Gå direkt till innehåll
”Från tre minuter till tre dagar” – så fungerar Vasaloppets nya anmälningsmodell

Pressmeddelande -

”Från tre minuter till tre dagar” – så fungerar Vasaloppets nya anmälningsmodell

Vasaloppets olika arrangemang är mer populära än någonsin och efterfrågan på startplatser är i flera lopp betydligt större än utbudet. De nya förutsättningarna ställer andra krav än tidigare och därför har ett helt nytt anmälningsförfarande tagits fram. Den nya modellen eliminerar sekundstressen och tar även hänsyn till deltagares lojalitet – allt för att göra det så rättvist som möjligt.

CykelVasan 2014 fylldes på tre minuter och platserna till Vasaloppet 2015 tog slut på 92 sekunder. När anmälan till sommarveckan 2015 öppnar den 29 september kommer därför en helt ny modell att tillämpas. Det senaste året har Vasaloppsorganisationen arbetat intensivt med att utvärdera situationen för att hitta ett nytt tillvägagångssätt som passar dagens förutsättningar. Nu behöver intresserade inte längre sitta och vara snabba på tangenterna vid ett visst klockslag.

– Först till kvarn-modellen håller tyvärr inte längre för de största loppen. Med det allt mer extrema trycket vi fått uppleva de senaste åren så blir det orättvist när det endast handlar om sekunder och så vill vi inte ha det, berättar Marcus Berndt som är chef för tävlingsadministrationen på Vasaloppet. Vi har noggrant utvärderat vilka alternativ som finns, hur andra löst samma problematik och sedan tagit fram ett upplägg som vi tror ska passa för våra lopp.

Anmälan till svenska konditionsidrottstävlingar bygger ofta på att vara ute i god, medan anmälan till stora arrangemang runt om i världen, exempelvis flera maratontävlingar, till stor del bygger på lottning då efterfrågan blivit allt för stor. En typisk modell är att man får en vecka på sig att göra en föranmälan och sedan lottas vilka som får en startplats om det visar sig att platserna inte räcker.

– Vi kommer att ha en liknande process för våra mest populära lopp, säger Marcus Berndt. Men vi kommer även att premiera de som åkt loppen tidigare. Det vi vill förmedla med den nya modellen är: ta bort sekundshets, främja lojalitet och göra det mer pedagogiskt genom att dela upp olika lopp på olika dagar. Lottning används endast som verktyg om efterfrågan visar sig vara större än våra olika kvoter.

SÅ FUNGERAR DEN NYA ANMÄLNINGSMODELLEN – VASALOPPETS SOMMARVECKA 2015

Modellen består av två olika tillvägagångssätt som sker var för sig – först ut är de mest populära loppen CykelVasan 90 och UltraVasan 90. Här sker först en intresseanmälan som är öppen under tre dagar och det spelar ingen roll när under den tiden man gör sin registrering. Därefter delas de registrerade in i två kvoter, en för ”lojala” och en för ”övriga”. För att vara lojal ska man ha deltagit i det aktuella loppet minst en gång de senaste tre åren.

Om antalet lojala deltagare visar sig överstiga kvotens storlek sker lottning och de som inte kommer med flyttas till kvoten övriga, där de får ny chans. Därmed är det inte säkert att alla lojala garanteras en plats. Vasaloppet värnar även om att få en stor grupp förstagångsdeltagare i loppen. De som inte har åkt det aktuella loppet de senaste tre åren hamnar i kvoten övriga. Om antalet platser överstiger kvotens storlek sker lottning även här.

För Vasaloppets övriga lopp under sommaren öppnar sedan anmälan på olika dagar, klockan 19.00 tre kvällar i rad enligt nedan.

ANMÄLAN TILL CYKELVASAN 90 OCH ULTRAVASAN 90

Måndag 29 sep – onsdag 1 okt - Intresseanmälan öppen
Det spelar ingen roll när under anmälningstiden man gör sin intresseanmälan.
Den görs på vasaloppet.se via Anmälan/Mina Sidor där man loggar in på sitt användarkonto.

Torsdag 2 okt - Tilldelning av startplatserna i kvoterna lojalitet och övriga
Alla intresserade delas in i två grupper: lojala och övriga. Om det finns fler intresserade än vad som finns plats för i respektive grupp används lottning för att tilldela platserna. Kvoten för de båda är inte fastställd – antalet platser i varje grupp är inte bestämt på förhand för att kunna skapa balans mellan antalet nya och gamla deltagare.

Lojalitetskvoten: Vi säkerställer att en viss kvot återkommande deltagare får plats i loppet. Man måste ha deltagit i samma lopp som man anmäler sig till minst en gång under de tre senaste åren.

Kvoten för de övriga: I denna kvot samlas både lojala deltagare som eventuellt blev utan plats och alla andra intresserade. Platserna i denna grupp fylls efter lojalitetsgruppen.

Fredag 3 okt – tisdag 7 okt - Besked samt fullföljning av anmälan med betalning
Vasaloppet skickar ut ett svar till alla som anmält sitt intresse med info om de fått plats eller inte. De som har fått en plats fullföljer därefter sin anmälan med hjälp av en anmälningskod och betalning.

ANMÄLAN TILL ÖVRIGA LOPP UNDER VASALOPPETS SOMMARVECKA 2015

Anmälan görs på vasaloppet.se via Anmälan/Mina Sidor där man loggar in på sitt användarkonto. Anmälan fullföljs direkt med betalning. För anmälan krävs ingen kod.

Tisdag 7 okt klockan 19.00
Intresseanmälan öppnar till CykelVasan 30 och CykelVasan 45

Onsdag 8 okt klockan 19.00
Anmälan öppnar till UltraVasan 45 och VasaStafetten

Torsdag 9 okt klockan 19.00
Anmälan öppnar till nya loppet CykelVasan Öppet Spår

VASALOPPETS SOMMARVECKA 2015 – NÄR ÄR LOPPEN?

Fre 14 aug: CykelVasan 30. 30 km. Start Oxberg.
Fre 14 aug: UngdomsCykelVasan. 30 km. Start Oxberg.
Fre 14 aug: CykelVasan 45. 45 km. Start Oxberg.
Fre 14 aug: CykelVasan Öppet Spår. 95 km. Start Sälen.
Lör 15 aug: CykelVasan 90. 95 km. Start Sälen.
Lör 22 aug: UltraVasan 45. 45 km. Start Oxberg.
Lör 22 aug: UltraVasan 90. 90 km. Start Sälen.
Lör 22 aug: VasaStafetten. 4,5–15 km. Löparstafett för tiomannalag. Start Sälen.


Högupplösta bilder från Vasaloppet finns här:
mynewsdesk.com/se/pressroom/vasaloppet/image/list

Text och bilder är för fri publicering.

För ytterligare information

Marcus Berndt, chef tävlingsadministration
Tel: +46 (0)250-392 26
Mobil: +46 (0)70-383 38 42
E-post: marcus.berndt@vasaloppet.se

Anders Selling, VD
Tel: 0250-392 24
Mobil: 070-237 33 00
E-post: anders.selling@vasaloppet.se

Mer om Vasaloppet?

www.vasaloppet.se
Pressrum: mynewsdesk.com/se/pressroom/vasaloppet
Facebook: facebook.com/vasaloppetofficial
Instagram: @vasaloppet
Twitter: @vasaloppet

Ämnen

Kategorier


Vasaloppet är världens största arrangör av motionslopp året runt och en del av En Svensk Klassiker. Vasaloppets vintervecka med längdskidåkning och sommarveckan med mountainbikecykling och löpning lockade under 2013 totalt över 88 000 anmälda deltagare. Sedan starten 1922 har över en miljon deltagare passerat målportalen i Mora. Vasaloppet är en ideell verksamhet som ägs av IFK Mora och Sälens IF. En motor för folkhälsa och föreningsliv, i fäders spår för framtids segrar!


Kontakter

Camilla Sandy

Presskontakt Kommunikatör och pressansvarig +4670-384 95 00

Vasaloppet är världens största arrangör av motionslopp, året runt.

Vasaloppet startade 1922, men är mycket äldre än så. Det första Vasaloppet genomfördes redan 1521 av Gustav Eriksson. Under sin flykt undan den danske kungen blev han upphunnen i Sälen och återvände till Mora för att leda upproret mot ockupationsmakten. Gustav Eriksson enade så småningom riket och blev Sveriges första kung, mer känd under namnet Gustav Vasa. Sälen är med andra ord inte enbart startplats för ett av världens största motionslopp, utan också startpunkten för hela vårt lands historia. Det första loppet lockade 119 skidåkare till start. I dag kommer uppåt 100 000 deltagare från över 60 länder till vår bygd för att åka skidor, springa eller cykla mellan Sälen och Mora. Vasaloppet må ha växt, men syftet är det samma: Att med utgångspunkt från den klassiska sträckan genomföra idrottsarrangemang som skapar resurser och möjligheter för ägarföreningarna samt alla funktionärsföreningar. Med ideella krafter för vi en svensk tradition vidare.

Vasaloppet är en ideell verksamhet som ägs av IFK Mora och Sälens IF. En motor för folkhälsa och föreningsliv.