Gå direkt till innehåll
Rekord för Vasaloppets Vintervecka som invigs imorgon fredag

Pressmeddelande -

Rekord för Vasaloppets Vintervecka som invigs imorgon fredag

Vilken rekordvecka det blir för Vasaloppets Vintervecka som inleds på fredagen med KortVasan. Arrangörerna hade en drömgräns på 50 000 deltagare – nu är det 54 000 anmälda och man räknar med att det blir 56 000 anmälningar innan veckan är över.

– Vi är både glada och ödmjuka inför det intresse som finns att delta i något eller några av våra lopp, säger Vasaloppets VD Jonas Bauer.

Efter varje upplaga av Vasaloppets Vintervecka görs en enkät bland deltagarna. Efter fjolåret sa 90 procent deltagarna att de ville komma tillbaka. Detta basintresse i kombination med att Vasaloppet är ett starkt varumärke som är känt för att hålla en hög standard och det faktum att hela Skandinavien haft snö i vinter gör att det nu blir en rekordvecka.

Redan på plats
– Vi är beredda på att detta blir en folkfest utöver det vanliga eftersom det mesta talar för att ovanligt många av dem som anmält sig också kommer till start. Det märks redan nu i Mora där vi redan har ovanligt många gäster, säger Vasaloppets Sportchef Tommy Höglund och fortsätter:

– Jag vet att våra funktionärer står på tå och gör sitt yttersta för att alla ska trivas. Därför har vi vidtagit extra åtgärder för att verkligen se till så att allt går bra. Vi har beställt fler bussar, fler bullar, mer blåbärssoppa och extra skavsårsplåster. Ja, det mesta är mycket mer och större just nu.

Större är även det stora mässtältet mitt i Mora som blivit en populär samlingsplats för alla som deltar eller på något sätt följer Vasaloppet.

I år är mässtältet 3 600 kvadratmeter stort och innehåller restaurang, sportaffär samt en utställning med 47 utställare. I mässtältet finns också olika aktiviteter från massage, skidvallning till bastubad!

Bred underhållning
Vasaloppets Vintervecka innehåller inte bara skidåkning. Exempel på detta är invigningsceremonin fredagen den 26 februari som kommer att bli extra ”kryddig” med olika former av underhållning och tal av Margot Wallström. Därefter blir det Kultur före Kulltur i Mora kyrka med Tommy Körberg och Helen Sjöholm.

Torsdagen den 4 mars arrangeras Vasaloppet Business Forum och lördagen den 6 mars blir det högtidsfest med Idolvinnaren Erik Grönwall och högtidstal av Mats Årjes som är ordförande i Svenska Skidförbundet.
– Vi erbjuder alltså en innehållsrik vecka för alla besökare. Det innebär naturligtvis att vi inom arrangörsleden är lite nervösa. Men nerverna är på en rätt nivå som gör att vi kommer upp på tå. Samtidigt vet jag att alla vi som jobbar med Vasaloppet kommer att få en rolig vecka, säger Jonas Bauer.

Och klockan 10 på fredagen den 26 februari startar hela denna fest med KortVasan som i år lockar 7 341 deltagare. Däribland biskopen i Västerås stift, Thomas Söderberg.

Vasaloppet körs som vanligt första söndagen i mars, i år den 7 mars.

Fakta/Anmälningsläget den 25 februari i Vasaloppets Vintervecka  
KortVasan:                          7 341
TjejVasan:                           8 379
UngdomsVasan:                   677
Öppet Spår söndag:             8 438
Öppet spår, måndag:            4 650
HalvVasan:                          2 765
SkejtVasan, 30 km:              166
SkejtVasan, 45 km:              213
StafettVasan: 1 179 lag (5 895 deltagare)
Vasaloppet:                          16 372
Totalt:                                54 896

OBS! Direktanmälan kan ske på plats i Sälen eller Mora vid nummerlappsutlämningarna. Anmälan till alla loppen förutom Vasaloppet och StafettVasan, som är fullbokade, kan ske till och med kl 18.00 dag före åkdag!

Fria Vasaloppsbilder att illustrera med:
http://www.mynewsdesk.com/se/pressroom/vasaloppet/image/list

Text och bilder för fri publicering.

För mer information
Per Strid, Informationschef Vasaloppet
Mobil: 070-664 52 66
E-post: per.strid@vasaloppet.se

Vasaloppet:
www.vasaloppet.se
www.vasaloppet.se/wps/wcm/connect/se/info/press

Vasaloppets pressrum hos Newsdesk:
http://www.mynewsdesk.com/se/pressroom/vasaloppet

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Camilla Sandy

Presskontakt Kommunikatör och pressansvarig +4670-384 95 00

Vasaloppet är världens största arrangör av motionslopp, året runt.

Vasaloppet startade 1922, men är mycket äldre än så. Det första Vasaloppet genomfördes redan 1521 av Gustav Eriksson. Under sin flykt undan den danske kungen blev han upphunnen i Sälen och återvände till Mora för att leda upproret mot ockupationsmakten. Gustav Eriksson enade så småningom riket och blev Sveriges första kung, mer känd under namnet Gustav Vasa. Sälen är med andra ord inte enbart startplats för ett av världens största motionslopp, utan också startpunkten för hela vårt lands historia. Det första loppet lockade 119 skidåkare till start. I dag kommer uppåt 100 000 deltagare från över 60 länder till vår bygd för att åka skidor, springa eller cykla mellan Sälen och Mora. Vasaloppet må ha växt, men syftet är det samma: Att med utgångspunkt från den klassiska sträckan genomföra idrottsarrangemang som skapar resurser och möjligheter för ägarföreningarna samt alla funktionärsföreningar. Med ideella krafter för vi en svensk tradition vidare.

Vasaloppet är en ideell verksamhet som ägs av IFK Mora och Sälens IF. En motor för folkhälsa och föreningsliv.