Gå direkt till innehåll
Fjärdeklassare fick uppleva VasaloppsArenan

Pressmeddelande -

Fjärdeklassare fick uppleva VasaloppsArenan

I dag onsdag fick 120 fjärdeklasselever och nio lärare från fem skolor i de tre Vasaloppskommunerna Malung-Sälen, Älvdalen och Mora uppleva VasaloppsArenan. Aktiviteten ingick i den årliga Hälsoveckan som arrangeras i norra Dalarna, i år 1–9 september.

Eleverna som kom från klasser från Morkarlby skola i Mora, Rot skola, Kyrkskolan och Montessori i Älvdalen, samt från Sälens skola, fick vandra cirka sju kilometer i VasaloppsArenan från skjutbanan i Evertsberg till Evertsbergskontrollen.

Barnen fick bland annat gå tipspromenad med allmänbildande frågor, fika, äta korv och dricka blåbärssoppa och även träffa Gustav Vasa! Ambitionen är att detta ska bli en årligen återkommande aktivitet för att göra VasaloppsArenan till en än mer levande arena.

Solen sken över VasaloppsArenan under vandringen:
– Vi hade en otrolig tur med vädret och det var riktigt lyckat, säger Vasaloppets Mats Rylander. Barnen var glada och nöjda över att få vara ute och gå tillsammans i lugn och ro, lärarna var också nöjda så jag hoppas verkligen att det här ska bli återkommande.

Kommunalråden Kjell Tenn och Nils-Åke Norman från Älvdalens kommun var också med:
– Vi är jättepositiva till det här initiativet att få ut barnen i VasaloppsArenan, sade de. Det är också en viktig del i samarbetet mellan kommunerna.

Såväl folkhälsoplanerarna som näringslivscheferna från de tre kommunerna fanns också på plats i Evertsberg. Maggie Grundén, näringslivschef i Malung-Sälens kommun sade:
– Ett viktigt samarbete mellan Vasaloppskommunerna och Vasaloppet. Det var ett arrangemang i Vasaloppsklass, det vill säga med kvalitet. Det är viktigt att man fortsätter att driva det här framöver.

Innan avfärd hemåt delades en gåva ut från Vasaloppet till alla barnen, bestående av ett drickabälte, en T-shirt och en väska.

Upptäck VasaloppsArenan varje dag
VasaloppsArenan finns tillgänglig för alla hela året om. Den klassiska Vasaloppssträckan från Sälen till Mora är mycket känd runt om i landet och lockar många skidåkare under vintern. Sommartid kommer folk för att vandra på Vasaloppsleden, för att springa och numera även för att cykla. Förhoppningen är att VasaloppsArenan skall påverka hela regionen positivt ur ett ekonomiskt perspektiv, samtidigt som det förstärker bilden av regionen som stark inom friskvårds- och turismområdena under hela året. Det finns även övernattningsstugor på åtta olika ställen mellan Sälen och Mora att tillgå för 50 kr/natt och person.

OBS!! Högupplösta bilder från vandringen och från Vasaloppets olika lopp:
http://www.mynewsdesk.com/se/pressroom/vasaloppet/image/list

Text och bilder för fri publicering.

Kontaktperson för mer information

Mats Rylander, Vasaloppet
E-post:
mats.rylander@vasaloppet.se
Tel nr: 0250-392 00
Mobilnr: 072-209 05 78

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Camilla Sandy

Presskontakt Kommunikatör och pressansvarig +4670-384 95 00

Vasaloppet är världens största arrangör av motionslopp, året runt.

Vasaloppet startade 1922, men är mycket äldre än så. Det första Vasaloppet genomfördes redan 1521 av Gustav Eriksson. Under sin flykt undan den danske kungen blev han upphunnen i Sälen och återvände till Mora för att leda upproret mot ockupationsmakten. Gustav Eriksson enade så småningom riket och blev Sveriges första kung, mer känd under namnet Gustav Vasa. Sälen är med andra ord inte enbart startplats för ett av världens största motionslopp, utan också startpunkten för hela vårt lands historia. Det första loppet lockade 119 skidåkare till start. I dag kommer uppåt 100 000 deltagare från över 60 länder till vår bygd för att åka skidor, springa eller cykla mellan Sälen och Mora. Vasaloppet må ha växt, men syftet är det samma: Att med utgångspunkt från den klassiska sträckan genomföra idrottsarrangemang som skapar resurser och möjligheter för ägarföreningarna samt alla funktionärsföreningar. Med ideella krafter för vi en svensk tradition vidare.

Vasaloppet är en ideell verksamhet som ägs av IFK Mora och Sälens IF. En motor för folkhälsa och föreningsliv.