Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Har du vad som krävdes 1922? Vasaloppet återskapar det första historiska Vasaloppet

Träskidor med tårem, vadmalsbyxor, tjärvalla och packad snö på skogsvägar och stigar. Nästa år firar Vasaloppet 100 år och vad passar då bättre än att åka skidor som om det vore 1922? Lördag 12 februari 2022 arrangeras ett nio mil långt historiskt Vasalopp – ”Jubileumsvasan” – med målsättning att försöka efterlikna det första loppet så långt som möjligt. Ansökan till århundradets utmaning öppnar onsdag 12 maj och en jury väljer sedan ut 139 skidåkare som får chansen att delta i Jubileumsvasan.

År 2022 firar Vasaloppet sitt 100-årsjubileum och Vasaloppet söndag 6 mars är fullbokat med 15 800 anmälda deltagare. Men redan lördag 12 februari 2022 arrangeras alltså ett nio mil långt historiskt Vasalopp – Jubileumsvasan.
– Det känns fantastiskt att Vasaloppet bidragit till folkhälsan i Sverige under hundra år och att vi fortsätter med detta viktiga arbete. Nu ska det bli väldigt roligt att se hur vi i dag står oss mot dåtidens skidåkare när utrustningen och färdvägen är snarlik, säger Mats Rylander, projektledare för Vasaloppets 100-årsjubileum.

Det var den 10 februari 1922 som chefredaktör Anders Pers i Vestmanlands Läns Tidning väckte idén om ett nationellt skidlopp. Artikeln återgavs i Dagens Nyheter dagen därpå och redan den 19 mars 1922 avgjordes det första Vasaloppet, som direkt blev en succé. 139 deltagare var anmälda, 119 kom till start och 117 tog sig i mål.

Vem som helst får ansöka
Med Jubileumsvasan vill Vasaloppet manifestera sin 100-åriga historia och visa hur allt en gång började, med till exempel segraren Ernst Alm med segertiden 7.32.49 och världshistoriens första kranskulla Therese Eliasson.
– Vi kommer att sträva efter att efterlikna förhållandena och banprofilen från det ursprungliga loppet 1922 så långt det är praktiskt möjligt. Starten kommer att gå i Sälen vid Olnispagården, på den västra sidan av Västerdalälven, och det blir bara tre kontroller där vi serverar bland annat mjölk, buljong, ägg och brödkakor på vägen till målet i Mora, säger Mats Rylander.

Underlaget kommer att påminna om dåtidens. Som exempel kommer vissa sträckor vara uppkörda med häst och släde, andra kommer bestå av packad snö på skogsväg eller stig.

Alla är välkomna att ansöka om att delta i Jubileumsvasan. Ansökan öppnar onsdag 12 maj på vasaloppet.se och en namnkunnig jury under ledning av Vasaloppets vd Johan Eriksson väljer sedan ut de 139 deltagare som får chansen att stå på startlinjen. De utvalda presenteras i sommar och ska under hösten dokumentera och visa upp sin tänkta klädsel och utrustning för Vasaloppet.

Vasaloppets betydelse då och nu
Samma dag som det första Vasaloppet avgjordes 1922 framhöll Anders Pers, vid ett tal i Mora inför tusentals åhörare, betydelsen av skidåkning och modern idrott i ett allt bekvämare samhälle. Han sade: ”Därtill samlas människorna i samhällen och leva under ökade bekvämligheter, som sätta släktets spänstighet och styrka i fara. Allt flera bli främlingar för de stora vidderna, för de marker, som dock alltjämt framalstra den skog och det bete, som dock är ett villkor för vår utkomst och vårt välstånd. Denna fara för veklighet, för svaghet och urartning har framkallat ropet på idrotten, som en medveten strävan att bibehålla och öka släktets styrka och spänstighet.”

Redan innan det första loppet uttalade Svenska Skidförbundet sitt fulla stöd för Vasaloppet. 99 år senare är i dag Karin Mattsson skidförbundets ordförande. Hon säger:
– Vasaloppet är en institution inom svensk historia, kultur och skididrott. Dess betydelse för intresset för svensk skidsport kan inte överskattas. I så många skidklubbar runt om i hela landet tränar människor i alla åldrar under hela året, för att kunna vara med vid årets skidhändelse. Våra föreningar erbjuder fantastisk verksamhet för att förbereda och engagera Vasaloppsåkare oavsett ambitionsnivå. Vasaloppet är gemenskap, känslor, underhållning och kombinerar träningsglädje och tävlingsglädje på ett unikt sätt. Inte sällan är det tack vare Vasaloppet och skidklubbens gemenskap som många orkar hålla igång sin träning med ett tydligt mål i sikte. Bättre bidrag till folkhälsan går knappat att få. Tack Vasaloppet för vad ni gör för svensk skidåkning!

SNABBFAKTA JUBILEUMSVASAN
Datum:
Lördag 12 februari 2022
Start: Vid Olnispagården i Sälen på västra sidan om Västerdalälven klockan 07.04.
Kontroller: Precis som i Vasaloppet 1922 är det endast tre kontroller: Mångsbodarna, Evertsberg och Oxberg.
Mål: Vid Gustav Vasa-statyn i Mora.
Ålder: Du får delta i loppet från året du fyller 19 år.
Klasser: En klass.
Ansökan: Fyll i din ansökan i formuläret på vasaloppet.se under perioden 12 maj – 7 juni och motivera varför just du har vad som krävs! 139 deltagare får chansen. Det kostar inget att delta i Jubileumsvasan, men tidsenlig klädsel, tidsenlig utrustning samt eventuell resa och uppehälle får deltagaren själv stå för.
Mer information finns på: https://www.vasaloppet.se/jubileumsvasan/

Filminslag om det första Vasaloppet 19 mars 1922. (Längd 2 min 16 sek.) Berättare: Sven ”Plex” Petersson:

https://vasaloppet.tv/video/8060454/vasaloppet-1922/

-----------
Pressbilder för fri publicering:
Färgbilder:
- Emma Höglund, Vasaloppet, iförd 1922 års klädsel och utrustning i dag

Svartvita bilder:
- Anders Pers, Vasaloppets idégivare
- Bild från Vasaloppsmålet 1922
- Ernst Alm, IFK Norsjö, Vasaloppets förste segrare 1922 (startnummer 114)
- Therese Eliasson, Vasaloppets första kranskulla 1922
- Vasaloppets prisbord 1922

Kommande arrangemang i Vasaloppsarenan

Vasaloppets sommarvecka 2021
Fre 13 aug: Cykelvasan Öppet Spår. 94 km. Start Sälen
Fre 13 aug: Cykelvasasprinten.1 km. Lindvallen. Start Sälen
Lör 14 aug: Cykelvasan 90. 94 km. Start Sälen
Sön 15 aug: Cykelvasan 30. 32 km. Start Oxberg
Sön 15 aug: Ungdomscykelvasan.32 km. Start Oxberg
Sön 15 aug: Cykelvasan 45. 45 km. Start Oxberg
Fre 20 aug: Trailvasan 10. 10 km. Start Mora
Lör 21 aug: Trailvasan 30. 30 km. Start Oxberg
Lör 21 aug: Ultravasan 45. 45 km. Start Oxberg
Lör 21 aug: Ultravasan 90. 90 km. Start Sälen
Lör 21 aug: Vasastafetten.4,5–15 km. 90 km löparstafett för tiomannalag. Start Sälen
Lör 21 aug: Vasakvartetten.19,1–24,2 km. 90 km löparstafett för fyramannalag. Start Sälen

Jubileumslopp 2022
Lör 12 feb: Jubileumsvasan. Ca 90 km. Start Sälen

Vasaloppets vintervecka 2022 – 100-årsjubileum!
Fre 25 feb: Vasaloppet 30. 30 km. Start Oxberg
Lör 26 feb: Tjejvasan. 30 km. Start Oxberg
Sön 27 feb: Ungdomsvasan. 9/19 km Start Eldris/Hökberg
Sön 27 feb: Öppet Spår söndag. 90 km. Start Sälen
Mån 28 feb: Öppet Spår måndag. 90 km. Start Sälen
Tis 1 mar: Vasaloppet 45. 45 km. Start Oxberg
Fre 4 mar: Stafettvasan. 9–24 km. 90 km stafett för femmannalag. Start Sälen
Fre 4 mar: Nattvasan 90. 90 km. Parlopp i fri stil. Start Sälen
Fre 4 mar: Nattvasan 45. 45 km. Parlopp i fri stil. Start Oxberg
Lör 5 mar: Blåbärsloppet. 9 km. Start Eldris
Sön 6 mar: Vasaloppet. 90 km. Start Sälen

GILLA VASALOPPETOFFICIAL PÅ FACEBOOK OCH FÖLJ VASALOPPET PÅ INSTAGRAM.

Högupplösta bilder från Vasaloppet:
https://www.mynewsdesk.com/se/vasaloppet/latest_media

Text och bilder är för fri publicering.

För mer information
Mats Rylander, projektledare Vasaloppets 100-årsjubileum
072-209 05 78
mats.rylander@vasaloppet.se

Mer om Vasaloppet?
www.vasaloppet.se
Pressrum: mynewsdesk.com/se/pressroom/vasaloppet
Facebook: facebook.com/vasaloppetofficial
Instagram: @vasaloppet
Twitter: @vasaloppet


Ämnen


Vasaloppet är världens största långlopp på skidor. Vasaloppets vintervecka med längdskidåkning och Vasaloppets sommarvecka med mountainbikecykling och löpning lockar årligen nära 100 000 anmälda deltagare.Sedan starten 1922 har över 1,6 miljoner deltagare passerat målportalen i Mora. Vasaloppet är en ideell verksamhet som ägs av IFK Mora och Sälens IF. En motor för folkhälsa och föreningsliv, i fäders spår för framtids segrar!

Kontakter

Camilla Sandy

Presskontakt Kommunikatör och pressansvarig +4670-384 95 00

Relaterat innehåll

Vasaloppet är världens största arrangör av motionslopp, året runt.

Vasaloppet startade 1922, men är mycket äldre än så. Det första Vasaloppet genomfördes redan 1521 av Gustav Eriksson. Under sin flykt undan den danske kungen blev han upphunnen i Sälen och återvände till Mora för att leda upproret mot ockupationsmakten. Gustav Eriksson enade så småningom riket och blev Sveriges första kung, mer känd under namnet Gustav Vasa. Sälen är med andra ord inte enbart startplats för ett av världens största motionslopp, utan också startpunkten för hela vårt lands historia. Det första loppet lockade 119 skidåkare till start. I dag kommer uppåt 100 000 deltagare från över 60 länder till vår bygd för att åka skidor, springa eller cykla mellan Sälen och Mora. Vasaloppet må ha växt, men syftet är det samma: Att med utgångspunkt från den klassiska sträckan genomföra idrottsarrangemang som skapar resurser och möjligheter för ägarföreningarna samt alla funktionärsföreningar. Med ideella krafter för vi en svensk tradition vidare.

Vasaloppet är en ideell verksamhet som ägs av IFK Mora och Sälens IF. En motor för folkhälsa och föreningsliv.