de flesta stora sportarrangemangen i Sverige har miljöfrågan blivit en kärnfråga för oss på Enervit. Under årets Vätternrunda provade vi ett liknande upplägg som vi nu även provar på CykelVasan, tusentals cyklister lämnade tillbaka tomma förpackningar efter målgång, cyklisterna visade verkligen att de värnar om miljön!

Alla måste ta ansvar i miljöfrågan, även under träningsturerna. Tillsammans med Vasaloppet kommer vi att prioritera miljön och det finns flera idéer som inom kort kommer att diskuteras inför Vinterveckan, tillägger Mats Slorfelt.

-----------------------------
Fotnot: I miljöbalken regleras vad som gäller vid nedskräpning


15 kapitlet, paragraf 30:
”Ingen får skräpa ned utomhus på en plats som allmänheten har tillträde eller insyn till.”

29 kapitlet, paragraf 7: ”Den som med uppsåt eller av oaktsamhet skräpar ned utomhus på en plats som allmänheten har tillträde eller insyn till döms för nedskräpning till böter eller fängelse i högst ett år.”

Paragraf 7 i kapitel 29 får tillägget 7A. Den lindrigare varianten av nedskräpning, nedskräpningsförseelse, ska inte längre omfattas av paragraf 7 utan av paragraf 7A där endast penningböter finns med i straffskalan.

29 kapitlet, paragraf 7A: ”Om ett brott som avses i paragraf 7 innebär att någon skräpar ned i begränsad omfattning döms för nedskräpningsförseelse till penningböter.” Nedskräpningsförseelse ska ge ordningsbot på 800 kronor
Källa: polisen.se


CykelVasans evenemangsprogram i Sälen som PDF:
http://www.skistar.com/Global/Destinationer/Salen/Diverse_PDFer/Sommar_2011/CykelVasan.pdf

Kommande arrangemang i VasaloppsArenan:

Vasaloppets sommarvecka 2011:
Lördag 13 augusti:
CykelVasan 90 (FULLT), 45, 30 km. Startplatser Sälen, Oxberg.
Lördag 20 augusti: VasaStafetten 4,4–15 km löpstafett för tiomannalag. Startplats Sälen.
Söndag 21 augusti: StavgångsVasan 3/9/19 km. Startplatser Hemus, Eldris, Hökberg.

Vasaloppets vintervecka 2012:
Fredag 24 feb:
KortVasan, 30 km. Startplats Oxberg.
Lördag 25 feb: TjejVasan, 30 km Startplats Oxberg.
Söndag 26 feb: UngdomsVasan, 3/5/7/9 km. Startplats Hemus.
Söndag 26 feb: Öppet Spår, 90 km. Startplats Sälen.
Måndag 27 feb: Öppet Spår, 90 km. Startplats Sälen.
Tisdag 28 feb: HalvVasan, 45 km. Startplats Oxberg.
Fredag 2 mars: SkejtVasan, 30/45 km. Startplats Oxberg.
Fredag 2 mars: StafettVasan 9 km – 24 km. Startplats Sälen.
Söndag 4 mars: Vasaloppet, 90 km (FULLT). Startplats Sälen.

OBS!! Högupplösta bilder från Vasaloppets olika lopp:
http://www.mynewsdesk.com/se/pressroom/vasaloppet/image/list

Text och bilder för fri publicering.

För mer information

Per Strid, Informationschef Vasaloppet

Tel: 0250-392 10
Mobil: 070-664 52 66
E-post: per.strid@vasaloppet.se

Vasaloppet:
www.vasaloppet.se
www.vasaloppet.se/wps/wcm/connect/se/info/press
vasaloppet.se i mobilen: SMS:a VASA MOBIL till 72777

Vasaloppet på YouTube:
www.youtube.com/user/vasaloppet

Vasaloppet på Facebook:
www.facebook.com/vasaloppetofficial

Vasaloppets pressrum hos Mynewsdesk:
www.mynewsdesk.com/se/pressroom/vasaloppet

 

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Camilla Sandy

Presskontakt Kommunikatör och pressansvarig +4670-384 95 00

Vasaloppet är världens största arrangör av motionslopp, året runt.

Vasaloppet startade 1922, men är mycket äldre än så. Det första Vasaloppet genomfördes redan 1521 av Gustav Eriksson. Under sin flykt undan den danske kungen blev han upphunnen i Sälen och återvände till Mora för att leda upproret mot ockupationsmakten. Gustav Eriksson enade så småningom riket och blev Sveriges första kung, mer känd under namnet Gustav Vasa. Sälen är med andra ord inte enbart startplats för ett av världens största motionslopp, utan också startpunkten för hela vårt lands historia. Det första loppet lockade 119 skidåkare till start. I dag kommer uppåt 100 000 deltagare från över 60 länder till vår bygd för att åka skidor, springa eller cykla mellan Sälen och Mora. Vasaloppet må ha växt, men syftet är det samma: Att med utgångspunkt från den klassiska sträckan genomföra idrottsarrangemang som skapar resurser och möjligheter för ägarföreningarna samt alla funktionärsföreningar. Med ideella krafter för vi en svensk tradition vidare.

Vasaloppet är en ideell verksamhet som ägs av IFK Mora och Sälens IF. En motor för folkhälsa och föreningsliv.