Gå direkt till innehåll
Konstnären Kerstin Bergman från Gagnef gör 2017 års Vasaloppsmotiv

Pressmeddelande -

Konstnären Kerstin Bergman från Gagnef gör 2017 års Vasaloppsmotiv

Vid torsdagens presskonferens på Café Zorn i Mora avtäcktes de vinnande bilderna som blir 2017-års officiella Vasaloppsmotiv. Juryns val föll på Kerstin Bergmans verk ”Att vilja och våga” och ”Äntligen i mål”.


– Jag vill förmedla glädjen av att ha klarat av något. Att våga ta steget att ställa sig på startlinjen och genomföra ett lopp tycker jag är beundransvärt, säger Kerstin Bergman.

För tredje året i rad har konstnärer från hela Sverige bjudits in för att tävla om att få skapa särskilda alster som sätter sin prägel på Vasaloppets sommar- respektive vintervecka. I år kunde juryn välja mellan fyra olika konstnärers förslag och det slutgiltiga valet föll alltså på Kerstin Bergman med motiveringen:

”Med naivistiskt och okonstlat handlag skapar Kerstin Bergman bilder som går rakt in i hjärtat. Hennes verk känns spännande och förmedlar en lekfullhet som vi vill lyfta sida vid sida med allvaret i en tävling.”

De årliga affischerna med Vasaloppsmotiv är en tradition som går tillbaka till 1935. Affischerna är en viktig symbol för Vasaloppet och har med åren blivit samlarobjekt. Historiskt har motiven tagits fram på olika sätt men i dag bjuds svenska konstnärer in för att tävla om uppdraget. 2015 skapades motiven av konstnären Fredrik Lindqvist och 2016 av Lisbeth Boholm. När Kerstin Bergman fick frågan om att vara med och lämna ett förslag till 2017-års upplaga blev hon först överraskad.
– Jag tänkte ”ska jag kunna göra det här?” Samtidigt kändes det väldigt roligt och jag kunde inte tacka nej. När jag sedan fick veta att jag blivit utvald blev jag så klart väldigt glad.

Kerstins Bergmans motiv kommer nu att synas på affischerna, diplomen till de cirka 90 000 deltagarna under Vasaloppets sommar- och vinterarrangemang och dessutom får Vasaloppets segrare i både herr- och damklassen var sitt exemplar från en upplaga med numrerade bilder som även finns för försäljning.
– Att Vasaloppet har tagit initiativet och får in konsten på det här sättet tycker jag är jätteroligt. Det är fantastiskt att få den här spridningen och få ut sina bilder till en ny målgrupp. Jag hoppas att de kommer att beröra och att deltagarna ska tycka om dem, säger Kerstin Bergman.

Om Kerstin Bergman
Kerstin Bergman bor i byn Hovänget i Gagnefs kommun. Hon är textilkonstnär från början och har också jobbat mycket med grafik. I dag blandar hon olika tekniker och bilderna till Vasaloppet är gjorda med så kallad collageteknik. Hon har deltagit i textil- och grafikutställningar både utomlands och i Sverige och är bland annat representerad på Nationalmuseum i Stockholm. Läs mer på http://kerstinbergman.se

Vasaloppets jury
Jordi Arkö, konstkonsulent Länskonst Dalarna
Johan Cederlund, museidirektör Zornmuseet
Caroline Smitmanis Smids, utvecklingschef Mora Kommun
Anna Romson, art director
Eva-Lena Frick, vd Vasaloppet

Motiven högupplösta:
http://www.mynewsdesk.com/se/pressroom/vasaloppet/image/list

Vasaloppets vintervecka 2017
Fre 24 feb: Kortvasan. 30 km. Start Oxberg.
Lör 25 feb: Tjejvasan. 30 km. Start Oxberg.
Sön 26 feb: Ungdomsvasan. 3, 5, 7 eller 9 km. Start Mora skidstadion.
Sön 26 feb: Öppet Spår söndag. 90 km. Start Sälen.
Mån 27 feb: Öppet Spår måndag. 90 km. Start Sälen.
Tis 28 feb: Halvvasan. 45 km. Start Oxberg.
Fre 3 mar: Stafettvasan. 9–24 km. Femmannalag. Start Sälen.
Fre 3 mar: Nattvasan. 90 km. Parlopp. Start Sälen. (1500 anmälda. FULLT 160320)
Lör 4 mar: Blåbärsloppet (f d Öppet Spår 9 km). 9 km. Start Eldris.
Sön 5 mar: Vasaloppet. 90 km. Start Sälen. (15 800 anmälda. FULLT 160320)

Vasaloppets sommarvecka 2017

Fre 11 aug: Cykelvasan 30. 32 km. Start Oxberg.
Fre 11 aug: Ungdomscykelvasan. 32 km. Start Oxberg.
Fre 11 aug: Cykelvasan 45. 45 km. Start Oxberg.
Fre 11 aug: Cykelvasan Öppet Spår. 94 km. Start Sälen.
Lör 12 aug: Cykelvasan 90. 94 km. Start Sälen.
Lör 19 aug: Ultravasan 45. 45 km. Start Oxberg.
Lör 19 aug: Ultravasan 90. 90 km. Start Sälen.
Lör 19 aug: Vasastafetten. 4,5–15 km. Löparstafett för tiomannalag. Start Sälen.
Lör 19 aug: Vasakvartetten. 19,1–24,2 km. Löparstafett för fyramannalag. Start Sälen.

Högupplösta bilder från Vasaloppet:

http://www.mynewsdesk.com/se/pressroom/vasaloppet/image/list

Text och bilder är för fri publicering.

För mer information

Camilla Sandy, kommunikatör och pressansvarig
Mobil: 070-384 95 00
E-post: camilla.sandy@vasaloppet.se

Mer om Vasaloppet?
www.vasaloppet.se
Pressrum: mynewsdesk.com/se/pressroom/vasaloppet
Facebook: facebook.com/vasaloppetofficial
Instagram: @vasaloppet
Twitter: @vasaloppet

Ämnen


Vasaloppet är världens största arrangör av motionslopp året runt och en del av En Svensk Klassiker. Vasaloppets vintervecka med längdskidåkning och sommarveckan med mountainbikecykling och löpning lockar årligen ca 90 000 anmälda deltagare. Sedan starten 1922 har över en miljon deltagare passerat målportalen i Mora. Vasaloppet är en ideell verksamhet som ägs av IFK Mora och Sälens IF. En motor för folkhälsa och föreningsliv, i fäders spår för framtids segrar!

Kontakter

Camilla Sandy

Presskontakt Kommunikatör och pressansvarig +4670-384 95 00

Vasaloppet är världens största arrangör av motionslopp, året runt.

Vasaloppet startade 1922, men är mycket äldre än så. Det första Vasaloppet genomfördes redan 1521 av Gustav Eriksson. Under sin flykt undan den danske kungen blev han upphunnen i Sälen och återvände till Mora för att leda upproret mot ockupationsmakten. Gustav Eriksson enade så småningom riket och blev Sveriges första kung, mer känd under namnet Gustav Vasa. Sälen är med andra ord inte enbart startplats för ett av världens största motionslopp, utan också startpunkten för hela vårt lands historia. Det första loppet lockade 119 skidåkare till start. I dag kommer uppåt 100 000 deltagare från över 60 länder till vår bygd för att åka skidor, springa eller cykla mellan Sälen och Mora. Vasaloppet må ha växt, men syftet är det samma: Att med utgångspunkt från den klassiska sträckan genomföra idrottsarrangemang som skapar resurser och möjligheter för ägarföreningarna samt alla funktionärsföreningar. Med ideella krafter för vi en svensk tradition vidare.

Vasaloppet är en ideell verksamhet som ägs av IFK Mora och Sälens IF. En motor för folkhälsa och föreningsliv.