Gå direkt till innehåll
Jubileumsvasan – lång dags färd mot målet i Mora

Pressmeddelande -

Jubileumsvasan – lång dags färd mot målet i Mora

Det var en minusgrad och lite mulet när starten i Jubileumsvasan gick i Sälen, klockan 07.04 på lördagsmorgonen. Det var då exakt 36 490 dagar och en timme efter att starten gick i det allra första Vasaloppet den 19 mars 1922. Jubileumsvasan är hyllningsloppet till pionjärerna som drog igång och genomförde det första loppet för 100 år sedan. Först i mål 1922 var Ernst Alm, och först i mål 2022 var Erik Wikström från Sjömarken i Västergötland. Men många hade det tufft i spåret.

Hela Jubileumsvasan gick att följa i Vasaloppet.TV under hela dagen, från kl. 06.55. Sändningen fortsätter tills sista deltagaren går i mål. Det kommer givetvis även att gå att se loppet i efterhand.

Alla deltagare åkte i tidsenlig klädsel och utrustning anno 1922. 130 av 139 anmälda deltagare kom till start och den trefaldige Vasaloppssegraren Daniel Tynell menade minuterna före start i Sälen:
– Jag hade bättre koll på vad som väntade när jag åkte Vasaloppet på riktigt, väldigt bra koll jämfört med nu. Men jag är väl lite naiv och tuffar väl på så får vi se hur det går. Det ska bli ett fantastiskt härligt äventyr och att i den andan få hylla pionjärerna som gjorde detta för 100 år sedan.

Åkarna guidades i början av marschaller i mörkret. En av de sista ned mot bron över Västerdalälven var TV-profilen Stephan Wilson som menade att detta var något han skulle berätta för barn och barnbarn.

Det fanns dock några som satte mera fart i Jubileumsvasan 2022: Erik Wickström var först till Smågan. Minuten efter anlände den olympiske guldmedaljören Anders Södergren. Något senare kom världscupvinnaren Mathias Fredriksson som tyckte det gick lättare än väntat. Han hade dock drabbats av en trasig stavrem på sin bambustav. Men han skulle snart få en fin medvind i ryggen.

Till skillnad från 1922, då ingen kvinna anmälde sig till Vasaloppet så fanns hela 37 kvinnor i startlistan för Jubileumsvasan. Sofia Lind, Vasaloppets mesta segrare genom tiderna, var första dam till Smågan efter en timme och 22 minuters åkning. Minuten efteråt passerade Catrin Ingvarsson publikleden i Smågan, där stämningen var god.

Den första officiella kontrollen i Jubileumsvasan var dock Mångsbodarna efter omkring 24 km, där en entusiastisk publik på omkring 500 personer – många i 1920-talsklädsel – hade samlats. Funktionärerna hade dukat upp ostsmörgåsar, pannkakor, mjölk, kaffe, ägg och blåbärssoppa på långborden. Först dit, strax före klockan 09.00, var en pigg Erik Wickström, som vallat sina träskidor med tjära. Men han hann dock inte stanna länge vid kontrollen för han visste att Anders Södergren låg en bit längre bak i spåret. Fyra minuter var dock Eriks ledning före Anders Södergren, visade det sig. Erik låg dock 14 minuter före bästa passertid i Mångsbodarna för 100 år sedan.

Av Jubileumsvasans nio mil gick knappt hälften i det nutida Vasaloppsspåret, där det inte var vanliga skidspår utan uppkört till en ”ruff” yta. I övrigt gick spåret alltså i terräng på packad snö. Men också några kilometer i forkörd väg (med häst) i Tennäng.

Efter drygt tre timmar hade hälften av de startande passerat Mångsbodarna. Då närmade sig täten den andra kontrollen, Evertsberg, som också har varit en kontroll i alla Vasalopp sedan 1922.

Erik Wickströms passertid i Evertsberg blev 3.37.00, dryga halvtimmen före 1922 års passertid. Marginalen ned till tvåan Anders Södergren var fortfarande nära fyra minuter.

Sofia Lind åkte i kjol och hon kom in till kontrollen till Evertsberg efter 4.45.00 i sällskap med Catrin Ingvarsson, men Catrin stannade dock till där några extra minuter för utrustningsvård.

Lundbäcksbacken, myntad 1981, slapp åkarna i Jubileumsvasan. Banprofilen var lite flackare med andra ord. Istället åkte man norr om Oxbergssjön in mot järnvägsstationen i Oxberg där Erik Wickström, fortfarande lika pigg, kunde stanna och hälsa hem till familjen. I Oxberg var han 46 minuter före 1922 års tid och nio minuter före Anders Södergren.

Ernst Alm från Norsjö vann det första Vasaloppet på tiden 7.32.49. Nu var frågan: skulle Erik åka Jubileumsvasan snabbare även än den andra Vasaloppssegraren Oskar Lindberg (också från Norsjö), som vann 1923 på tiden 6.32.41?

Publikleden längs spåret tätnade. Vid målet i Mora hade temperaturen stigit till tre plusgrader, solen tittade fram, och ledaren Erik Wickström hade fortfarande bra fäste men lite sämre glid och kunde vinkande defilera mot mål. De 500 sista meterna gick samma väg som 1922. Förste åkaren möttes nu, precis som då, av en näverlursfanfar från klockstapeln och av flera tusen åskådare.

Vid klockstapeln fick Erik Wickström också segerkransen av kranskullan Wilma Björkman. Han krossade Ernst Alms segrartid men rådde inte på Oskar Lindbergs tid från 1923. Jubileumsvasans manuella tidtagning klockade Erik Wickströms tid i mål till 6.57.00 (bara hela minuter i loppet).
– Det var otroligt häftigt med alla som hejat och kul att åka, sade Erik Wickström. Det överträffade alla förväntningar. Det var en rolig grej att få vara först i mål. Anders Södergren åkte ifrån mig i första backen, men jag hade bättre glid, vallat med tjära och stearin. Det passar mig att åka långt.

Anders Södergren som blev tvåa, slagen med tio minuter, var desto tröttare i mål och han fick lov att lägga sig ned vid målet för att återhämta sig. 1922 var Vasaloppet ett nationellt skidlopp, men i år fanns flera internationella deltagare. Bäst av dem åkte Tore Stengrundet från Norge som var trea i mål.

Margit Nordin blev 1923 den första kvinnan som åkte Vasaloppet och hennes tid var 10.09.42. Sofia Lind som var första dam i mål i Jubileumsvasan åkte i mål på tiden 8.59.00.

När Erik Wickström gick i mål hade 97 deltagare tagit sig förbi Evertsberg. (Siste man i mål 1922 åkte på 14.11.00 och var då tre timmar efter näste siste man!) Målet i Jubileumsvasan skulle dock ha öppet tills sista deltagare gick i mål.

De tre första herrarna och de tre första damerna uppmärksammades efter målgång. Medaljer delades ut till alla deltagare.

Jubileumsvasan.
Först i mål, herrar

1. Erik Wickström, Hestra IF, 6.57.00
2. Anders Södergren, Östersunds Skidlöpareklubb, 7.07.00
3. Tore Stengrundet, Norge, 7.15.00

Först i mål, damer

1. Sofia Lind, Duved, 8.59.00
2. Catrin Ingvarsson, OK Renen, 9.21.00
3. Ingela Gahne, XC Sthlm Ski Club, 9.44.00

Alla resultat (välj Jubileumsvasan under Evenemang):

https://results.vasaloppet.se

Tusentals personer har funnits längs spåret i dag. Publikröster:

Lena Mases och Ylva Andersson, båda uppklädda i sockendräkt, hade tagit sig från Borlänge till Oxberg för att heja fram åkarna.
– Jätteroligt med den fantastiska stämningen och alla fina kläder, sade Lena som till vardags är kollega med trefaldige Vasaloppsvinnaren Daniel Tynell som i mål åkte in på elfte plats i Jubileumsvasan.

På en pälsklädd bänk vid Oxbergskontrollen satt Anna-Lisa och Anette Carlsson, mor och dotter. De hade åkt från Finspång i Östergötland och kallar sig själva för Vasaloppsnördar.
– Självklart ville vi hit och uppleva Jubileumsvasan på plats. Sedan är vi väldigt förtjusta i Dalarna också, så vi bokade in det här redan i oktober, berättade Anette.

FAKTA/Passertider 1922 för täten:

Mångsbodarna: 2 timmar och 11 minuter (Per Erik Hedlund).
Evertsberg: 4 timmar, 10 minuter och 30 sekunder (Jonas Persson).
Oxberg: 5 timmar och 16 minuter (Jonas Persson).
Eldris: 6 timmar och 57 minuter (Ernst Alm).
Målet i Mora: Ernst Alm, sluttid 7.32.49.

På den särskilda Jubileumsvasan-sidan på vasaloppet.se finns fakta, färdväg, deltagarpresentationer, länkar till artiklar och TV-reportage om deltagarna med mera.

https://www.vasaloppet.se/100ar/jubileumsvasan/

Se hela Jubileumsvasan i efterhand, highlights och intervjuer i Vasaloppets playtjänst:

https://vasaloppet.tv/

Se inslag från TV4 Nyhetsmorgon:

https://www.tv4.se/klipp/va/13747401/vasaloppet-firar-100-ar-hyllningslopp-med-utrustning-fran-1920

Läs mer om Anders Pers och det första Vasaloppet:

https://www.vasaloppet.se/om-oss/historia/anders-pers

Jubileumsvasans offentliga Facebookgrupp:

https://www.facebook.com/groups/337996158078876


PRESSBILDER OCH PRESSVIDEOR FRÅN JUBILEUMSVASAN laddas upp på:
https://www.mynewsdesk.com/se/vasaloppet/latest_media

Mer fakta om Vasaloppet i Vasaloppets nya Faktaguide 2022:

https://www.vasaloppet.se/om-oss/historia/faktaguide/

Kommande arrangemang i Vasaloppsarenan

Jubileumsåret 2022 – Vasaloppet 100 år

Jubileumslopp 2022
Lördag 12 februari: Jubileumsvasan, 90 km, start Sälen (fulltecknat)

Vasaloppets vintervecka 2022 (anmälan är öppen)
Fredag 25 februari: Vasaloppet 30, 30 km, start Oxberg
Lördag 26 februari: Tjejvasan, 30 km, start Oxberg
Söndag 27 februari: Ungdomsvasan, 9 km start Eldris, 19 km start Hökberg
Söndag 27 februari: Öppet Spår söndag, 90 km, start Sälen
Måndag 28 februari: Öppet Spår måndag, 90 km, fri stil, start Sälen
Tisdag 1 mars: Vasaloppet 45, 45 km, start Oxberg
Fredag 4 mars: Stafettvasan, 90 km, femmannalag, start Sälen
Fredag 4 mars: Nattvasan 90, 90 km, individuellt eller i par, fri stil, start Sälen
Fredag 4 mars: Nattvasan 45, 45 km, individuellt eller i par, fri stil, start Oxberg
Fredag 4 mars: Nattvasan 30, 30 km, individuellt eller i par, fri stil, start Oxberg
Lördag 5 mars: Vasaloppet 10, 9 km, start Eldris
Söndag 6 mars: Vasaloppet, 90 km, start Sälen (fulltecknat)

Vasaloppets sommarvecka 2022 (anmälan är öppen)
Fredag 12 augusti: Cykelvasan Öppet Spår, 94 km, start Sälen
Fredag 12 augusti: Cykelvasasprinten, 1 km, Lindvallen, Sälen
Lördag 13 augusti: Cykelvasan 90, 94 km, start Sälen
Söndag 14 augusti: Cykelvasan 45, 45 km, start Oxberg
Söndag 14 augusti: Cykelvasan 30, 32 km, start Oxberg
Söndag 14 augusti: Ungdomscykelvasan, 32 km, start Oxberg
Fredag 19 augusti: Trailvasan 10, 10 km, start Mora
Lördag 20 augusti: Ultravasan 90, 90 km, start Sälen
Lördag 20 augusti: Ultravasan 45, 45 km, start Oxberg
Lördag 20 augusti: Trailvasan 30, 30 km, start Oxberg
Lördag 20 augusti: Vasastafetten, 90 km, löparstafett för tiomannalag, start Sälen
Lördag 20 augusti: Vasakvartetten, 90 km, löparstafett för fyramannalag, start Sälen

Vasaloppstrippeln – skidor, cykel och löpning under ett år
Vasaloppstrippeln

är en utmaning där du genomför tre lopp – i grenarna skidor, cykel och

löpning – under ett kalenderår. Välj mellan 30, 45 och 90 kilometer.

Gilla Vasaloppetofficial på Facebook och följ Vasaloppet på Instagram!

Högupplösta bilder från Vasaloppet
https://www.mynewsdesk.com/se/vasaloppet/latest_media

Text och bilder är för fri publicering.

För mer information

Camilla Sandy, pressansvarig Vasaloppet
070-384 95 00
camilla.sandy@vasaloppet.se

Mer om Vasaloppet
www.vasaloppet.se

Pressrum: mynewsdesk.com/se/pressroom/vasaloppet
Facebook: facebook.com/vasaloppetofficial
Instagram: @vasaloppet

Ämnen


Vasaloppet är världens största långlopp på skidor. Vasaloppets vintervecka med längdskidåkning och Vasaloppets sommarvecka med mountainbikecykling och löpning lockar årligen nära 100 000 anmälda deltagare.Sedan starten 1922 har över 1,7 miljoner deltagare passerat målportalen i Mora. Vasaloppet är en ideell verksamhet som ägs av IFK Mora och Sälens IF. En motor för folkhälsa och föreningsliv, i fäders spår för framtids segrar!

Kontakter

Camilla Sandy

Presskontakt Kommunikatör och pressansvarig +4670-384 95 00

Relaterat innehåll

Vasaloppet är världens största arrangör av motionslopp, året runt.

Vasaloppet startade 1922, men är mycket äldre än så. Det första Vasaloppet genomfördes redan 1521 av Gustav Eriksson. Under sin flykt undan den danske kungen blev han upphunnen i Sälen och återvände till Mora för att leda upproret mot ockupationsmakten. Gustav Eriksson enade så småningom riket och blev Sveriges första kung, mer känd under namnet Gustav Vasa. Sälen är med andra ord inte enbart startplats för ett av världens största motionslopp, utan också startpunkten för hela vårt lands historia. Det första loppet lockade 119 skidåkare till start. I dag kommer uppåt 100 000 deltagare från över 60 länder till vår bygd för att åka skidor, springa eller cykla mellan Sälen och Mora. Vasaloppet må ha växt, men syftet är det samma: Att med utgångspunkt från den klassiska sträckan genomföra idrottsarrangemang som skapar resurser och möjligheter för ägarföreningarna samt alla funktionärsföreningar. Med ideella krafter för vi en svensk tradition vidare.

Vasaloppet är en ideell verksamhet som ägs av IFK Mora och Sälens IF. En motor för folkhälsa och föreningsliv.