Gå direkt till innehåll
​​Hedra minnet av Mora-Nisse - åk med röd mössa den 5 mars

Pressmeddelande -

​​Hedra minnet av Mora-Nisse - åk med röd mössa den 5 mars

I år är det 100 år sedan Nils ”Mora-Nisse” Karlsson (1917-2012) föddes. Och det ska självklart uppmärksammas. Nu uppmanas alla som startar i det 93:e Vasaloppet söndagen den 5 mars att göra det i en röd mössa. Målet är att genomföra en gigantisk hyllning till en idrottsstjärna och Vasaloppets största profil genom tiderna.

Nio segrar på tio Vasaloppsstarter. OS-guld och VM-brons, 37 SM-guld, Svenska Dagbladets bragdmedalj och Holmenkollenmedaljen. Nils ”Mora-Nisse” Karlsson var inte bara en fantastisk längdskidåkare och en älskad idol. I sitt jobb som spårchef och ordförande i Vasaloppets organisationskommitté var han även med och utvecklade Vasaloppet till vad det är i dag. Ett av Mora-Nisses främsta kännetecken var den röda toppluvan som han bar i så gott som alla tävlingar från 1942.
– Mora-Nisse var en stark profil och ambassadör för Vasaloppet. Nu vill vi hedra hans minne genom att sätta extra färg på årets lopp och uppmanar därför alla deltagare att starta i röd mössa söndagen den 5 mars, säger Eva-Lena Frick, vd för Vasaloppet.

Varför Mora-Nisse började använda den röda mössan är inte helt klarlagt men allt tyder på att den har sitt ursprung i Svenska Turistföreningens fjällstation i Vålådalen som i många år var den plats där svenska elitidrottsmän slipade formen inför OS och VM. Gösta Olander, fjällstationens arrendator och tränare, fick idén om att ta fram en röd mössa till sina gäster och Mora-Nisse tog med sig mössan och bar den på tävling. Så småningom blev den en del av IFK Moras skiddräkt.

Efter sin aktiva karriär jobbade Mora-Nisse vidare inom Vasaloppet. Som spårchef 1961–1967 och som tävlingsledare och ordförande i Vasaloppets organisationskommitté 1968–1985. Det var under åren som spårchef som Mora-Nisse såg till att Vasaloppet fick den sträckning som gäller i stort sett än i dag och som gjort det möjligt för loppet att ta emot fler deltagare och utveckla sin verksamhet även på sommaren. 1985 anmälde sig, för första gången, över 20 000 personer till Vasaloppet och Öppet spår. I dag är över 60 000 anmälda till något av loppen under vinterveckan 2017.
– Att ha på sig en röd mössa blir ett konkret sätt att visa vår hyllning till en person som betytt så mycket för Vasaloppet. Självklart kommer även alla våra funktionärer att bära röd mössa under hela vinterveckan och vi kommer på alla sätt försöka engagera deltagarna med uppmaningen ”åk med röd mössa”, säger Eva-Lena Frick.

Utställning om Mora-Nisse i Vasaloppets hus
Under vinterveckan 2017 öppnar en specialutställning om Nils ”Mora-Nisse” Karlsson, i Vasaloppets hus. Utställningen, med fritt inträde, visar upp Mora-Nisses liv i text och bild, delar av hans prissamling och berättar även om hans arbete, bland annat som spårchef, inom Vasaloppet.

Mer om Mora-Nisse på www.vasaloppet.se/moranisse

Vasaloppets vintervecka 2017
Fre 24 feb: Kortvasan. 30 km. Start Oxberg.
Lör 25 feb: Tjejvasan. 30 km. Start Oxberg.
Sön 26 feb: Ungdomsvasan. 3, 5, 7 eller 9 km. Start Mora skidstadion.
Sön 26 feb: Öppet Spår söndag. 90 km. Start Sälen.
Mån 27 feb: Öppet Spår måndag. 90 km. Start Sälen.
Tis 28 feb: Halvvasan. 45 km. Start Oxberg.
Fre 3 mar: Stafettvasan. 9–24 km. Femmannalag. Start Sälen.
Fre 3 mar: Nattvasan. 90 km. Parlopp. Start Sälen. (1500 anmälda. FULLT 160320)
Lör 4 mar: Blåbärsloppet (f d Öppet Spår 9 km). 9 km. Start Eldris.
Sön 5 mar: Vasaloppet. 90 km. Start Sälen. (15 800 anmälda. FULLT 160320)

Vasaloppets sommarvecka 2017
Fre 11 aug: Cykelvasan 30. 32 km. Start Oxberg.
Fre 11 aug: Ungdomscykelvasan. 32 km. Start Oxberg.
Fre 11 aug: Cykelvasan 45. 45 km. Start Oxberg.
Fre 11 aug: Cykelvasan Öppet Spår. 94 km. Start Sälen.
Lör 12 aug: Cykelvasan 90. 94 km. Start Sälen.
Lör 19 aug: Ultravasan 45. 45 km. Start Oxberg.
Lör 19 aug: Ultravasan 90. 90 km. Start Sälen.
Lör 19 aug: Vasastafetten. 4,5–15 km. Löparstafett för tiomannalag. Start Sälen.
Lör 19 aug: Vasakvartetten. 19,1–24,2 km. Löparstafett för fyramannalag. Start Sälen.

Högupplösta bilder från Vasaloppet

Text, bilder och rörligt material är för fritt för publicering.

Presskontakt:
Camilla Sandy
070-384 95 00
camilla.sandy@vasaloppet.se

Mer om Vasaloppet? www.vasaloppet.se
Pressrum: mynewsdesk.com/se/pressroom/vasaloppet
Facebook: facebook.com/vasaloppetofficial
Instagram: @vasaloppet
Twitter: @vasaloppet

Ämnen

Kategorier


Vasaloppet är världens största arrangör av motionslopp året runt och en del av En Svensk Klassiker. Vasaloppets vintervecka med längdskidåkning och sommarveckan med mountainbikecykling och löpning lockar årligen ca 90 000 anmälda deltagare. Sedan starten 1922 har över en miljon deltagare passerat målportalen i Mora. Vasaloppet är en ideell verksamhet som ägs av IFK Mora och Sälens IF. En motor för folkhälsa och föreningsliv, i fäders spår för framtids segrar!

Presskontakt

Camilla Sandy

Presskontakt Kommunikatör och pressansvarig +4670-384 95 00

Relaterat innehåll

Vasaloppet är världens största arrangör av motionslopp, året runt.

Vasaloppet startade 1922, men är mycket äldre än så. Det första Vasaloppet genomfördes redan 1521 av Gustav Eriksson. Under sin flykt undan den danske kungen blev han upphunnen i Sälen och återvände till Mora för att leda upproret mot ockupationsmakten. Gustav Eriksson enade så småningom riket och blev Sveriges första kung, mer känd under namnet Gustav Vasa. Sälen är med andra ord inte enbart startplats för ett av världens största motionslopp, utan också startpunkten för hela vårt lands historia. Det första loppet lockade 119 skidåkare. Idag kommer ca 100 000 deltagare från 49 länder till vår bygd för att åka skidor, springa eller cykla mellan Sälen och Mora. Vasaloppet må ha växt, men syftet är det samma: Att med utgångspunkt från den klassiska sträckan genomföra idrottsarrangemang som skapar resurser och möjligheter för ägarföreningarna samt alla funktionärsföreningar. Med ideella krafter för vi en svensk tradition vidare.

Vasaloppet är en ideell verksamhet som ägs av IFK Mora och Sälens IF. En motor för folkhälsa och föreningsliv.