Gå direkt till innehåll
Klimatsmart resande med Vasaloppsbussar från Stockholm och Göteborg

Pressmeddelande -

Klimatsmart resande med Vasaloppsbussar från Stockholm och Göteborg

För att ytterligare minska påverkan på miljön och förbättra trafiksituationen kring Vasaloppet testar Preem att erbjuda två deltagarbussar som körs direkt till Vasaloppets arrangemang i Dalarna. Genom att deltagare väljer bussen istället för att köra egen bil minskar de fossila koldioxidutsläppen med cirka 7 335 CO2/kg, vilket motsvarar de fossila koldioxidutsläppen för 153 bilar under en Vasaloppsvecka*.

– Preem har utvecklat en ny tjänst där du helt enkelt kliver på bussen på en av Preems stationer i Stockholm eller Göteborg och sedan tar vi hand om resten. Vi paketerar en resa där transfer till och från start ingår, det enda du behöver göra är att åka skidor själv. Logistiken är en av våra största utmaningar under arrangemangen och miljöfrågan är högt prioriterad hos oss, så vi hoppas på en utökning med fler bussar om detta faller väl ut, säger Vasaloppets sportchef Johan Eriksson.

Deltagarbussarna till Sälen och Mora avgår den 7 mars från Preem Norr Mälarstrand i Stockholm och Preem Bäckebol i Göteborg. Väl på plats erbjuder sedan Vasaloppet alla deltagare lokala busstransporter till starten. Samtliga av Vasaloppets bussar körs på Preem Evolution Diesel, en diesel delvis tillverkad av förnybar råvara och som minskar koldioxidutsläppen markant.

– Som huvudsponsor är vi stolta över att göra Vasaloppet till ett grönare arrangemang genom att minska utsläppen längs vägarna. Det rimmar väl med vår vision om ett mer hållbart samhälle. Våra stationer är naturliga hämtningsplatser och vår förhoppning är att ännu fler väljer bussarna som transportmedel. Det finns många goda mervärden med bussåkandet, förutom att det minskar koldioxidutsläppen, ökar det även säkerheten då trötta åkare inte sätter sig i den egna bilen och kör. Dessutom finns det gott om tid att under resan prata med andra åkare och kanske dela tips med varandra inför starten, säger Marie Bark, marknadschef på Preem.

För mer information och bokning av bussarna: www.vasaloppet.se
Läs mer om Preem Evolution Diesel på www.preem.se

Vasaloppets vintervecka 2015

Fre 27 feb: KortVasan. 30 km.
Lör 28 feb: TjejVasan. 30 km. (10 000 anmälda. FULLT 141006)
Sön 1 mar: UngdomsVasan. 3, 5, 7 eller 9 km.
Sön 1 mar: Öppet Spår söndag. 90 km. (10 000 anmälda. FULLT 140521)
Mån 2 mar: Öppet Spår måndag. 90 km. (8 000 anmälda. FULLT 140913)
Tis 3 mar: HalvVasan. 45 km.
Fre 6 mar: StafettVasan. 24, 24, 14, 9 och 19 km. (8 000 anmälda. FULLT 140316)
Sön 8 mar: Vasaloppet. 90 km. (15 800 anmälda. FULLT 140316)

Högupplösta bilder från Vasaloppet finns här:
mynewsdesk.com/se/pressroom/vasaloppet/image/list

Text och bilder är för fri publicering.

För ytterligare information

Marie Bark, marknadschef Preem
Mobil: 010-450 13 03
E-post: marie.bark@preem.se

Johan Eriksson, sportchef Vasaloppet
Tel: 0250-392 30
Mobil: 070-342 83 80
E-post: johan.eriksson@vasaloppet.se

*Så här har vi räknat: Personbil antal mil/år – 1 218. Förbrukning per liter/mil personbil/buss– 0,68/4. CO2 kg/liter standarddiesel/Evolution diesel – 3 CO2/2,21 CO2

Ämnen

Kategorier


Vasaloppet är världens största arrangör av motionslopp året runt och en del av En Svensk Klassiker. Vasaloppets vintervecka med längdskidåkning och sommarveckan med mountainbikecykling och löpning lockar årligen ca 100 000 anmälda deltagare. Sedan starten 1922 har över en miljon deltagare passerat målportalen i Mora. Vasaloppet är en ideell verksamhet som ägs av IFK Mora och Sälens IF. En motor för folkhälsa och föreningsliv, i fäders spår för framtids segrar!

Kontakter

Camilla Sandy

Presskontakt Kommunikatör och pressansvarig +4670-384 95 00

Relaterat innehåll

Vasaloppet är världens största arrangör av motionslopp, året runt.

Vasaloppet startade 1922, men är mycket äldre än så. Det första Vasaloppet genomfördes redan 1521 av Gustav Eriksson. Under sin flykt undan den danske kungen blev han upphunnen i Sälen och återvände till Mora för att leda upproret mot ockupationsmakten. Gustav Eriksson enade så småningom riket och blev Sveriges första kung, mer känd under namnet Gustav Vasa. Sälen är med andra ord inte enbart startplats för ett av världens största motionslopp, utan också startpunkten för hela vårt lands historia. Det första loppet lockade 119 skidåkare till start. I dag kommer uppåt 100 000 deltagare från över 60 länder till vår bygd för att åka skidor, springa eller cykla mellan Sälen och Mora. Vasaloppet må ha växt, men syftet är det samma: Att med utgångspunkt från den klassiska sträckan genomföra idrottsarrangemang som skapar resurser och möjligheter för ägarföreningarna samt alla funktionärsföreningar. Med ideella krafter för vi en svensk tradition vidare.

Vasaloppet är en ideell verksamhet som ägs av IFK Mora och Sälens IF. En motor för folkhälsa och föreningsliv.