Gå direkt till innehåll
Inför Vasaloppets sommarvecka 2023 är det nu klart att bansträckningen efter starten i Sälen ändras och att deltagarna i Cykelvasan Öppet Spår, Cykelvasan 90, Ultravasan 90 och Vasastafetten kommer att få ta sig uppför den klassiska första backen och
Inför Vasaloppets sommarvecka 2023 är det nu klart att bansträckningen efter starten i Sälen ändras och att deltagarna i Cykelvasan Öppet Spår, Cykelvasan 90, Ultravasan 90 och Vasastafetten kommer att få ta sig uppför den klassiska första backen och

Pressmeddelande -

Ny bansträckning 2023 – cyklister och löpare tar sig an Vasaloppets första backe

Inför Vasaloppets sommarvecka 2023 är det nu klart att bansträckningen efter starten i Sälen ändras och att deltagarna i Cykelvasan Öppet Spår, Cykelvasan 90, Ultravasan 90 och Vasastafetten kommer att få ta sig uppför den klassiska första backen och passera den högsta punkten i Vasaloppsarenan. Precis som skidåkarna gör vintertid.

– Tillsammans med starten, upploppet och målportalen är första backen i Vasaloppet klassisk mark. Det har funnits en vilja från både oss och deltagarna att få till den här utvecklingen och det känns kul att kunna presentera det nu till årets upplaga av Vasaloppets sommarvecka, säger Tommy Höglund, sportchef på Vasaloppet.

När Cykelvasan startade 2009 gick cirka 40 km på asfaltsväg. Under årens lopp har banan systematiskt flyttats in i Vasaloppsarenan och sträckorna med asfalt har minskat samtidigt som naturupplevelsen ökat. Att nu flytta in både cyklister och löpare i den första backen är ytterligare ett steg i den riktningen.
– Starten i både cykelloppen och löploppen får nu en ny karaktär och vi tror att det blir en rolig utmaning för alla deltagare. Precis som under vintern kommer utmaningen och upplevelsen att se olika ut för deltagarna beroende på vilken ambitionsnivå de har, säger Tommy Höglund.

Att komma bort från asfaltsvägen har länge varit en önskan och en naturlig del i utvecklingen av sommarloppen. För cyklisterna handlar det även om att få en säkrare cykling i första delen av banan i och med att hastigheten begränsas när cyklingen blir mer teknisk.
– I Cykelvasan är den här förändringen en del i en flerårsplan där vi jobbar för att få till en ännu bättre upplevelse i banan. Vi har ett bra samarbete med markägarna och kommer att fortsätta göra ändringar i sträckningen även kommande år och systematiskt jobba för att få ihop våra tre idrotter, skidor, cykling och löpning, ännu mer, säger Tommy Höglund.

För löparna gäller ändringen deltagarna i Ultravasan 90 samt den som springer första sträckan i Vasastafetten.
– Den stora förändringen för löparna är att de betydligt snabbare kommer komma ut på klassisk Vasaloppsmark. Att redan tidigt i loppet få ta sig an terrängen i Vasaloppsarenan vilket vi vet kommer att uppskattas, avslutar Tommy Höglund.

Redan torsdag 10 augusti, inför Cykelvasans helg, finns möjlighet för cyklisterna att testa den nya sträckningen under ett event på plats. Här kan man mäta sina krafter mot Sverigeeliten i mountainbike i Vasaloppets klassiska första backe och vara med i en utlottning av fina priser. Programmet kommer på vasaloppet.se.

FAKTA
Ny spårdragning Cykelvasan Öppet Spår, Cykelvasan 90, Ultravasan 90, Vasastafetten 2023:
Starten går som vanligt vid Vasaloppsstarten i Berga by i Sälen. Därefter svänger spåret ner mot Västerdalälven och deltagarna cyklar/springer längs älvbrinken drygt en kilometer fram till vägövergången. Där möts man av den berömda backen, tillika den första och största stigningen i Vasaloppsarenan, på cirka 2 kilometer och cirka 170 höjdmeter upp till högsta punkten på 528 meter över havet.
Därefter fortsätter spåret på skogsväg, ett lättare parti där det ges möjlighet till återhämtning. Tipset är att ta det lugnt i starten, hitta sitt eget tempo och passa på att njuta av den sagolika vackra infarten mot Vasaloppets första kontroll, Smågan.

Kommande arrangemang i Vasaloppsarenan


Vasaloppets sommarvecka 2023 cykel och löpning
Fredag 11 augusti: Cykelvasan Öppet Spår, 96 km, start Sälen
Fredag 11 augusti: Cykelvasan 45, 45 km, start Oxberg
Fredag 11 augusti: Cykelvasan 30, 32 km, start Oxberg
Fredag 11 augusti: Ungdomscykelvasan, 32 km, start Oxberg
Lördag 12 augusti: Cykelvasan 90, 96 km, start Sälen
Fredag 18 augusti: Trailvasan 10, 10 km, start Mora
Lördag 19 augusti: Ultravasan 90, 92 km, start Sälen
Lördag 19 augusti: Ultravasan 45, 45 km, start Oxberg
Lördag 19 augusti: Trailvasan 30, 30 km, start Oxberg
Lördag 19 augusti: Vasastafetten, 92 km, löparstafett för tiomannalag, start Sälen

Vasaloppets vintervecka 2024 och det 100:e Vasaloppet skidor

Fredag 23 februari: Vasaloppet 30, start Oxberg, 30 km
Lördag 24 februari: Tjejvasan, start Oxberg, 30 km
Söndag 25 februari: Öppet Spår söndag, start Sälen, 90 km
Söndag 25 februari: Ungdomsvasan, start Eldris, 9 km, start Hökberg, 19 km
Måndag 26 februari: Öppet Spår måndag 90, fri stil, start Sälen, 90 km
Måndag 26 februari: Öppet Spår måndag 45, fri stil, start Evertsberg, 43 km
Måndag 26 februari: Öppet Spår måndag 30, fri stil, start Oxberg, 28 km
Tisdag 27 februari: Vasaloppet 45, start Oxberg, 45 km
Fredag 1 mars: Stafettvasan, skidstafett, fem sträckor, start Sälen, 90 km
Fredag 1 mars: Nattvasan 30, individuellt eller i par, fri stil, start Oxberg, 30 km
Fredag 1 mars: Nattvasan 45, individuellt eller i par, fri stil, start Oxberg, 45 km
Fredag 1 mars: Nattvasan 90, individuellt eller i par, fri stil, start Sälen, 90 km
Lördag 2 mars: Vasaloppet 10, fri stil, start Eldris, 9 km
Söndag 3 mars: 100:e Vasaloppet, start Sälen, 90 km (FULLTECKNAT)

Vasaloppstrippeln – skidor, cykel och löpning under ett år

Vasaloppstrippeln är en utmaning där du genomför tre lopp i grenarna skidor, cykel och löpning under ett kalenderår. Välj mellan 30, 45 och 90 kilometer.

Gilla Vasaloppetofficial på Facebook och följ Vasaloppet på Instagram!

Högupplösta bilder från Vasaloppet
https://www.mynewsdesk.com/se/vasaloppet/latest_media

Text och bilder är för fri publicering.

För mer information
Tommy Höglund, sportchef Vasaloppet
tommy.hoglund@vasaloppet.se

Camilla Sandy, pressansvarig Vasaloppet
070-384 95 00
camilla.sandy@vasaloppet.se

Mer om Vasaloppet?
www.vasaloppet.se
Pressrum: mynewsdesk.com/se/pressroom/vasaloppet
Facebook: facebook.com/vasaloppetofficial
Instagram: @vasaloppet

Ämnen


Vasaloppet är världens största långlopp på skidor. Vasaloppets vintervecka med längdskidåkning och Vasaloppets sommarvecka med mountainbikecykling och löpning lockar årligen nära 100 000 anmälda deltagare. Sedan starten 1922 har över 1,7 miljoner deltagare passerat målportalen i Mora. Vasaloppet är en ideell verksamhet som ägs av IFK Mora och Sälens IF. En motor för folkhälsa och föreningsliv, i fäders spår för framtids segrar!

Kontakter

Camilla Sandy

Presskontakt Kommunikatör och pressansvarig +4670-384 95 00

Relaterat innehåll

Inför Cykelvasan 90 2023 – premiär uppför första backen

Inför Cykelvasan 90 2023 – premiär uppför första backen

På lördag den 12 augusti är det dags för det som många kallar årets mest prestigefyllda mountainbikelopp, Cykelvasan 90 – som vanligt från Sälen till Mora. I år blir det premiär för cyklisterna att ta sig uppför Vasaloppets klassiska första backe i Sälen och passera den högsta punkten i Vasaloppsarenan, precis som skidåkarna gör vintertid. Sveriges Television direktsänder loppet 07.25–11.30.

Vasaloppet är världens största arrangör av motionslopp, året runt.

Vasaloppet startade 1922, men är mycket äldre än så. Det första Vasaloppet genomfördes redan 1521 av Gustav Eriksson. Under sin flykt undan den danske kungen blev han upphunnen i Sälen och återvände till Mora för att leda upproret mot ockupationsmakten. Gustav Eriksson enade så småningom riket och blev Sveriges första kung, mer känd under namnet Gustav Vasa. Sälen är med andra ord inte enbart startplats för ett av världens största motionslopp, utan också startpunkten för hela vårt lands historia. Det första loppet lockade 119 skidåkare till start. I dag kommer uppåt 100 000 deltagare från över 60 länder till vår bygd för att åka skidor, springa eller cykla mellan Sälen och Mora. Vasaloppet må ha växt, men syftet är det samma: Att med utgångspunkt från den klassiska sträckan genomföra idrottsarrangemang som skapar resurser och möjligheter för ägarföreningarna samt alla funktionärsföreningar. Med ideella krafter för vi en svensk tradition vidare.

Vasaloppet är en ideell verksamhet som ägs av IFK Mora och Sälens IF. En motor för folkhälsa och föreningsliv.