Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Ett annorlunda Vasaloppsår summeras – på söndag öppnar anmälan till Vasaloppets sommarvecka 2022

När Vasaloppsåret 2021 läggs till handlingarna kan man konstatera att det blev ett annorlunda år – men det blev av.
– Vårt idoga arbete att sätta Sverige i rörelse fortsatte även i år. Att vi har kunnat kora segrare i våra elitlopp samtidigt som vi erbjudit motionärerna alternativa sätt att gå i mål med sin träning, hemma eller i Vasaloppsarenan, är vi både glada och stolta över, säger Johan Eriksson, vd på Vasaloppet.

Samtidigt som behovet att träna och vistas utomhus har varit stort för många under året har de traditionella motionsloppen i Sverige inte kunnat arrangeras som vanligt. Lösningen blev i många fall virtuella lopp och hemma-varianter, även för Vasaloppet. I vintras kunde Vasaloppsarenan öppna upp som en anläggning och 18 000 skidåkare tog chansen att under en period på 3,5 veckor genomföra Vasaåket på de olika distanserna på sträckan mellan Sälen och Mora, eller på hemmaplan i Vasaåket Hemma.

Även i somras cyklade eller sprang 12 000 anmälda deltagare i Hemmavasan på plats i Vasaloppsarenan, hemma eller på semesterresan. I Vasaloppsarenan öppnade dessutom externa initiativtagare upp tillfälliga caféer och arrangerade bussresor längs Vasaloppsleden.

Totalt lockade Vasaloppets olika varianter av lopp över 30 000 anmälda deltagare under 2021.

– Under den här perioden har vårt mål hela tiden varit att fortsätta att inspirera folk att motionera och uppleva naturen, och erbjuda ett mål för deras träning. Att över 30 000 personer har genomfört sitt lopp tillsammans med oss är väldigt roligt. Det har varit tufft och samtidigt väldigt lärorikt, säger Johan Eriksson.

Vasaloppet nominerades i början av september till Stora Turismpriset 2021 för sitt arbete under året som gått. Tillväxtverket är huvudman för Stiftelsen för kunskapsfrämjande inom turism som delar ut Stora Turismpriset. Motiveringen lyder: ”Som en motor för motion och hälsa i Sverige inspirerar Vasaloppet människor till rörelse. Med stor kreativitet har de under pandemiåret inte bara lyckats ställa om, de har även nått och aktiverat nya målgrupper, utvecklat nya produkter och tekniska plattformar för att fortsatt vara en stark reseanledning för Dalarna. Ett ständigt fokus på hållbarhet ur samtliga aspekter skapar långsiktigt starka resultat, till gagn för föreningsliv, regional utveckling och besöksnäring.”

– Det är glädjande och ärofyllt att vårt arbete uppmärksammas, säger Johan Eriksson. Trots att vi fyller 100 år nästa år och har långa och många traditioner, så behöver man alltid anpassas sig i en föränderlig värld. Vi har visat att vi kan det.

I dag är över 35 000 deltagare redan anmälda till Vasaloppets vintervecka i februari/mars 2022 där det förutom i Vasaloppet finns platser kvar i samtliga lopp. Nu på söndag, 26 september, öppnar anmälan till Vasaloppets sommarvecka 2022. På grund av pandemin har flera deltagare flyttat sina startplatser till kommande år och nära 10 000 är redan anmälda till sommarens lopp. Totalt är alltså redan 45 000 anmälda till loppen i Vasaloppsarenan 2022.
– Nu ser vi mer än någonsin fram emot att få välkomna alla till Sälen och Mora under vårt jubileumsår och att än en gång få ställa till med folkfest. Att fylla 100 år är väl värt att fira på många sätt och det ska vi göra på ett både festligt och ansvarsfullt sätt, vinter och sommar, säger Johan Eriksson.

Kommande arrangemang i Vasaloppsarenan Jubileumsåret 2022 – Vasaloppet 100 år

Jubileumslopp 2022
Lördag 12 februari Jubileumsvasan Ca 90 km. Start Sälen (fullt)

Vasaloppets vintervecka 2022 (anmälan är öppen)
• Fredag 25 februari Vasaloppet 30 30 km, start Oxberg
• Lördag 26 februari Tjejvasan 30 km, start Oxberg
• Söndag 27 februari Ungdomsvasan 9 km start Eldris, 19 km start Hökberg
• Söndag 27 februari Öppet Spår söndag 90 km, start Sälen
• Måndag 28 februari Öppet Spår måndag 90 km, fri stil, start Sälen
• Tisdag 1 mars Vasaloppet 45 45 km, start Oxberg
• Fredag 4 mars Stafettvasan 90 km, femmannalag, start Sälen
• Fredag 4 mars Nattvasan 90 90 km, individuellt eller i par, fri stil, start Sälen
• Fredag 4 mars Nattvasan 45 45 km, individuellt eller i par, fri stil, start Oxberg
• Fredag 4 mars Nattvasan 30 30 km, individuellt eller i par, fri stil, start Oxberg
• Lördag 5 mars Blåbärsloppet 9 km, start Eldris *
• Söndag 6 mars Vasaloppet 90 km, start Sälen (fullbokat)

* Anmälan till Blåbärsloppet öppnar i januari 2022.

Vasaloppets sommarvecka 2022 (anmälan öppnar 26 september 2021)
• Fredag 12 augusti Cykelvasan Öppet Spår 94 km, start Sälen
• Fredag 12 augusti Cykelvasasprinten 1 km, Lindvallen, Sälen
• Lördag 13 augusti Cykelvasan 90 94 km, start Sälen
• Söndag 14 augusti Cykelvasan 45 45 km, start Oxberg
• Söndag 14 augusti Cykelvasan 30 32 km, start Oxberg
• Söndag 14 augusti Ungdomscykelvasan 32 km, start Oxberg
• Fredag 19 augusti Trailvasan 10 10 km, start Mora
• Lördag 20 augusti Ultravasan 90 90 km, start Sälen
• Lördag 20 augusti Ultravasan 45 45 km, start Oxberg
• Lördag 20 augusti Trailvasan 30 30 km, start Oxberg
• Lördag 20 augusti Vasastafetten 90 km, löparstafett för tiomannalag, start Sälen
• Lördag 20 augusti Vasakvartetten 90 km, löparstafett för fyramannalag, start Sälen

Vasaloppstrippeln – skidor, cykel och löpning under ett år
Vasaloppstrippeln är en utmaning där du genomför tre lopp – i grenarna skidor, cykel och löpning – under ett kalenderår. Välj mellan 90, 45 och 30 kilometer. LÄS MER >

Gilla Vasaloppetofficial på Facebook och följ Vasaloppet på Instagram!

Högupplösta bilder från Vasaloppet
https://www.mynewsdesk.com/se/vasaloppet/latest_media

Text och bilder är för fri publicering.

För mer information
Camilla Sandy, pressansvarig Vasaloppet
070-384 95 00
camilla.sandy@vasaloppet.se

Mer om Vasaloppet
www.vasaloppet.se
Pressrum: mynewsdesk.com/se/pressroom/vasaloppet
Facebook: facebook.com/vasaloppetofficial
Instagram: @vasaloppet

Ämnen


Vasaloppet är världens största långlopp på skidor. Vasaloppets vintervecka med längdskidåkning och Vasaloppets sommarvecka med mountainbikecykling och löpning lockar årligen nära 100 000 anmälda deltagare.Sedan starten 1922 har över 1,7 miljoner deltagare passerat målportalen i Mora. Vasaloppet är en ideell verksamhet som ägs av IFK Mora och Sälens IF. En motor för folkhälsa och föreningsliv, i fäders spår för framtids segrar!

Kontakter

Camilla Sandy

Presskontakt Kommunikatör och pressansvarig +4670-384 95 00

Relaterat innehåll

Vasaloppet är världens största arrangör av motionslopp, året runt.

Vasaloppet startade 1922, men är mycket äldre än så. Det första Vasaloppet genomfördes redan 1521 av Gustav Eriksson. Under sin flykt undan den danske kungen blev han upphunnen i Sälen och återvände till Mora för att leda upproret mot ockupationsmakten. Gustav Eriksson enade så småningom riket och blev Sveriges första kung, mer känd under namnet Gustav Vasa. Sälen är med andra ord inte enbart startplats för ett av världens största motionslopp, utan också startpunkten för hela vårt lands historia. Det första loppet lockade 119 skidåkare till start. I dag kommer uppåt 100 000 deltagare från över 60 länder till vår bygd för att åka skidor, springa eller cykla mellan Sälen och Mora. Vasaloppet må ha växt, men syftet är det samma: Att med utgångspunkt från den klassiska sträckan genomföra idrottsarrangemang som skapar resurser och möjligheter för ägarföreningarna samt alla funktionärsföreningar. Med ideella krafter för vi en svensk tradition vidare.

Vasaloppet är en ideell verksamhet som ägs av IFK Mora och Sälens IF. En motor för folkhälsa och föreningsliv.