Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Inför Cykelvasan 2018 – Nordens största MTB-lopp tioårsjubilerar

Vasaloppets sommarvecka och Cykelvasan arrangeras i år för tionde året i följd. Sedan starten 2009 har sammanlagt 111 100 deltagare cyklat i mål under Cykelvasans nio första år. Hittills är över 24 000 cyklister anmälda 2018. Huvudloppet Cykelvasan 90 på lördag är fulltecknat men i samtliga övriga lopp finns startplatser kvar för den som är sugen på att cykla. Här har vi för alla intresserade samlat nyheter, fakta, statistik och information inför Cykelvasan, som är Nordens största lopp på mountainbike.

En nyhet för i år är att de kortare loppen Ungdomscykelvasan, Cykelvasan 30 och Cykelvasan 45 har flyttats till söndag. Därmed får Cykelvasan Öppet Spår en egen dag på fredag. Här är dagarna och loppen att hålla reda på:
Torsdag 9 augusti:
Cykelvasasprinten Öppet kval. Cykelvasascenen i Lindvallen, Sälen
Fredag 10 augusti:
Cykelvasan Öppet Spår. 94 km. Start Sälen
Cykelvasasprinten. 1 km. Cykelvasascenen i Lindvallen, Sälen
Barnens Vasalopp cykel. Lindvallen, Sälen
Lördag 11 augusti:
Cykelvasan 90. 94 km. Start Sälen
Barnens Vasalopp cykel. Start Mora Ishall, Mora
Söndag 12 augusti:
Ungdomscykelvasan. 32 km. Start Oxberg
Cykelvasan 30. 32 km. Start Oxberg
Cykelvasan 45. 45 km. Start Oxberg

Varje år sedan starten 2009 har Cykelvasan slagit nytt anmälningsrekord, så ser det ut att bli även i år! Totalt till Cykelvasans olika lopp 2018 är hittills 24 001 deltagare anmälda. Cykelvasan 90 är fulltecknad med 13 000 anmälda, men det lopp som växer allra mest är Cykelvasan Öppet Spår. Från 2 733 anmälda premiäråret 2015 till långt över 6 000 anmälda i år.

Anmälningsläget måndag 2018-08-06

Anmälda till Cykelvasan Öppet Spår: 6 451 (motionslopp)
Anmälda till Cykelvasan 90: 13 000 (tävlings- och motionsklass)
Anmälda till Ungdomscykelvasan: 202 (tävling)
Anmälda till Cykelvasan 30: 2 566 (motionslopp)
Anmälda till Cykelvasan 45: 1 782 (motionslopp)

Det finns fortfarande platser kvar till loppen på fredag och söndag. Direktanmälan till dessa lopp kan göras online fram till och med onsdag eller på plats från och med torsdag.

I Cykelvasan 90 på lördag är 13 procent av de anmälda deltagarna kvinnor. (Totalt i hela Cykelvasan utgör kvinnorna 22 procent.) För första gången är det därtill en kvinnlig tävlingsledare i Cykelvasan:
Tävlingsledare Cykelvasan Öppet Spår: Calle Hagström
Tävlingsledare Cykelvasan 90 km: Lasse Strand
Tävlingsledare Ungdomscykelvasan, Cykelvasan 30 och Cykelvasan 45: Louise Bergfeldt

Cykelvasasprinten – öppet kval för allmänheten och ”genrep” för eliten
Cykelvasasprinten är ett uppvisningslopp dagen före Cykelvasan 90 för särskilt inbjudna elitcyklister i Lindvallen, Sälen, där en publikvänlig, rolig och teknisk bana iordningställs i nedre delen av Lindvallens slalombackar intill Ski Lodge. Årets nyhet är att det öppna kvalet för allmänheten avgörs via ett Stravasegment, där deltagaren skapar en användarprofil på strava.com och med appen kan köra kvalvarvet hur många gånger som helst.

- Öppet kval till Cykelvasasprinten, Cykelvasascenen i Lindvallen, pågår 6–9 augusti med avslutning torsdag 9 augusti kl 18.00–19.00. Med cykel och hjälm får vem som helst ställa upp. Ingen föranmälan krävs och det är ingen deltagaravgift. Man kör ett varv på sprintbanan och de tre snabbaste damerna och de tre snabbaste herrarna går vidare till att utmana de inbjudna elitcyklisterna i Cykelvasasprinten på fredagen. Fina priser lottas ut bland alla som ställer upp.

- Cykelvasasprinten, Cykelvasascenen i Lindvallen, fredag 10 augusti kl. 14.45–16.00. Inbjudna elitcyklister gör upp om segern i Cykelvasasprinten 2018. Här får de chansen att ”känna på varandra” inför lördagens uppgörelser i Cykelvasan 90. Dam- och herrklassen består av cirka 12 respektive 18 cyklister. I båda klasserna tilldelas prispengar till segraren. Varje lopp är två varv. Kom och heja!

Barnens Vasalopp cykel
Förutom ovanstående lopp genomförs dessutom Barnens Vasalopp cykel för de allra yngsta upp till cirka 10 år: I Sälen fredag den 10 augusti och i Mora lördag den 11 augusti. Alla cyklar en kort sträcka, har nummerlapp och får diplom och medalj.

Tidigare start för damerna i Cykelvasan 90 för tredje året

2016 presenterades en nyhet i och med att damernas tävlingsklass i Cykelvasan 90 startade i Sälen redan kl 07.30, 45 minuter före herrarnas tävlingsklass kl 08.15. Cykelvasans gruppstarter gör att det till skillnad från vinterns Vasalopp är en relativt enkel åtgärd att låta damerna starta tidigare. Därmed får de främsta damerna åka på egen hand och kan varken hindras eller få draghjälp av herrarna. Drygt 70 damer är anmälda till tävlingsklassen 2018, medan herrarna är cirka 600 stycken. (Första startgrupp i motionsklassen sker kl 08.30.) Deltagare i tävlingsklass har gröna nummerlappar medan motionsklass har vita nummerlappar.

Från asfalt till grus i Cykelvasan
Genom åren har miljonbelopp investerats i Vasaloppsarenan för att minska asfaltsträckorna. I stället har grusvägar och stigar anlagts. 2017 var första gången som hela sträckan kördes utanför trafikerad väg. Banans längd från Sälen till Mora är 94 km, fördelad på 87,1 km skogsbilväg/grus och 6,9 km asfalt. (Ungdomscykelvasan och Cykelvasan 30 är 32 km, fördelad på 28,9 km skogsbilväg/grus och 3,1 km asfalt. Cykelvasan 45 har 43,3 km skogsbilväg/grus och 1,7 km asfalt.)

En nyhet i år är att rondellen på upploppet (i korsningen Vasagatan/Badstugatan vid klockstapeln) har sänkts ned. Upploppet ska därmed bli säkrare och rättvisare. Det är inga större förändringar av spårdragningen. Det enda som gjorts är att vi dragit in spåret genom fäbodmiljön i Eldris istället för den gamla sträckningen på asfaltvägen utanför. Nu får alla åkare uppleva fäbodmiljön på nära håll och istället för asfalt blir det en förlängning med cirka 150 meter på gräs, trall och grus.

Favoriter i Cykelvasan 90 2018
Mountainbikesäsongen är inne i ett intensivt tävlingsskede. I helgen avgjordes både SM i maraton, Grenserittet i Halden och Finnmarksturen i Ludvika och i dag tisdag 7 augusti avgörs EM i XCO (olympisk distans) i Glasgow.

Emil Lindgren har på sju starter i Cykelvasan aldrig varit sämre än sexa, men saknar seger. Inför årets lopp har Emil vunnit SM i XCO och i helgen vann han både maraton-SM i Motala (80 km) och Finnmarksturen (68 km). Med två deltävlingar kvar så har Emil redan säkrat segern i Långloppscupen, eftersom man endast räknar de sex bästa resultaten av de nio deltävlingarna. Emil har hittills vunnit fem av cupens genomförda sju lopp och har också en andraplats!

Michael Olsson har vunnit de två lopp i Långloppscupen som Emil Lindgren inte vunnit. Det är för övrigt fyra cyklister från Serneke Allebike MTB Team som toppar totalställningen i Långloppscupen: Lindgren etta, Dennis Wahlqvist tvåa, Jonas Norén trea och Olsson fyra. Lindgren, Olsson och Wahlqvist tog också hand om pallplatserna på SM i lördags.

Michael Olsson och Matthias Wengelin (som vann den första Cykelvasan 2009) kör EM-loppet i Skottland i dag. Wengelin har haft en strulig säsong med skador och sjukdom.

Tidigare Cykelvasan-segrare som Alexander Wetterhall och Johan Landström och finns också i startlistan. Eller ska det bli norsk seger för första gången i Cykelvasan?

Jennie Stenerhag, som är något av Cykelvasans drottning med fyra segrar, har haft en allvarlig skada i år men har gjort comeback och vann Mörksuggejakten. I lördags tog hon sitt sjätte raka SM-guld i marataon. Vem kan stoppa henne?

I toppen av Långloppscupen efter sju deltävlingar återfinns Maria Karlberg som vann Finnmarksturen i söndags. Tvåa är Emmy Thelberg som dessutom blev trea på SM i lördags efter Jennie Stenerhag och Sandra Salinger.

Från Norge heter hoten mot en svensk damseger Hildegunn Gjertrud Hovdenak, segrare i Cykelvasan 2014 (och fyra 2017) samt Gunn-Rita Dahle Flesjå, som förutom OS-guldet i Aten 2004 vunnit mängder med internationella mästerskapsmedaljer. Dahle Flesjå gör nu sin premiär i Cykelvasan. Hon deltog i EM-loppet i XCO i Glasgow i dag, där hon låg på andra plats när kedjan gick av och det blev till slut en trettondeplacering. I april vann hon emellertid EM-guldet i maraton.

Startlistor på http://www.vasaloppet.se

Cykla säkert 2018
Vasaloppsorganisationen har nu under några år jobbat hårt med projektet ”Cykla Säkert”, som är Vasaloppets satsning för tryggare cykling under Cykelvasan. Vasaloppet vill att alla deltagare ska känna sig trygga och säkra på sin färd ner mot målet i Mora.

För den som ska delta i Cykelvasan 2018 är det viktigt att ha koll på skyltar och banmarkeringar. Det finns även pedagogiska filmer att se. Läs mer och se filmerna på:
http://www.vasaloppet.se/lopp/cykellopp/cykelvasan90/traning-och-kost/vasaloppsskolan

Se dessutom flera helt nyproducerade cykelfilmer på http://www.vasaloppet.tv

På startplatserna i Sälen och Oxberg finns i samband med Cykelvasan möjlighet att gå igenom sin cykel och utrustning i särskilda snabbkontroller.

Tidsstraff för nedskräpning
Vasaloppet är ett Miljömärkt Event sedan 2006. Från och med vinterveckan 2017 har Vasaloppet ett tidstillägg på 15 minuter om en deltagare blir påkommen med att kasta skräp i spåret eller i naturen. Denna regel gäller även under loppen i Vasaloppets sommarvecka 2018. Ett antal kontrollanter kommer att finnas längs banan. Bildbevis gäller för att kunna utdöma tidsstraff mot en deltagare.

Det är tillåtet att slänga skräp på tre olika sätt under Vasaloppets sommarvecka. Blir du påkommen med att slänga skräp på annat sätt kan du komma att straffas med ett tidstillägg på 15 minuter. Du får slänga skräp:
- i soptunnorna vid Vasaloppskontrollerna samt vid start och mål
- i de markerade skräpzonerna mellan varje Vasaloppskontroll
- där du som deltagare vet att en ledare eller anhörig plockar upp det som du slänger.

Län och nationer 2018
Samtliga län i Sverige har minst 100 anmälda deltagare i Cykelvasan 2018. Följande sex län har alla mer än 1000 anmälda cyklister: Västra Götalands län (4011 anmälda deltagare), Stockholms län (3902), Dalarnas län (1894), Skåne län (1316), Uppsala län (1178), Gävleborgs län (1021).

Cykelvasans fem lopp 2018 har deltagare från 45 olika nationer inklusive Sverige. Rekord! De fem största nationerna (förutom Sverige) är Norge, Danmark, Finland, Tyskland och Storbritannien. Närmare 800 norska deltagare är anmälda. Deltagarna i Cykelvasan 2018 är i åldrarna 8 till 90 år! (Läns- och nationssiffrorna per den 3/8 2018.)

Tidigare segrare
14 olika cyklister har tagit hem de 18 segerkransarna i Cykelvasan sedan starten 2009. Jennie Stenerhag har vunnit fyra gånger och Jesper Dahlström två. Flest pallplatser bland herrarna har Magnus Darvell, Matthias Wengelin och Emil Lindgren med tre stycken vardera, och bland damerna Hanna Bergman och Jennie Stenerhag med fem stycken pallplatser. I herrklassen har det bara blivit svenska segrar, medan det två gånger blivit utländsk (finsk och norsk) damseger.

Tidigare segrare i Cykelvasan, damer
2009 Hanna Bergman, Falu CK, 3.09.05
2010 Emmy Thelberg, Härnösands CK, 2.54.53
2011 Pia Sundstedt, Finland, 2.56.19
2012 Jennie Stenerhag, Falu CK, 3.02.06
2013 Alexandra Engen, GHOST Factory RT/Jönköpings CK, 2.55.37
2014 Hildegunn Gjertrud Hovdenak, Norge, 2.53.44 (Rekordtid!)
2015 Jennie Stenerhag, Falu CK, 2.57.22
2016 Jennie Stenerhag, Falu CK, 3.07.49
2017 Jennie Stenerhag, Falu CK, 3.05.26

Tidigare segrare i Cykelvasan, herrar
2009 Matthias Wengelin, Cykloteket RT, 2.43.27
2010 Magnus Darvell, Team Kalas/Pedalogerna, 2.39.00 (Rekordtid!)
2011 Jesper Dahlström, Motala AIF Cykelklubb, 2.47.32
2012 Jesper Dahlström, Team Cykelcity, 2.47.20
2013 Fredrik Ericsson, CK Cykelcity.se, 2.43.01
2014 Johan Landström, Motala AIF/SCOTT 2.45.59
2015 Alexander Wetterhall, Team Tre Berg - BIANCHI, 2.44.35
2016 Lucas Eriksson, Serneke Allebike CK, 2.40.04
2017 Jonas Ahlstrand, Team ORMSALVA, 2.41.26

Tio bästa i Cykelvasan 90 2017
Damer
1 Jennie Stenerhag, (SWE) Falu CK, 3.05.26
2 Hanna Bergman, (SWE) Falu CK, 3.05.27
3 Borghild Lövset, (NOR) Orkla CK, 3.05.30
4 Hildegunn Gjertrud Hovdenak, (NOR) Sogn CK, 3.09.30
5 Åsa Erlandsson, (SWE) Varbergs MTB/Haibike, 3.09.42
6 Clara Lundmark, (SWE) Norbergs CK, 3.12.02
7 Sandra Salinger, (SWE) MIX Sports Club, 3.12.03
8 Nellie Larsson, (SWE) Team Lappierre Sweden, 3.12.09
9 Louise Rundqvist, (SWE) Värnamo CK, 3.12.10
10 Ida Jansson, (SWE) Falu CK, 3.12.27

Herrar
1 Jonas Ahlstrand, (SWE) Team ORMSALVA, 2.41.26
2 Dennis Wahlqvist, (SWE) Serneke Allebike MTB, 2.41.27
3 Emil Lindgren, (SWE) Serneke Allebike MTB, 2.41.27
4 Lucas Eriksson, (SWE) Serneke Allebike CK, 2.41.28
5 Alexander Wetterhall, (SWE) Team Tre Berg - BIANCHI, 2.41.28
6 Matthias Wengelin, (SWE) Örebrocyklisterna, 2.41.28
7 Fredrik Stephansen, (NOR) Swix Hard Rocx Cycling... , 2.41.28
8 Michael Olsson, (SWE) Serneke Allebike MTB, 2.41.28
9 Johan Norén, (SWE) Serneke Allebike MTB, 2.41.28
10 Christian Amdahl, (NOR) Team Trek Sparebanke..., 2.41.28

Fotnot: Bergspriserna i Evertsberg vanns 2017 av Jennie Stenerhag, tid 1.41.10, och Emil Lindgren 1.29.12. Jennie Stenerhag vann alla sju spurtpriser 2017!

Cykelvasans utveckling under tio år

2009: Premiär för Cykelvasan 30, Cykelvasan 45 och Cykelvasan 90. Begreppen ”Vasaloppets vintervecka” och ”Vasaloppets sommarvecka” myntades. Med nära 2 000 deltagare blev Cykelvasan direkt Sveriges största MTB-lopp.
2010: Cykelvasasprinten hade premiär i Lindvallen. Barnens Vasalopp cykel (från början kallat Barnens Cykelvasa) för små barn har också arrangerats sedan 2010.
2011: Starten i Sälen flyttades från Tjärnhedens IP till Vasaloppsstarten i Berga by.
2012: Ungdomscykelvasan, tävling för 11–16 åringar (körs i samma bana som Cykelvasan 30).
2015: Cykelvasan Öppet Spår introduceras, med vinterns Öppet Spår som förebild.
2018: Cykelvasan arrangeras i år för tionde året.

Deltagarstatistik genom åren (alla distanser)
Cykelvasan 2009: Anmälda/Startande/I mål: 1 911/1 760/1 747
Cykelvasan 2010: Anmälda/Startande/I mål: 4 479/4 077/4 045
Cykelvasan 2011: Anmälda/Startande/I mål: 7 874/7 180/7 031
Cykelvasan 2012: Anmälda/Startande/I mål: 12 840/10 629/10 475
Cykelvasan 2013: Anmälda/Startande/I mål: 16 855/14 811/14 546
Cykelvasan 2014: Anmälda/Startande/I mål: 16 927/15 291/15 122
Cykelvasan 2015: Anmälda/Startande/I mål: 19 991/18 000/17 708
Cykelvasan 2016: Anmälda/Startande/I mål: 22 094/19 305/18 987
Cykelvasan 2017: Anmälda/Startande/I mål: 24 167/21 705/21 426
Cykelvasan 2018: Anmälda hittills: 24 001

Nio lopp i följd
136 personer har genomfört huvudloppet Cykelvasan 90 samtliga nio åren 2009–2017. 126 personer är anmälda att åka Cykelvasan 90 för tionde gången!

Några kända namn i Cykelvasan 90 den 11 augusti 2018
Daniel & Henrik Sedin, f d NHL-proffs i ishockey (deras två bröder Peter och Stefan deltar också)
Patrik Klüft, f d stavhoppare med VM-brons och EM-silver, hockeytränare
Robert Tennisberg, sportjournalist
Robert Kronberg, f d häcklöpare med EM-brons
Frida Nordstrand, sportjournalist
Christian Olsson, f d trestegshoppare med OS-guld och 3 VM-guld
Emma Igelström, fyrfaldig världsmästare i simning
Susanne Ljungskog, VM-guld i landsvägscykling 2002 och 2003, bragdguldvinnare 2002
Tomas Gustafson, trefaldig OS-guldmedaljör i skridsko, bragdguldvinnare 1988
Lina Korsgren, Vasaloppssegrare 2018
Johan Olsson, dubbla OS-guld och dubbla VM-guld i skidåkning
Emil Jönsson Haag, OS- och VM-silver i skidåkning
Staffan Larsson, Vasaloppssegrare 1999
Rikard Tynell, långloppskidsåkare Team Tynell
Anders Jonell, tävlade i puckelpist i OS 1994
Petter Wastå, f d fotbollsmålvakt i Kalmar FF, SM-guld 2008

Ungefärliga passertider Cykelvasan 90 den 11 augusti 2018
Om täten håller en medelhastighet av 35 km/timme och de långsammaste cyklar i 14 km/timme blir de ungefärliga passertiderna för damtäten, herrtäten respektive sista åkaren:
Start Sälen – 07.30 08.15 13.15
Smågan – 07.48 08.30 13.55
Mångsbodarna – 08.17 08.55 14.55
Risberg – 08.38 09.13 15.35
Evertsberg – 09.15 09.45 16.45 (repet dras 16.45)
Oxberg – 09.46 10.11 18.00
Hökberg – 10.05 10.27 18.45 (repet dras 18.45)
Eldris – 10.27 10.46 19.25
Mål Mora – 10.46 11.02 20.00

För att deltagarna ska få fortsätta loppet ska de ha anlänt till kontrollen i Evertsberg före kl 16.45 och i Hökberg före kl 18.45. Kontrollen måste lämnas inom 10 minuter efter att reptiden passerats.

Sveriges Television sänder
SVT fortsätter även i år sin tradition att visa ett 45 minuter långt sammandrag från Cykelvasan 90. Sammandraget sänds i SVT1 och på SVT Play söndag 12 augusti kl 18.15–19.00. Programledare/reporter: Björn Becksmo. Kommer att kunna ses i SVT Play i sex månader. Programmet kan bara ses i Sverige.
https://www.svt.se/sport

Direktsändning i Vasaloppet.TV
Direktsändning under Cykelvasans tre dagar sker i Vasaloppets egen playtjänst Vasaloppet.TV. Sändningstider:
Fredag 10 augusti kl 08.45–20.30.
Lördag 11 augusti kl 07.15–21.30
Söndag 12 augusti kl 08.45–18.30

Under Cykelvasan 90 på lördagen följer Vasaloppet.TV täten bland annat med livekameror via två elcyklar. Dessutom blir det inslag från starten, längs spåret och självklart från målet i Mora. Du kan även se alla starter och alla målgångar från samtliga lopp direkt på Vasaloppet.TV.
http://www.vasaloppet.tv

Preemhälsningen
En nyhet för i år är att Vasaloppet, i samarbete med huvudsponsorn Preem, kommer erbjuda samtliga deltagare i målområdet att spela in en hälsning hem till nära och kära direkt på Vasaloppet.tv.

Följ deltagare via liveresultat, sms och app
Liveresultat finns som vanligt på vasaloppet.se. Det går även att beställa bevakning på enskilda åkare via sms och i den uppdaterade gratisappen ”Vasaloppet sommar”. Läs mer:
http://www.vasaloppet.se/lopp/cykellopp/cykelvasan90/folj-deltagare

Vasaloppsradion direktsänder
Vasaloppsradion sänder allt om loppen, trafikläget och folkfesten. Lyssna på Sälen 107,5 MHz, Oxberg/Älvdalen 89,1 MHz och Mora 94,1 MHz, eller på webben, i mobilen eller i appen Vasaloppet Sommar:
Fredag 10 augusti kl 07.00–14.00.
Lördag 11 augusti kl 07.00–14.00.
Söndag 12 augusti kl 09.00–14.00.
http://www.vasaloppsradion.se

Kranskulla och kransmas i Cykelvasan 2018
Årets kranskulla och kransmas är Sara Wadman och Joakim Kullberg (båda från Mora).

Blåbärssoppa
Under hela Vasaloppets sommarvecka 2018 förväntas det gå åt cirka: 10 000 liter Ekströms blåbärssoppa, 13 500 liter Enervit sportdryck, 17 000 bananer och 500 kg saltgurka.

3 x 90 km eller 3 x 45 km
Kalenderåret 2014 var första gången som man kunde göra ”Vasaloppstrippeln” i sin fulla längd, det vill säga Vasaloppet/Öppet Spår (skidåkning), Cykelvasan 90/Cykelvasan Öppet Spår (cykling) samt Ultravasan 90 (löpning). Intresset har ökat rejält år för år. 2017 var det över 121 personer som klarade bedriften och 2018 är det i dagsläget 221 personer som tänker klara 90 km genom såväl skidor, cykel som löpning. Cyklingen är alltså del två i Vasaloppstrippeln. Från och med i år finns också möjligheten att genomföra Vasaloppstrippeln 45 (Halvvasan, Cykelvasan 45 och Ultravsan 45) vilket 34 personer tänker göra.

Evenemang
Det händer mycket i Sälen och i Mora under Vasaloppets sommarvecka 2018. Ta del av hela programmet:
http://www.vasaloppet.se/program/vasakalendern

Anmälan till den elfte Cykelvasan 2019
Öppnar söndagen den 16 september 2018 kl 09.00 på vasaloppet.se

Kommande arrangemang i Vasaloppsarenan

Vasaloppets sommarvecka 2018

Fre 10 aug: Cykelvasan Öppet Spår. 94 km. Start Sälen
Fre 10 aug: Cykelvasasprinten. 1 km. Lindvallen, Sälen (Öppet kval på torsdagen)
Lör 11 aug: Cykelvasan 90. 94 km. Start Sälen (FULLT 180319)
Sön 12 aug: Ungdomscykelvasan. 32 km. Start Oxberg
Sön 12 aug: Cykelvasan 30. 32 km. Start Oxberg
Sön 12 aug: Cykelvasan 45. 45 km. Start Oxberg
Lör 18 aug: Ultravasan 45. 45 km. Start Oxberg
Lör 18 aug: Ultravasan 90. 90 km. Start Sälen
Lör 18 aug: Vasastafetten. 4,5–15 km. Löparstafett för tiomannalag. Start Sälen
Lör 18 aug: Vasakvartetten. 19,1–24,2 km. Löparstafett för fyramannalag. Start Sälen

Vasaloppets vintervecka 2019
Fre 22 feb: Kortvasan. 30 km. Start Oxberg.
Lör 23 feb: Tjejvasan. 30 km. Start Oxberg.
Sön 24 feb: Ungdomsvasan. 9/19 km Start Eldris/Hökberg.
Sön 24 feb: Öppet Spår söndag. 90 km. Start Sälen.
Mån 25 feb: Öppet Spår måndag. 90 km. Start Sälen.
Tis 26 feb: Halvvasan. 45 km. Start Oxberg.
Fre 1 mar: Stafettvasan. 9–24 km. Femmannalag. Start Sälen.
Fre 1 mar: Nattvasan. 90 km. Tvåmannalag. Start Sälen.
Lör 2 mar: Blåbärsloppet. 9 km. Start Eldris.
Sön 3 mar: Vasaloppet. 90 km. Start Sälen. (FULLT 180318)

Högupplösta bilder från Vasaloppet:
http://www.mynewsdesk.com/se/pressroom/vasaloppet/image/list

Text och bilder är för fri publicering.

För mer information

Per Källgren, pressansvarig Vasaloppet
070-745 40 48
per.kallgren@vasaloppet.se

Mer om Vasaloppet?
www.vasaloppet.se
Pressrum: mynewsdesk.com/se/pressroom/vasaloppet
Facebook: facebook.com/vasaloppetofficial
Instagram: @vasaloppet
Twitter: @vasaloppet

Ämnen


Vasaloppet är världens största långlopp på skidor. Vasaloppets vintervecka med längdskidåkning och Vasaloppets sommarvecka med mountainbikecykling och löpning lockar årligen nära 100 000 anmälda deltagare. Sedan starten 1922 har över 1,4 miljoner deltagare passerat målportalen i Mora. Vasaloppet är en ideell verksamhet som ägs av IFK Mora och Sälens IF. En motor för folkhälsa och föreningsliv, i fäders spår för framtids segrar!

Kontakter

Camilla Sandy

Presskontakt Kommunikatör och pressansvarig +4670-384 95 00

Vasaloppet är världens största arrangör av motionslopp, året runt.

Vasaloppet startade 1922, men är mycket äldre än så. Det första Vasaloppet genomfördes redan 1521 av Gustav Eriksson. Under sin flykt undan den danske kungen blev han upphunnen i Sälen och återvände till Mora för att leda upproret mot ockupationsmakten. Gustav Eriksson enade så småningom riket och blev Sveriges första kung, mer känd under namnet Gustav Vasa. Sälen är med andra ord inte enbart startplats för ett av världens största motionslopp, utan också startpunkten för hela vårt lands historia. Det första loppet lockade 119 skidåkare till start. I dag kommer uppåt 100 000 deltagare från över 60 länder till vår bygd för att åka skidor, springa eller cykla mellan Sälen och Mora. Vasaloppet må ha växt, men syftet är det samma: Att med utgångspunkt från den klassiska sträckan genomföra idrottsarrangemang som skapar resurser och möjligheter för ägarföreningarna samt alla funktionärsföreningar. Med ideella krafter för vi en svensk tradition vidare.

Vasaloppet är en ideell verksamhet som ägs av IFK Mora och Sälens IF. En motor för folkhälsa och föreningsliv.