Gå direkt till innehåll
Inför Vasaloppet 2010: Många drömmer om seger för Erik Eriksson

Pressmeddelande -

Inför Vasaloppet 2010: Många drömmer om seger för Erik Eriksson

Många Morabor har en dröm: Att hemmasonen Erik Eriksson ska få vinna Vasaloppet på söndag. Det handlar om Mora-Nisses barnbarn som i så fall skulle skriva ytterligare ett vackert kapitel i Vasaloppets historia. Själv är han optimist.

I fjol kom han på fjärde plats. I år är han laddad för att ta ytterligare steg uppåt i resultatlistan.
– Jag är bra förberedd och laddad för uppgiften, säger Erik sedan han fått sin nummerlapp i samband med en nummerlappsceremoni i det klassiska målområdet.

När Erik uppmanas att nämna tre faktorer som talar för honom blev svaret:
1) Vädret.
– Det kommer förmodligen att bli kallföre vilket resulterar i bra fäste. Det är viktigt för mig eftersom jag åker mycket med benen.
2) Hemmaplan.
– Jag känner varje del av banan och det känns naturligt att åka här. Det är en viktig fördel.
3) Erfarenhet och rutin.
– Det här blir mitt elfte lopp. Jag vet vad som väntar.

Nackdelen för Erik skulle vara att han för en tid sedan fick nytt jobb som ekonomiansvarig på ett företag vilket innebär att jobbet tar mer tid och det blir lite mindre träning.
– Jobbet innebar en stor möjlighet till social trygghet för mig. Men det har inte drabbat träningen alltför mycket. Genom detta har jag kört med kvalitetsträning vilket också är bra, säger Erik.

Klassisk morfar
Men det som gör historien Erik Eriksson extra intressant är att han är barnbarn till den legendariske Mora-Nisse med nio segrar i Vasaloppet. Detta ser Erik som naturligt och definitivt ingen belastning.
– Nej, jag är uppvuxen med att Mora-Nisse är min morfar. Det är bara roligt, säger Erik som berättar att Mora-Nisse naturligtvis kommer att följa sitt barnbarn extra noga på söndag.

Problem för Svärd
När det gäller fredagens hälsotillstånd bland de övriga favoriterna så rapporteras att alla mår bra utom Oskar Svärd, som har haft en mycket bra säsong bakom sig i den internationella långloppscupen FIS Marathon Cup.

Rapporterna från Oskar Svärds uppladdningsläger säger att han haft problem med sin mage under större delen av veckan. Det var först under torsdagen som han tog beslutet att ställa upp på söndag. Oskar Svärd var också den ende av de riktigt stora favoriterna som inte deltog i fredagens nummerlappsceremoni i målområdet.

En intressant del i söndagens lopp är det faktum att både Daniel Tynell och Oskar Svärd har vunnit tre lopp och nu siktar på fjärde segern vilket skulle göra den som lyckas med detta extra historisk.

Samtidigt laddar norska laget Team Xtra personell med bröderna Anders och Jörgen Aukland samt Jerry Ahrlin och Jens Arne Svartedal för en teamkörning som ska ge någon av dem segern.
Det är laddat för ett spännande och snabbt vasalopp på söndag där väderleksprognosen lovar snabbt före och det blir inte någon nackdel när det gäller föret att ligga först och dra.

OBS! Se intervjuer med förhandsfavoriterna från nummerlappsceremonin igår!
www.youtube.com/vasaloppet

SVT:s sändningstider lördag/söndag:
http://www.vasaloppet.se/wps/wcm/connect/se/vasaloppet/start/news/nyhet_har_hittar_du_alla_tv_tider_100306

Fria Vasaloppsbilder att ladda ned, inklusive på Erik Eriksson
http://www.mynewsdesk.com/se/pressroom/vasaloppet/image/list

För mer information

Per Strid, Informationschef Vasaloppet
Mobil: 070-664 52 66
E-post: per.strid@vasaloppet.se

Vasaloppet:
www.vasaloppet.se
www.vasaloppet.se/wps/wcm/connect/se/info/press

Vasaloppsradion:
Mora FM 94,1 MHz och Sälen FM 107,4 MHz.
Vasaloppsradion som webbradio:
www.vasaloppsradion.se

Vasaloppet på Youtube:
www.youtube.com/user/vasaloppet

Vasaloppets pressrum hos Newsdesk:
www.mynewsdesk.com/se/pressroom/vasaloppet

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Camilla Sandy

Presskontakt Kommunikatör och pressansvarig +4670-384 95 00

Vasaloppet är världens största arrangör av motionslopp, året runt.

Vasaloppet startade 1922, men är mycket äldre än så. Det första Vasaloppet genomfördes redan 1521 av Gustav Eriksson. Under sin flykt undan den danske kungen blev han upphunnen i Sälen och återvände till Mora för att leda upproret mot ockupationsmakten. Gustav Eriksson enade så småningom riket och blev Sveriges första kung, mer känd under namnet Gustav Vasa. Sälen är med andra ord inte enbart startplats för ett av världens största motionslopp, utan också startpunkten för hela vårt lands historia. Det första loppet lockade 119 skidåkare till start. I dag kommer uppåt 100 000 deltagare från över 60 länder till vår bygd för att åka skidor, springa eller cykla mellan Sälen och Mora. Vasaloppet må ha växt, men syftet är det samma: Att med utgångspunkt från den klassiska sträckan genomföra idrottsarrangemang som skapar resurser och möjligheter för ägarföreningarna samt alla funktionärsföreningar. Med ideella krafter för vi en svensk tradition vidare.

Vasaloppet är en ideell verksamhet som ägs av IFK Mora och Sälens IF. En motor för folkhälsa och föreningsliv.