Gå direkt till innehåll
“Mora-Nisse” död

Pressmeddelande -

“Mora-Nisse” död

Nils Emanuel “Mora-Nisse” Karlsson somnade tidigt på lördagsmorgonen stilla in i kretsen av sina närmaste efter ett långt och rikt liv.

Pojken från Östnors by utanför Mora kom från enkla förhållanden och började jobba som verkstadsarbetare vid 12 års ålder. Han blev Mora-Nisse med hela svenska folket genom sina framgångar i skidspåret under 1940- och början av 1950-talet. OS-guldet på femmilen i S:t Moritz 1948, hans 9 Vasaloppssegrar, 17 individuella SM-guld är det som toppar en lång meritlista. Han blev en älskad ’idol’ inte bara för sina prestationer, utan även för sitt vänliga sätt.

1948 vann han ett annat slags guld – på det personliga planet – då han gifte sig med Nyköpingsflickan Ulla-Britta Green, som han träffat fem år tidigare under SM-veckan i Östersund.

Efter den egna aktiva skidkarriären fortsatte Nils som en omtyckt ledare för bl.a. Svenska Skidlandslaget. Hans stora engagemang för Vasaloppet fortsatte genom livet – han har varit både banchef och tävlingsledare. Den fantastiska utvecklingen av tävlingen med dess stadigt växande antal deltagare startade med Nils som tävlingsledare. Vasaloppsspårets hela sträckning var lika välbekant för honom som hans egen trädgård.

Kärleken till naturen fanns hos honom hela livet – skogen var ’hans kyrka’. Även lusten att hålla igång sin egen träning fortsatte hela livet. Han skapade många träningsbanor, i hembyn Östnor bl.a., och ända upp i 90-årsåldern kunde han ses hålla rent längs stigarna med en stor röjkniv i handen.

Närmast sörjande är döttrarna Karin Green och Marianne Karlsson-Eriksson med familj, som tänker på Nils med stor kärlek, glädje och tacksamhet.

Nils skulle ha fyllt 95 år den 25 juni.

Kontaktperson: Hasse Eriksson 070-363 60 25

Med vänlig hälsning

Per Strid, Informationschef
Tel: 0250-392 10
Mobil: 070-664 52 66
E-post: per.strid@vasaloppet.se

Vasaloppet:
www.vasaloppet.se
www.vasaloppet.se/wps/wcm/connect/se/info/press
vasaloppet.se i mobilen: SMS:a VASA MOBIL till 72777

Vasaloppet på YouTube:
www.youtube.com/user/vasaloppet

Gilla Vasaloppet på Facebook:
www.facebook.com/vasaloppetofficial

Vasaloppets pressrum hos Mynewsdesk:
www.mynewsdesk.com/se/pressroom/vasaloppet

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Camilla Sandy

Presskontakt Kommunikatör och pressansvarig +4670-384 95 00

Vasaloppet är världens största arrangör av motionslopp, året runt.

Vasaloppet startade 1922, men är mycket äldre än så. Det första Vasaloppet genomfördes redan 1521 av Gustav Eriksson. Under sin flykt undan den danske kungen blev han upphunnen i Sälen och återvände till Mora för att leda upproret mot ockupationsmakten. Gustav Eriksson enade så småningom riket och blev Sveriges första kung, mer känd under namnet Gustav Vasa. Sälen är med andra ord inte enbart startplats för ett av världens största motionslopp, utan också startpunkten för hela vårt lands historia. Det första loppet lockade 119 skidåkare till start. I dag kommer uppåt 100 000 deltagare från över 60 länder till vår bygd för att åka skidor, springa eller cykla mellan Sälen och Mora. Vasaloppet må ha växt, men syftet är det samma: Att med utgångspunkt från den klassiska sträckan genomföra idrottsarrangemang som skapar resurser och möjligheter för ägarföreningarna samt alla funktionärsföreningar. Med ideella krafter för vi en svensk tradition vidare.

Vasaloppet är en ideell verksamhet som ägs av IFK Mora och Sälens IF. En motor för folkhälsa och föreningsliv.