Gå direkt till innehåll
Jörgen Brink vann Vasaloppet 2010

Pressmeddelande -

Jörgen Brink vann Vasaloppet 2010

Mora 7 mars 2010

Pressinformation från Vasaloppet

Jörgen Brink vann Vasaloppet 2010
– en viktig seger för internationella långloppet
 
Jörgen Brink, 35, tävlande för Hudiksvall, är årets vinnare av Vasaloppet.
Han tog hem segern efter en intensiv spurt mot bland annat Daniel Tynell.
Därmed har den internationella långloppscirkusen fått en ny profil.
– Det är ju bra om jag kan bidra till att det kommer nya namn som lyfter intresset för långloppen, sa Jörgen Brink sedan han hämtat sig från segerspurten
.
 
Inför varje lopp i FIS Marathon Cup (långloppscupen) under de senaste tio åren har det i princip handlat om samma favoriter. Det vittnar om att det är mycket svårt att etablera sig bland toppnamnen inom det här området samtidigt som nya profiler höjer intresset för dessa tävlingar. Därför var det många som kände extra stor glädje när Jörgen Brink vann söndagens Vasalopp. Det var en seger som betyder mycket för alla som jobbar med internationella långlopp.
– Det är svårt att konkurrera med de bästa åkarna. Men nu har jag tagit ett stort och viktigt steg. Detta kanske innebär att jag gör en riktig långloppssatsning kommande säsong, säger Brink.
 
Ändrade fokus
Inför den här säsongen gjorde Brink en satsning på att komma med OS-laget i skidskytte. När det sprack bytte han fokus och inledde en satsning på Vasaloppet.
I vinter har Brink sedan gjort flera bra långlopp som bland annat resulterat i en andra plats i Tartu Marathon för två veckor sedan. Det bidrog till att alltfler började varna för honom inför Vasaloppet.
Men Brink drabbades av en rejäl förkylning som däckade honom i en och en halv vecka. Det var först fyra dagar innan Vasaloppet som han började träna igen. Men beslutet att starta fattade inte Brink förrän på lördagseftermiddagen.
– Då kände jag att det var värt att göra ett försök. Under loppet koncentrerade jag mig sedan på att hänga med en kilometer i taget, berättar Jörgen Brink.
Det är förklaringen till varför han höll en låg profil i huvudklungan samtidigt som flera av konkurrenterna var på hugget.
I första backen ryckte exempelvis en klunga på åtta åkare med bland annat norrmannen Thomas Alsgaard och tjecken Stanislav Rezac. De fick som mest en lucka på två minuter före huvudklungan. Men Jörgen Brink var hela tiden lugn.
– Ja, eftersom det fanns så många duktiga åkare i huvudklungan. Därför kändes det som vi skulle kunna gå i kapp dem.
 
Tynell tog över
Han fick rätt. Efter Oxberg var alla utbrytare upphämtade och då tog fjolårsvinnaren Daniel Tynell över showen.
– Han gjorde ett första ryck strax före Hökberg. Klungan sprack men alltför många hängde på. Därför satte Daniel in ryck efter ryck utan att få ett avgörande:
– Konkurrenterna såg trötta ut samtidigt som jag kände mig väldigt pigg. Därför var det naturligt för mig att göra flera försök att komma loss. Men det gick inte och när fem kilometer återstod insåg jag att det skulle bli spurt på upploppet. Då fokuserade jag mig på detta.
Daniel Tynell, Jörgen Brink, Jörgen Aukland och Stanislav Rezac kom samtidigt in på upploppet. Tynell drog upp spurten. Brink låg bakom honom tills han hundra meter från mål attackerade för första gången och vann sedan med en halvmeter före Tynell.
– Man kan säga att jag växte in i loppet. I början var jag osäker om man skulle orka. Ett par kilometer före mål började jag tro på seger. I spurten tog jag medvetet rygg på Daniel för att sedan vika ut ett par hundra meter före mål. Det funkade och jag fick vinna, berättar Brink.
Daniel Tynell, som gjort det mesta av dragjobbet, var snopen efter målgången men var först att gratulera Brink.
– Han gjorde ett bra lopp. Samtidigt måste jag ändå vara nöjd. Jag gav 110 procent samtidigt som loppet utvecklade sig efter mina önskemål. Då kan man inte göra mer, sa Daniel.
 
Dubbelviktig seger
För Jörgen som person och skidåkare var detta mer än en seger i Vasaloppet. Fram till nu har han mest förknippats med att ha kollapsat på VM-stafetten 2003 i Val di Fiemme och förstört Sveriges guldchans. Nu kommer vi att minnas honom för något annat.
– Jag är medveten om att det är svårt att glömma min insats i VM-stafetten. Men nu är jag vinnare i Vasaloppet och det är pricken över i:et i min skidkarriär.
Daniel Tynell, som vunnit loppet tre gånger garanterar att Brink har en underbar tid framför sig.
– Du kommer att märka hur sanslöst stort det är att vinna Vasaloppet. Hos många är detta nästan större än VM och OS-medaljer. Passa på att njuta av den här segern, hälsar Daniel till Jörgen Brink.

De tio första åkarna i mål:
1 Jörgen Brink, Hudiksvalls IF, 4:02:59 
2 Daniel Tynell, Grycksbo IF OK, 4:02:59 
3 Stanislav Rezac, Tjeckien, 4:03:02
4 Jörgen Aukland, Norge, 4:03:06  
5 Fredrik Östberg, Falun/Borlänge SK, 4:03:37
6 Marco Cattaneo, Italien, 4:03:51
7 Oskar Svärd, Vålådalens SK, 4:04:54
8 Erik Eriksson, IFK Mora SK, 4:05:04
9 Markus Jönsson, Ulricehamns IF, 4:05:08
10 Dan Moberg, Ulricehamns IF, 4:05:09

Fria bilder från i dag att ladda ned:
http://www.mynewsdesk.com/se/pressroom/vasaloppet/image/list

Text och bilder för fri publicering.

Mer om damklassen kommer strax...

För mer information

Per Strid, Informationschef Vasaloppet
Mobil: 070-664 52 66
E-post: per.strid@vasaloppet.se

Vasaloppet:
www.vasaloppet.se
www.vasaloppet.se/wps/wcm/connect/se/info/press

Vasaloppet på Youtube:
www.youtube.com/user/vasaloppet

Vasaloppets pressrum hos Newsdesk:
www.mynewsdesk.com/se/pressroom/vasaloppet

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Camilla Sandy

Presskontakt Kommunikatör och pressansvarig +4670-384 95 00

Vasaloppet är världens största arrangör av motionslopp, året runt.

Vasaloppet startade 1922, men är mycket äldre än så. Det första Vasaloppet genomfördes redan 1521 av Gustav Eriksson. Under sin flykt undan den danske kungen blev han upphunnen i Sälen och återvände till Mora för att leda upproret mot ockupationsmakten. Gustav Eriksson enade så småningom riket och blev Sveriges första kung, mer känd under namnet Gustav Vasa. Sälen är med andra ord inte enbart startplats för ett av världens största motionslopp, utan också startpunkten för hela vårt lands historia. Det första loppet lockade 119 skidåkare till start. I dag kommer uppåt 100 000 deltagare från över 60 länder till vår bygd för att åka skidor, springa eller cykla mellan Sälen och Mora. Vasaloppet må ha växt, men syftet är det samma: Att med utgångspunkt från den klassiska sträckan genomföra idrottsarrangemang som skapar resurser och möjligheter för ägarföreningarna samt alla funktionärsföreningar. Med ideella krafter för vi en svensk tradition vidare.

Vasaloppet är en ideell verksamhet som ägs av IFK Mora och Sälens IF. En motor för folkhälsa och föreningsliv.