Gå direkt till innehåll
Mora-Nisse och Rolf Hammar premiärläste nya Vasaloppsboken

Pressmeddelande -

Mora-Nisse och Rolf Hammar premiärläste nya Vasaloppsboken

Nu har boken kommit. Ett praktverk om Vasaloppet genom tiderna.Lars Nylin och hans medhjälpare Torbjörn Nordvall har skrivit boken som välkomnas av alla tusentals skidåkare som varje vinter ser fram emot skidveckan i Mora. De första som fick läsa boken var legendaren Mora-Nisse Karlsson och Vasaloppsprofilen Rolf Hammar.

- Visst är det en fantastisk fin bok, säger Rolf Hammar till Mora-Nisse, som nickar och snabbt börjar bläddra i boken, tittar på bilderna läser texten och minns.

Mora-Nisse har en givetvis en stor plats i denna bok.

För skidlegenden Mora-Nisse Karlsson och för Rolf Hammar, som i 21 år var generalsekreterare för Vasaloppet, är detta ett stort ögonblick. Det är inte varje dag det släpps en sådan här bok om Vasaloppets historia.

- Detta är kanske inte den mest faktatunga boken som gjorts om Vasaloppet. Men den är en mycket heltäckande och lättläst bok med många bilder. För mig har det varit både roligt och inspirerande att läsa den. Samtidigt har det varit roligt att ta del av både gamla och nya bilder. En del bilder var helt nya för mig, trots att jag jobbat så många år inom Vasaloppet, säger Rolf, som också vill passa på att hylla författarna:

- Det också fantastiskt att någon, i dessa webbtider, vågar ge ut en bok som är ett historiskt dokument.

Boken, som kort och gott heter Vasaloppet och ges ut av Schibsted Förlagen, blandar en historisk bakgrund från alla lopp med texter om legendarerna och annan kuriosa. Men det än ändå de läckra bilderna som lyfter boken. Boken finns nu ute i bokhandeln till försäljning,

Bildtext

Mora-Nisse Karlsson och Rolf Hammar läser den nya boken om Vasaloppet tillsammans. Det intygar att detta är ett praktverk som väcker många minnen till liv.  Foto: VASALOPPET

 

Kontaktpersoner:

Schibstedts Förlagen, Katarina Hellgren, 08-429 15 07

Vasaloppet, Per Strid, 0250-392 10

 

Text och bild är för fri publicering

 

 

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Camilla Sandy

Presskontakt Kommunikatör och pressansvarig +4670-384 95 00

Vasaloppet är världens största arrangör av motionslopp, året runt.

Vasaloppet startade 1922, men är mycket äldre än så. Det första Vasaloppet genomfördes redan 1521 av Gustav Eriksson. Under sin flykt undan den danske kungen blev han upphunnen i Sälen och återvände till Mora för att leda upproret mot ockupationsmakten. Gustav Eriksson enade så småningom riket och blev Sveriges första kung, mer känd under namnet Gustav Vasa. Sälen är med andra ord inte enbart startplats för ett av världens största motionslopp, utan också startpunkten för hela vårt lands historia. Det första loppet lockade 119 skidåkare till start. I dag kommer uppåt 100 000 deltagare från över 60 länder till vår bygd för att åka skidor, springa eller cykla mellan Sälen och Mora. Vasaloppet må ha växt, men syftet är det samma: Att med utgångspunkt från den klassiska sträckan genomföra idrottsarrangemang som skapar resurser och möjligheter för ägarföreningarna samt alla funktionärsföreningar. Med ideella krafter för vi en svensk tradition vidare.

Vasaloppet är en ideell verksamhet som ägs av IFK Mora och Sälens IF. En motor för folkhälsa och föreningsliv.