Gå direkt till innehåll
Filippa Reinfeldt invigningstalare och Johan Cederlund högtidstalare

Pressmeddelande -

Filippa Reinfeldt invigningstalare och Johan Cederlund högtidstalare

När Vasaloppets Vintervecka 2011 invigs fredag den 25 februari är det med Filippa Reinfeldt som invigningstalare. Vasaloppets traditionsrika högtidstal lördag den 5 mars hålls av Johan Cederlund.

Förra året hette Vasaloppets invigningstalare Margot Wallström. När vinterveckan invigs i år fredag den 25 februari (kvällen innan TjejVasan) är det med Filippa Reinfeldt som invigningstalare. Invigningsceremonin äger rum med start kl 18.30 i målområdet och det är fri entré. Därefter kan man vandra över till Kultur före Kulltur-konserten i Mora Kyrka.

Filippa Reinfeldt är landstingsråd och ordförande i Stockholms läns landstings hälso- och sjukvårdsnämnd. Reinfeldt är som bekant också gift med Sveriges statsminister, Fredrik Reinfeldt.

En intressant koppling är att Stockholms län är det län som har allra flest deltagare i Vasaloppets Vintervecka, fler än 10.000!

Johan Cederlund Vasaloppets högtidstalare 2011
Allt sedan det första loppet 1922 har Vasaloppet haft en högtidstalare. När Vasaloppets högtidsfest traditionsenligt rum äger i Mora Kyrka (kvällen före Vasaloppet), lördag den 5 mars kl 18.00, blir Zornmuseets chef Johan Cederlund högtidstalare. Även gruppen Divine medverkar. 2011 års kranskulla, Frida Dahl, kommer samtidigt att krönas.

Vid en ceremoni på Stockholms slott förra veckan fick Johan Cederlund ta emot Hans Majestät Konungens medalj av åttonde storleken i Serafimerordens band. Johan Cederlund belönades med medaljen för betydande insatser i svenskt konstliv. Banden mellan Zornmuseet och Vasaloppet är också nära och starka, och Anders Zorn var för övrigt en föregångare i att arrangera skidtävlingar i Mora.

Divine är gruppen som sjunger och iscensätter opera, klassiskt, pop och jazz på ett helt nytt sätt. Med drömlika arrangemang och storslagna röster kastar de sig mellan olika musikaliska genrer som blandas samman i en snillrik musikalisk väv. Allt från det storslagna galapampiga till den ljuvaste flöjtmelodi. Gruppen anses vara unik med sin extremt breda repertoar, de musikaliska överraskningarna samt rösternas omfång och kvalitet.

Biljetter till högtidsfesten säljs från 17.30 vid insläppet i Mora Kyrka.

BILDER:
Högupplöst bild på Johan Cederlund
http://www.mynewsdesk.com/se/pressroom/vasaloppet/image/list

Högupplöst bild på Fillippa Reinfeldt
http://moderaterna.net/wp-content/uploads/2008/10/filippa-reinfledt-e1277973829854.jpg

Högupplöst bild på gruppen Divine
http://www.divineopera.se/svstart.html

OBS!! Högupplösta bilder från Vasaloppets olika lopp, finns för fri publicering här
http://www.mynewsdesk.com/se/pressroom/vasaloppet/image/list

Text och bilder för fri publicering.

För mer information

Per Strid, Informationschef Vasaloppet
Tel: 0250-392 10
Mobil: 070-664 52 66
E-post: per.strid@vasaloppet.se

Vasaloppet:
www.vasaloppet.se
www.vasaloppet.se/wps/wcm/connect/se/info/press
vasaloppet.se i mobilen: SMS:a VASA MOBIL till 72777

Vasaloppet på YouTube:
www.youtube.com/user/vasaloppet

Vasaloppet på Facebook:
www.facebook.com/vasaloppetofficial

Vasaloppets pressrum hos Newsdesk:
www.mynewsdesk.com/se/pressroom/vasaloppet


Ämnen

Kategorier

Kontakter

Camilla Sandy

Presskontakt Kommunikatör och pressansvarig +4670-384 95 00

Vasaloppet är världens största arrangör av motionslopp, året runt.

Vasaloppet startade 1922, men är mycket äldre än så. Det första Vasaloppet genomfördes redan 1521 av Gustav Eriksson. Under sin flykt undan den danske kungen blev han upphunnen i Sälen och återvände till Mora för att leda upproret mot ockupationsmakten. Gustav Eriksson enade så småningom riket och blev Sveriges första kung, mer känd under namnet Gustav Vasa. Sälen är med andra ord inte enbart startplats för ett av världens största motionslopp, utan också startpunkten för hela vårt lands historia. Det första loppet lockade 119 skidåkare till start. I dag kommer uppåt 100 000 deltagare från över 60 länder till vår bygd för att åka skidor, springa eller cykla mellan Sälen och Mora. Vasaloppet må ha växt, men syftet är det samma: Att med utgångspunkt från den klassiska sträckan genomföra idrottsarrangemang som skapar resurser och möjligheter för ägarföreningarna samt alla funktionärsföreningar. Med ideella krafter för vi en svensk tradition vidare.

Vasaloppet är en ideell verksamhet som ägs av IFK Mora och Sälens IF. En motor för folkhälsa och föreningsliv.