Gå direkt till innehåll
Finländskt elitorienteringslag till VasaStafetten 2010

Pressmeddelande -

Finländskt elitorienteringslag till VasaStafetten 2010

Ett herrlag från den finländska elitorienteringsklubben Ikaalisten Nouseva-Voima från Ikaalinen (Ikalis) fem mil norr om Tammerfors kommer att delta i 20-årsjubilerande löparstafetten VasaStafetten, som avgörs lördag 21 augusti. Med knappt tre veckor kvar är över 300 tiomannalag anmälda till VasaStafetten 2010.

I dagsläget är 208 mixedlag, 86 herrlag och 24 damlag anmälda. Sammanlagt således 318 lag. Merparten av lagen kommer förstås från Sverige, men deltagande lag finns även från Italien, Norge och alltså Finland.

Ikaalisten Nouseva-Voimas lagledare Vesa Taanila ser VasaStafetten som en tävling med stor potential att kunna öka antalet deltagare från Finland. Till exempel har Stockholm Maraton vuxit till det största maratonloppet bland finländare. Klubben har orienterare i internationell klass som varit topp 10 i VM. I VasaStafetten tänker man delta med nästan samma tiomannalag som tog trettondeplaceringen i Tiomila 2010. De svenska lagen med Dalarnas Försäkringsbolag (elitorienterare och elitskidåkare från IFK Mora) som en het segerkandidat kan kanske räkna med hårt motstånd i år?

Hur blev ni i Ikaalisten Nouseva-Voima intresserade av delta i Vasastafetten?
– Vi såg på internet att VasaStafetten fanns och det verkade intressant, säger Vesa Taanila. Vi är ju en orienteringsklubb med löpare som är vana att springa olika sträckor, och VasaStafetten verkade trevlig med en del i skog, på stig och på väg. I Finland finns det inte så många sådana stafetter, bara ett par på asfaltväg tidigt i april.

Men ni brukar tävla i orientering i Sverige?
– Vi brukar springa Tiomila varje år och en del av oss springer O-Ringen och Smålandskavlen. Så två-tre gånger reser vi till Sverige och nu blir det en fjärde gång.

Vilken målsättning har ni i VasaStafetten?
– Det är svårt att säga så här första gången, säger Vesa. Vi får försöka göra vårt bästa. Men när vi tittat på resultaten från förra året så tror vi att vi har kapacitet att vara bland de tre bästa. Vi kommer att ha nästan alla våra bästa löpare med till Sverige.

Fakta VasaStafetten:
Premiär 1991 (20-årsjubileum i år).
Nio mil på tio personer.
Tio sträckor från Sälen till Mora, den längsta är 15 km och den kortaste 4,4 km.
Klassindelning: Dam, Herr och Mixed (minst tre damer i varje mixlag).
Anmälda/startande/fullföljande lag 2009: 318/316/305 tiomannalag.
Segrare 2009: IFK Mora (herrar), Dalregementets IF (mixedklass), IFK Mora (damer)
Årets datum: 21 augusti 2010.
Antal anmälda lag 2010: 318, hittills.

Mer information om VasaStafetten:
http://www.vasaloppet.se/wps/wcm/connect/se/vasaloppet/start/loppen/sommarvecka/vasastafetten/information

Följ VasaStafetten live:
Lagets totala tid samt varje löpares sträcktid och placering redovisas live på www.vasaloppet.se
Radio Siljan följer VasaStafetten från kl 07.30 på 107,1 MHz (Sälen) och 94,1 MHz (Mora). Sändningen kan höras i Siljansbygden, längs VasaloppsArenan samt i målområdet och på gågatan i Mora. Lyssna även på Radio Siljans webbradio på www.radiosiljan.com

Bilder från förra årets VasaStafetten för fri publicering
http://www.mynewsdesk.com/se/pressroom/vasaloppet/image/list

För mer information

Per Strid, Informationschef Vasaloppet
Tel: 0250-392 10
Mobil: 070-664 52 66
E-post: per.strid@vasaloppet.se

Vasaloppet:
www.vasaloppet.se
www.vasaloppet.se/wps/wcm/connect/se/info/press

Vasaloppet på YouTube:
www.youtube.com/user/vasaloppet

Vasaloppets pressrum hos Newsdesk:
www.mynewsdesk.com/se/pressroom/vasaloppet

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Camilla Sandy

Presskontakt Kommunikatör och pressansvarig +4670-384 95 00

Vasaloppet är världens största arrangör av motionslopp, året runt.

Vasaloppet startade 1922, men är mycket äldre än så. Det första Vasaloppet genomfördes redan 1521 av Gustav Eriksson. Under sin flykt undan den danske kungen blev han upphunnen i Sälen och återvände till Mora för att leda upproret mot ockupationsmakten. Gustav Eriksson enade så småningom riket och blev Sveriges första kung, mer känd under namnet Gustav Vasa. Sälen är med andra ord inte enbart startplats för ett av världens största motionslopp, utan också startpunkten för hela vårt lands historia. Det första loppet lockade 119 skidåkare till start. I dag kommer uppåt 100 000 deltagare från över 60 länder till vår bygd för att åka skidor, springa eller cykla mellan Sälen och Mora. Vasaloppet må ha växt, men syftet är det samma: Att med utgångspunkt från den klassiska sträckan genomföra idrottsarrangemang som skapar resurser och möjligheter för ägarföreningarna samt alla funktionärsföreningar. Med ideella krafter för vi en svensk tradition vidare.

Vasaloppet är en ideell verksamhet som ägs av IFK Mora och Sälens IF. En motor för folkhälsa och föreningsliv.