Gå direkt till innehåll
Nio av tio vill tillbaka till VasaloppsArenan

Pressmeddelande -

Nio av tio vill tillbaka till VasaloppsArenan

5000 av deltagarna i Vasaloppets Vintervecka 2010 har svarat på frågorna i den omfattande deltagarundersökning som företaget Rubin Research årligen genomför för Vasaloppets räkning. 88 % säger att det är mycket troligt eller till viss del troligt att de även ska delta nästa år, vilket ligger i paritet med fjolårets resultat.

I jämförelse med Rubin Research databas visar resultaten att Vasaloppet i så gott som samtliga undersökta delar avsevärt överstiger genomsnittet för stora evenemang i Sverige. De delar som Vasaloppet 2010 skiljer sig mest från index är helhetsintryck, känslomässig upplevelse samt den sportsliga kvaliteten på tävlingen där Vasaloppet med bred marginal överträffar index.

Fakta från undersökningen:
37 % bestämde sig redan i samband med förra årets evenemang att de skulle delta även i år, medan 29 % bestämde sig någon gång i perioden 7-11 månader sedan och 17 % bestämde sig för ca 5-6 månader sedan. Sammantaget har ca 84 % bestämt sig för 5 månader sedan eller ännu tidigare.

De främsta anledningarna till att man deltar i Vasaloppets Vintervecka är tradition (35 %), samhörighet (27 %), kvalitet/utmaning (26 %) och unikhet (25 %) och En svensk klassiker (18 %). Män nämner tradition och kvalitet/utmaning som skäl till sitt deltagande i större utsträckning än kvinnor, medan kvinnor å andra sidan nämner samhörighet, unikhet och En svensk klassiker i större utsträckning än vad män gör.

Vad gäller träning och förberedelser visar det sig att denna snörika vinter hade den genomsnittlige deltagaren i Vasaloppets Vintervecka åkt ca 33 km skidåkning och tränat ca 2,6 timmars övrig träning varje vecka under den senaste tremånadersperioden inför deltagandet. (Deltagarna i Vasaloppet 90 km hade åkt ca 41 km skidåkning per vecka och deltagarna i TjejVasan ca 22 km.)

Medelbetyget på Vasaloppets Vinterveckas genomförande 2010 ligger i undersökningen på höga 4,5 av 5 möjliga. Vasaloppets Vintervecka erhåller, enligt Rubin Research, en serie starka resultat i undersökningen. Särskilt starka är resultaten avseende tidtagning & resultat (4,7) och service vid kontrollerna (4,6), men även information före loppet (4,3), klädutlämning (4,3) och startproceduren (4,1) är samtliga bra resultat.

Vasaloppsarrangörerna använder sig självklart av undersökningens resultat i sitt arbete. De delar som inte är fullt lika bra i undersökningen är till exempel transportlogistiken som ska ses över inför 2011, och man jobbar på att skapa ännu bättre busslinjer och kommer också att informera om dem på ett bättre sätt. Även omklädning/dusch är saker som Vasaloppet nu arbetar med att förbättra inför 2011.

Mycket glädjande är alltså att nio av tio deltagare (88 %) säger att det är mycket troligt eller till viss del troligt att de även ska delta 2011.

Nästa stora arrangemang i VasaloppsArenan är Vasaloppets Sommarvecka i augusti, då CykelVasan (14/8), Vasastafetten (21/8) och StavgångsVasan (22/8) genomförs.

Fria Vasaloppsbilder att ladda ned
http://www.mynewsdesk.com/se/pressroom/vasaloppet/image/list

Text och bilder för fri publicering.

För mer information

Per Strid, Informationschef Vasaloppet
Mobil: 070-664 52 66
E-post: per.strid@vasaloppet.se

Vasaloppet:
www.vasaloppet.se
www.vasaloppet.se/wps/wcm/connect/se/info/press

Vasaloppet på Youtube:
www.youtube.com/user/vasaloppet

Vasaloppets pressrum hos Newsdesk:
www.mynewsdesk.com/se/pressroom/vasaloppet

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Camilla Sandy

Presskontakt Kommunikatör och pressansvarig +4670-384 95 00

Vasaloppet är världens största arrangör av motionslopp, året runt.

Vasaloppet startade 1922, men är mycket äldre än så. Det första Vasaloppet genomfördes redan 1521 av Gustav Eriksson. Under sin flykt undan den danske kungen blev han upphunnen i Sälen och återvände till Mora för att leda upproret mot ockupationsmakten. Gustav Eriksson enade så småningom riket och blev Sveriges första kung, mer känd under namnet Gustav Vasa. Sälen är med andra ord inte enbart startplats för ett av världens största motionslopp, utan också startpunkten för hela vårt lands historia. Det första loppet lockade 119 skidåkare till start. I dag kommer uppåt 100 000 deltagare från över 60 länder till vår bygd för att åka skidor, springa eller cykla mellan Sälen och Mora. Vasaloppet må ha växt, men syftet är det samma: Att med utgångspunkt från den klassiska sträckan genomföra idrottsarrangemang som skapar resurser och möjligheter för ägarföreningarna samt alla funktionärsföreningar. Med ideella krafter för vi en svensk tradition vidare.

Vasaloppet är en ideell verksamhet som ägs av IFK Mora och Sälens IF. En motor för folkhälsa och föreningsliv.