Gå direkt till innehåll
Marit Bergmans Vasaloppstolkning släppt som singel

Pressmeddelande -

Marit Bergmans Vasaloppstolkning släppt som singel

Vasaloppets storsatsning Nattvasan presenterades i slutet av mars och när anmälan öppnade blev loppet fullt på 90 sekunder. Till lanseringsfilmen skrev artisten Marit Bergman en egen tolkning av Vasaloppets klassiska hymn och låten ”Blåa blåa bergen” finns nu som singel.

Nattvasan är Vasaloppets största och viktigaste satsning på många år. Ett sätt att möta framtiden hand i hand med traditionen och befästa arrangemangen i Dalarna som något unikt i världen vad gäller upplevelser inom idrott. I lanseringen bad Vasaloppet artisten Marit Bergman att göra en egen tolkning av den klassiska Vasaloppshymnen som är starkt förknippad med loppen och SVTs stora sändning.

– Det var superlätt att tacka ja till detta, jag är ju från Dalarna så längdskidåkning var verkligen en stor del av min barndom. Jag ville fånga känslan av att vara ute i en tyst skog i vinternatten, och ville också skriva något om hur traditioner kan göra oss trygga i oss själva så att vi vågar släppa in framtiden, säger Marit Bergman.

Marit Bergman, som är aktuell med nya albumet Molnfabriken, hittade inspirationen till låten i sin egen barndom. Låten ”Blåa blåa bergen” handlar om Marits uppväxt i Rättvik och om de häpnadsväckande omgivningarna runt Siljan.

– Att vara i en snöig skog på natten. Jag kan inte tänka mig något som egentligen är längre ifrån det man nu lever i varje dag. Med textraden ”Alla tankarna, som yrat vilt omkring, har klarnat i sin sång. Och gnistrar i de blåa blåa bergen”, menar jag att man här kommer till någon slags sinnesro, säger Marit Bergman.

MARIT BERGMAN – BLÅA BLÅA BERGEN (Spotify)
MARIT BERGMAN SPELAR IN SIN TOLKNING I STUDION (Youtube)
LANSERINGSFILMEN FÖR NATTVASAN (Youtube)

Om Nattvasan

Nattvasan blir unik i sitt slag och det första etablerade nattloppet i världen med start kl 20.00. Loppet följer den klassiska sträckan mellan Sälen och Mora och avgörs två dagar före Vasaloppet 2017. Det blir vinterveckans första lopp i fri stil och en renodlad partävling där man bara tillåts åka i lag om två. Det blir två klassiska skidspår och en pistad skejtyta i mitten. Loppet får endast en kontroll i Evertsberg, jämfört med Vasaloppets sju kontroller, och som extra säkerhetsåtgärd finns krav att bära ryggsäck med viss utrustning samt GPS-sändare.

Premiärloppet avgörs 3 mars 2017 med start i Berga by kl 20.00 på fredagskvällen. Maxgränsen blir första året 750 lag och 1 500 deltagare och loppet går i fri stil. Värd för loppet är företaget Silva.

För mer information

Ola Granfeldt, PR-ansvarig
Tel: 0250-392 77
Mobil: 0733-550 620
E-post: ola.granfeldt@vasaloppet.se

Kommande arrangemang i Vasaloppsarenan

Vasaloppets sommarvecka 2016

Fre 12 aug: Cykelvasan 30. 32 km. Start Oxberg.
Fre 12 aug: Ungdomscykelvasan. 32 km. Start Oxberg.
Fre 12 aug: Cykelvasan 45. 45 km. Start Oxberg.
Fre 12 aug: Cykelvasan Öppet Spår. 94 km. Start Sälen.
Lör 13 aug: Cykelvasan 90. 94 km. Start Sälen. (13 000 anmälda. FULLT 151218)
Lör 20 aug: Ultravasan 45. 45 km. Start Oxberg.
Lör 20 aug: Ultravasan 90. 90 km. Start Sälen.
Lör 20 aug: Vasastafetten. 4,5–15 km. Löparstafett för tiomannalag. Start Sälen.

Vasaloppets vintervecka 2017

Fre 24 feb: Kortvasan. 30 km. Start Oxberg.
Lör 25 feb: Tjejvasan. 30 km. Start Oxberg.
Sön 26 feb: Ungdomsvasan. 3, 5, 7 eller 9 km. Start Mora skidstadion.
Sön 26 feb: Öppet Spår söndag. 90 km. Start Sälen.
Mån 27 feb: Öppet Spår måndag. 90 km. Start Sälen.
Tis 28 feb: Halvvasan. 45 km. Start Oxberg.
Fre 3 mar: Stafettvasan. 9–24 km. Femmannalag. Start Sälen.
Fre 3 mar: Nattvasan. 90 km. Parlopp. Start Sälen. (1500 anmälda. FULLT 160320)
Lör 4 mar: Öppet Spår 9 km. 9 km. Start Eldris.
Sön 5 mar: Vasaloppet. 90 km. Start Sälen. (15 800 anmälda. FULLT 160320)

Högupplösta bilder från Vasaloppet

Text och bilder är för fri publicering.

Mer om Vasaloppet?

www.vasaloppet.se
Pressrum: mynewsdesk.com/se/pressroom/vasaloppet 
Facebook: facebook.com/vasaloppetofficial
Instagram: @vasaloppet
Twitter: @vasaloppet

Ämnen

Kategorier


Vasaloppet är världens största arrangör av motionslopp året runt och en del av En Svensk Klassiker. Vasaloppets vintervecka med längdskidåkning och sommarveckan med mountainbikecykling och löpning lockar årligen ca 90 000 anmälda deltagare. Sedan starten 1922 har över en miljon deltagare passerat målportalen i Mora. Vasaloppet är en ideell verksamhet som ägs av IFK Mora och Sälens IF. En motor för folkhälsa och föreningsliv, i fäders spår för framtids segrar!

Kontakter

Camilla Sandy

Presskontakt Kommunikatör och pressansvarig +4670-384 95 00

Vasaloppet är världens största arrangör av motionslopp, året runt.

Vasaloppet startade 1922, men är mycket äldre än så. Det första Vasaloppet genomfördes redan 1521 av Gustav Eriksson. Under sin flykt undan den danske kungen blev han upphunnen i Sälen och återvände till Mora för att leda upproret mot ockupationsmakten. Gustav Eriksson enade så småningom riket och blev Sveriges första kung, mer känd under namnet Gustav Vasa. Sälen är med andra ord inte enbart startplats för ett av världens största motionslopp, utan också startpunkten för hela vårt lands historia. Det första loppet lockade 119 skidåkare till start. I dag kommer uppåt 100 000 deltagare från över 60 länder till vår bygd för att åka skidor, springa eller cykla mellan Sälen och Mora. Vasaloppet må ha växt, men syftet är det samma: Att med utgångspunkt från den klassiska sträckan genomföra idrottsarrangemang som skapar resurser och möjligheter för ägarföreningarna samt alla funktionärsföreningar. Med ideella krafter för vi en svensk tradition vidare.

Vasaloppet är en ideell verksamhet som ägs av IFK Mora och Sälens IF. En motor för folkhälsa och föreningsliv.