Gå direkt till innehåll
Nu råder totalförbud för fluorvallor i skidlopp som är sanktionerade av Internationella Skidförbundet och Svenska Skidförbundet. Regeln omfattar samtliga 14 lopp under Vasaloppets vintervecka 2024 och gäller både elitåkare och motionärer.
Nu råder totalförbud för fluorvallor i skidlopp som är sanktionerade av Internationella Skidförbundet och Svenska Skidförbundet. Regeln omfattar samtliga 14 lopp under Vasaloppets vintervecka 2024 och gäller både elitåkare och motionärer.

Pressmeddelande -

Så testas deltagarnas skidor för fluorvalla under Vasaloppets vintervecka 2024

Nu råder totalförbud för fluorvallor i skidlopp som är sanktionerade av Internationella Skidförbundet och Svenska Skidförbundet. Regeln omfattar samtliga 14 lopp under Vasaloppets vintervecka 2024 och gäller både elitåkare och motionärer.
– Vi kommer att utföra slumpvisa kontroller vid start och i mål och även erbjuda möjlighet att testa skidorna inför loppen. Målet är att hjälpa alla att åka fluorfritt i Vasaloppsarenan, säger Tommy Höglund, sportchef på Vasaloppet.

Bakgrunden till förbudet är att fluorvallan innehåller fluorcarboner (PFAS) som är farliga både för människor och natur. Beslutet togs redan 2019 och gäller från och med säsongen 2023/2024.
– Det här är ett steg i rätt riktning och vi ser positivt på den nya regeln. Vasaloppets officiella vallaservice har använt fluorfria produkter sedan 2019 och vill man slippa oroa sig är vårt bästa tips att lämna in sina skidor till oss för rengöring och vallning. Då har man garanterat fluorfria skidor, säger Tommy Höglund.

Just rengöringen av skidor och kringutrustning, som exempelvis borstar som tidigare använts med fluorprodukter, är viktig. Även om man väljer bort fluor i valla till just Vasaloppets vintervecka kan det finnas rester kvar på skidorna som kan ge utslag vid en kontroll. Med den testutrustningen som nu finns tillgänglig tar det bara någon minut att få svar på huruvida det finns fluor på skidan.
– Skulle ett test visa rött vid en kontroll på start informerar vi om att deltagaren inte får starta på dessa skidor. Då finns möjlighet att byta skidor om man har ett annat par och vi har även tagit fram ett begränsat antal låneskidor som finns tillgängliga, säger Tommy Höglund.

Även efter målgång kommer slumpvisa kontroller att genomföras efter varje lopp. Om spår av fluor hittas efter tävlingen kan juryn utdöma straff som diskvalifikation.

Under Vasaloppets vintervecka kommer det finnas möjlighet att testa sina skidor inför sitt lopp i samband med nummerlappsutdelningen i både Mora och Sälen. Testet är gratis men kapaciteten är begränsad.
– Syftet är att ge deltagarna möjlighet att kolla om de lyckats med rengöringsprocessen. Är man osäker kan det vara bra att testa en extra gång och skulle det bli rött här finns tid att åtgärda problemet, säger Tommy Höglund och fortsätter:
– När nya regler införs uppstår alltid frågor och funderingar. Men vi är övertygade om att vi kommer hitta rutiner som funkar även här och att vi gemensamt kan jobba mot en fluorfri skidsport.

Elitåkarna i Vasaloppet och Tjejvasan kommer följa samma testsystem som andra elitskidlopp och åkarna informeras i god tid om processen.

Fluorförbudet – korta fakta

  • Beslutet fattades av Internationella Skidförbundet 2019 och gäller från och med säsongen 2023/2024.
  • Bakgrunden till förbudet är att fluorvallorna innehåller farliga ämnen
  • Gäller alla deltagare (elitåkare och motionärer) i samtliga 14 lopp under Vasaloppets vintervecka 2024.
  • Kontroller kommer att göras, både före start och efter målgång.
  • Överskridna gränsvärden leder till startförbud eller straff efter målgång.
  • I Vasaloppets officiella vallaservice fluorfria produkter använts sedan 2019.

Mer om fluorförbudet hos Svenska Skidförbundet:

RENGÖRINGSREKOMMENDATION >
FRÅGOR OCH SVAR >
FLUORFRI VERKSAMHET – SENASTE NYTT >

Kommande arrangemang i Vasaloppsarenan

Vasaloppets vintervecka 2024 och det 100:e Vasaloppet skidor

Fredag 23 februari: Vasaloppet 30, start Oxberg, 30 km
Lördag 24 februari: Tjejvasan, start Oxberg, 30 km
Söndag 25 februari: Öppet Spår söndag, start Sälen, 90 km
Söndag 25 februari: Ungdomsvasan, start Eldris, 9 km, start Hökberg, 19 km
Måndag 26 februari: Öppet Spår måndag 90, fri stil, start Sälen, 90 km
Måndag 26 februari: Öppet Spår måndag 45, fri stil, start Evertsberg, 43 km
Måndag 26 februari: Öppet Spår måndag 30, fri stil, start Oxberg, 28 km
Tisdag 27 februari: Vasaloppet 45, start Oxberg, 45 km
Fredag 1 mars: Stafettvasan, skidstafett, fem sträckor, start Sälen, 90 km
Fredag 1 mars: Nattvasan 30, individuellt eller i par, fri stil, start Oxberg, 30 km
Fredag 1 mars: Nattvasan 45, individuellt eller i par, fri stil, start Oxberg, 45 km
Fredag 1 mars: Nattvasan 90, individuellt eller i par, fri stil, start Sälen, 90 km
Lördag 2 mars: Vasaloppet 10, fri stil, start Eldris, 9 km
Söndag 3 mars: 100:e Vasaloppet, start Sälen, 90 km (FULLTECKNAT)

Vasaloppets sommarvecka 2024 – cykel och löpning

Fredag 9 augusti: Ungdomscykelvasan, 32 km, start Oxberg
Fredag 9 augusti: Cykelvasan Öppet Spår, 96 km, start Sälen
Fredag 9 augusti: Cykelvasan 45, 45 km, start Oxberg
Fredag 9 augusti: Cykelvasan 30, 32 km, start Oxberg
Lördag 10 augusti: Cykelvasan 90, 96 km, start Sälen
Fredag 16 augusti: Trailvasan 10, 10 km, start Mora
Lördag 17 augusti: Ultravasan 90, 92 km, start Sälen
Lördag 17 augusti: Vasastafetten, 92 km, löparstafett för tiomannalag, start Sälen
Lördag 17 augusti: Ultravasan 45, 45 km, start Oxberg
Lördag 17 augusti: Trailvasan 30, 30 km, start Oxberg

Vasaloppstrippeln – skidor, cykel och löpning under ett år

Vasaloppstrippeln är en utmaning där du genomför tre lopp i grenarna skidor, cykel och löpning under ett kalenderår. Välj mellan 30, 45 och 90 kilometer.

Gilla Vasaloppetofficial på Facebook och följ Vasaloppet på Instagram!

Högupplösta bilder från Vasaloppet
https://www.mynewsdesk.com/se/vasaloppet/latest_media

Text och bilder är för fri publicering.

För mer information
Camilla Sandy Swarén, pressansvarig Vasaloppet
camilla.sandy@vasaloppet.se
070-384 95 00

Mer om Vasaloppet?
www.vasaloppet.se
Pressrum: mynewsdesk.com/se/pressroom/vasaloppet
Facebook: facebook.com/vasaloppetofficial
Instagram: @vasaloppet


Ämnen


Vasaloppet är världens största långlopp på skidor. Vasaloppets vintervecka med längdskidåkning och Vasaloppets sommarvecka med mountainbikecykling och löpning lockar årligen nära 100 000 anmälda deltagare. Sedan starten 1922 har över 1,8 miljoner deltagare passerat målportalen i Mora. Vasaloppet är en ideell verksamhet som ägs av IFK Mora och Sälens IF. En motor för folkhälsa och föreningsliv, i fäders spår för framtids segrar!

Kontakter

Camilla Sandy

Presskontakt Kommunikatör och pressansvarig +4670-384 95 00

Relaterat innehåll

Bamse åker Vasaloppet och gästar Barnens Vasalopp i Sälen och Mora

Bamse åker Vasaloppet och gästar Barnens Vasalopp i Sälen och Mora

Världens starkaste björn och hans trogna vänner Skalman och Lille Skutt laddar, precis som just nu nära 50 000 andra, för Vasaloppets vintervecka 2024. I serietidningen Bamse nummer 3 är det nämligen dags för de tre figurerna att åka det klassiska loppet i en av serierna. Dessutom kommer Bamse på besök och gästar Barnens Vasalopp på plats i Sälen lördag 24 februari och i Mora lördag 2 mars.

Län och nationer – statistik inför Vasaloppets vintervecka 2024

Län och nationer – statistik inför Vasaloppets vintervecka 2024

Klockan 09.00 på fredag den 23 februari ger sig de första deltagarna iväg i spåret i Vasaloppets vintervecka 2024. Första loppet är Vasaloppet 30, som är just 30 km långt, och sedan är det ytterligare 12 andra lopp med olika sträckor mellan 9 och 90 kilometer innan det på ”Vasaloppssöndagen” den 3 mars är dags för det 100:e Vasaloppet genom tiderna. Just nu är över 57 800 deltagare anmälda – från

Det 100:e Vasaloppet! Starten i Sälen går på söndag den 3 mars klockan 08.00. Miljoner tv-tittare över hela världen kan följa loppet, som blev fulltecknat redan i mars 2023.

Fakta, statistik, nyheter och kuriosa inför Vasaloppet 2024

Det 100:e Vasaloppet! Starten i Sälen går på söndag den 3 mars klockan 08.00. Miljoner tv-tittare över hela världen kan följa loppet, som blev fulltecknat redan i mars 2023. Det är rekordmånga utländska deltagare, åldersgränsen för att delta har sänkts, det blir en invigningsceremoni före start och deltagarna kommer dessutom att få uppleva en extra historisk kontroll mellan Risberg och Evertsberg.

Vasaloppet är världens största arrangör av motionslopp, året runt.

Vasaloppet startade 1922, men är mycket äldre än så. Det första Vasaloppet genomfördes redan 1521 av Gustav Eriksson. Under sin flykt undan den danske kungen blev han upphunnen i Sälen och återvände till Mora för att leda upproret mot ockupationsmakten. Gustav Eriksson enade så småningom riket och blev Sveriges första kung, mer känd under namnet Gustav Vasa. Sälen är med andra ord inte enbart startplats för ett av världens största motionslopp, utan också startpunkten för hela vårt lands historia. Det första loppet lockade 119 skidåkare till start. I dag kommer uppåt 100 000 deltagare från över 60 länder till vår bygd för att åka skidor, springa eller cykla mellan Sälen och Mora. Vasaloppet må ha växt, men syftet är det samma: Att med utgångspunkt från den klassiska sträckan genomföra idrottsarrangemang som skapar resurser och möjligheter för ägarföreningarna samt alla funktionärsföreningar. Med ideella krafter för vi en svensk tradition vidare.

Vasaloppet är en ideell verksamhet som ägs av IFK Mora och Sälens IF. En motor för folkhälsa och föreningsliv.