Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Inget ryskt eller belarusiskt deltagande i Vasaloppet 2022

Utifrån händelseutvecklingen de senaste dygnen med Rysslands militära attack mot Ukraina och kriget som pågår har Vasaloppet beslutat att inte tillåta ryskt eller belarusiskt deltagande i Vasaloppet 2022.

Tidigare i veckan fattade Vasaloppet beslut att inte hissa den ryska flaggan under årets arrangemang. Sedan dess har en tät dialog förts med idrottsförbund och myndigheter.
– Tillsammans med övriga långloppsarrangörer har vi gemensamt fattat beslutet att inte tillåta ryskt deltagande i lopp i Vasaloppets vintervecka och resterande fem tävlingar som ingår i den internationella långloppscupen Visma Ski Classics den här säsongen, säger Johan Eriksson, vd på Vasaloppet.

I nuläget, för Vasaloppets del, berör beslutet ett 90-tal ryska deltagare där majoriteten är anmälda till Vasaloppet söndag 6 mars.

– Att inte tillåta ryskt eller belarusiskt deltagande i Vasaloppets vintervecka går helt i linje med de åtgärder vi ser kring idrotten just nu, säger Johan Eriksson.

Vad gäller eventuella vidare åtgärder följer Vasaloppet utvecklingen noga och har en fortsatt tät dialog med både myndigheter, Riksidrottsförbundet och Svenska Skidförbundet.

Högupplösta bilder från Vasaloppet
https://www.mynewsdesk.com/se/vasaloppet/latest_media

Text och bilder är för fri publicering.

Presskontakt

Camilla Sandy, pressansvarig Vasaloppet
070-384 95 00
camilla.sandy@vasaloppet.se

Ämnen


Vasaloppet är världens största långlopp på skidor. Vasaloppets vintervecka med längdskidåkning och Vasaloppets sommarvecka med mountainbikecykling och löpning lockar årligen nära 100 000 anmälda deltagare.Sedan starten 1922 har över 1,7 miljoner deltagare passerat målportalen i Mora. Vasaloppet är en ideell verksamhet som ägs av IFK Mora och Sälens IF. En motor för folkhälsa och föreningsliv, i fäders spår för framtids segrar!

Kontakter

Camilla Sandy

Presskontakt Kommunikatör och pressansvarig +4670-384 95 00

Vasaloppet är världens största arrangör av motionslopp, året runt.

Vasaloppet startade 1922, men är mycket äldre än så. Det första Vasaloppet genomfördes redan 1521 av Gustav Eriksson. Under sin flykt undan den danske kungen blev han upphunnen i Sälen och återvände till Mora för att leda upproret mot ockupationsmakten. Gustav Eriksson enade så småningom riket och blev Sveriges första kung, mer känd under namnet Gustav Vasa. Sälen är med andra ord inte enbart startplats för ett av världens största motionslopp, utan också startpunkten för hela vårt lands historia. Det första loppet lockade 119 skidåkare till start. I dag kommer uppåt 100 000 deltagare från över 60 länder till vår bygd för att åka skidor, springa eller cykla mellan Sälen och Mora. Vasaloppet må ha växt, men syftet är det samma: Att med utgångspunkt från den klassiska sträckan genomföra idrottsarrangemang som skapar resurser och möjligheter för ägarföreningarna samt alla funktionärsföreningar. Med ideella krafter för vi en svensk tradition vidare.

Vasaloppet är en ideell verksamhet som ägs av IFK Mora och Sälens IF. En motor för folkhälsa och föreningsliv.